Skärgårdskommission, möte 13-09-2022

Protokollet är granskat

§ 41 Läget i skärgårdens detaljhandel

Beredare

  • Sami Heinonen, saaristo- ja maaseutuasiamies, sami.heinonen@varsinais-suomi.fi

Beskrivning

Koronapandemin har gjort att folkmängden i skärgården ökat förutom på sommarperioderna men även under andra årstider. Åtgången av olika gods har varit stor och speciellt under de livligaste sommarveckorna har det rått brist på vissa produktgrupper. Kriget i Ukraina har för sin del ytterligare påverkat både den allmänna prisnivån och tillgången till vissa produktgrupper.

Beslutsförslag

Föredragande

  • Sami Heinonen, saaristo- ja maaseutuasiamies, sami.heinonen@varsinais-suomi.fi

Turun Osuuskauppas klientchef Jaana Evesti redogör för S-gruppens syn på koronapandemins och krigets i Ukraina effekt när det gäller detaljhandeln i skärgården.

Beslut

Vi fick höra en presentation ur TOK-gruppens perspektiv angående gångna sommarsäsong i skärgårdens detaljhandel. Sommarboende och turister spelar stor roll för skärgårdens butiker. Enligt S-gruppens statistik kommer de flesta av kunderna under högsäsong i juli från Åboregionen, men även sommarboende och turister från huvudstadsregionen utgör en betydande grupp. Evenemangerna i skärgården påverkar också handeln. Vädret är naturligtvis också en viktig extern faktor för försäljningen.

Jaana Evestis presentation antecknades för kännedom.