Perustelut
Kansallista Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahaa (AKKE) käytetään maakuntien liittojen päätösten mukaisesti maakuntastrategian ja hallituksen aluekehittämispäätöksen 2020–2023 toimeenpanoa edistäviin kohteisiin.
Määrärahaa voidaan käyttää esimerkiksi alueiden vahvuuksiin ja erikoistumiseen perustuviin pienimuotoisiin, konkreettisiin kehittämis-, kokeilu- ja selvityshankkeisiin. Toivomme maakunnan kehittämistä tukevia raikkaita, uusia näkökulmia ja lähestymistapoja tuovia hankkeita.
6.10.2023 päättyneellä hakukierroksella hakemusten tuli kohdentua yhteen seuraavista AKKE-määrärahoista. Tällä hakukierroksella painotetaan aluekehittämiskeskustelujen teemojen toteuttamista.
- Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimeenpanoa ja erityisesti siinä kirjattujen toimenpiteiden toteuttamista edistävät hankkeet. AKKE-rahoitusta on käytettävissä 459 000 euroa.
- Alueelliset innovatiiviset ja kokeilevat toimet (AIKO), joilla edistetään alueiden muutosjoustavuutta muuttuvassa toimintaympäristössä, jota ovat viime aikoina haastaneet kansainväliset kriisit. Lisäksi määrärahaa voidaan käyttää rakennemuutosten ennakointiin ja tukemiseen, kestävään elinkeinojen uudistamiseen sekä alueiden älykkääseen sopeutumiseen. Alueellisiin innovaatioihin ja kokeiluihin tarkoitettua määrärahaa on käytettävissä 369 000 euroa.
- Hankkeet, jotka edistävät valtion ja Varsinais-Suomen aluekehittämiskeskustelujen yhteistyöasiakirjassa sovittujen teemojen toteuttamista (lue työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta lisää). Varsinais-Suomessa AKKE-rahoitettavat teemat ja niiden kehittämisen kärjet ovat:
Saaristomeri: 494 000 euroa teeman edistämiseen
- Saaristomeren veden laadun parantaminen
- Kestävä ympärivuotinen matkailu
- Saavutettavuus: tulevaisuuden tarpeisiin vastaavat saaristoliikenteen yhteydet ja digitalisaation potentiaalien realisointi
Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana: 253 000 euroa teeman edistämiseen
- TKI-rahoituksen kasvattaminen
- Kansainvälisten hankkeiden valmistelu. Valmistelurahoituksella tuetaan valmistelutyötä, joka tähtää hankehakemusten jättämiseen kansainvälisiin rahoitushakuihin. Tukea myönnetään valmistelukonsortion laajuudesta ja rahoitusohjelman merkittävyydestä riippuen enintään 10 000–15 000 euroa. Määrärahaa on käytettävissä ainakin 45 000 euroa.
Hankkeissa noudatetaan seuraavia valintakriteereitä:
- perustuu Varsinais-Suomen maakuntaohjelmaan (pakollinen valintakriteeri)
- edistää suoraan tai välillisesti elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä tai työllisyyttä tai
- edistää osaamiseen ja innovaatioihin perustuvaa elinkeinorakenteen uudistumista tai
- edistää pienimuotoisia kokeiluja ja pilotointeja
- lisäksi aluekehittämiskeskusteluhankkeiden pitää edistää teemojen Saaristomeri tai Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana toteuttamista
- kansainvälisen hankkeiden valmistelussa tavoitteena hakemus kansainväliseen rahoitusohjelmaan
Varsinais-Suomen liittoon saatiin 18 hakemusta, joiden yhteenlaskettu haettu tukirahoitus oli 855 382 euroa. Myönteisten päätösesitysten tukisumma yhteensä on 241 405 euroa. Varsinais-Suomen liitolla on käytettävissä Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen -rahoitusta 1,6 miljoonaa euroa.
