Perustelut
Maakunnan yhteistyöryhmä antaa rahoittajaa sitovan lausunnon Uudistuva ja osaava Suomi -ohjelman 2021 -2027 (ESR/EAKR) maakunnan kehittämisen kannalta merkittävistä tai kokonaiskustannusarvioltaan suurista alueelliseen suunnitelmaan perustuvista hankkeista ALK -lain § 27 ja 28:ien mukaisesti (pl. yritystukihankkeet). Yhteistyöryhmä ottaa EAKR/ESR-rakennerahastohankkeen käsiteltäväkseen, kun hankkeelle haettu EU:n ja valtion rahoitus yhteensä koko toteutusaikana on vähintään 300 000 euroa tai kun hanke on sihteeristössä määritelty merkittäväksi ohjelman ja/tai maakunnallisen kehittämisen kannalta (alle 300 000 euron hankkeet) tai jos yhteistyöryhmän tai sen sihteeristön puheenjohtaja tai sihteeristön jäsen näin esittää.
Edellä määriteltyjen rakennerahastohankkeiden (pl. yritystukihankkeet) osalta maakunnan yhteistyöryhmä antaa hankkeesta rahoittajaa (Keski-Suomen ELY-keskus) sitovan lausunnon sihteeristön esityksen pohjalta. Rahoittava viranomainen voi poiketa yhteistyöryhmän rahoittamista koskevasta puoltavasta lausunnosta, jos tuen myöntäminen olisi vastoin Euroopan unionin tai kansallista lainsäädäntöä tai jos hanke ei olisi ohjelmanmukainen.
Keski-Suomen ELY-keskuksen ohjelmakauden 2021-2027 ESR + toimintalinjan 4. Työllistävä, osaava ja osallistava Suomi viimeisin hankehaku päättyi 11.3.2024. Haussa haettiin hankkeita Varsinais-Suomen ja Pirkanmaalle (yhden Pirkanmaan haussa jätetyn ryhmähankehakemuksen maantieteelliseksi kohdealueeksi oli merkitty myös Varsinais-Suomi), mutta myös ylimaakunnalliset hakemukset olivat mahdollisia. Haussa saapui Varsinais-Suomeen kokonaan tai osittain kohdistuvia hakemuksia kaikkiaan 41, jotka koskivat 21 eri hanketta. Yhden Varsinais-Suomen haussa jätetyn ryhmähankehakemuksen maantieteellinen kohdealue ulottui myös Pohjanmaalle.
Hakemukset jakautuivat erityistavoitteittain seuraavasti:
Erityistavoite 4.1. Polkuja töihin: Hankkeita kahdeksan, joista yhden toteuttajan hankkeita kolme ja ryhmähankkeita viisi (ryhmähankkeissa hakemuksia 2-4). Hakemuksia kaikkiaan 16.
Erityistavoite 4.2. Uutta osaamista työelämään: Hankkeita viisi, joista kaikki olivat ryhmähankkeita (ryhmähankkeissa hakemuksia 2-4). Hakemuksia kaikkiaan 13.
Erityistavoite 4.3. Yhdenvertaiseen osallisuuteen: Hankkeita kahdeksan, joista yhden toteuttajan hankkeita viisi ja ryhmähankkeita kolme (ryhmähankkeissa hakemuksia 2-3). Hakemuksia kaikkiaan 12.
Hakemuksilla on haettu tukea yhteensä noin 12,3 miljoonaa euroa (ml. ylimaakunnallisen hankkeiden osalta myös muihin maakuntiin kohdentuva rahoitus). Erityistavoitteen 4.1. hakemusten haettu tuki oli 4 655 204 euroa (haettavissa oli 3 270 000 euroa), erityistavoitteen 4.2. hakemusten haettu tuki oli 1 858 399 euroa (haettavissa oli 646 000 euroa) ja erityistavoitteen 4.3. hakemusten haettu tuki oli 5 744 922 euroa (haettavissa oli 4 494 000 euroa).
