Saaristotoimikunta, kokous 13.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 41 Saariston vähittäiskaupan tilanne

Valmistelija

  • Sami Heinonen, saaristo- ja maaseutuasiamies, sami.heinonen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Koronapandemia on lisännyt saariston väkimäärää paitsi kesäkausina, myös muina vuodenaikoina. Tavaran menekki on ollut suurta ja erityisesti vilkkaimpina kesäviikkoina joistakin tuoteryhmistä on ollut jopa pulaa. Ukrainan sota on vielä omalta osaltaan vaikuttanut sekä yleiseen hintatasoon että joidenkin tuoteryhmien saantiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Sami Heinonen, saaristo- ja maaseutuasiamies, sami.heinonen@varsinais-suomi.fi

Turun Osuuskaupan asiakkuuspäällikkö Jaana Evesti tekee selkoa S-ryhmän näkemyksistä koronapandemian ja Ukrainan sodan vaikutuksista saariston vähittäiskauppaan.

Päätös

Kuultiin esitys TOK-ryhmän näkökulmasta koskien menneitä kesäkausia saariston vähittäiskaupassa. Kesäasukkailla ja matkailijoilla on suuri merkitys saariston kauppojen kävijämääriin. S-ryhmän tilastojen mukaan valtaosa Turun saariston asiakkaista heinäkuun huippukauden aikana tulee Turun seudulta, mutta myös pääkaupunkiseudulta kotoisin olevat kesäasukkaat ja matkailijat muodostavat merkittävän ryhmän. Saariston tapahtumilla on myös kauppaa vilkastuttava vaikutus. Säätila on luonnollisesti myös tärkeä ulkoinen tekijä myynnille.

Jaana Evestin esitys merkittiin tiedoksi.