Kielteiset päätösesitykset:
Kävely-ympäristön käyttäjälähtöinen kehittäminen (2023–535). Hakija Turun kaupunki, osatoteuttaja Turun Ydinkeskustayhdistys ry
Hankkeen toteutusaika on 1.1.-31.12.2024
Hankkeen kuvaus:
Hankkeessa kokeillaan ja testataan uudenlaista toimintatapaa ottaa mukaan eri sidosryhmät ja kansalaiset ennen kaupunkikehityshankkeen teknistä suunnitelmavaihetta. Uudenlaisen toimintamallin avulla tunnistetaan myös käveltävän kaupunkikeskustan elinvoiman kannalta oleellisia elementtejä. Teemoina on viihtyisyys, turvallisuus ja saavutettavuus. Tunnistetut ideat ja ajatukset jalostetaan vision kautta toimintasuunnitelmaksi. Hankkeessa haetaan kansalaisten osallisuuden ja sidosryhmäyhteistyön kautta käyttäjän näkökulmasta parhaita ideoita turvallisesta, viihtyisästä ja saavutettavasta kävely-ympäristöstä, joten toimintasuunnitelma on mahdollista monistaa ja skaalata myös muihin kaupunkikeskustoihin Suomessa.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke edistää maakuntaohjelman tavoitteita ja tutkii osaltaan sujuvia liikkumisratkaisuja ja kestävää arkea. Hankkeessa luotavan toimintasuunnitelman kautta aktiivinen elämäntapa, kulttuuri ja kulttuuriympäristö vahvistuvat. Hanketta tehdään eri toimijoiden kanssa yhteistyössä luoden verkostoa ja vuorovaikutusta toimijoiden välillä. Hankkeessa hyödynnetään osallisuutta ja se tukee aktiivista kansalaisuutta ja yhteisöllisyyttä. Kyseessä on pienimuotoinen kehittämis- ja kokeiluhanke, jonka tulokset voidaan hyödyntää suoraan Turun keskustan kehittämisessä.
Perustelut päätösesitykselle:
Yhteys maakuntaohjelman toteuttamiseen jää ohueksi. Hanke kohdistuu olemassa olevaan kävelykatuosuuteen, jonka taustalla on jo kehittämistyötä. Konkreettiset toimenpiteet ovat yleisellä tasolla. Suunnitellut resurssit ja aikataulu edustavat eri skaalaa kuin hankkeelle kirjoitetut tavoitteet. Varsinaiset kokeilut on tarkoitus tehdä vasta hankkeen jälkeen.
Ohjauksella hyvinvointia liikunnasta (2023–536). Hakija Turun ammattikorkeakoulu, osatoteuttaja Turun kaupungin liikuntapalvelut
Hankkeen toteutusaika on 15.1.2024 -31.12.2025
Hankkeen kuvaus:
Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa Varsinais-Suomen maakuntaohjelman tavoitteiden mukainen lasten ja nuorten yhdenvertaista, liikunnallista elämäntapaa edistävän ja syrjäytymistä ja mielenterveysongelmia sekä alueellista eriarvoisuutta vähentävän digitaalisen harrastesetelijärjestelmän kehittäminen. Harrastesetelijärjestelmän avulla Turun kaupungissa ja myöhemmin koko maakunnassa voidaan toteuttaa lasten ja nuorten terveyttä edistävään liikuntaan kytkeytyvää tiedolla johtamista kaupungin, perheiden ja liikuntapalveluita tarjoavan kolmannen sektorin välillä.
Turun kaupunki on päättänyt palvelusetelimäisestä harrasteseteliuudistuksesta ja siihen kytkeytyvästä järjestelmästä. Hankkeessa keskitytään määrittelemään harrasteseteliin liittyvää tiedonkeruu- ja palautejärjestelmää, jotta se palvelee järjestelmän kaikkia sidosryhmiä (kaupungin päätöksenteko, nuoret harrastajat ja heidän vanhempansa, harrastuspalvelun tarjoajat). Tavoitteena on myös selvittää järjestelmän käyttöönoton aiheuttamia muutoksia lasten ja nuorten liikuntaharrastusvalintoihin sekä palveluntarjontaan. Määrittelyn rinnalla varmistetaan harrastesetelijärjestelmän riittävä käytettävyys ja positiivinen käyttökokemus niin harrastajien kuin seurojen näkökulmasta.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Tunnistetaan uusia yhteistyön ja viestinnän keinoja, joilla voidaan vahvistaa maakunnan toimijoiden työtä heikommassa asemassa olevien, lasten ja nuorten, syrjäytymisen ehkäisemiseksi yhdenvertaistamalla liikuntaan osallistumisen mahdollisuuksia. Hankkeessa rakennetaan osallisuuden toimintamalleja kehittämällä liikuntapalveluihin liittyvää monisuuntaista palautejärjestelmää.