Kaikkiaan 21 hankkeesta yleisillä valintaperusteilla jouduttiin hylkäämään 15 hanketta (28 hakemusta). Erityisillä valintaperusteilla (ml. horisontaaliset valintaperusteet) ja tarkentavalla valintaperusteella arvioitavaksi edenneistä kaikkiaan kuudesta hankkeesta (13 hakemusta) rahoitukseen esitetään kaikkia kuutta hanketta (erityistavoite 4.1. kaksi hanketta, erityistavoite 4.2. yksi hanke ja erityistavoite 4.3. kolme hanketta.)
MYR:n käsiteltävänä 17.6.2024 on näistä kuudesta hankkeesta viisi, koska yksi hankkeista (et. 4.2. hanke) ei haetulta tueltaan ylitä 300 000 euron rajaa.
Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-hankkeet, myönteiset esitykset:
Erityistavoite 4.1. Polkuja töihin
Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-hankkeet, myönteinen esitys ryhmähankkeelle R-01536 UNICOM+
R-01536 UNICOM+
Hankehakijat:
Päähanke 205566 Turun yliopisto
Osahanke 205644 Åbo Akademi
Osahanke 205653 Turun ammattikorkeakoulu Oy
Hakemus on esitelty Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 12.4.2024. Myönteinen valintaesitys hankkeelle on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 7.6.2024.
Hankkeen tavoitteena on, että Varsinais-Suomen alueella oleva laaja kansainvälisten korkeakoulutettujen osaajien työvoimapotentiaali saadaan tehokkaampaan käyttöön ratkaisemaan jo tällä hetkellä olevaa ja tulevaisuudessa syvenevää osaajapulaa. Koska yhä useampi kansainvälinen osaaja on korkeakoulutuksen piirissä ollessaan jo työnhakija, ratkaisua työvoimapulaan täytyy hakea alueen korkeakoulujen ja työllistymis- ja yrityspalveluja tarjoavien tahojen kanssa. Toteuttajaorganisaatiot kehittävät hankkeessa uuden työllistymistä vauhdittavan palvelumallin, joka koostuu seuraavista: 1. Työllisty olemassa olevaan yritykseen tai organisaatioon -palvelupolku, 2. Tulevaisuus yrittäjänä Suomessa -palvelupolku, 3. Nuoret tutkijat työnhakijoina ja yhteiskunnallisen kasvun vauhdittajina -palvelupolku. Hankkeessa kehitetään myös uusia palveluja ja se toteutetaan kohderyhmää vahvasti osallistaen ja palvelumuotoilua hyödyntäen. Hankkeen toimet täydentävät ja tehostavat omalta osaltaan lakisääteisiä julkisia työvoima- ja yrityspalveluja. Hankkeeseen osallistuu kaikkiaan n. 40 yritystä ja 731 henkilöä.
Hanke kohdistuu Varsinais-Suomeen. Kustannukset ovat enintään 1 391 228 euroa ja tuen osuus on enintään 1 143 109 euroa. Hankkeen
valintaesitys on oheismateriaalina.
Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-hankkeet, myönteinen esitys ryhmähankkeelle R-01608 Purje – Työtä ja elinvoimaa Varsinais-Suomeen
R-01608 Purje – työtä ja elinvoimaa Varsinais-Suomeen
Hankehakijat:
Päähanke 205913 Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten sekä työ- ja elinkeinotoimistojen kehittämis- ja hallintokeskus
Osahanke 205917 Turun kaupunki
Hakemus on esitelty Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 12.4.2024. Myönteinen valintaesitys hankkeelle on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 7.6.2024.
