Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 17.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Maakunnan yhteistyöryhmän toimintakertomus 2023 ja jaostojen kokoonpanot 2024

VSLDno-2023-190

Valmistelija

  • Esa Högblom, erikoissuunnittelija, esa.hogblom@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) kokoontui vuonna 2023 yhteensä neljä kertaa ja käsitteli asioita myös kirjallisessa menettelyssä. MYR on vuonna 2023 käsitellyt yhteensä 15 rakennerahastohanketta ja ohjelmakauden toteuttamiseen liittyviä erilaisia ajankohtaiskatsauksia. MYR on käsitellyt ELY-keskuksen strategisen tulossopimuksen sekä käsitellyt erilaisia rahoitusyhteenvetoja. Lisäksi esillä olivat nykyisen ja tulevan EU:n rakennerahastokauden erilaiset ajankohtaisasiat, EAKR-rahoituslinjaukset, Turun seudun innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimus, maakunnallisen TKI-tiekartan valmistelu, kansallisen lääkekehityskeskuksen tilannekatsaus ja TE2024-uudistuksen eteneminen. MYR:n sihteeristö valmisteli käsiteltävät asiat ja kokoontui 21 kertaa.

Ehdotus maakunnan yhteistyöryhmän indikatiiviseksi toimintasuunnitelmaksi 2024:

Kokous maanantai 17.6.2024

  • EU-hankepäätökset sekä hanke-esittelyt
  • Muut ajankohtaiset kansalliset ja EU-tason aluekehitysasiat

Kokous maanantai 21.10.2024

  • EU-hankepäätökset sekä hanke-esittelyt
  • Muut ajankohtaiset kansalliset ja EU-tason aluekehitysasiat

Kokous maanantai 16.12.2024

  • EU-hankepäätökset sekä hanke-esittelyt
  • Muut ajankohtaiset kansalliset ja EU-tason aluekehitysasiat

 

Elinkeinojaosto 

Elinkeinojaosto kokoontui vuoden 2023 aikana kolme kertaa. Ensimmäisessä kokouksessa teemana oli merenkulun logistiikan resilienssi, minkä ohella käsiteltiin yritysten kehittämiseen kohdistet-tavien rahoituslinjausten tilannetta ja muutoksia maakunnasssa. Kahden jälkimmäisen kokouksen aiheena oli turbulenssissa oleva rakennusala, sen näkymät, haasteet ja ajankohtaiset hankkeet. Jaoston toiminnan suunnittelusta ja ohjauksesta vastaa jaoston pj, vpj ja sihteeri.

Vuoden 2024 aikana tavoitteena on käsitellä ruokaketjua ja kauppaa. Myös yhteistyötä muiden jaostojen kanssa pyritään kehittämään.

Maaseutujaosto 

Varsinais-Suomen Maaseutujaosto kokoontui vuonna 2023 yhteensä kolme kertaa 23.1., 23.5. ja 28.9.2023. Vuoden 2024 ensimmäinen kokous järjestetään 9.1.2024. Maaseutujaoston jäsenten osallistamiseksi ja vaikutusmahdollisuuksien turvaamiseksi osa jaoston työstä tehdään pienryhmissä. Jaoston pienryhmät ovat puheenjohtajiensa johdolla mm. työstäneet maakuntastrategian toimenpiteitä. Maaseutujaosto on panostanut myös MYR:in jaostojen keskinäisen yhteistyön lisäämiseen, minkä vuoksi mm. toukokuun kokous järjestettiin yhdessä ilmastovastuujaoston kanssa ja vuoden 2024 ensimmäisessä kokouksessa kuullaan elinkeinojaoston kuulumisia. Maaseutujaoston kokouspaikat valitaan osaksi siten, että kokousten yhteydessä voitaisiin luontevasti tutustua erilaisiin maaseutuelinkeinojen tai ruokaketjun toimijoihin. Jaoston toiminnan suunnittelu, kokousvalmistelu ja pienryhmien ohjaus tapahtuu pj:n, vpj:n ja sihteerin muodostamassa työvaliokunnassa.

