Hankerahoitusjaosto, kokous 6.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen rahoitus, myönteiset päätökset

VSLDno-2023-586

Valmistelija

  • Petteri Partanen, elinkeinopäällikkö, petteri.partanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Kansallista Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahaa (AKKE) käytetään maakuntien liittojen päätösten mukaisesti maakuntastrategian ja hallituksen aluekehittämispäätöksen 2020–2023 toimeenpanoa edistäviin kohteisiin.

Määrärahaa voidaan käyttää esimerkiksi alueiden vahvuuksiin ja erikoistumiseen perustuviin pienimuotoisiin, konkreettisiin kehittämis-, kokeilu- ja selvityshankkeisiin. Toivomme maakunnan kehittämistä tukevia raikkaita, uusia näkökulmia ja lähestymistapoja tuovia hankkeita.

6.10.2023 päättyneellä hakukierroksella hakemusten tuli kohdentua yhteen seuraavista AKKE-määrärahoista. Tällä hakukierroksella painotetaan aluekehittämiskeskustelujen teemojen toteuttamista.

  1. Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimeenpanoa ja erityisesti siinä kirjattujen toimenpiteiden toteuttamista edistävät hankkeet. AKKE-rahoitusta on käytettävissä 459 000 euroa.
  2. Alueelliset innovatiiviset ja kokeilevat toimet (AIKO), joilla edistetään alueiden muutosjoustavuutta muuttuvassa toimintaympäristössä, jota ovat viime aikoina haastaneet kansainväliset kriisit. Lisäksi määrärahaa voidaan käyttää rakennemuutosten ennakointiin ja tukemiseen, kestävään elinkeinojen uudistamiseen sekä alueiden älykkääseen sopeutumiseen. Alueellisiin innovaatioihin ja kokeiluihin tarkoitettua määrärahaa on käytettävissä 369 000 euroa.
  3. Hankkeet, jotka edistävät valtion ja Varsinais-Suomen aluekehittämiskeskustelujen yhteistyöasiakirjassa sovittujen teemojen toteuttamista (lue työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta lisää). Varsinais-Suomessa AKKE-rahoitettavat teemat ja niiden kehittämisen kärjet ovat:

Saaristomeri: 494 000 euroa teeman edistämiseen

  • Saaristomeren veden laadun parantaminen
  • Kestävä ympärivuotinen matkailu
  • Saavutettavuus: tulevaisuuden tarpeisiin vastaavat saaristoliikenteen yhteydet ja digitalisaation potentiaalien realisointi

Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana: 253 000 euroa teeman edistämiseen

  • TKI-rahoituksen kasvattaminen
  1. Kansainvälisten hankkeiden valmistelu. Valmistelurahoituksella tuetaan valmistelutyötä, joka tähtää hankehakemusten jättämiseen kansainvälisiin rahoitushakuihin. Tukea myönnetään valmistelukonsortion laajuudesta ja rahoitusohjelman merkittävyydestä riippuen enintään 10 000–15 000 euroa. Määrärahaa on käytettävissä ainakin 45 000 euroa.

 

Hankkeissa noudatetaan seuraavia valintakriteereitä:

  1. perustuu Varsinais-Suomen maakuntaohjelmaan (pakollinen valintakriteeri) 
  2. edistää suoraan tai välillisesti elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä tai työllisyyttä tai 
  3. edistää osaamiseen ja innovaatioihin perustuvaa elinkeinorakenteen uudistumista tai
  4. edistää pienimuotoisia kokeiluja ja pilotointeja
  5. lisäksi aluekehittämiskeskusteluhankkeiden pitää edistää teemojen Saaristomeri tai Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana toteuttamista
  6. kansainvälisen hankkeiden valmistelussa tavoitteena hakemus kansainväliseen rahoitusohjelmaan

 

Varsinais-Suomen liittoon saatiin 18 hakemusta, joiden yhteenlaskettu haettu tukirahoitus oli 855 382 euroa. Myönteisten päätösesitysten tukisumma yhteensä on 241 405 euroa. Varsinais-Suomen liitolla on käytettävissä Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen -rahoitusta 1,6 miljoonaa euroa.

