Maakuntahallitus, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 76 CPMR:n Itämerikomission liikennetyöryhmän jäsenen nimeäminen

VSLDno-2023-345

Valmistelija

  • Janne Virtanen, edunvalvontajohtaja, janne.virtanen@varsinais-suomi.fi
  • Malla Rannikko-Laine, kehittämispäällikkö, malla.rannikko-laine@varsinais-suomi.fi
  • Jenni Suominen, KV-erikoissuunnittelija, jenni.suominen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen liitto kuuluu Euroopan perifeeristen merellisten alueiden liittoon (CPMR) ja sen alaiseen Itämerikomissioon (BSC). CPMR on yksi vaikutusvaltaisimmista alueellisista organisaatioista Brysselissä. Liitto kattaa yli 150 aluetta 24 valtiosta EU:n alueella ja sen ulkopuolelta. Sen toimialoja ovat Euroopan unionin aluekehityspolitiikka, saavutettavuuteen ja maahanmuuttoon liittyvät kysymykset, meri- ja kalastuspolitiikka sekä liikenne- ja energiapolitiikka. Itämerikomissio (Baltic Sea Commission) on keskeinen verkosto ja yhteistyöväylä Itämeren alueella.

Maakuntahallitus on aiemmin nimennyt järjestön tehtäviin maakuntahallituksen varajäsenen, Talvikki Jorin. Jori toimii tällä hetkellä CPMR:n Political Bureaun (hallitus)  meriasioiden varapuheenjohtajana. Varsinais-Suomen liitolla on aiemmin ollut myös Itämerikomission edustajat meri- ja liikennetyöryhmissä.

Liikennetyöryhmässä liitto on aktiivisesti ajanut kantoja muun muassa Euroopan laajuisen liikenneverkon (TEN-T) ja Verkkojen Eurooppa -ohjelman (CEF) uudistuksissa. Ajankohtaisia kysymyksiä ovat olleet liikenteen vähäpäästöisyyteen liittyvät uudistukset. Kansainvälisen työskentelyn kautta on varmistettu Varsinais-Suomen näkyvyys eurooppalaisessa alueyhteistyössä, toiminnan jatkuvuus sekä tuotu alueen näkemykset yhteistyössä esille.

CPMR:n Itämerikomission liikennetyöryhmässä luottamushenkilöedustajaa tukevat kehittämispäällikkö Malla Rannikko-Laine ja kansainvälisten asioiden erikoissuunnittelija Jenni Suominen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää nimetä jäsenen CPMR:n Itämerikomission liikennetyöryhmään.

Päätös

Maakuntajohtaja Kari Häkämiehen ehdotuksesta asia poistettiin listalta.

_____