Koulutusjaosto

Koulutusjaosto kokoontui yhteensä 5 kertaa ja käsitteli vuoden 2023 aikana laajasti erilaisia ajankohtaisia asioita. Erityisesti esillä ovat olleet koulutuksen järjestäjien ajankohtaiset asiat laajasti, työllisyyskatsaukset, toimialakohtaiset asiantuntijakatsaukset sisältäen myös osaamisen ja koulutuksen näkökulman, maakunnallinen työvoiman tarveselvitys, jatkuvan oppimisen teema ja ekosysteemityön ajankohtaiset asiat (ml. JOTPA), osaamis- ja koulutustarve-ennakoinnin asiat ja TE2024-uudistusen eteneminen sekä erilaiset ajankohtaiset hankkeet. Toimialakatsaukset ovat kattaneet mm. SOTE-alan, meri- ja teknologiateollisuuden ja rakennus- ja kiinteistöalan sekä matkailun ja luovat alat. Kokousasiat valmistellaan pääosin Varsinais-Suomen liiton ja ELY-keskuksen muodostamassa sihteeristössä asiantuntijoita kuullen.

Vuonna 2024 koulutusjaosto pyrkii jalkautumaan oppilaitoksiin sekä elinkeinojen kehittämisen näkökulmasta kiinnostaviin kohteisiin (läsnäolokokoukset). Lisäksi tavoitteena on tukea keskeisten kehittämishankkeiden kautta tapahtuvaa erityyppistä koulutuspalvelujen ja palvelujärjestelmän kehittymistä. Koulutusjaosto kuulee myös ajankohtaiskatsaukset mm. ennakointitoiminnan ja jatkuvan oppimisen ekosysteemityön etenemisestä ja vaikuttaa toiminnan kehittämiseen. Toimialakohtaisia kokonaisvaltaisia katsauksia ja keskustelua teemojen ympärillä jatketaan. Lisäksi tavoitteena on soveltuvin osin hakea yhteistyömahdollisuuksia muiden jaostojen kanssa.

Ilmastovastuujaosto

Ilmastovastuujaosto piti neljä kokousta, joista yksi oli yhteiskokous maaseutujaoston kanssa. Kokouksissa kuultiin ajankohtaisia katsauksia mm. vihreän siirtymän investointeihin, uusiutuvan energian hankkeisiin, alueelliseen junaliikenteeseen ja maankäyttösektorin päästöjen näkymiin. Jaostossa on 31 jäsentä. Jaoston puheenjohtajana toimii Pekka Salminen (ELY) ja sihteerinä Riikka Leskinen (Valonia). Kokoukset valmistellaan yhteistyössä ELYn ja Valonian kanssa ja jaoston työn keskeinen materiaali - sisältäen kokousmateriaalit, ilmastotiekartan ja sen seurannan (raportit ja indikaattorit) sekä ajankohtaisen uutisoinnin - ylläpidetään ELYn toimesta Ympäristö Nyt -palvelussa.

Ilmastovastuujaoston tehtävänä on mm. kehittää maakunnallista ilmastopolitiikkaa, aktivoida eri alojen toimijoita ilmastoratkaisujen kehittämiseen, edistää ilmastonmuutokseen liittyvää keskustelua ja vuorovaikutusta ja yhteistyötä. Jaosto toimii myös Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia (CANEMURE) -hankkeen alueellisena yhteistyöryhmänä ja vastaa maakunnan ilmastotiekartan valmistelusta. Tehtäväkenttä voisi jatkossa painottua esimerkiksi ilmastotiekartan jalkauttamisen edistämiseen, sopeutumiseen sekä kierto- ja vetytalouden edistämiseen sekä hiilinieluihin liittyviin kehityskulkuihin.

Järjestöjaosto

Järjestöjaosto kokoontui vuonna 2023 neljä kertaa: 25.1., 4.5., 7.9., ja 11.12.2023. Kokouksista puolet järjestettiin etäkokouksina ja puolet läsnäkokouksina. Kokousten välillä jaoston tavoitteita edisti neljä työryhmää: Kestävä kehitys ja ilmastotyö, Yhteistyö julkisen sektorin kanssa, Viestintä, sekä vuoden alussa aikaisemmat Osaaminen ja koulutus- sekä Järjestötoiminnan tulevaisuus työryhmät yhdistänyt uusi Tulevaisuus ja osaaminen -työryhmä. Sekä kokoukset että työryhmät ovat avoimia varsinaisille ja varajäsenille, joita on molempia 20 henkeä. Jokaisen järjestöjaoston kokouksen jälkeen jaoston Viestintä-työryhmä lähetti kaksikielisen (suomi-ruotsi) Järjestöuutisia maakunnasta -uutiskirjeen laajalle postilistalleen.