Perustelut päätösesitykselle:
Turun kaupunki on jo tehnyt päätöksen harrasteseteliuudistuksesta ja siihen liittyvästä järjestelmästä. Hankkeessa on kyse päätökseen liittyvästä normaalista toimeenpanosta, joka kuuluu järjestelmän kehitystyöhön. Palkkakustannukset ovat jaettu viidelle eri henkilölle.
TIMBERPALKKI: Rakennustekniikan vihreä innovaatio (2023–538). Hakija Turun ammattikorkeakoulu Oy
Hankkeen toteutusaika on 1.1.-31.12.2024
Hankkeen kuvaus:
Hanke on jatkumoa vuonna 2012 julkaistulle väitöskirjatyölle ”Syrjältään liimatun sahatavarapalkin kestävyys”. Tavoitteena on 1) kehittää palkkiin liittyvää markkinapotentiaalia, 2) lisätä palkin tunnettavuutta rakennusalan toimijoiden keskuudessa, 3) tarkastella palkin ekologisuutta osana rakennusteollisuuden ilmastokuormitusta sekä 4) päivittää standardointiin ja laatuun liittyviä vaatimuksia. On mahdollista, että tarvitaan 5) rakennusteknisiä testauksia ja määritellään kaupalliselle tuotantotoiminnalle asetettavat laitevaatimukset.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Turun amk:n tutkimuksen ja kehitystyön strategiset tavoitteet ovat yhteneväisiä Varsinais-Suomen maakuntastrategian kanssa. Hankkeessa vahvistetaan infra- ja talorakentamisen Green Deal-siirtymää. Samalla selvitetään uuden ratkaisun markkinapotentiaalia.
Perustelut päätösesitykselle:
Timberpalkin liike- ja tuotantotoiminnan koko ketju pilotoidaan yhden yrityksen kanssa. Valtioneuvoston asetuksen alueiden kehittämisestä ja Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan hankkeiden rahoittamisesta (2021/867) mukaan maakunnan liitto ei voi myöntää tukea yksittäisen yrityksen oman liiketoiminnan kehittämiseen.
Spin&Launch-inkubaattorin kautta kasvua maakunnan TKI-toimintaan (2023–540). Hakija Turun ammattikorkeakoulu Oy
Hankkeen toteutusaika on 1.1.2024 - 30.6.2025
Hankkeen kuvaus:
Tavoitteena on luoda uudenlainen innovaatioita ja tiimejä palveleva inkubaattoriprosessi, 1. Hyödyntämällä entistä laajemmin ja tehokkaammin Turun AMK:n TKI-toiminnan liiketoimintamahdollisuuksia, 2. Synnyttämällä uusia, globaalisti kilpailukykyisiä teknologia-alan yrityksiä Varsinais-Suomeen, 3. Helpottamalla teknologian ja innovaatioiden siirtoa korkeakouluista yrityksiin, 4. Hyödyntämällä Turun AMK:n henkilöstön ja opiskelijoiden tietotaitoja ja osaamista, 5. Rohkaisemalla omaa henkilöstöä ja opiskelijoita perustamaan yrityksiä, 5. Kehittämällä toimivia tapoja tukea uusia yrityksiä, 6. tekemällä yhteistyötä muiden korkeakoulujen ja inkubaattorien kanssa sekä kansainvälisesti.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke toteuttaa tavoitetta 1. toimenpiteiden 1. ja 2. kautta tuomalla yhteen vihreän siirtymän innovaattoreita ja sijoittajia kokeilemaan uusia toimintamalleja ja -tapoja ja etsimään avauksia yhteistyölle sekä toteuttamalla pilotointi- ja demonstraatiokohteita, joilla edistetään alueen ympäristö- ja ilmastohaasteiden ratkaisujen kaupallistamista ja levittämistä. Hanke toteuttaa myös tavoitetta 14. toimenpiteen 34. kautta rakentamalla kokeilualustoja lupaaville uusille ideoille ja innovaatioille. Hanke toteuttaa lisäksi tavoitetta 15. toimenpiteen 36. kautta lisäämällä yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Hanke toteuttaa myös omalta osaltaan tavoitetta 16. toimenpiteen 37. kautta tekemällä maakunnan elinkeinoja ja osaamista tutuiksi kansainvälisissä medioissa ja areenoilla.
