Perustelut
Maakunnan yhteistyöryhmä antaa rahoittajaa sitovan lausunnon Uudistuva ja osaava Suomi -ohjelman 2021 -2027 (ESR/EAKR) maakunnan kehittämisen kannalta merkittävistä tai kokonaiskustannusarvioltaan suurista alueelliseen suunnitelmaan perustuvista hankkeista ALKE -lain § 27 ja 28:ien mukaisesti (pl. yritystukihankkeet). Yhteistyöryhmä ottaa EAKR/ESR-rakennerahastohankkeen käsiteltäväkseen, kun hankkeelle haettu EU:n ja valtion rahoitus yhteensä koko toteutusaikana on vähintään 300 000 euroa tai kun hanke on sihteeristössä määritelty merkittäväksi ohjelman ja/tai maakunnallisen kehittämisen kannalta (alle 300 000 euron hankkeet) tai jos yhteistyöryhmän tai sen sihteeristön puheenjohtaja tai sihteeristön jäsen näin esittää.
Edellä määriteltyjen rakennerahastohankkeiden (pl. yritystukihankkeet) osalta maakunnan yhteistyöryhmä antaa hankkeesta rahoittajaa (Keski-Suomen ELY-keskus) sitovan lausunnon sihteeristön esityksen pohjalta. Rahoittava viranomainen voi poiketa yhteistyöryhmän rahoittamista koskevasta puoltavasta lausunnosta, jos tuen myöntäminen olisi vastoin Euroopan unionin tai kansallista lainsäädäntöä tai jos hanke ei olisi ohjelmanmukainen.
Keski-Suomen ELY-keskuksen ohjelmakauden 2021-2027 ESR + toimintalinjan 4. Työllistävä, osaava ja osallistava Suomi viimeisimmät alueelliset hankehaut päättyivät 10.10.2024. Hankkeita haettiin kaikkiaan kolmella eri hakuilmoituksella: Erityistavoitteiden 4.1. ja 4.3. hakuilmoitus, erityistavoitteen 4.2. Koulutuksen kehittämisen hankkeiden hakuilmoitus ja erityistavoitteen 4.2. Työelämän kehittämisen hankkeiden hakuilmoitus. Hauissa haettiin hankkeita kaikkiin Länsi-Suomen alueen seitsemään maakuntaan ja myös ylimaakunnalliset ja ylialueelliset hakemukset olivat mahdollisia. Haussa saapui Varsinais-Suomeen kokonaan tai osittain kohdistuvia hakemuksia kaikkiaan 36, jotka koskivat 19 eri hanketta. Hankkeista kaikkiaan yhdeksän kohdistui Varsinais-Suomen lisäksi yhteen tai useampaan Länsi-Suomen alueen muuhun maakuntaan (ylimaakunnalliset hankkeet).
Hakemukset jakautuivat erityistavoitteittain seuraavasti:
Erityistavoite 4.1. Polkuja töihin: Hankkeita kolme (pl. yksi yhden toteuttajan hanke, jonka käsittely siirrettiin erityistavoitteeseen 4.3.), joista kaikki olivat yhden toteuttajan hankkeita.
Erityistavoite 4.2. Uutta osaamista työelämään (kaksi eri teemaa eli koulutuksen kehittäminen ja työelämän kehittäminen): Hankkeita 11, joista yhden toteuttajan hankkeita oli kuusi ja ryhmähankkeita viisi (ryhmähankkeissa hakemuksia 2-7). Hakemuksia kaikkiaan 24.
Erityistavoite 4.3. Yhdenvertaiseen osallisuuteen: Hankkeita viisi (ml. yksi erityistavoitteesta 4.1. erityistavoitteessa 4.3. käsiteltäväksi siirretty yhden toteuttajan hanke), joista yhden toteuttajan hankkeita kaksi ja ryhmähankkeita kolme (ryhmähankkeissa hakemuksia 2-3). Hakemuksia kaikkiaan yhdeksän.
