Maakuntahallitus, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 Varsinais-Suomen ilmastotiekartan muutostavoitteet ja toimenpiteet täydentyneet

VSLDno-2023-350

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat suoraan ruoan tuotannossa, luonnon monimuotoisuudessa, vesistöissä ja rakennetussa ympäristössä – ne uhkaavat toimintamme ja hyvinvointimme edellytyksiä. Aktiivinen ja vaikuttava reagointi ilmastonmuutoksen vaikutusten lieventämiseen varmistaa, että alueiden toimintakyky ja ympäristön laatu säilyvät hyvinä tulevaisuudessakin.

Vaikka ilmastonmuutosta ei voida enää kokonaan torjua, sen vaikutuksia voidaan hillitä pysäyttämällä kasvihuonekaasujen pitoisuuksien kasvu ilmakehässä ja vahvistamalla hiilinieluja. Kansainvälinen tavoite on pysäyttää ilmastonmuutos 1,5 asteen lämpenemiseen. Suomi on asettanut tavoitteeksi saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraalius tarkoittaa, että päästöt eivät ylitä sitä määrää, mitä päästöjä pystytään sitomaan hiilinieluihin, kuten metsiin.

Varsinais-Suomi on toimialaprofiililtaan hyvin monipuolinen, kulttuuriperinnöltään ja luonnoltaan monimuotoinen, kyvykäs maakunta. Maakunnassa on siten myös ilmastonmuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen tarvittavia voimavaroja.

Ilmastotiekartta kokoaa yhteen keskeisimmät toimenpiteet, joilla maakunta vastaa kansalliseen Hiilineutraali Suomi 2035 -tavoitteeseen ja nostaa keskiöön erityisesti ne asiat, joihin maakunnassa voidaan vaikuttaa. Ilmastotiekartta koostuu muutostavoitteista ja niiden saavuttamiseksi tarvittavista toimenpiteistä vuoteen 2030. Ilmastotiekartan tavoitteet ja toimenpiteet on määritelty laajassa sidosryhmäyhteistyössä eri sektoreiden toimijoiden, asiantuntijoiden, yritysten, järjestöjen, kuntien ja korkeakoulujen kanssa. Maakunnallinen ilmastovastuujaosto on hyväksynyt tiekartan tavoitteet ja toimenpiteet ja jaosto myös seuraa tiekartan toteutumista. Tiekarttaa tarkistetaan ja päivitetään jatkossa tarpeen mukaan.

Vuosina 2005–2020 Varsinais-Suomen kuntien kasvihuonekaasupäästöt vähenivät 36 % (Hinku-laskenta). Suomen kaikissa kunnissa päästöt vähenivät keskimäärin 28 %, eli Varsinais-Suomessa alenema on valtakunnallista keskiarvoa suurempi. Varsinais-Suomen päästöt ovat ennakkotiedon mukaan vähentyneet vuoteen 2021 mennessä 37 %. Lisätoimia tarvitaan vielä paljon, jotta vuoden 2035 tavoite 80 % päästövähennyksestä saavutetaan.

Varsinais-Suomen ilmastopäästöistä 29 % aiheutuu tieliikenteestä, 22 % lämmityksestä, 18 % maataloudesta ja 9 % kulutussähköstä. Suhteessa eniten ovat tähän mennessä vähentyneet lämmityksen päästöt. Kuitenkin kaikilla sektoreilla tarvitaan edelleen lisätoimenpiteitä. Lisäksi toimia tarvitaan maankäyttösektorilla hiilinielujen vahvistamiseksi. Varsinais-Suomen ilmastotiekartta määrittelee muutostavoitteet ja toimenpiteet energian, liikenteen, maatalouden, rakentamisen ja maankäytön osalta. Toimenpiteiden kokoluokka ja aikaväli vaihtelevat: toisten ratkaisujen päästövähennykset ilmenevät välittömästi suurena muutoksena, kun taas toiset ratkaisut muodostavat useaan kertaan monistettuna kokonaisvaikutuksen pidemmällä aikavälillä.

Tiekartta kannustaa kaikkia toimijoita tunnistamaan roolinsa, mahdollisuutensa ja vastuunsa ilmastotavoitteiden saavuttamisessa sekä sitoutumaan omilla toimillaan tiekartan tavoitteiden toteuttamiseen. Tiekartta toimii tukena myös kuntien ilmastosuunnitelmien laadinnassa ja toimeenpanossa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus merkitsee Varsinais-Suomen ilmastotiekartan tiedoksi ja kannustaa kuntia ja muita toimijoita sitoutumaan omilla toimillaan tiekartan tavoitteiden saavuttamiseen.

Päätös

Toimialapäällikkö Riikka Leskinen esitteli asian.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____