Maankäyttöjaosto, kokous 19.5.2025

Esityslista on tarkastamaton

§ 28 Lausunto Naantalin Sataman-Tupavuoren metanolin tuotantolaitoksen YVA-ohjelmasta 

VSLDno-2025-251

Valmistelija

  • Kristina Karppi, erikoissuunnittelija, kristina.karppi@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen ELY-keskus pyytää Varsinais-Suomen liiton lausuntoa metanolin tuotantolaitoksen YVA-ohjelmasta 30.5.2025 mennessä.  

Liquid Wind AB:n tytäryhtiö FlagshipSEVEN Oy suunnittelee e-metanolin tuotantolaitoksen rakentamista Naantaliin Satama-Tupavuoren kaupunginosan teollisuusalueelle. Hankealue sijaitsee noin 1,5 kilometrin etäisyydellä Naantalin keskustasta itään, ja se on Naantalin voimalaitoksen läheisyydessä. Hiilidioksidi metanolituotantoa varten otetaan talteen voimalaitokselta. Hankkeen toimintoja sijoittuu myös Nesteen satama- ja jakeluterminaalitoimintojen alueelle. Tuotantolaitoksen koko on 6,7 hehtaaria. Putkistojen alueet ja metanoli- ja hiilidioksidisäiliöiden mahdolliset sijoittumisalueet mukaan lukien hankealueen koko on yhteensä noin 30 hehtaaria. 

Laitoksella on tarkoitus tuottaa enintään 120 000 tonnia metanolia vuodessa. Osa talteen otettavasta hiilidioksidista saatetaan nesteyttää sekä varastoida. Prosessin raaka-aineina hyödynnetään biogeenistä hiilidioksidia voimalaitokselta ja lisäksi käytetään demineralisoitua vettä. Tuotantoprosessi pitää sisällään hiilidioksidin erotuksen voimalaitoksen savukaasuvirrasta, vedyn valmistuksen elektrolyysillä sekä raakametanolin valmistuksen ja sen tislauksen lopputuotelaatuun. Lopputuotteet kuljetetaan satamasta laivoilla. Aikataulutavoitteena on, että metanolin tuotantolaitos käynnistettäisiin vuonna 2029. 

Ilmastovaikutuksissa positiivista on se, että laitos hyödyntää Naantalin voimalaitoksen biogeenista hiilidioksidia. Vuotuiseen metanolin tuotantoon sitoutuva hiilidioksidimäärä on noin 160 000 t/a. Toisaalta sähkön tarve laitoksen elektrolyyserille on suuri: tarvittava sähköteho on 170 MW ja laitoksen sähkön käyttö on noin 1,5 TWh/a. 

Ympäristövaikutuksia muodostuu etenkin jäähdytyksestä: jäähdytyksessä lämmennyt merivesi puretaan mereen välittömästi voimalaitoksen länsi-/lounaispuolelta sataman laiturin alla. Metanolilaitoksella tarvittava jäähdytysveden määrä on alustavasti maksimissaan 3,5 m3 /s, ja mereen johdettava lämpöteho on maksimissaan 100 MW.  

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Heidi Saaristo-Levin, suunnittelujohtaja, heidi.saaristo-levin@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto päättää antaa seuraavan lausunnon:  

Kaavatilanne  

Maakuntakaavassa hankealue on teollisuustoimintojen alueella sekä teollisuuden ja logistiikan kehittämisen kohdealueella. Hankealueen pohjoispuolta sivuaa myös kaavamerkintä ulkoilureitistä, mutta hankesuunnitelma ei estä sen käyttämistä jatkossa. Myös alueella voimassa olevissa Manner-Naantalin osayleiskaavassa (2017) ja asemakaavassa (2019) hankealue on teollisuus- ja varastoaluetta. Kaavojen jatkumo on selvä ja sijainti sopiva. Maakuntakaavan kehittämisen kohdealueen kuvaus ja sen suunnittelumääräys puoltavat tämäntapaisten kehittyvän vetytalouden laitosten sijoittumista: ”Kuvaus: Kansainvälisesti, valtakunnallisesti, maakunnallisesti tai seudullisesti merkittävä, ensisijaisesti kehitettävä tuotannon alue. Suunnittelumääräys: suunnittelulla tulee turvata ja edistää alueen kehittymistä korkeatasoiseksi ja tehokkaaksi yritysalueeksi. Alueen suunnittelussa tulee edistää maankäytön ja kestävän liikennejärjestelmän yhteensovittamista sekä varmistaa monipuolinen saavutettavuus ja valtakunnallisen liikenteen sujuvuus. Alueen kehittämisessä tulee huomioida pohjavesialueet sekä turvata luonto-, kulttuuriympäristö- ja maisema-arvot sekä yhtenäisten virkistysalueiden ja ekologisten yhteyksien jatkuvuus.” 

Hankkeen YVA-ohjelma on laadittu kattavasti ja uskottavasti, ja se täyttää myös maakuntakaavan suunnittelumääräyksen vaatimukset. Erityistä huomiota pyydetään kuitenkin kiinnittämään siihen, miten laitoksen tuottama hukkalämpö käsitellään: toivottavaa olisi, että mahdollisimman suuri osa siitä pystyttäisiin hyödyntämään laitoksessa ja kaukolämmössä. Vastaavasti mahdollisimman pieni osa jäähdytysvesistä ohjattaisiin mereen. Jäähdytysvesien vaikutukset vedenlaatuun ja vesieliöihin tulee tutkia ja niitä tulee lieventää suunnitteluratkaisuilla. YVA-ohjelmassa kuvataan, että suunnittelun edetessä hanketoimija etsii keinoja vähentää mereen johdettavan lämpötehon määrää. Näitä suunnitteluratkaisuja toivotaan joudutettavan.  

Tiedoksi

Lausunnon saaja, Varsinais-Suomen ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue.