Maakuntahallitus, kokous 28.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 107 Mitä syödään? Kestäviä ruokapolkuja koululaisille -hanke

VSLDno-2023-445

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Valonia/Varsinais-Suomen liitto on saanut myönteisen rahoituspäätöksen hankkeelle: Mitä syödään? Kestäviä ruokapolkuja koululaisille (KESELY/2928/2022). Ympäristökasvatuksen ja -valistuksen avustuksen rahoittajana on Keski-Suomen ELY-keskus. 

Useasta Varsinais-Suomen kunnasta on tullut toiveita siitä, että ruokateemaa pitäisi oppilaiden kanssa käsitellä kouluissa enemmän. Apua on toivottu esimerkiksi tapoihin käsitellä ruokahävikkiteemaa tai hiilijalanjäljen pienentämistä oppilaiden kanssa. Hankkeessa vastataan tähän tarpeeseen luomalla peruskouluille suunnattu ruoan kestävyyspolku. Tavoitteena on, että ruokakasvatus sekä suhde ruokaan ja luontoon kulkee mukana koko peruskoulun ajan. Ruokapolku antaa hyvän tietoperustan ruoan polusta pellolta pöytään ja tavoitteena on, että ruokapolun aikana opitut taidot kasvattavat ruoan arvostusta ja antavat lapsille ja nuorille valmiudet tehdä kestäviä valintoja ruokaan liittyen. Tavoitteena on myös antaa opettajille ja ruokapalveluiden edustajille paremmat valmiudet käsitellä ruokateemaa oppilaiden kanssa. Valonian verkkosivuille tehdään Ruokapolku-materiaalipaketti, jota opettajat voivat hyödyntää soveltaen opetuksessa. Ruokapolku sisältää olemassa olevaa taustamateriaalia aiheen käsittelyyn ikätasoisesti eri teemoissa sekä kuhunkin teemaan sopivia elämyksellisiin oppimiskokemuksiin perustuvia tehtäväkortteja. Elämyksellisiä oppimiskokemuksia kokeillaan yhteistyökoulujen kanssa hankkeen aikana. Lisäksi hankkeessa järjestetään koulutoimen ja ruokapalvelujen edustajille aiheeseen johdattava webinaari ja tuotetaan video, jossa esitellään ruoan kestävyysteemaa ja ympäristövaikutuksia positiivisia ratkaisuja ja innovatiivisia menetelmiä painottaen. 

Hanke toteutetaan yhteistyössä KEKÄLE -Kestävät käytänteet lentoon kunnissa -hankkeen kanssa, jossa on mukana Raisio, Lieto, Nousiainen, Naantali ja Laitila. Lisäksi Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus on mukana hankkeessa asiantuntijana. Valonian vastuulla on hankkeen koordinointi sekä suunnittelu- ja asiantuntijatyö.  

Hanke tukee Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimenpiteitä 17. Rakennetaan varsinaissuomalaisen osallisuuden toimintamalleja, jotka tukevat aktiivista kansalaisuutta ja yhteisöllisyyttä; 23. Muodostetaan oppilaitosten ja yritysten yhteistyötä edistäviä ekosysteemejä; 26. Tuetaan kunnissa tehtävää hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä kulttuurin, luonnon ja elinympäristön hyvinvointivaikutusten sekä terveellisten elintapojen ottamiseksi entistä vahvemmin osaksi maakunnan asukkaiden elämää; 28. Otetaan käyttöön konkreettisia keinoja ja malleja aktiivisen kansalaisuuden ja keskustelun lisäämiseksi yhteistyössä muun muassa vapaan sivistystyön oppilaitosten kanssa. 

Hankkeen kesto on 1.9.2023 – 28.2.2025. Hankkeen kokonaisbudjetti on 50 000 €, josta avustuksen osuus on 40 000 €. Hankkeen omarahoitusosuus (10 000 €) katetaan Valonian kustannuspaikalta (6010). Hankkeelle perustetaan oma kustannuspaikka. 

Hankkeen toteutuksesta vastaa projektiasiantuntija Miriam Sewón. 

Lisätietoja Toimialapäällikkö Riikka Leskinen, puh. 044 907 5995, etunimi.sukunimi@varsinais-suomi.fi 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää  

1. käynnistää Mitä syödään? Kestäviä ruokapolkuja koululaisille -hankkeen 

2. perustaa hankkeelle omakatteisen kustannuspaikan

3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja Heikki Saarento, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____