Hanke vastaa osaavan työvoiman saatavuusongelmiin Varsinais-Suomen alueella. Työntekijätarpeeseen ei kyetä enää vastaamaan suomen- ja ruotsinkielisellä alueella asuvalla työvoimalla, vaan yritysten tulisi olla valmiita palkkaamaan myös ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä. Hankkeen tavoitteena on turvata yritysten elinvoimaa ja kasvua edistämällä yritysten valmiuksia kansainvälisten työntekijöiden rekrytoimiseen. Hankkeen myötä Varsinais-Suomessa kyetään yhteistyöverkoston voimin palvelemaan entistä paremmin yrityksiä työvoimapulatilanteissa ja auttamaan työnantajia ulkomaisen työvoiman rekrytoinnissa. Hankkeen myötä myös alueellisten ja valtakunnallisten palveluiden käyttöaste paranee. Hankkeessa yritysneuvojat etsivät aktiivisesti työvoimaa tarvitsevia yrityksiä. Hanke järjestää toimialakohtaisia tilaisuuksia sekä yrityksille että alueen toimijaverkostolle. Hankkeella pyritään myös selvittämään rekrytoinnin esteitä ja haasteita. Hankkeessa järjestetään esim. neuvontaa ja valmennusta. Hankkeeseen osallistuu kaikkiaan n. 510 yritystä ja 220 henkilöä.
Hanke kohdistuu Varsinais-Suomeen. Kustannukset ovat enintään 1 417 689 euroa ja tuen osuus on enintään 1 283 510 euroa.
Hankkeen valintaesitys on oheismateriaalina.
Erityistavoite 4.3. Yhdenvertaiseen osallisuuteen
Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-hankkeet, myönteinen esitys hankkeelle 205941 Luonnosta hyvinvointia – vahvempana työelämään
205941 Luonnosta hyvinvointia – vahvempana työelämään
Hankehakija:
Päähanke 205941 Länsi-Suomen Diakonialaitoksen säätiö sr
Hakemus on esitelty Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 12.4.2024. Myönteinen valintaesitys hankkeelle on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 7.6.2024.
Nuorten ja aikuisten pahoinvointi on kasvussa. Hankkeessa pyritään osallistujien merkityksellisyyden ja osallisuuden kokemuksia lisäämään tekemällä konkreettisia tekoja luonnon moninaisuuden puolesta heidän omassa lähiympäristössään. Hanke tuottaa ostopalveluna tai hankehenkilöstön voimin yksilö- ja ryhmätoimintaa (esim. eläin- ja luontoavusteisesti), joka parantaa osallistujien hyvinvointia ja sitä kautta merkityksellisyyden tunnetta. Elämänhallintaa parantamalla osallistujat ovat valmiimpia sitoutumaan opintoihin sekä työelämään. Hankkeen kohderyhmänä ovat Turun seudulla toimivat nuoret aikuiset, joilla on tulevaisuuden suunta hukassa, ongelmia jaksamisen kanssa sekä vaikeuksia kiinnittyä opintoihin, työhakuun tai elämähallintaan tukeviin palveluihin. Hankkeeseen osallistuvien yritysten määrää ei hakemukseen ole merkitty. Osallistuvia henkilöitä on 170.
Hanke kohdistuu Varsinais-Suomeen. Kustannukset ovat enintään 557 583 euroa ja tuen osuus on enintään 446 066 euroa.
Hankkeen valintaesitys on oheismateriaalina.
Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-hankkeet, myönteinen esitys ryhmähankkeelle R-01572 NeuromonimuotoisuudenVoima
R- 01572 NeuromonimuotoisuudenVoima
Hankehakijat:
Päähanke 205785 Turun ammattikorkeakoulu Oy
Osahanke 205982 Sosiaalipalvelusäätiö Ote sr
Osahanke 205983 Raision Seudun Koulutuskuntayhtymä
Hakemus on esitelty Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 12.4.2024. Myönteinen valintaesitys hankkeelle on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 7.6.2024.