 

Myönteiset päätösesitykset:

Terveysdatasta terveysinterventioita – TITTELI (2023–533). Hakija Turun ammattikorkeakoulu

Hankkeen toteutusaika on 1.10.2023-30.4.2024

Hankkeen kuvaus:

Turun ammattikorkeakoulu on hakemassa yhteistyössä alueellisten ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa Horizon Europe Plus rahoitusta kaksivaiheisessa HORIZON-HLTH-2024-STAYHLTH-01-02 Towards a holistic support to children and adolescents health and care provisions in an increasingly digital society haussa. Tulevan hankkeen kokonaisbudjetti kolmelle vuodelle tulee olemaan noin 8–10 milj. euroa.

Laajan Horizon -hankkeen kohderyhmänä ovat alle 24-vuotiaat lapset ja nuoret. Hankkeella pyritään vastaamaan moderneilla dataan pohjautuvilla validoiduilla interventioilla mm. seuraaviin terveyteen liittyviin globaaleihin ongelmiin: 1 / 3 peruskouluikäisistä EU alueella asuvista lapsista on ylipainoisia ja liikkumattomien osuus eurooppalaisista nuorista on 76,8 %. Liikkumattomuus lisää edelleen riskiä ylipainolle ja siitä johtuville psyykkisille ja henkisille terveyshaitoille sekä sosiaaliselle eristäytymiselle, jotka edelleen lisäävät fyysisiä ja psyykkisiä ongelmia sekä köyhyyden riskiä. Tämä suuntaus on pysäytettävä, jotta tulevaisuuden kansalaiset olisivat terveitä ja kykenisivät osallistumaan täysipainoisesti yhteiskunnan toimintoihin.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke toteuttaa maakuntaohjelman tavoitetta 14, jossa korkeakoulujen ja yritysten yhteistyö johtaa uusiin personoituihin terveyttä edistäviin interventioihin, jotka tutkimushankkeen aikana ja päätyttyä muokkaavat terveys ja sotepalveluiden palvelurakennetta. Hankkeen valmistelu johtaa vuorovaikutukseen amk:n ja yliopiston sekä kv-kumppaneiden yhteistyöhön tutkimuksen hyödyntäjien kanssa. Valmisteluhankkeen myötä kyetään hyödyntämään EU:n TKI-rahoitusta ja pystytään kytkeytymään entistä vahvemmin kv TKI-verkostoihin. Hanke toteuttaa lääke- ja terveysteknologian älykkään erikoistumisen painopisteitä vastaten testiympäristöjen kehittämiseen ja hyödyntämiseen sekä kehittämällä synteettisen datan AI-menetelmiä yksityisyyden säilyttävien menetelmien osalta.

Perustelut päätösesitykselle:

Hankkeessa valmistellaan hakemus Horozon Europe -ohjelmaan. Ohjelmasta haettava hanke tukee maakuntaohjelman toteuttamista ja kohdentuu älykkään erikoistumisen teemaan lääke- ja terveysteknologia. Valmistelukonsortiossa on mukana kahdeksantoista organisaatiota Euroopasta. Hakija on jo jättänyt hakemuksen ensimmäisen vaiheen hakuun, joten rahoituksen edellytyksenä on pääsy sekä hakemuksen jättäminen toiseen hakuvaiheeseen.

 

Elinvoimaa kestävästä osaamisesta (2023–534). Hakija Turun ammattikorkeakoulu Oy

Hankkeen toteutusaika on 13.11.2023 - 31.5.2024

Hankkeen kuvaus:

Valmistellaan hakemus Erasmus+ Alliance for Innovation -ohjelman kevään 2024 hakuun. Turun AMK toimii päähakijana.