Hakemuksilla on haettu tukea yhteensä noin 7,4 miljoonaa euroa (ml. ylimaakunnallisten hankkeiden osalta myös muihin maakuntiin kohdentuva rahoitus). Erityistavoitteen 4.1. hakemusten haettu tuki oli noin 1,5 miljoonaa euroa (haettavissa oli Varsinais-Suomen osalta noin 2,4 miljoonaa euroa), erityistavoitteen 4.2. hakemusten haettu tuki oli noin 3,7 miljoonaa euroa (haettavissa oli Varsinais-Suomen osalta noin 1,6 miljoonaa euroa) ja erityistavoitteen 4.3. hakemusten haettu tuki oli noin 2 miljoonaa euroa (haettavissa oli Varsinais-Suomen osalta noin 3,9 miljoonaa euroa).
Kaikkiaan 19 hankkeesta rahoitettavaksi esitetään 13 hanketta (erityistavoite 4.1. kaksi hanketta, erityistavoite 4.2. seitsemän hanketta ja erityistavoite 4.3. neljä hanketta), joissa hakemuksia on yhteensä 24. Loput kuusi hanketta, joissa hakemuksia oli yhteensä 12, jouduttiin hylkäämään yleisillä valintaperusteilla.
MYR:n käsiteltävänä on kaikki Varsinais-Suomesta haetulta tueltaan yli 300 000 euron hankkeet eli kaikkiaan 13 hankkeesta seitsemän on MYR:n käsiteltävänä 27.1.2025. Niitä kaikkia siis esitetään rahoitettavaksi.
Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-hankkeet, myönteiset esitykset:
Erityistavoite 4.1. Polkuja töihin
Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-hankkeet, myönteinen esitys hankkeelle 207468 Varsinais-Suomen Palkkaamo
207468 Varsinais-Suomen Palkkaamo
Hankehakija:
- Päähanke 207468 Tukena-säätiö sr
Hakemus on esitelty Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 25.10.2024. Myönteinen valintaesitys hankkeesta on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 13.12.2024.
Hankkeen tavoitteena on kehitysvamman tai muun syyn vuoksi tukea tarvitsevien henkilöiden työllistymisen edistäminen sekä alueellisen työhönvalmennuksen toimintamallin kehittäminen. Hankkeen kohderyhmä on heikossa työmarkkina-asemassa ja vailla palkkatyötä, mutta ovat halukkaita työskentelemään avoimilla työmarkkinoilla. Toisena varsinaisena kohderyhmänä hankkeessa on ammattilaiset, jotka päivittäisessä työssään kohtaavat työllistymiseensä tukea tarvitsevia ihmisiä. Hankkeessa järjestetään kohderyhmälle matalan kynnyksen ryhmätoimintaa sekä toteutetaan yksilö- ja ryhmämuotoista työhönvalmennusta. Näiden toimenpiteiden tarkoituksena on tukea osallistujien omien vahvuuksien ja osaamisen esille tuomista ja edistää näin työllistymisen mahdollisuuksia erilaisia vaihtoehtoja etsien. Ammattilaisille järjestetään hankkeen aikana koulutuksellisia tapaamisia, joiden yhteydessä kehitetään alueen työhönvalmennuksen toimintatapaa. Ammattilaisten tietoisuuden lisääminen vahvistaa työelämäosallisuuden edistämistä. Hankkeeseen osallistuu kaikkiaan 18 yritystä ja 60 henkilöä.
Hanke kohdistuu ainoastaan Varsinais-Suomeen. Kustannukset ovat enintään 496 506 euroa ja tuen osuus on enintään 397 203 euroa. Hankkeen valintaesitys on oheismateriaalina.
Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-hankkeet, myönteinen esitys hankkeelle 207950 Työllistävää osaamista
207950 Työllistävää osaamista
Hankehakija:
- Päähanke 207950 Turun kaupunki
Hakemus on esitelty Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 25.10.2024. Myönteinen valintaesitys hankkeelle on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 13.12.2024.
Suomea vaivaa edelleen kohtaanto-ongelma ja lisäksi pitkäaikaistyöttömyys on osoittautunut sitkeäksi ongelmaksi. Hankkeessa pureudutaan näihin ongelmiin tuomalla työvoima- ja osaamispalvelut osaksi samaa palveluketjua, parantamalla julkisten työvoimapalvelujen ja yksityisen henkilöstö- ja työnvälityssektorin yhteistyötä sekä kokeilemalla uudenlaista, pitkittyvän työttömyyden henkilökohtaisiin juurisyihin paneutuvaa palvelua.
Hankkeessa rakennetaan työnhakijoille työllistävän osaamisen hankkimista helpottavia palveluketjuja, jotka vastaavat myös seudullisiin työnantajatarpeisiin ja jotka parantavat näin myös osaavan työvoiman saatavuutta. Sekä työvoima- että osaamispalvelut huomioon ottava palveluketjujen rakentaminen tulee uudella tavalla mahdolliseksi, kun TE24-uudistuksen myötä vastuu julkisista työvoimapalveluista on siirtynyt kunnille. Julkisten työvoimapalvelujen ja yksityisen henkilöstöalan yhteistyö tehostaa sekä työnhakijoiden että työnantajien käytettävissä olevia palveluita. Vähintään kaksi vuotta työttömänä työnhakijana olleille suunnatun palvelupilotin avulla edistetään työllisyyttä paneutumalla tämän kohderyhmän sellaisiin yksilöllisiin työllistymisesteisiin, jotka jäävät helposti nykymuotoisilta työllisyyspalveluilta huomaamatta. Hankkeeseen osallistuu kaikkiaan 15 yritystä ja 200 henkilöä.
Hanke kohdistuu ainoastaan Varsinais-Suomeen. Kustannukset ovat enintään 382 478 euroa ja tuen osuus on enintään 305 982 euroa. Hankkeen valintaesitys on oheismateriaalina.
Erityistavoite 4.2. Uutta osaamista työelämään
Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-hankkeet, myönteinen esitys hankkeelle Pintaa syvemmälle - Laserpuhdistus- ja laserpinnanmuokkausteknologioiden koulutuksella nostetta suomalaiseen teollisuuteen
207729 Pintaa syvemmälle - Laserpuhdistus- ja laserpinnanmuokkausteknologioiden koulutuksella nostetta suomalaiseen teollisuuteen
Hankehakija:
- Päähanke 207729 Turun yliopisto
Hakemus on esitelty Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 25.10.2024. Myönteinen valintaesitys hankkeelle käsitellään maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 24.1.2025.
Hanke vastaa teollisuuden materiaalinkäsittelyn ja työvoiman osaamiseen liittyviin haasteisiin. Hankkeen päätavoitteena on tunnistaa ja ratkaista tiedonpuutteen aiheuttamia haasteita tarjoamalla asiantuntevaa koulutusta edistyksellisistä lasertekniikoista, kuten laserpuhdistuksesta, -pinnanmuokkauksesta ja -merkinnästä ja näin parantaa materiaalien käsittelyä teollisuudessa. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on myös vahvistaa yritysten muutoskyvykkyyttä kouluttamalla yritysten johtoasemassa olevia ja yksinyrittäjiä toimimaan muutoskyvykkyyttä vaativissa tilanteissa, etenkin teknologiasiirtymän ollessa kyseessä. Koulutus auttaa yrityksiä oppimaan ja omaksumaan uusimmat teknologiat, mikä tukee kilpailukyvyn säilyttämistä ja edistää kestävää kehitystä. Teollisuuden kehittyminen näiden tekniikoiden avulla voi tuoda merkittäviä etuja, kuten parantunutta tehokkuutta ja tarkkuutta ympäristökuormitusta vähentäen. Hankkeeseen osallistuu kaikkiaan 14 yritystä ja 52 henkilöä
Hanke kohdistuu Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan. Kustannukset ovat enintään 562 284 euroa ja tuen osuus on enintään 449 828 euroa. Varsinais-Suomen osuus hankkeen tuen osuudesta on enintään 264 284 euroa (n. 59 %). Hankkeen valintaesitys on oheismateriaalina.
Erityistavoite 4.3. Yhdenvertaiseen osallisuuteen
Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-hankkeet, myönteinen esitys hankkeelle 207724 Polkuja töihin
207724 Polkuja töihin
Hankehakija:
- Päähanke 207724 Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Hakemus on esitelty Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 25.10.2024. Myönteinen valintaesitys hankkeelle käsitellään maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 24.1.2025.
Hankkeen tavoitteena on luoda uudenlainen terveys-, sosiaali- ja vammaispalvelujen verkostomainen työkyvyn tuen osaamiskeskus. Osaamiskeskuksen tehtävänä on koordinoida ja kehittää Varhan työkyvyn tuen palveluita huomioiden tiivis integraatio sosiaali- ja terveyspalvelujen välillä. Näin mahdollistetaan, että asiakkaiden työkyvyn tuen palvelut toteutuvat saumattomasti ilman viiveitä. Osaamiskeskustoiminnan tavoitteita ovat työttömien terveystarkastuksien ja työkykykoordinaattoripalvelujen sekä laatuperusteisen työhönvalmennuksen saatavuuden ja saavutettavuuden sekä laadun lisääminen. Tavoitteena on lisäksi monialaisten ja moniammatillisten palvelumallien kehittämisellä varmistaa palvelupolkujen katkeamattomuus ja asiakkaiden palvelutarpeiden kokonaisvaltainen huomioiminen. Osaamiskeskus ottaa vastuuta terveys-, sosiaali- ja vammaispalvelujen henkilöstön koulutuksesta koskien työkyvyn tuen palveluita. Hankkeen avulla kehitetään myös oppilaitos- ja työnantajayhteistyötä siten, että heikossa työmarkkina-asemassa olevien asiakkaiden eteneminen työmarkkinoille helpottuisi. Hankkeeseen on arvioitu hankesuunnitelman mukaan osallistuvan kaikkiaan 7 750 henkilöä.
Hanke kohdistuu ainoastaan Varsinais-Suomeen. Kustannukset ovat enintään 842 676 euroa ja tuen osuus on enintään 674 139 euroa. Hankkeen valintaesitys on oheismateriaalina.
Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-hankkeet, myönteinen esitys ryhmähankkeelle R-02057 Täsmänä – tukea työpoluille
R-02057 Täsmänä – tukea työpoluille
Hankehakijat:
- Päähanke 207970 Länsi-Suomen Diakonialaitoksen säätiö sr
- Osahanke 208046 Turun ja Kaarinan Seurakuntayhtymä
Hakemus on esitelty Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 25.10.2024. Myönteinen valintaesitys hankkeelle käsitellään maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 24.1.2025.
Hanke hakee ratkaisuja akuuttiin kriisiin heikommassa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden toiminnan ja palveluiden turvaamiseksi. Hankkeessa tuotetaan tietopohjaa heikommassa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työllistymistä hidastavista ja nopeuttavista tekijöistä sekä kustannusvaikutuksista niin hankkeen tuottaman toiminnan perusteella kuin alueellisia tilastoja hyödyntäen. Hankkeen kohderyhmänä on työmarkkinoiden näkökulmasta heikoimmassa asemassa olevia henkilöitä, joilla on suuri syrjäytymisen tai syrjäytetyksi tulemisen riski. Tukemalla heitä hankkeessa torjutaan eriarvoistumista ja syrjäytymistä. Hankkeen verkostotyössä pyritään tuomaan kohderyhmän ääntä kuuluville heitä koskevien toimintojen ja palveluiden suunnittelussa. Hankkeen tuottama ryhmätoiminta lisää osallistujien hyvinvointia ja valmiuksia kohti työelämää. Hankkeeseen osallistuu kaikkiaan 8 yritystä ja 200 henkilöä.
Hanke kohdistuu ainoastaan Varsinais-Suomeen. Kustannukset ovat enintään 710 556 euroa ja tuen osuus on enintään 568 445 euroa. Hankkeen valintaesitys on oheismateriaalina.
Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-hankkeet, myönteinen esitys ryhmähankkeelle R-02068 Mahtava! – Mielenterveyteen apua, hyvinvointiin tukea aina vaikuttavasti ja arvostavasti
R-02068 Mahtava! – Mielenterveyteen apua, hyvinvointiin tukea aina vaikuttavasti ja arvostavasti
Hankehakijat:
- Päähanke 207661 Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr
- Osahanke 208079 Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Hakemus on esitelty Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 25.10.2024. Myönteinen valintaesitys hankkeelle käsitellään maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 24.1.2025.