Perustelut päätösesitykselle:
Hankkeen kohderyhmänä ovat ensisijaisesti Turun AMK:ssa omaa innovaatiota pohtivat tiimit, jotka muodostuvat Turun AMK:n opiskelijoista ja/tai henkilökunnasta ja jotka valitaan piloteiksi inkubaattoriin. Hankkeen sisältö on normaalia hakijatahon sisäistä kehittämistoimintaa.
Regeneratiivinen matkailu - Kestävästä kasvusta elinvoiman edistämiseen (2023–541). Hakija Turun yliopisto
Hankkeen toteutusaika on 1.3.2024-30.4.2025
Hankkeen kuvaus:
Hankkeen tarkoituksena on yhteiskehittää Saaristomeren alueen ainutlaatuisiin ominaispiirteisiin perustuva regeneratiivisen (uudistava tai uusintava) matkailun malli, joka tarjoaa potentiaalisen väylän alueen matkailun kestävämpään tulevaisuuteen pitkällä aikavälillä. Tavoitteena on toisaalta tunnistaa potentiaalisia alueita, matkailuyrityksiä ja kolmannen sektorin toimijoita, jotka voisivat tulevaisuudessa toimia regeneratiivisen matkailun periaatteiden mukaisesti, ja toisaalta lisätä ymmärrystä regeneratiivisesta matkailusta järjestämällä kaikille teemasta kiinnostuneille matkailutoimijoille työpajoja ja seminaareja, joissa avataan regeneratiivisen kehityksen, talouden ja matkailun lähtökohtia ja periaatteita.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke kytkeytyy tiiviisti maakuntaohjelman ja matkailun kehittämisen tiekartan kestävän matkailun tavoitteisiin – Varsinais-Suomesta halutaan jopa kestävän matkailun edelläkävijämaakunta. Maakuntaohjelma painottaa ekologista kestävyyttä ja ns. luontoloikkaa, joka varmistaa luonnon, ympäristön ja Saaristomeren kestävän käytön ja suojelun. Luonto nähdään erottamattomana osana asukkaiden hyvinvointia ja matkailuelinkeinon on löydettävä tasapaino luonnon hyvinvoinnin ja suojelun kanssa. Tiekartta puolestaan ohjaa yrityksiä omaksumaan kestävän matkailun toimintatapoja ja kestävä matkailukehitys nähdään yritysten, kuntien, asukkaiden ja alueorganisaatioiden yhteisenä tavoitteena. Hanke toteuttaa maakuntaohjelman kestävän matkailun edistämistä; kestävän matkailun edelläkävijyys vaatii uusimman tutkimustiedon hyödyntämistä ja laajaa ymmärrystä matkailun kestävyysmurroksesta.
Perustelut päätösesitykselle:
Hanke on hyvin tutkimuspainotteinen. Hakijatahon ulkopuolisten kumppaneiden rooli toteutuksessa on pieni, mikä korostaa tutkimuspainotteisuutta. Tutkimustulosten vieminen käytännön toimijoille hankkeen aikana ja etenkin sen jälkeen sekä miten hankkeessa tuotettua tietoa pystytään hyödyntämään matkailun kehittämisessä jää avoimeksi.
Sijoitu Somerolle – osaajien ja yritysten houkuttelemisen ja sijoittumisen palvelu (2023–541). Hakija Someron kaupunki
Hankkeen toteutusaika on 1.3.2024-28.2.2025
Hankkeen kuvaus:
Hanke tukee maakunnan tasapainoista kehittämistä vahvistamalla maakunnan reuna-alueiden elinvoimaisuutta ja vetovoimaisuutta. Hankkeessa kehitetään paikallinen palvelu alueelle sijoittumista pohtivien osaajien ja yritysten houkuttelemiseksi ja näiden juurruttamiseksi osaksi yhteisöä.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Toimenpiteet 17 (maakunta houkuttelee yhä enemmän osaajia niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin) ja 41 (luodaan olosuhteet, jotka edistävät toimijoiden kiinnittymistä alueelle ja viestitään kansallisesti ja kansainvälisesti hyvistä elämän ja yrittämisen edellytyksistä Varsinais-Suomessa: palveluista, työ- ja tutkimusympäristöstä, turvallisuudesta ja ainutlaatuisesta ympäristöstä).