Hanke tähtää kestävän kehityksen opetuksen uudistamiseen korkeakoulujen ja 2.asteen oppilaitosten opinnoissa, erityisesti tekniikan ja liiketalouden alalla. Esimerkkejä alakohtaisista koulutusaloista ovat mm. rakennus, energia- ja ympäristö-, kone- ja automaatio- ja kemiantekniikan sekä myynnin opettajat ja opiskelijat sekä monilaisten projektiopintokokonaisuuksien toimijat. Lisäksi kohderyhmänä ovat digitaalisia oppimisratkaisuja, joustavia ja ennakoivia koulutuspalveluja sekä oppilaitosyritysyhteistyöratkaisuja tuottavat yritykset, joiden avulla pyritään löytämään keinoja tuoda vihreän siirtymän toimijat yhteen kokeilemaan ja etsimään uusia tapoja yhteistyölle.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Kestävän kehityksen systemaattinen integraatio etenkin tekniikan ja liiketalouden opetussuunnitelmiin ja opetukseen edistää pk-yritysten kasvua ja kilpailukykyä sinisen talouden ja uudistuvan teollisuuden parissa. Hanke varmistaa osaavan työvoiman saatavuutta tuomalla opetukseen sisältöä, joka motivoi opiskelijoita kehittäjäosaamisen omaksumisessa. Näin osaajat sitoutuvat tulevissa tehtävissään hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamiseen, energiatehokkuuden edistämiseen, ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja kiertotalouteen siirtymiseen.

Perustelut päätösesitykselle:

Hankkeessa valmistellaan hakemus Erasmus+ Alliance for Innovation -ohjelmaan. Ohjelmasta haettava hanke tukee maakuntaohjelman toteuttamista ja kohdentuu älykkään erikoistumisen teemaan sininen talous ja uudistuva teollisuus. Valmistelukonsortiossa on mukana toimijoita neljästä eri maasta.

 

Saaristomeritiedon vaikuttavuuden lisääminen (2023–542). Hakija Varsinais-Suomen ELY-keskus

Hankkeen toteutusaika on 16.10.2023 - 15.5.2024

Hankkeen kuvaus:

Tavoitteena on 1) ymmärtää paremmin Saaristomeren ravinnekuormituksen vähentämisen vaikutuksia ja hyvän ekologisen tilan tavoitteen saavuttamisen edellytyksiä. Saaristomeren sisäisen kuormituksen arvioihin sisältyy muuta Itämerta enemmän epävarmuuksia ja alueellisia eroja, jotka haittaavat Saaristomeren rehevöitymisen hillitsemisen suunnittelua ja sitä tukevaa vaikutusten mallintamista. 2) tuottaa uutta tietoa vesienhoidon toimenpiteiden suunnitteluun ja kohdentamisen. 3) koota monialainen, hankkeen jälkeenkin jatkava, ohjausryhmä, joka koordinoi nykyisiä ja suunnitteille tulevia hankkeita, ja pyrkiä lisäämään niillä hankittavan tiedon vaikuttavuutta.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hankkeessa tehtävä selvitystyö toteuttaa maakuntaohjelman 2022–2025 teemaa puhtaiden ratkaisujen, innovaatioiden ja kestävän kasvun hiilineutraali edelläkävijä. Erityisesti edistetään tavoitteita "Maakunnan kilpailupotentiaali ja innovaatiokyvykkyys moninkertaistuu, kun korkeakoulujen, toisen asteen oppilaitosten, yritysten, julkisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan yhteistyö synnyttää ratkaisuja globaaleihin ympäristöhaasteisiin sekä "Itämeren alueen ympäristö- ja ilmastokestävin maatalous puolittaa ravinnevalumat ja parantaa Saaristomeren tilan tyydyttävästä hyvään".

Perustelut päätösesitykselle:

Hanke edistää aluekehittämiskeskustelujen teeman Saaristomeri toteuttamista. Kustannusarvio on kohtuullinen, toteuttamisaika tiivis ja suunnitelma selkeä. Hanke tuo uutta tieto vesienhoidon toimenpiteiden suunnitteluun ja kohdentamiseen.  Näiden pohjalta laajempi jatkohanke pystytään suuntaaman tarkemmin Saaristomeren tilan kannalta vaikuttavimpiin ilmiöihin ja alueille.