ADHD, autisminkirjon häiriöt tai oppimisvaikeudet haastavat aikuisväestön työllistymistä. NeuromonimuotoisuudenVoima -hankkeen päätavoitteena on lisätä kohderyhmän voimavaraistumista, oman osaamisen tunnistamista ja osallisuuden parantumista. Hankkeen aikana kehitetään vertaistiedon ja -kokemuksen avulla yhteisöllisiä menetelmiä neuroepätyypillisten työnhakijoiden työllistymisen tukemiseksi (esim. verkkovalmennusohjelma ja vertaistoimintamalli) sekä vahvistetaan työnantajien tietoja ja osaamista neuromonimuotoisuudesta ja sen lisäämisen eduista. Lopullisena päämääränä on neuroepätyypillisten henkilöiden työllistyminen tai omia vahvuuksia tukevan koulutuspaikan löytyminen. Hankkeen kohderyhmänä ovat työmarkkinoille heikosti integroituneet henkilöt, jotka kokevat itsensä neuroepätyypillisiksi (esim. ADHD, autisminkirjo, Tourette tai oppimisvaikeudet) erilaisten arjen haasteiden kautta. Hankkeeseen osallistuu kaikkiaan n. 47 yritystä ja 305 henkilöä.
Hanke kohdistuu Varsinais-Suomeen. Kustannukset ovat enintään 595 306 euroa ja tuen osuus on enintään 476 245 euroa.
Hankkeen valintaesitys on oheismateriaalina.
Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-hankkeet, myönteinen esitys ryhmähankkeelle R-01617 Nuoret osalliseksi pelaamisen avulla (NOPPA)
R-01617 Nuoret osallisiksi pelaamisen avulla (NOPPA)
Hankehakijat:
Päähanke 205923 Valo-Valmennusyhdistys ry
Osahanke 205962 Turun ammattikorkeakoulu Oy
Hakemus on esitelty Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 12.4.2024. Myönteinen valintaesitys hankkeelle on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 7.6.2024.
Hankkeen tavoitteena on yhteiskunnassa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien nuorten sosiaalisten taitojen ja vuorovaikutustaitojen vahvistuminen, koetun yksinäisyyden väheneminen ja osallisuuden lisääntyminen. Hankkeessa luodaan pelillistämisen malli, jonka avulla säännöllisen toiminnan piiriin saadaan tavoitettua heikosti yhteiskuntaan sitoutuneita nuoria, jotka ovat jääneet lähes täysin kotiin. Välineenä käytetään pelejä, pelillistämistä ja erilaisia digitaalisia alustoja, joiden avulla pyritään saamaan nuoret pois kotoa ja osallistumaan omaa toimintakykyään vahvistavaan toimintaan. Hankkeen toiminnan päättyessä osallistuneiden nuorten tilanteissa on tapahtunut positiivisia siirtymiä. Hankkeen tuloksena syntyy pelillistämisen polun malli - opas, johon kuvataan hankkeessa kertynyt osaaminen. Opas kokoaa nuorten parissa toimiville organisaatioille testattuja ja toimivia menetelmiä, joita he voivat hyödyntää omassa toiminnassaan heikosti yhteiskuntaan sitoutuneiden nuorten kiinnittämiseksi säännöllisen toiminnan piiriin. Lisäksi hakkeessa toteutetaan nuorille pienryhmätoimintaa, jossa pelaten ja pelaamisen lomassa harjoitellaan vuorovaikutus- ja sosiaalisia taitoja sekä käsitellään nuorille merkityksellisiä asioita joko ryhmässä tai yksilöohjauksen keinoin. Hankkeessa toteutetaan myös työpajoja ja webinaareja ammattilaisille, joiden avulla lisätään ymmärrystä pelien, pelillistämisen ja digitaalisten alustojen mahdollisuuksista nuorten osallisuuden ja hyvinvoinnin vahvistamisen välineinä. Hankkeeseen osallistuu kaikkiaan n. 5 yritystä ja 104 henkilöä.
Hanke kohdistuu Varsinais-Suomeen. Kustannukset ovat enintään 552 969 euroa ja tuen osuus on enintään 442 375 euroa.
Hankkeen valintaesitys on oheismateriaalina.
Lisätietoja: Minna Koivukangas, rahoitusasiantuntija, Keski-Suomen ELY-keskus, Rahoitusyksikkö