Vuoden aikana jaoston työryhmät työskentelivät aktiivisesti. Julkisen sektorin työryhmä jatkoi kunnallisen yhdistysohjelman mallin työstämistä. Kestävän kehityksen ja ilmastotyön työryhmä sai valmiiksi kestävän kehityksen mittariston yhdistysten ja järjestöjen käyttöön. Lisäksi järjestöjaosto osallistui aktiivisesti oman maakuntaohjelman 2022–2025 toteuttamissuunnitelmansa päivittämiseen.

Toukokuussa 2023 jaosto järjesti yhdessä Varsinais-Suomen liiton kulttuuritoimikunnan kanssa Vaikuttamisseminaarin, jonka tavoite oli pohtia, miten vaikutamme toisiimme, keneen voimme vaikuttaa, ja miten tehdään pitkäjänteistä ja vahvaa vaikuttamistyötä? Tilaisuuteen osallistui satakunta asiantuntijaa.

Kesällä 2023 valmistui jaoston kokoama järjestöyhteistyön tiekartta vuosille 2023–2025. Tiekartan tavoite on, että Varsinais-Suomi on järjestöyhteistyön mallimaakunta ja tarjoaa hyvinvoinnin mahdollisuuksia kaikille. Yhteistyö keskittyy syrjäytymisen ehkäisemiseen ja osallisuuden vahvistamiseen, aktiiviseen kansalaisuuteen, kuntien palveluvalikoiman monipuolistamiseen, kulttuurin saavutettavuuteen ja ympäristön hyvinvointivaikutusten vahvistamineen. Tiekartta esitteleekin teemoja ja keinoja, joiden avulla järjestöjen on helppo osallistua tavoitteen toteutukseen.

Elokuussa 2023 jaosto julkisti rakentamansa sähköisen kyselytyökalun, jonka avulla järjestöt voivat arvioida ja kehittää omaa toimintaansa. Tavoitteena on, että tarkastelun myötä järjestötoiminnan vaikuttavuus ja näkyvyys vahvistuvat.

Osaaminen ja tulevaisuus -työryhmä aloitti syyskuussa 2023 kuntavierailut, joiden yhteydessä pohditaan paikallisen yhdistyselämän nykyhaasteita ja tulevaisuudennäkymiä. Ensimmäinen vierailu tehtiin Paraisille. Vierailut jatkuvat vuonna 2024 mm. Loimaalle ja Uuteenkaupunkiin.

Vuoden 2023 järjestöfoorumi, johon osallistui noin 40 henkeä, järjestettiin läsnätilaisuutena 16.11.2023 Aurassa. Foorumissa kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja erityisesti varautumiseen ja turvallisuuteen liittyen.

Vuoden viimeisessä kokouksessa käsiteltiin varapuheenjohtajan vaihdos: Regina Strandberg luopui tehtävästä aikapulan vuoksi. Uusi varapuheenjohtaja päätettiin valita vuoden 2024 ensimmäisessä kokouksessa (valittiin Tove Salovaara).

Vuonna 2024 järjestöjaosto kokoontuu 4 kertaa: 1.2., 15.5., 4.9. ja 11.12.2024. Järjestöfoorumi 2024 järjestetään 19.11.2024. Työryhmätyöskentely jatkuu ja ryhmät työskentelevät kokousten välillä sopivaksi katsomallaan tahdilla. Järjestöjaosto osallistuu myös kumppanuuden juhlavuoden 2024 toteutukseen.

Läpileikkaavana teemana vuonna 2024 on tulevaisuuden osaaminen. Teemaa tutkitaan laajasti ja sen kautta toivotaan yhteistyötä mm. MYR-koulutusjaoston kanssa. Jaoston toiminta tukee Varsinais-Suomen maakuntaohjelmaa 2022–2025 ja se osallistuu maakuntaohjelman 2026–2029 val-misteluun myöhemmin valmistuvan suunnitelman mukaisesti.

 

Oheismateriaalina yhteistyöryhmän ja jaostojen kokoonpano.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Maakunnan yhteistyöryhmä hyväksyy toimintakertomuksen 2023 ja toimintasuunnitelman 2024 sekä vahvistaa oman ja jaostojen kokoonpanot.

Päätös

Elinkeinojaostoon lisättiin Akavan uutena jäsenenä Ainokaisa Saarinen. 

Maakunnan yhteistyöryhmä hyväksyi toimintakertomuksen 2023 ja toimintasuunnitelman 2024 sekä vahvistaa oman ja jaostojen kokoonpanot.