Perustelut päätösesitykselle:
Kyseessä on yksittäisen kunnan perustoimintaa elinkeinotoiminnan kehittämisen osalta. Yhtenä kohderyhmänä ovat alueelle saapuneet ukrainalaiset osaajat. Tähän liittyen ELY-keskus on rahoittamassa ESR-hanketta KotoSalo ja KotoSomero – Tehokkuutta kotoutumiseen Salon seudulla. Hanke sisältää palvelupisteen luomisen Somerolle.
Nykyesityksen työllistävyyden ja toimintaedellytysten parantaminen – alustana Jokistudio (2023–544). Hakija Tehdas Teatteri – yhdistys ry
Hankkeen toteutusaika on 1.1.–31.12.2024
Hankkeen kuvaus:
Jokistudio on alusta nykyesityksen kokeiluille, kohtaamisille ja uusille, kestäville avauksille. Turussa sijaitseva vapaan kentän palkittu Tehdas Teatteri avasi Jokistudion vuonna 2023 ja se on luonut lyhyessä ajassa paikkansa varsinaissuomalaisella esittävän ja nykytaiteen kentällä ja herättänyt kentän taiteilijayhteisössä laajaa innostusta myös valtakunnallisesti.
Rahoitusta haetaan Jokistudion sisältöjen (iltamat, residenssit, hautomot) koordinointiin, kehittämiseen ja tuottamiseen, taiteilijoiden palkkoihin, matka- ja tarpeistokuluihin.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Osaavan työvoiman saatavuuden vahvistaminen ja alueen kannalta kriittisten koulutusalojen houkuttelevuuden lisääminen on yksi maakuntaohjelman teemoista. Varsinais-Suomen, erityisesti Turun, korkeakoulutus on esittäville taiteille ja nykytaiteelle merkittävää Suomessa. Kuitenkaan alueella ei ole riittävästi työnantajia pitämään koulutettu ja alueeseen sitoutunut ammattilaisjoukko alueella. Freelancer-työläisyys on taiteen kentällä tavanomaista ja Tehdas Teatterin Jokistudio tukee tätä joukkoa paitsi esiintymisen tilana, myös erillisen hautomotoiminnan kautta. Hautomotoiminnassa paikannetaan kentän haasteita ja ratkotaan niitä käytännönläheisesti ja realistisesti. Tällaiselle toiminnalle tarvitaan freelancer-kentälle tunnistettava alusta ja yhteen kokoava taho.
Perustelut päätösesitykselle:
Rahoitusta haetaan toiminta-avustustyyppisesti oman toiminnan ylläpitoon ja kehittämiseen. Jokistudion ensimmäinen toimintavuosi 2023 rahoitetaan Taiteen edistämiskeskuksen erillisellä tuella.
Lisää KV-toimintaa (2023–545). Hakija Raision seudun koulutuskuntayhtymä
Hankkeen toteutusaika on 1.1.-31.12.2024
Hankkeen kuvaus:
Haettavalla rahoituksella on tavoitteena luoda toimintamalli kansainvälisten hankkeiden suunnitteluun ja valmisteluun. Toimintamallissa kuvataan Rasekon eri henkilöiden (mm. uusien, vuonna 2023 aloittaneiden hankekoordinaattorien, KV-koordinaattorin, koulutusalojen hankevastaavien jne.) roolit ja vastuut hankkeiden hakemisessa. Toimintamallin kehittämisellä ja käyttöönottamisella on tarkoitus myös lisätä opiskelijoiden, työelämän ja kolmannen sektorin edustajien sekä ulkomaisten hankekumppanien edustajien osallistumista kansainvälisten hankkeiden suunnittelussa ja valmistelussa.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke kehittää maakunnan kansainvälisiä yhteyksiä sekä lisää opettajien ja työelämän edustaien osaamista hanketyöstä, kansainvälisyydestä sekä hankkeen sisällöllisestä teemasta. Hanke lisää myös opiskelijoiden osallisuutta kansainvälisten hankkeiden valmistelussa.
Perustelut päätösesitykselle:
Hankkeen pääpaino on toimintamallin luomisessa Rasekon kansainvälisten hankkeiden suunnitteluun ja valmisteluun eikä kansainvälisen hankkeen valmistelussa. Mahdollisen kansainvälisen hankkeen hakemiseen ei ole vielä tiedossa kansainvälistä hankekonsortiota. Toimintamalli luo pohjan kansainvälisten hankkeiden hakuun tulevaisuudessa.