 

TKI-kompassi (2023–547). Hakija Turku Science Park Oy

Hankkeen toteutusaika on 1.5.2024-30.4.2025

Hankkeen kuvaus:

Hankkeessa käynnistetään kehitysprosessi, jossa Varsinais-Suomen kansallista ja kansainvälistä kilpailukykyä tuetaan TKI-osaajille suunnatuilla kolmella kokeilulla. Näissä nostetaan esiin maakunnan TKI-toiminnan monimuotoisuus ja kansainvälisyys. Yrityskohderyhmän osalta painotetaan vuosina 2022 ja 2023 TKI-rahoitusta saaneita sekä hankkeen toteutusaikana rahoitusta hakevia, jotka ennakoivat osaajatarpeita.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke edistää maakuntaohjelman tavoitetta 17: ”Maakunta houkuttelee yhä enemmän osaajia niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin”. Hankkeessa edistetään osaavan työvoiman saatavuutta erityisesti maakunnan älykkään erikoistumisen strategian painopisteissä sekä parhaillaan valmisteilla olevan TKI-tiekartan kärkiteemoissa (toimenpide 33). Hanke vastaa myös toimenpiteisiin 40: ”Ennakoidaan kärkitoimialojen osaamistarpeet ja kehitetään osaavan työvoiman saatavuutta.” ja 41: ”Luodaan olosuhteet, jotka edistävät toimijoiden kiinnittymistä alueelle ja viestitään kansallisesti ja kansainvälisesti hyvistä elämän ja yrittämisen edellytyksistä Varsinais-Suomessa.”. Maakunnan aluekehittämiskeskustelujen yhteistyöasiakirjassa on lisäksi teemana osaava työvoima TKI-toiminnan takaajana ja tavoitteena TKI-rahoituksen kasvattaminen.

Perustelut päätösesitykselle:

Hanke tukee aluekehittämiskeskustelujen teeman Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana sekä valmisteilla olevan Varsinais-Suomen TKI-tiekartan toteuttamista. TKI-rahoitusta saaneista yrityksistä tiedetään, että tämä kohderyhmä jakautuu kaikkiin maakunnan seutukuntiin. Toimenpiteet ovat konkreettiset ja hyvin etukäteen mietityt.

 

Tekoälyllä edelläkävijyyttä 2023–2025 (2023–549). Hakija Yrityssalo Oy

Hankkeen toteutusaika on 1.12.2023-31.1.2025

Hankkeen kuvaus:

Digitaalisten ja tekoälyyn perustuvien teknologiavalmiuksien merkitys korostuu haastavassa maailmantilanteessa, jossa yritysten kyky uudistua ja tehdä rohkeita, dataan ja tietoon perustuvia avauksia kohti uusia markkinoita on välttämätöntä.

Tavoitteena on avata yrityksille tekoälyn mahdollisuuksia uusimman tiedon ja case esimerkkien avulla, kertoa tekoälyn hyödyistä ja haasteista sekä kannustaa kohderyhmää tekoälyn käyttöönottoon. Yrityssalon pilotti toimii esimerkkinä siitä, miten räätälöity tekoälyratkaisu kehitetään, testataan, optimoidaan ja lopuksi integroidaan osaksi yritystoimintaa ja miten se vapauttaa resursseja muuhun toimintaan.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Maakuntaohjelman yhtenä tavoitteena on toimia muutoksia ennakoivana ja kasvuhakuisena digimaakuntana, jossa toteutetaan vastuullisia, saavutettavia innovaatioita yhdessä tehden ja tietoon perustuen. Hankkeella vaikutetaan erityisesti Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimenpiteisiin 29 (Parannetaan palvelumuotoilulla erityisesti julkisen sektorin osaamista tuottaa saavutettavaa ja selkeäkielistä digitaalista tietoa) ja 35 (Selvitetään kuntien digitaalinen kypsyys, tuetaan yrityksiä ja kuntia digitalisaation mahdollisuuksien tunnistamisessa ja niiden digikyvykkyyksien kehittämisessä).

Perustelut päätösesitykselle:

Hanke edistää maakuntaohjelman toteuttamista. Tekoälyn käyttöönotto vaatii kokeiluja ja pilotointeja. Hankkeen aikana toteutetaan kehittämiskeskuksen oma tekoälypilotti, jonka valmistelu sekä käyttökokemukset dokumentoidaan huolella. Tämä mahdollistaa mallin jakamisen muillekin käyttäjille.

