Maakuntahallitus, kokous 29.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Varsinais-Suomen TKI-tiekartta 2024–2029

VSLDno-2024-25

Valmistelija

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi
  • Petteri Partanen, elinkeinopäällikkö, petteri.partanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen maakuntaohjelman 2022–2025 yhtenä toimenpiteenä on maakunnallisen tutkimus, kehitys- ja innovaatio (TKI) tiekartan laatiminen. Toimenpiteen mukaisesti maakuntaan on nyt tehty TKI-tiekartta vuosille 2024–2029 kirkastamaan TKI-toiminnan profiilia ja tavoitetasoa sekä löytämään toimenpiteitä pullonkaulojen voittamiseksi. 

Tiekartta on laadittu tiiviissä yhteistyössä alueen korkeakoulujen, yritysten ja julkisen sektorin kanssa. Esiin tulleet vahvuudet, pullonkaulat ja toimenpide-ehdotukset ovat tulleet esiin kymmenissä korkeakoulujen sekä yritysten edustajien kanssa käydyissä haastatteluissa, joissa on ollut mukana noin 150 asiantuntijaa. Lisäksi järjestettiin kolme työpajaa korkeakoulujen, kuntien elinvoimasta vastaavien tahojen sekä muiden sidosryhmien kanssa.  

Tiekartan valmistelusta vastasi alueen toimijoiden yhteisen näkemyksen perusteella Business Turku ja se valmisteltiin alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen (AKKE) määrärahalla. 

Suomi ja Varsinais-Suomi tarvitsevat lisää tutkimus- kehittämis- ja innovaatiotoimintaa kilpailukyvyn ylläpitämiseksi. Koko maan TKI-menot bruttokansantuotteesta saavuttivat noin 3 prosentin tason vuonna 2021. Parlamentaarinen TKI-työryhmä asetti keväällä 2022 valtakunnallisen tavoitteen neljään prosenttiin, jossa oltiinkin ennen elektroniikkateollisuuden vaikeuksia 2000-luvulla. Suomen hallituksen tavoitteena on kehittää Suomea merkittävästi tutkimus- ja innovaatioympäristönä ja hallitus on sitoutunut toimeenpanemaan parlamentaarisen työryhmän ehdotukset TKI-toiminnan rahoituksen noston edellyttämistä toimenpiteistä.

Maakuntien välillä on suuria eroja TKI-toiminnassa ja menoissa. Esimerkiksi vuonna 2021 BKT-osuudella mitattuna yli neljän prosentin ylsivät vain Pohjois-Pohjanmaa (5,2) ja Pirkanmaa (4,0). Uudellamaalla osuus oli 3,8. Varsinais-Suomessa TKI-menojen BKT-osuus oli 2,6 vuonna 2021 ollen seitsemännellä sijalla maakunnista. 

Varsinais-Suomen TKI-tiekartan teemat ja toimenpidekokonaisuudet perustuvat sekä korkeakoulujen että yritysedustajien esiin nostamiin pullonkauloihin ja niiden voittamiseen. Kolme keskeistä teemaa ovat vihreä siirtymä, digitalisaatio sekä terveys ja hyvinvointi. Teemat linkittyvät Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen strategiaan, jonka painopisteiksi on määritelty sininen talous ja uudistuva teollisuus, innovatiiviset ruokaketjut sekä lääke- ja terveysteknologia. 

TKI-tiekarttaan muodostui seuraavat kahdeksan toimenpidekokonaisuutta ja niiden alle yhteensä 40 toimenpidettä  

  1. Aktiivinen edunajaminen TKI-toiminnassa  

  1. TKI-toiminnan tutkimus- ja seurantamalli 

  1. Tutkimuslähtöinen liiketoiminta, startupit ja opiskelijayrittäjyys 

  1. Yritysten ja TKI-osaajien veto- ja pitovoima 

  1. Yritysten TKI-osaaminen ja -resurssit 

  1. Yritysten TKI-toiminnan rahoitusmuodot ja rahoituksen kriteerit 

  1. Korkeakoulujen ja yritysten kumppanuus 

  1. TKI-infrastruktuurin ja testialustapalveluiden kehittäminen 
      

Aino Ukkola ja Lotta Kujanpää Business Turusta esittelevät asian. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus merkitsee tiedoksi Varsinais-Suomen TKI-tiekartan 2024–2029. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____