AI ammatillisessa koulutuksessa (2023–546). Hakija Raision seudun koulutuskuntayhtymä
Hankkeen toteutusaika on 1.1.2024-30.6.2025
Hankkeen kuvaus:
Hankkeen tavoitteena on 1) ammatillisen oppilaitoksen henkilöstön tekoälyosaamisen kehittäminen, 2) opiskelijoiden tekoälytaitojen ja perustietojen kehittäminen sekä 3) yhteisten käytäntöjen luominen. Hankkeessa valitaan myös oppilaitoksessa käytettävä tekoälyohjelma tai -ohjelmat. Pääasiallisena kohderyhmänä ovat Raision seudun koulutuskuntayhtymän, Rasekon, opiskelijat ja opettajat.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke toteuttaa maakuntaohjelman toimenpiteitä jatkuva oppiminen ja osaamisen kehittäminen ja siten tavoitetta korkeasta ja monipuolisesta osaamisesta sekä jatkuvasta oppimisesta. Hanke edistää alueen muutosjoustavuutta ja älykästä sopeutumista valmistamalla opiskelijat ja opettajat tekoälyyn osana opiskelu- ja työelämää
Perustelut päätösesitykselle:
Tarve hankkeelle on olemassa, mutta valitettavasti hankkeen sisältö on normaalia hakijatahon sisäistä kehittämistoimintaa. Pääasiallisena kohderyhmänä ovat Raision seudun koulutuskuntayhtymän, Rasekon, opiskelijat ja opettajat.
Tanssitaiteen alueellinen erityislaatuisuus TALTEEN (2023–550). Hakija Läntinen tanssin aluekeskusyhdistys ry.
Hankkeen toteutusaika on 1.1.2024-31.12.2025
Hankkeen kuvaus:
Tanssin aluekeskukset juhlivat ensi vuonna 20 vuotista uraansa. Juhlavuosi on toteutuessaan ainutkertainen, alueellisten toimijoiden yhteistyönä toteutettu tanssitaidetapahtumien kokonaisuus ja tanssitaiteen viestinnällinen vuosi. Jotta juhlavuoden anti ei jäisi pelkästään muistikuvien varaan, laaditaan juhlavuodesta kattava dokumentaatio johon toteuttajien ja toimijakohtaisten nostojen lisäksi tallentuvat alueen merkittävät vaikuttajat ennen ja tänä päivänä, toimijoiden synty sekä ominaispiirteet ja tulevaisuuden suuntaviivat.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hankkeessa vastataan erityisesti maakuntaohjelman tavoitteisiin 9 (Väestö voi hyvin. Ainutlaatuisella monimuotoisella luonnolla, elinympäristöllä, aktiivisella elämäntavalla, kulttuurilla ja kulttuuriympäristöllä on vahva rooli asukkaiden hyvinvoinnin, onnellisuuden ja terveyden edistämisessä) ja 17 (Maakunta houkuttelee yhä enemmän osaajia niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin), kuten myös toimenpiteisiin 24 (Parannetaan kulttuurin monialaista saavutettavuutta ja tuetaan kuntien kykyä ja osaamista tuottaa, hankkia ja mahdollistaa kulttuuri- ja taidepalveluja) ja 41 (Luodaan olosuhteet, jotka edistävät toimijoiden kiinnittymistä alueelle ja viestitään kansallisesti ja kansainvälisesti hyvistä elämän ja yrittämisen edellytyksistä Varsinais-Suomessa).
Perustelut päätösesitykselle:
Juhlavuoden dokumentaatio hankkeen sisältönä vastaa huonosti hakuilmoituksessa kerrottuihin hankkeiden valintakriteereihin. Hanke kohdentuu Varsinais-Suomen lisäksi myös Satakunnan alueelle.
