Landskapsfullmäktige, möte 12-06-2023

Protokollet är granskat

§ 12 Verksamhetsberättelsen och bokslutet 2022

VSLDno-2023-208

Beredare

  • Petra Määttänen, hallintojohtaja, petra.maattanen@varsinais-suomi.fi
  • Elena Pekonen, talouspäällikkö, elena.pekonen@varsinais-suomi.fi

Beskrivning

Landskapsstyrelsen 27.3.2023 § 39

Beredare

Petra Määttänen,​ Elena Pekonen
petra.maattanen@varsinais-​suomi.fi,​ elena.pekonen@varsinais-​suomi.fi

Bilagor

1 bokslut_​2022
2 Personaldelen 2022,​ bilaga till verksamhetsberättelsen

Beskrivning

Sammandrag     

I verksamhetsberättelsen och bokslutet för Egentliga Finlands förbund har för de enskilda ansvarsområdena redogjorts för uppnåendet av de mål för verksamheten som uppställts av landskapsfullmäktige samt för de centrala nyckeltalen för förbundets ekonomi och bokslut. Resultatet för räkenskapsperioden 2022 uppvisar ett underskott på 65 243 euro.

Enligt 113 § i kommunallagen är samkommunens räkenskapsperiod kalenderåret. Landskapsstyrelsen ska upprätta ett bokslut för räkenskapsperioden före utgången av mars månad året efter räkenskapsperioden och lämna det till revisorerna för granskning samt efter revisionen förelägga det för behandling av fullmäktige före utgången av juni månad.

Till bokslutet hör balansräkning, resultaträkning, finansieringsanalys och noter till dem samt en tablå över budgetutfallet och en verksamhetsberättelse. Bokslutet ska ge en rättvisande bild av samkommunens resultat, ekonomiska ställning och finansiering. De omständigheter som behövs för detta ska lämnas i noterna. Bokslutet undertecknas av ledamöterna i landskapsstyrelsen samt av landskapsdirektören.

Landskapsfullmäktige (lf 13.12.2021 § 39) godkände

1. Egentliga Finlands förbunds budget 2022 och ekonomiplan 2022–2024 sålunda att medlemskommunernas betalningsandelar i budgeten 2022 är 3 899 900 euro.

 2. att räkenskapsperiodens resultat i resultaträkningen i budgeten 2022 är bindande netto med hänsyn till landskapsfullmäktige.

3.att landskapsstyrelsen senare fastställer dispositionssumman för driftsekonomidelen av budgeten för år 2022.

Landskapsstyrelsen (ls 28.2.2022 § 15) fastställde driftsplanen för Egentliga Finlands budget för år 2022 sålunda, att de bindande nivåerna för driftsekonomins intäkter och utgifter är följande:  1) På de kommunfinansierade kostnadsställena kontogruppsnivån och 2) På de program- och projektfinansierade kostnadsställena verksamhetstäckningsnivån (0 euro).

Resultatet för räkenskapsperioden 2022 uppvisar ett underskott på 65 243 euro. I jämförelse med budgeten är resultatet bättre med 53 392 euro. Underskottet i budgeten uppskattades till 118 635 euro.

Kontogruppen ”Personalkostnader” utföll under det planerade (83 668 euro) bland annat därför, att en del av vakanserna och vikariaten inte har varit tillsatta (46 534 euro mindre). Arbetsinsats har även anvisats för förbundets självfinansierade projekt, varvid det uppstår inbesparing i personalkostnaderna, men vilka kostnader å andra sidan ökade utfallet för kontogruppen ”Upphandlade tjänster”.

Kontogruppen ”Upphandlade tjänster” utföll över det planerade (101 357 euro mer). Expert-​,​ ict-​,​ finansierings-​ och bankservice , försäkringar, andra tjänster, underhålls- och reparationsservice för maskiner och apparatur och samarbetsandelar har överskridit budgeten, vilket beror på priser som stigit, mera upphandlingar av tjänster för utredningsarbete och konsultering, reservering för restitution av utgifter för EU-projekt till finansiären och betalningsandelarna för en donationsprofessur (255 064 euro). Å andra sidan har utfallet för upphandlingar av andra tjänster varit under det planerade till exempel för följande utgifter:  tryckningar och annonser (16 306 euro),​ telefonkostnader (3 314 euro),​ res-​,​ inkvarterings-​ och förplägnadskostnader (72 150 euro),​ social-​ och hälsovårdsservice (6 402 euro) och PR-verksamhet (10 269 euro). Minskad upphandling av lunchförmån (25 439 euro) påverkade resultatet positivt. 

