Hankerahoitusjaosto, kokous 6.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 30 Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen -rahoitus, Vakka-Suomen ja lähialueen äkillinen rakennemuutos

VSLDno-2023-603

Valmistelija

  • Petteri Partanen, elinkeinopäällikkö, petteri.partanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Valmet Automotive ilmoitti keväällä 2023 päättyneiden muutosneuvotteluiden tuloksena 940 henkilön vähennystarpeesta Uudenkaupungin autotehtaalla. Näistä puolet toteutetaan lomautuksina ja loput irtisanomisina. Vaikutukset kohdistuvat myös alihankkijoihin, logistiikkaan ja palveluntarjoajiin, joiden vähennystarpeen arvioidaan olevan noin 100 henkilöä.

Teollisuus on Uudenkaupungin alueella suurin toimiala, ja autotehtaan vaikutus laajemmin aluetaloudelle on merkittävä. Ratkaisuja tilanteeseen on haettu maakuntahallituksen huhtikuussa perustamassa Varsinais-Suomen liiton johdolla toimineessa teollisuuden rakennemuutosryhmässä, jossa on ollut laaja edustus toimijoita eri sektoreilta sekä Varsinais-Suomesta että Satakunnasta kuten myös työ- ja elinkeinoministeriöstä. Ryhmä on hahmottanut sitä, miten alueella reagoidaan äkilliseen kriisiin sekä luonut näkymää tulevaisuuden mahdollisuuksista ja toimenpiteistä. Uudenkaupungin kaupunki on koordinoinut toimintasuunnitelman valmistelun sidosryhmien kanssa.

Hallitus päätti 31.8.2023 myöntää 2,2 miljoonaa euroa Uudenkaupungin rakennemuutostilanteen tukemiseksi Varsinais-Suomeen. Rahoitus kohdennettiin kansallisena alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) rahoituksena Varsinais-Suomen liitolle.  Lisäksi erillisellä päätöksellä kohdennettiin Uudistuva ja osaava Suomi EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmasta Varsinais-Suomeen 400 000 euroa ESR+-rahoitusta ELY-keskukselle. Rahoitus on tarkoitettu kokonaisuudessaan Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen (ÄRM) toimintasuunnitelman toteuttamiseen, alueellisiin T&K-toimiin sekä ÄRM- toimenpiteiden vaikuttavuuden seurantaan (Uudenkaupungin autotehdas).

Varsinais-Suomen liitto avasi 28.9.2023 AKKE-rahoitushaun Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelman toteuttamiseen. Hakuaika on jatkuva, mutta ensimmäiset hakemukset pyydettiin toimittamaan pe 27.10.2023 mennessä. Hakuaikaan mennessä saapui seuraavat hakemukset:

 

 

 

 

 

 

Hankkeen nimi

Hakija

Kokonais-budjetti

Haettu AKKE-rahoitus

REXI-Muutosketteryyttä, kilpailukykyä ja kasvua

Turun ammattikorkeakoulu

128 572

90 000

Koordinaatiohanke Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelman toteuttamiseen

Ukipolis Oy

209 215

146 451

Vakka-Suomen Yritys ja Talent hautomo

Ukipolis Oy

393 738

275 617

Vakka-Suomen Kiihdyttämö

Ukipolis Oy

183 859

128 702

Energiaklusterin käynnistäminen Vakka-Suomeen

Ukipolis Oy

257 703

180 392

Matkailun monet mahdollisuudet

Ukipolis Oy

453 572

317 500

 

Yhteensä

1 626 659

1 138 662


​​​​​Keski-Suomen ELY-keskus on avannut ESR+ -rahoitushaun ajalle 25.10.-27.11.2023.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Hankerahoitusjaosto merkitsee valmistelutilanteen tiedoksi ja toteaa, että Vakka-Suomen ja lähialueiden rakennemuutokseen liittyvät hankkeet ovat tarvittaessa ja aikataulun niin edellyttäessä mahdollista viedä suoraan maakuntahallituksen päätettäväksi ilman hankerahoitusjaoston erillistä käsittelyä. Hankkeiden tulee kohdentua suoraan työ- ja elinkeinoministeriön myöntövaltuuskirjeessä esitettyihin toimenpiteisiin ja täyttää myös rahoituksen myöntämiselle asetetut tekniset reunaehdot. 

Päätös

Hankerahoitusjaosto merkitsi valmistelutilanteen tiedoksi ja totesi että Vakka-Suomen ja lähialueen rakennemuutokseen liittyvät hankkeet voidaan tarvittaessa viedä suoraan maakuntahallitukseen ilman hankerahoitusjaoston käsittelyä.