Perustelut
Perustelut
Turun yliopiston tulevaisuudentutkimuskeskus on käynnistänyt maakunnallisen strategisen alue-ennakointityön, jonka tavoitteena on jatkuvan ennakointiprosessin rakentaminen tukemaan seudun kärkialojen elinvoiman ja resilienssin kehittämistä sekä osallistuvien toimijoiden strategisen ennakointivalmiuden lisääminen. Alue-ennakointityö hyödyttää myös alueen kuntia tarjoamalla ensi käden ennakointitietoa päätöksenteon ja elinkeinopolitiikan tueksi. Kuntien ja sen keskeisten sidosryhmien asiantuntijoille tarjoutuu myös suora yhteys osallistua alue-ennakointityöhön Polttimo-toiminnan kautta. Kunnat voivat käyttää tätä tietoa päätöksenteon tukena ja antaa myös liiton edustajien kautta oman syötteensä tilannehuonetyöhön. Kunnille tarjotaan mahdollisuus osallistua toiminnan ohjausryhmän työskentelyyn nimeämällä yksi yhteinen edustaja ohjausryhmään (edustaja joko peruskunnasta tai seudullisesta kehittämisyhtiöstä).
Käytännön työ koostuu nimettyjen asiantuntijoiden muodostamista instituutioiden Tilannehuone -nimellä kulkevasta työskentelystä, joissa ennakointitietoa analysoidaan ja jalostetaan sekä tulkitaan keskeisten aluetoimijoiden käyttöön. Säännöllisin väliajoin pidettävien tilannehuoneiden lisäksi järjestetään Polttimo-nimellä kulkevia työpajoja, joissa ennakointityön tarvitsemaa pohjatietoa kerätään ja vaihdetaan. Nämä työpajat järjestetään yleensä yrityksissä ja muissa työelämäorganisaatioissa ja niihin osallistuu laajasti asiantuntijoita eri organisaatioista. Työ tukee myös Turun yliopistoon suunnatun aluetalouden lahjoitusprofessuuriin liittyvää työtä.
Merkittävässä roolissa on työtä tukeva Itonics -ennakointialusta (https://www.itonics-innovation.com/). Turun yliopisto on hankkinut ja räätälöinyt järjestelmän alue-ennakointityöhön soveltuvaksi. Ennakointialusta tukee käytännön ennakointityötä tarjoamalla ominaisuuksia, kuten päivittyviä kansainvälisen futuristiverkoston tuottamia ennakointisisältöjä ja -analyysejä, tietoja tulossa olevista signaaleista, ilmiöistä, trendeistä ja teknologioista eri toimialoille. Järjestelmä antaa mahdollisuuden tuottaa ja koota ennakointitietoa ja muokata sitä tiekarttojen, tutkakuvien, skenaarioiden ym. muotoon. Keskeistä alustan käytölle on kommunikaatio ja dialogi. Alustaa voidaan hyödyntää myös organisaatioiden strategiatyössä. Edelleen alustaa voidaan käyttää myös innovaatioalustana auttaen organisaatioita tunnistamaan uusia teknologioita, trendejä ja markkinamahdollisuuksia ja muuntamaan niitä kasvustrategioiksi. Itonics-järjestelmän ylläpitokustannukset muodostavat merkittävän osan alue-ennakointityön kuluista.
Tavoitteena on myös vakiinnuttaa maakunnallinen pysyvä alue-ennakoinnin toimintamalli täydentämään Varsinais-Suomen ennakointiakatemian osaamistarpeiden ennakointiin kohdistuvaa työtä. Kyse ei ole päällekkäisestä työstä vaan toisiaan täydentävästä ja tukevasta toiminnasta.
Strategiseen alue-ennakointiyhteistyöhön osallistuvat tahot tässä vaiheessa ovat:
· Turun yliopisto
· Turun kaupunki
· Åbo Akademi
· Turun ammattikorkeakoulu
· Turku Science Park Oy
· Varsinais-Suomen liitto
· Varsinais-Suomen ELY-keskus
Osallistuvien organisaatioiden vuosikustannus vuonna 2023 on 15 000 euroa ja jatkossa vuodesta 2024 alkaen 20 000 euroa vuodessa. Varsinais-Suomen liitto osallistuu toiminnan kustannuksiin vastaavilla osuuksilla. Turun yliopisto kattaa kulut, jotka ylittävät osallistuvilta organisaatioilta tulevien maksujen määrän. Sopimus on irtisanottavissa ennen kunkin toimintavuoden päättymistä.
Asiaa koskeva yhteistyösopimus ja hankesuunnitelma vuodelle 2023 on asiakohdan liitteenä. Pidempiaikainen yhteistyösopimus solmitaan vuodesta 2024 eteenpäin.
Ehdotus
Esittelijä
-
Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi
Maakuntahallitus päättää
1. että Varsinais-Suomen liitto osallistuu alue-ennakointityön vuoden 2023 kustannuksiin 15 000 euron osuudella
2. että Varsinais-Suomen liitto osallistuu alue-ennakointiyhteistyöhön vuodesta 2024 eteenpäin 20 000 euron vuotuisella osuudella ja valtuuttaa maakuntajohtaja Kari Häkämiehen allekirjoittamaan asiaa koskevan pidempiaikaisen yhteistyösopimuksen.
3. että kustannukset katetaan aluekehittämisen kustannuspaikalta 3010.
4. nimetä aluekehitysjohtaja Tarja Nuotion ohjausryhmään liiton edustajaksi.
Päätös
Aluekehitysjohtaja Tarja Nuotio esitteli asian.
Ehdotus hyväksyttiin.
_____