Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 17.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Uudistuva ja osaava Suomi 2021−2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman mukaiset hankkeet (EAKR), kielteiset esitykset

VSLDno-2023-664

Valmistelija

  • Marja Anttila, erikoissuunnittelija, marja.anttila@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Maakunnan yhteistyöryhmä antaa rahoittajaa sitovan lausunnon Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n rakenne- ja aluepolitiikan ohjelman maakunnan kehittämisen kannalta merkittävistä tai kokonaiskustannusarvioltaan suurista alueelliseen suunnitelmaan perustuvista hankkeista ALKE-lain §27 ja §28:ien mukaisesti (pl. yritystukihankkeet). Yhteistyöryhmä ottaa EAKR/ESR-rakennerahastohankkeen käsiteltäväkseen, kun hankkeelle haettu EU:n ja valtion rahoitus yhteensä koko toteutusaikana on vähintään 300 000 euroa tai kun hanke on sihteeristössä määritelty merkittäväksi ohjelman ja/tai maakunnallisen kehittämisen kannalta (alle 300 000 euron hankkeet) tai jos yhteistyöryhmän tai sen sihteeristön puheenjohtaja tai sihteeristön jäsen näin esittää.   

Edellä määriteltyjen rakennerahastohankkeiden (pl. yritystukihankkeet) osalta maakunnan yhteistyöryhmä antaa hankkeesta rahoittajaa sitovan lausunnon sihteeristön esityksen pohjalta.    

Etelä-Suomen maakuntien ohjelmakauden 2021−2027 neljäs EAKR-hankehaku toteutui ajalla 30.1.-1.3.2024. Varsinais-Suomen liiton käytössä oleva myöntövaltuus tässä haussa oli yhteensä noin 3,4 miljoonaa euroa. Haku oli yksivaiheinen ja hakemukset jätettiin sähköisessä EURA 2021 -järjestelmässä. Varsinais-Suomeen kohdentuvia hankkeita saapui yhteensä 14 kpl. Hankkeet muodostuvat 25 hakemuksesta. Ainoastaan Varsinais-Suomen maakuntaan kohdistuvia hankkeita saapui 11 kpl. Ylialueellisia hankkeita, joissa Varsinais-Suomi on alueena mukana, saatiin yksi sekä yksi ylimaakunnallinen hankekokonaisuus. Muiden liittojen käsittelyyn jätettiin yksi hankekokonaisuus, jonka katsottiin kuitenkin koskevan ainoastaan Varsinais-Suomen maakuntaa. Hakemuksilla haettiin tukea yhteensä noin 3,4 miljoonaa euroa.  

Koordinoiva Uudenmaan liitto vastaa tuen myöntämisestä hankkeille ja tekee rahoituspäätökset EURA 2021 -järjestelmässä. Vasta nämä päätökset ovat valituskelpoisia.  

 

Kielteiset valintaesitykset 

404069 AivoArkki: yhteiskunnan, tieteen ja terveysteollisuuden aivoterveyden innovaatiokeskus 

Hakija:

Turun yliopisto  

Hakemus on esitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristön kokouksessa 15.3.2024. Kielteinen valintaesitys on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän kokouksessa 17.5.2024.  

Hankkeessa perustetaan AivoArkki - innovaatiokeskus, joka aloittaa toimintansa osana Health Campus Turkua. Aivokuvantamisen analysoitua tietoa lisätään paikalliseen Auria biopankkiin. Käynnistysvaiheessa Turku Brain and Mind Center (TBMC) tuottaa asiantuntijapalveluna tarvittavien ohjelmistojen ja työkalujen käyttöönoton. Samalla luodaan pysyvät rakenteet, jotka mahdollistavat aivokuvantamisaineiston hyödyntämisen ja toimivat pohjana AivoArkki -innovaatiokeskukselle. Hankkeen kustannukset ovat 495 769 euroa ja haettu tuki on 347 038 euroa.  

 

R-01610 Biogri - älykkäät kuvadatapalvelut ympäristön ja maatalouden innovaatioihin 

Hakijat:

päähanke 404206 Turun yliopisto

osahanke 404270 Åbo Akademi 

Hakemus on esitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristön kokouksessa 15.3.2024. Kielteinen valintaesitys on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän kokouksessa 17.5.2024.  

Monialaisen hankkeen tarkoituksena on saattaa älykkäät tekoälyyn pohjautuvat terveyssektorilla kehitetyt digitaaliset kuva-analyysimenetelmät Varsinais-Suomen maatalous- ja ympäristösektorin käyttöön. Lisäksi hankkeessa kehitetään laajamittaisesti verkkopohjaisia ja etäkäyttöisiä kuvadatapalveluita niin, että niiden käyttöönotto helpottuu ja tehostuu, ja kuvadatan siirto, hallinta, analysointi ja jakaminen ovat entistä tehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä. Hankkeen kustannukset ovat 705 093 euroa ja haettu tuki on 493 580 euroa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Maakunnan yhteistyöryhmä antaa rahoittajia sitovat kielteiset lausunnot hankkeille:

  1. 404069 AivoArkki: yhteiskunnan, tieteen ja terveysteollisuuden aivoterveyden innovaatiokeskus 
  2. R-01610 Biogri - älykkäät kuvadatapalvelut ympäristön ja maatalouden innovaatioihin.

Päätös

Päätös esityksen mukaisesti.