Maakuntahallitus, kokous 29.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Digitaalisen saavutettavuuden parantaminen virkistyspalveluissa (Digisaapas) -hankkeen päättäminen

VSLDno-2022-172

Valmistelija

  • Malla Rannikko-Laine, vt. edunvalvontajohtaja, malla.rannikko-laine@varsinais-suomi.fi
  • Antti Vasanen, tietopalvelupäällikkö, antti.vasanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen liitto toteutti yhteistyössä ProAgrian ja Turun yliopiston kanssa Digitaalisen saavutettavuuden parantaminen virkistyspalveluissa (Digi-Saapas) -hankeen. Hankkeen koordinoinnista vastasi Lounaistieto ja sen toteutukseen osallistui viestinnän osalta Valonia. Hanke toteutettiin 1.1.2020–30.6.2023 välisenä aikana.

Digisaapas-hankkeessa toteutettiin täysin uusi virkistysalueiden reitti- ja kohdetietoa yhteen kokoava karttapalvelu Virma Kartta, joka julkaistiin maaliskuussa 2021. Virma Kartta -palvelun suunnittelussa panostettiin erityisesti käyttäjäystävälliseen mobiilikäyttöliittymään, joka mahdollistaa palvelun käytön paitsi retkien suunnittelussa niin myös maastossa liikkuessa. Mobiilikäyttöliittymän ja aiemmassa Virkistä dataa -hankkeessa toteutetun tietojen ylläpitotyökalun ansiosta varsinaissuomalaisilla kunnilla on mahdollisuus ottaa käyttöön digitaalista virkistyskohdetietoa käsittelevä kokonaisratkaisu virkistyskohteiden tietojen syötöstä reittien markkinointiin. Tämän lisäksi hankkeessa laadittiin suosituksia, joilla voidaan vastata kuntien kohtaamiin haasteisiin kohteiden ja reittien kehittämisessä.

Hankkeen muina tavoitteina oli saada varsinaissuomalaiset kunnat aktiivisemmin hyödyntämään Virma-ylläpitotyökalulla kerättyä tietoaineistoa ja rikastamaan sen tietosisältöä. Varsinais-Suomen reitistöryhmä osallistui kuntien, yrittäjien ja muiden toimijoiden osaamisen syventämiseen. Kuntatyöntekijöille järjestettiin työpajoja, ja Virma oli esillä monissa tilaisuuksissa. Kerätty virkistysdata on avointa ja kaikkien jatkohyödynnettävissä tai jalostettavissa. Hankkeessa luotiin myös Lipas-liikuntapaikkatietokannasta integraatio Virmaan. Digisaapas-hankkeen päättyessä virkistysreittejä, -kohteita ja -palveluita olikin saatu huomattavasti lisää; niitä löytyy Virmasta nyt yhteensä jo yli 2 500 kappaletta.

Hankkeen toiminnasta ja tuloksista viestitiin aktiivisesti hankepartnereiden avulla niin sosiaalisessa mediassa kuin esitteiden, uutiskirjeiden, kuvahaastekilpailun ja valmiiden markkinointimateriaalien avulla. Lisäksi hankkeen tuloksista viestitään verkkosivuilla osoitteessa www.lounaistieto.fi/virkistys. 

Hanke rahoitettiin Manner-Suomen Maaseutuohjelmasta. Hankkeelle myönnetty kokonaisbudjetti oli 231 322 euroa, josta maaseuturahaston tuki oli 219 756 euroa. Varsinais-Suomen liiton osuus hankkeen rahoituksesta on 106 640 euroa, josta työpanoksena tehtävä omarahoitus on kolmen vuoden hankeaikana yhteensä 11 566 euroa. Hankkeen lopulliset kustannukset olivat yhteensä 232 992,54 euroa. Hankkeen tuottama alijäämä oli 1 670,58 euroa, mikä katetaan Lounaistiedon kustannuspaikalta 7013.

Lisätietoja verkostokoordinaattori Maiju Kähärä, maiju.kahara@lounaistieto.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää

1. merkitä tiedoksi Digitaalisen saavutettavuuden parantaminen virkistyspalveluissa (Digisaapas) -hankkeen tulokset

2. hyväksyy kustannuspaikan 7024 alijäämän kattamisen Lounaistiedon kustannuspaikalta 7013 ja hankkeen päättämisen. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____