Maakuntahallitus, kokous 19.5.2025

Esityslista on tarkastamaton

§ 93 RKP:n valtuustoryhmän aloite: "Lisää resursseja Varsinais-Suomen liiton viestinnän lisäämiseksi."

VSLDno-2024-538

Valmistelija

  • Malla Rannikko-Laine, edunvalvontajohtaja, malla.rannikko-laine@varsinais-suomi.fi
  • Kirsi Stjernberg, viestintäpäällikkö, kirsi.stjernberg@varsinais-suomi.fi

Perustelut

RKP:n maakuntavaltuustoryhmä jätti Varsinais-Suomen maakuntavaltuuston kokouksessa 9.12.2024 (§41) seuraavan aloitteen:

Lisää resursseja Varsinais-Suomen liiton viestinnän lisäämiseksi

On osoittautunut tarpeelliseksi lisätä tiedottamista Varsinais-Suomen liiton ja sen toiminnasta alueen jäsenkuntien asukkaille, ja panostaa resursseja liiton viestintään myös oman alueen ulkopuolella. Alueemme koostuu viidestä talousalueesta, 27 kunnasta ja noin 480 000 asukkaasta. Liitto vastaa maakuntakaavoituksesta, aluesuunnittelusta ja merialuesuunnittelusta, sekä alueen yleisestäkehittämisestä ja edunvalvonnasta.

Liitto tekee hyvää ja aktiivista työtä maankäytön suunnitteluun, ympäristön ja liikenteen aloilla, osoittaa suuria rahasummia erilaisiin hankkeisiin ja ajaa aktiivisesti alueen etuja.

Liitolle on annettu myös tehtäviä, joita toteutetaan erillisrahoituksella Valonian, Lounaistiedon, Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimiston, sekä monien hankkeiden kautta. Lisäksi liitto on Central Baltic Interreg -ohjelman hallintoviranomainen ja sen sihteeristön päätoimipaikka.

Kuinka moni alueella tietää edellä mainitusta? Kuinka moni alueen ulkopuolella tietää? Vielä harvempi, uskallamme väittää.

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmä Varsinais-Suomen maakuntavaltuustossa esittää, että valtuusto osoittaa tulevassa budjetissa resursseja liiton tiedotuksen lisäämiseen ja tiedotustoimintaan yllä olevassa esityksessä kuvatulla tavalla.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jyri Arponen, maakuntajohtaja, jyri.arponen@varsinais-suomi.fi

Varsinais-Suomen liitto on 27 jäsenkunnan lakisääteinen kuntayhtymä, jossa työskentelee yhteensä 77 työntekijää. Kuntarahoitteisessa toiminnassa työskentelee 33 ja erillisyksiköissä Valoniassa, Lounaistiedossa ja Central Balticissa sekä hankkeissa yhteensä 44 henkilöä.

Varsinais-Suomen liiton viestinnässä toimii kaksi täysipäiväistä työntekijää: viestintäpäällikkö ja graafinen suunnittelija. Viestintäpäällikkö vastaa viestinnän suunnittelusta ja koordinoinnista, kanavista, viestinnän sisäisestä tuesta ja koulutuksien järjestämisestä, brändihallinnasta, kriisiviestinnästä ja mediayhteistyöstä. Graafinen suunnittelija vastaa visuaalisesta viestinnästä, taittotöistä ja audiovisuaalisesta sisällöntuotannosta. Lisäksi liiton asiantuntijoille kuuluu viestinnän sisältövastuu sekä erilaisten viestintäkanavien käyttö.

Viestintä on sijoitettu edunvalvonnan ja kuntapalvelujen vastuualueelle, jonka tehtävissä korostuvat myös vaikuttajaviestintä ja mediasuhteet. Erillisyksiköillä (Valonia, Lounaistieto ja Central Baltic –ohjelma) ovat omat viestintäresurssinsa ja osittain myös omat kohderyhmänsä.

Viestintäympäristön muutokset

Viime vuosina viestintä- ja mediaympäristö on monimutkaistunut ja kanavien sekä sääntelyn määrä kasvanut. Viestintäkanavilta vaaditaan laajaa saavutettavuutta, mikä on huomioitu muun muassa verkkosivujen toteutuksessa. Varsinais-Suomen kaksikielisyys ja siitä seuraavat viestinnän vaatimukset ja käännöstyöt ovat pääosin resursoitu ostopalveluina. Käännöspalveluihin on viime vuosien aikana käytetty keskimäärin 18 000 euroa vuosittain (10 500–32 000 €).

Varsinais-Suomen liiton strategian mukaisesti vuosina 2024 ja 2025 viestintää on kehitetty panostamalla muun muassa mediayhteistyöhön, vaikuttavuuden seurantaan ja asiantuntijaviestinnän tukeen. Loppuvuodesta 2024 on käynnistetty brändiuudistus ja verkkosivujen uudistamista ollaan käynnistämässä. Brändi-ilmeen suunnittelu on hankittu ostopalveluna.

Viestinnän tavoitteet ja vaikuttavuus

Liiton viestintä nojaa strategiaan ja pyrkii vahvistamaan maakunnan näkyvyyttä ja asiantuntijakuvaa. Viestinnällä tuodaan esiin Varsinais-Suomen vahvuuksia, tavoitteita, liiton roolia elinvoiman edistäjänä sekä laajaa yhteistyötä maakunnan toimijoiden kanssa.

Kohderyhmiä ovat mm. media, alueen kunnat, päättäjät, alueelliset ja valtakunnalliset organisaatiot, kansalliset ja kansainväliset kumppanit sekä Varsinais-Suomen asukkaat. Kanavina toimivat verkkosivut, some (LinkedIn, Facebook, Instagram), uutiskirjeet, tiedotteet, kannanotot, mielipidekirjoitukset ja tapahtumat.

Liiton viestinnän vaikuttavuutta on lähdetty järjestelmällisesti mittaamaan vuonna 2024. Mediaseuranta ja analytiikka osoittavat, että viestintä tavoittaa kohderyhmänsä ja herättää vuorovaikutusta. Vuonna 2024 liitosta julkaistiin 572 mediaviitettä alueellisissa medioissa. Valtakunnallisen median tavoittamisessa on yhä kehitettävää.

Viestintätiimi ja resurssit

Viestintäpäällikkö vetää viestintätiimiä ja osallistuu laajennetun johtoryhmän työhön. Viestintätiimi on toiminut pitkään erilaisilla kokoonpanoilla ja sitä on kehitetty vastaamaan kasvavaa viestintätarvetta. Viestinnän “arkitiimiin” kuuluvat tällä hetkellä viestintäpäällikön ja graafisen suunnittelijan lisäksi hallinnon assistentti. Tiimi toteuttaa viestintää operatiivisesti. Lisäksi laajennettu viestintätiimi kokoontuu hieman harvemmin ja käsittelee koko talon yhteisiä viestinnän kysymyksiä.

Resurssien vahvistamiseksi on kokeiltu erilaisia tehtäväjärjestelyjä ja osittaista lisätyöaikaa sijaisuuksien ja henkilövaihdosten yhteydessä. Lisää resurssia on osin hankittu myös käyttämällä ostopalveluita. Selvitämme vuoden 2026 talousarvion valmistelun yhteydessä viestinnän kehittämisen vaihtoehtoja esimerkiksi kaksivuotisella määräaikaisella vakanssilla.

 

Maakuntajohtajan päätösehdotus:
Maakuntahallitus päättää esittää maakuntavaltuustolle, että se pitää edellä esitettyä vastausta riittävänä ja että aloite on loppuun käsitelty.