Hankkeessa tuetaan nuorten pärjäävyyttä, sekä kiinnittymistä koulutukseen ja työelämään yhteisöllisen toiminnan, vertaistuen sekä ryhmä- ja yksilövalmennuksen menetelmin. Hankkeen kohderyhmää ovat 16–29-vuotiaat mielenterveyspalveluita tarvitsevat ja niihin jonottavat nuoret. Hankkeen toimenpiteet kohdistuvat nuoriin, joiden sosiaalinen osallisuus on erityisesti uhattuna mielenterveyshäiriöistä johtuen. Hankkeen kohderyhmää ovat myös ammattilaiset, jotka työskentelevät nuorten kanssa sairaanhoidon, terveydenhuollon ja sosiaalityön eri sektoreilla. Hankkeessa tuotetaan selvitys siitä, miten vaikutusten arviointia tehdään hyvinvointialueen ja kolmannen sektorin yhteistyössä. Lisäksi kuvataan mielenterveyspalvelujen jonossa olevien nuorten saaman tuen vaikuttavuuden malli ja saadaan tietoa kohderyhmän tuen kustannusvaikutuksista. Nuorten ohjauksen malli on käytössä asiakastyössä 70 % hankkeen verkoston toimijoista ennen hankkeen päättymistä tai heillä on valmis suunnitelma sen käyttöönotosta. Hankkeeseen osallistuneista nuorista 70 % kokee (mielen)hyvinvointinsa ja luottamuksensa tulevaisuuteen parantuneen. Osallistuneista 40 % kiinnittyy koulutukseen tai työmarkkinoille. Hankkeeseen osallistuu kaikkiaan 265 henkilöä.
Hanke kohdistuu ainoastaan Varsinais-Suomeen. Kustannukset ovat enintään 1 068 096 euroa ja tuen osuus on enintään 854 477 euroa. Hankkeen valintaesitys on oheismateriaalina.
Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevät Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-hankkeet, myönteinen esitys ryhmähankkeelle R-02049 Tekoälyä ja aitoa osallisuutta
R-02049 Tekoälyä ja aitoa osallisuutta
Hankehakijat:
- Päähanke 208002 Valo-Valmennusyhdistys ry
- Osahanke 208003 Silta-Valmennusyhdistys ry
- Osahanke 208004 Suomen Humanistinen Ammattikorkeakoulu Oy
Hakemus on esitelty Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 25.10.2024. Myönteinen valintaesitys hankkeelle käsitellään maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 24.1.2025.
Hankkeella lisätään haavoittuvassa asemassa olevien nuorten ja aikuisten ymmärrystä tekoälyn toimintaperiaatteista. Hankkeen toimenpiteillä vahvistetaan kohderyhmiin kuuluvien medialukutaitoa ja parannetaan kykyä osallistua yhteiskuntaan aktiivisina ja kriittisinä toimijoina. Lisäksi parannetaan kohderyhmän nuorten ja aikuisten valmiuksia hyödyntää tekoälyä oman arjen hallinnan ja toimintakyvyn edistämisen apuvälineenä sekä tuetaan uudenlaisten osallisuuden tapojen syntymistä. Hankkeen toimenpiteillä vahvistetaan järjestöissä toimivien ohjausalan ammattilaisten rohkeutta ja osaamista hyödyntää tekoälyä käyttäviä sovelluksia työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten ja aikuisten parissa tehtävässä työssä. Lisäksi luodaan järjestösektorille suositukset tekoälyn käyttötavoista syrjäytymisvaarassa olevien nuorten ja aikuisten työ- ja toimintakykyä vahvistavissa palveluissa. Hankkeeseen osallistuu kaikkiaan 155 henkilöä.
Hanke kohdistuu Varsinais-Suomeen ja Pirkanmaalle. Kustannukset ovat enintään 695 629 euroa ja tuen osuus on enintään 556 503 euroa. Varsinais-Suomen osuus hankkeen tuen osuudesta on enintään 307 257 euroa (n. 55 %). Hankkeen valintaesitys on oheismateriaalina.