Perustelut
Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) on pyytänyt kirjeellään 5.4.2023 lausuntoa koskien ohjelmaluonnosta kalastusmatkailun kehittämisestä. Luonnoksen on laatinut MMM:n 24.2.2022 nimeämä työryhmä, joka luovutti esityksensä maa- ja metsätalousministeri Antti Kurviselle 30.3.2023. Kehittämisohjelma vahvistetaan lopullisesti lausuntokierroksen jälkeen.
Kehittämisohjelma tukeutuu kalastusmatkailun osalta laadittuun tiiviiseen nykytila-analyysiin, jonka mukaan Suomen kalataloudellista potentiaalia on hyödyntämättä, kehittäminen ja markkinointi on vähäistä ja hajallaan, kansainvälinen imago on olematon, palvelutarjonta ei vastaa kysyntää, yritysten liikevaihto on pientä ja yrittäjien neuvonta on puutteellista. Ohjelmaluonnoksen vision mukaan Suomessa on monipuoliset ja Euroopan laadukkaimmat kalastuspalvelut vuonna 2033.
Kalastusmatkailun kehittämisohjelma haluaa erityisesti vaikuttaa yritysten määrään ja laatuun, laadukkaisiin tuotteisiin, helppoon ja sähköiseen ostettavuuteen, asiakaslähtöiseen markkinointiin ja myyntiin sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Hyvän ja tunnetun imagon luominen kansainvälisesti on myös keskeinen tavoite kehittämisohjelmassa.
Kehittämisohjelma koostuu konkreettisista toimenpiteistä, joita tehdään sekä palvelujen ja liiketoiminnan kehittämisessä, myynnissä ja markkinoinnissa että toimintaympäristön kehittämisessä. Palveluja ja liiketoimintaa on tarkoitus kehittää esimerkiksi alueellisilla hankkeilla ja asiakastutkimuksen laadinnalla uusien asiakasryhmien tarpeiden selvittämiseksi. Myyntiä ja markkinointia edistetään monin tavoin, kuten tehostamalla kalastusmatkailupalveluiden sähköistä myyntiä ja edistämällä Suomen kalastusmatkailun tarjontaa kansainvälisten kalastuspalveluja myyvien matkanjärjestäjien valikoimissa. Toimintaympäristöä on tarkoitus kehittää esim. kalakantojen ja kalastusympäristön hoitoon panostamalla, kannustamalla kalatalousalueita myöntämään lupia kalastusmatkailuyrittäjille, tutkimalla kalastusmatkailun arvoketjut ja aluetaloudelliset vaikutukset sekä tuottamalla englanninkielistä markkinointiaineistoa Kalastusrajoitus.fi -palveluun.
Ohjelmaluonnos sisältää kaikille toimenpiteille aikataulun, vastuutuksen ja esityksen mahdolliseksi rahoituskanavaksi. Ohjelman seurantaa varten perustetaan erillinen seurantaryhmä, joka tekee säännöllistä väliarviointia nimetyn mittariston avulla. Kehittämisohjelman puitteissa laaditaan lisäksi seurantatutkimus toteutuksen alussa, puolivälissä ja lopussa.
Lausunnot on pyydetty toimittamaan 19.5.2023 mennessä ensisijaisesti osoitteeseen kirjaamo.mmm@gov.fi Varsinais-Suomen liitolle on myönnetty jatkoaikaa lausunnon toimittamiseen 22.5.2023 saakka.
Taustamateriaali: MMM:n lausuntopyyntö ja kehittämisohjelmaluonnos
Ehdotus
Esittelijä
-
Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi
Maakuntahallitus päättää antaa seuraavan lausunnon:
Varsinais-Suomen liiton maakuntahallitus katsoo, että kalastusmatkailun kehittämisohjelma tulee todelliseen tarpeeseen ja on teemaltaan erittäin ajankohtainen. Kalastusmatkailu nivoutuu sekä kalatalouteen kokonaisuutena että matkailun toimialaan erityisesti. Kalatalous elinkeinona on jo pitkään ollut taantumassa, jopa kriisiytymässä, ja matkailun toimiala on kärsinyt korona-pandemian vaikutuksista ulkomaisen kysynnän laskun vuoksi. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on lisäksi yhtäältä vähentänyt merkittävästi venäläisten matkailua maassamme ja toisaalta ainakin jossakin määrin heikentänyt maamme matkailullista imagoa. Kalastusmatkailussa Venäjä ja Baltian maat ovat perinteisesti olleet keskeisiä maita, joista asiakkaita on saapunut maahamme.
Ohjelman toimenpiteillä halutaan mm. parantaa yritysten myynti- ja markkinointiosaamista, tehdä kalastusmatkailutuotteista helpommin löydettäviä ja ostettavia sekä laadukkaampia. Kaiken kaikkiaan halutaan parantaa toimialan näkyvyyttä sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Viimeksi mainittu tavoite on luonnollisesti täysin linjassa maamme matkailubrändin kehittämisen kanssa yleisesti. Kehittämisohjelma tukee myös Varsinais-Suomen matkailun tiekartan tavoitteita esim. digitaalisen ostettavuuden osalta.
Luonto- ja kulttuuriympäristö muodostavat maallemme potentiaalin, joka on edelleen vajaasti hyödynnetty. Kalastusmatkailu on olennainen osa tätä kokonaisuutta. Toimintaympäristöä halutaan kalastusmatkailun osalta kehittää vähemmän byrokraattiseksi kalastukseen liittyvän lupamenettelyn ja esim. kalastonhoitomaksun suorittamisen osalta. Valtiota, kuntia ja virkistysalueyhdistyksiä kehotetaan ottamaan kalastuspalvelujen tuottamisen huomioon infrastruktuuria kehitettäessä. Kalastusmatkailu on Varsinais-Suomen näkökulmasta olennainen osa lähi- ja virkistysmatkailua, jolla on merkittävä asema myös maakuntastrategiassamme.
Varsinais-Suomen liiton maakuntahallitus katsoo, että lausunnolla oleva kalastusmatkailun kehittämisohjelma tukee vahvasti luontomatkailun kehittämistä maassamme. Maakunnallemme keskeinen Saaristomeri on perinteinen kalatalousalue, jossa virkistyskalastuksella ja kalastusmatkailulla on aina ollut oma sijansa. Saaristomeren ekologinen tila on pitkään ollut huolestuttava ja sama kehitys uhkaa myös muita maamme tähän asti puhtaita vesistöjä. Varsinais-Suomen liiton maakuntahallitus toivoisi muuten ansiokkaaseen kehittämisohjelmaan maininnan vesistöjen hyvän tilan ylläpitämisestä. Kalaston ja vesistöjen tilan huononeminen mainitaan toki nelikenttäanalyysissä uhkakuvana, mutta ympäristökysymykset ja vastuullisuus matkailun kehittämisessä ansaitsisi enemmän huomiota kehittämisohjelmassa. Muilta osin maakuntahallitus pitää kehittämisohjelmaa hyvänä ja ajankohtaisena asiakirjana, jolla hyvin toteutettuna on edellytyksiä vaikuttaa myönteisesti koko matkailun toimialan kehittymiseen maassamme.