Det större utfallet än det uppskattade för kontogruppen ”Material, förnödenheter och varor”  (4 717 euro) beror på anskaffningarna  av kontorsförnödenheter som hänför sig till den nya byrån (5 285 euro) och av annat material (11 382 euro). Å andra sidan blev utfallet för inköp av livsmedel, inventarier, elektricitet, rengöringstillbehör under det planerade.

Hyrorna” utföll under det uppskattade (72 368 euro).

Enligt 9 § i Egentliga Finlands förbunds revisionsstadga lämnar revisionsnämnden till landskapsfullmäktige sim bedömning av revisionsberättelsen minst två veckor före behandlingen av revisionsberättelsen i landskapsfullmäktige om hur de mål för verksamheten och ekonomin vilka uppställts av landskapsfullmäktige uppnåtts det föregående året. Nämnden framför  även sin bedömning till landskapsfullmäktige av de anmärkningar som gjorts i revisionsberättelsen samt om de förklaringar som vederbörande lämnat och om landskapsstyrelsens utlåtanden. Nämnden framför till landskapsstyrelsen ett förslag om åtgärder, till vilka nämndens beredning och revisionsberättelsen ger anledning.

Referensmaterial 1: Verksamhetsberättelsen och bokslutet för år 2022

Referensmaterial 2: Egentliga Finlands förbunds organ och representationer samt personalförteckning för år 2022

Det övriga materialet som ska ingå i balansboken finns framlagt vid mötet.

Förslag

Landskapsstyrelsen beslutar

1. att godkänna kontoöverskridningarna i driftsekonomiplanen för Egentliga Finlands förbunds budget för år 2022 och anteckna för kännedom tablån över utfallet av driftsekonomin 1.1.2022 -​ 31.12.2022.

2. att föreslå för landskapsfullmäktige ett godkännande av resultatet för räkenskapsperioden år 2022 och underskottet på 65 243 euro,​ vilket minskar överskottet de föregående åren.

3. att underteckna bokslutet för år 2022 och besluta att lämna det till revisorn för att granskas.

4. att lämna bokslutet efter en beredning av revisionsnämnden vidare för behandling av landskapsfullmäktige.

Omröstningarna

Beslut

Förvaltningsdirektör Petra Määttänen föredrog ärendet.

Förslaget godkändes.

_​_​_​_​_​

Beslutsförslag

Landskapsfullmäktige 12.6.2023

Landskapsstyrelsen förslag

Landskapsfullmäktige beslutar att godkänna som resultat för räkenskapsperioden år 2022 och underskottet på 65 243 euro, vilket minskar överskottet de föregående åren.

Beslut

Antecknades, att Elina Suonio-Peltosalo och Janne Väistö avlägsnade sig från mötet kl. 12.06. Konsta Weber avlägsnade sig från mötet kl. 12.16. Aarne Lehtonen och Niko Aaltonen avlägsnade sig från mötet kl. 12.29.

Hans Huttunen inlämnade med understöd av Johanna Hurme följande åtgärdsinitiativ: Jag föreslår som ett åtgärdsinitiativ, att  fullmäktige vid sitt godkännande av beslutsförslaget uppmanar landskapsstyrelsen att beakta balansräkningens betydande överskott, vilket det vore möjligt att använda exempelvis för att minska medlemskommunernas betalningsandelar.

Ordförande konstaterade, att en omröstning ska förrättas, där underlagsförslaget är JA och  Huttunens/Hurmes förslag är NEJ. Omröstningen finns i bilaga 1 § 12 till protokollet.

NEJ-rösterna 11

JA-rösterna 67

Blanka 1

Ordförande konstaterade, att åtgärdsinitiativet som ett resultat av omröstningen inte förs vidare.

Förslaget godkändes.

Antecknades, att Ulla-Maija Vierimaa avlägsnade sig från mötet kl. 12.43.

_____