Luovalla osaamisella elinvoimaa (2023–552). Hakija Turku Science Park Oy
Hankkeen toteutusaika on 2.1.2024-30.6.2025
Hankkeen kuvaus:
Kulttuuriala ja luovat alat on useissa kehitysohjelmissa todettu tärkeiksi voimavaroiksi alueiden taloudelliselle kilpailukyvylle ja houkuttelevuudelle. Alalla on paljon osaamista, joka pitää valjastaa mukaan alueen kehittämistyöhön. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan yhteiskehittämisen toimintamalli, joka tehokkaasti edistää yhteistyötä ja lisää näin elinkeinorakenteen uudistumista ja monipuolistumista. Hankkeen tavoitteina on 1) edistää alueen kulttuuri- ja luovien alojen osaamisen hyödyntämistä, 2) uudenlaisen kulttuuri- ja luovien alojen alueellisen yhteiskehittämisen toimintamallin luominen ja 3) edistää alueen kulttuurialan osaamisen tunnettuutta.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Kulttuuriala ja luovat alat on useissa kehitysohjelmissa todettu tärkeiksi voimavaroiksi alueiden taloudelliselle kilpailukyvylle ja houkuttelevuudelle. Alalla on paljon osaamista, joka pitää valjastaa mukaan alueen kehittämistyöhön. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan yhteiskehittämisen toimintamalli, joka tehokkaasti edistää yhteistyötä ja lisää näin elinkeinorakenteen uudistumista ja monipuolistumista. Hankkeen tavoitteina on 1) edistää alueen kulttuuri- ja luovien alojen osaamisen hyödyntämistä, 2) uudenlaisen kulttuuri- ja luovien alojen alueellisen yhteiskehittämisen toimintamallin luominen ja 3) edistää alueen kulttuurialan osaamisen tunnettuutta.
Perustelut päätösesitykselle:
Uutuusarvoa verrattuna Kulttuurikampus Turun perustyöhön on vaikea tunnistaa. Hakemusteksti on ylätasolla, eikä siitä käy ilmi minkälainen yhteistoimintamalli on tavoitteena. Onko se yhteiskehittämisen malli vai eri toimijoiden yhteen saattamisen malli. Avoimeksi jää myös se, kuka ylläpitää yhteiskehittämisen toimintamallia hankkeen päättymisen jälkeen.
Mynälahden ympäristöyhteistyö (2023–553). Hakija Mynälahti-yhdistys.
Hankkeen toteutusaika on 1.12.2023 - 31.12.2024
Hankkeen kuvaus:
Tulevien vaalikausien aikana on näköpiirissä Saaristomeren suojeluun tähtääviä, kansallisesti ja kansainvälisesti rahoitettuja toimenpiteitä ja hankkeita, joiden onnistumisen yksi edellytys on Mynälahden vesistön kunnostus sekä alueen elinkeinojen kehittäminen ja alueen kiertotalouden edistäminen. Tämän hankkeen tavoitteena on luoda digitaalinen alusta, joka yhdistää Mynälahden seudun toimijat sekä Mynälahden vesistön tilan parantamiseen liittyvät tahot. Sen pohjalta syntyy verkosto ja portaali, joka edistää seudullisesti Saaristomeren suojelua.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Digitaalinen alusta innovoi alueen toimijoita edistämään puhtaita ratkaisuja ja se tähtää kestävään kasvuun. Kokoamalla yhteen alueen kunnat, elinkeinoelämän ja kolmannen sektorin se tukee kiertotalousekosysteeminen syntymistä ja samalla edistää alueellista kehittämistä. Mynälahden alueelta on puuttunut seudullinen vesistönkunnostuksen edustava toimija, jollainen uudistuvasta Mynälahti-yhdistyksestä tulee.
Perustelut päätösesitykselle:
Aihe on tärkeä ja Mynälahden vesistöalue muodostaa hyvän pilottikohteen Saaristomeren suojelussa. Hankkeessa on kuitenkin vielä teknisluonteisia keskeneräisyyksiä. Mynälähti-yhdistyksen uudet, mm. kuntien osallistumisen päätöksentekoon mahdollistavat, säännöt on tarkoitus hyväksyä joulukuussa 2023, kuntarahoitusosuuksia on vielä varmistamatta ja mikäli palkkakustannuksia on tarkoitus kohdentaa myös Turun ammattikorkeakoululle, niin hakemus tulee tehdä yhteishankkeena ammattikorkeakoulun kanssa. Pääasiassa teknisluonteisen korjausten jälkeen hakijan kannattaa hakea uudestaan seuraavalla hakukierroksella.
Hankkeet on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 13.10.2023.