 

Teknisk utveckling för framtidens skärgårdsturism TUFF (2023–551). Hakija Kimitoöns kommun, osatoteuttaja Pargas Stad

Hankkeen toteutusaika on 1.1.2024 – 30.9.2025

Hankkeen kuvaus:

Avsikten med projektet är att testa och dra nytta av nya tekniska lösningar för att skapa och skräddarsy information åt kunden, knyta ihop befintligt och nytt, och att få produkten presenterad på så ändamålsenligt sätt som möjligt. I detta projekt vill vi tillvarata de möjligheter digitaliseringen och artificiell intelligens bidrar med i frågan om att kommunicera och informera. Hållbarhet och digitalisering går hand i hand då det gäller utveckling av skärgårdsturismen. Den digitala utvecklingen och artificiell intelligens medför stora möjligheter att utveckla tjänster och synliggöra utbudet i skärgården året runt.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hållbarhet och digitalisering är högt prioriterade strategiska fokusområden i landskapsprogrammet. Speciellt viktig anknytning till landskapsprogrammet mål och åtgärdslista:
31. Vi delar öppen information och satsar på tillvaratagande av den, förbättrar kompatibiliteten mellan data och gynnar lösningar med öppen källkod.
35. Vi utreder kommunernas digitala mognad och hjälper företagen och kommunerna att identifiera digitaliseringsmöjligheter och utveckla sin digitala skicklighet
43. Vi gör Egentliga Finland till en föregångare inom hållbar turism

Perustelut päätösesitykselle:

Hanke edistää aluekehittämiskeskustelujen teeman Saaristomeri toteuttamista. Mukana ovat sekä Kemiönsaaren kunta että Paraisten kaupunki. Tavoitteet ja toimenpiteet ovat selkeät. Kokeiltava digitaalinen palvelumalli tukee laajasti saaristomatkailun kehittämismahdollisuuksia ja on myös kestävyysnäkökulmasta perusteltu.

 

Hankkeet on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 13.10.2023.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Hankerahoitusjaosto päättää esittää maakuntahallitukselle, että

Turun ammattikorkeakoululle myönnetään hankkeeseen ”Terveysdatasta terveysinterventioita – TITTELI” (2023–533) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, kansainvälisten hankkeiden valmistelu -rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (19 500 euroa), kuitenkin enintään 13 650 euroa.

Turun ammattikorkeakoululle myönnetään hankkeeseen ”Elinvoimaa kestävästä osaamisesta” (2023–534) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, kansainvälisten hankkeiden valmistelu -rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (21 000 euroa), kuitenkin enintään 14 700 euroa.

Varsinais-Suomen ELY-keskukselle myönnetään hankkeeseen ”Saaristomeritiedon vaikuttavuuden lisääminen” (2023–542) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, aluekehittämiskeskustelut -rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (34 255 euroa), kuitenkin enintään 23 978 euroa.

Turku Science Park Oy:lle myönnetään hankkeeseen ”TKI-kompassi” (2023–547) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, aluekehittämiskeskustelut -rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (95 250 euroa), kuitenkin enintään 66 675 euroa.

Yrityssalo Oy:lle myönnetään hankkeeseen ”Tekoälyllä edelläkävijyyttä 2023–2025” (2023–549) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, alueelliset innovatiiviset ja kokeilevat toimet -rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (76 725 euroa), kuitenkin enintään 53 707 euroa.

Kemiönsaaren kunnalle, osatoteuttaja Paraisten kaupunki, myönnetään hankkeeseen ”Teknisk utveckling för framtidens skärgårdsturism TUFF” (2023–551) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, aluekehittämiskeskustelut -rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (98 136 euroa), kuitenkin enintään 68 695 euroa.

Päätös

Puheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta ilmoitti esteellisyytensä hankkeiden "Terveysdatasta terveysinterventioita - TITTELI (2023-533)" ja "Elinvoimaa kestävästä osaamisesta (2023-534)" käsittelyssä ja poistui asiakohtien käsittelyn ajaksi kokouksesta. Juhani Nummentalo toimi puheenjohtajana asiakohtien ajan.

Hankkeen Saaristomeritiedon vaikuttavuuden lisääminen (2023-542) toteutusajaksi täsmennettiin 16.10.2023-30.6.2024.

Päätettiin esityksen mukaisesti.