Perustelut
Valtio on solminut yliopistokaupunkien kanssa pitkäjänteiset sopimukset julkisen ja yksityisen TKI-rahoituksen strategisesta kohdentamisesta globaalisti kilpailukykyisten ekosysteemien vahvistamiseksi. Sopimukset vahvistavat julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteistyötä tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa parlamentaarisen TKI-työryhmän ja kansallisen T&K-rahoitussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Innovaatioekosysteemien kehittämiseen keskittyvien sopimusten toteutus tapahtuu pääasiassa EU-ohjelmakauden 2021–2027 kestävän kaupunkikehityksen resurssein. Sopimuksilla kehitetään innovaatiotoiminnan ekosysteemejä eli tiiviitä yhteistoimintaverkostoja, vahvistetaan osaamiskärkiä sekä lisätään TKI-toiminnan vaikuttavuutta. Kaupunkien isot tulevaisuusinvestoinnit ja hankinnat voidaan sopimuksilla valjastaa entistä tehokkaammin innovaatiotoimintaan.
Samalla kootaan tutkimusta ja sitä hyödyntäviä verkostoja isommiksi osaamiskeskittymiksi, joissa eri toimijat täydentävät toisiaan. Sopimuskaupungeille yhteistä on, että niiden kehitys perustuu yliopistovetoiseen korkeaan osaamiseen ja sen hyödyntämiseen. Ekosysteemisopimukset on solmittu pääkaupunkiseudun sekä muiden yliopistokaupunkien ja yliopistokeskuskaupunkien kanssa. Mukana ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Oulu, Rovaniemi, Vaasa, Joensuu, Kuopio, Jyväskylä, Lappeenranta (ml. Imatra), Lahti, Pori, Seinäjoki, Mikkeli, Kajaani (ml. Sotkamo) ja Kokkola.
Turun alueen ekosysteemisopimuksen painopisteet ovat 1) uudistuva teollisuus ja 2) Life Science -alat.
Tech Campus -ekosysteemin toiminnan kivijalka perustuu neljän korkeakoulun, Turun yliopiston, Åbo Akademin, Turun ammattikorkeakoulun ja ammattikorkeakoulu Novian, strategiseen tutkimus- ja koulutusyhteistyöhön. Turun seutu on suomalaisen meri-ja teknologiateollisuuden tärkeä tuotannollinen keskittymä, jossa myös kiertotalousratkaisuja, vihreän siirtymän ja uutena kärkenä myös vetyyn liittyviä hankkeita viedään eteenpäin. Clean-kärkialalla alueen vahvuudet ovat akkujen kierrätyksessä, innovatiivisissa biotuotteissa ja biojalostuksessa (tekstiilit, bioraaka-aineet), meriteollisuuden ympäristöteknologiassa, energian kiertotalousratkaisuissa ja prosessiautomaatiossa sekä tietojärjestelmissä.
Turku on myös Suomen life science -alan vahvin osaamiskeskittymä ja liiketoiminnan edelläkävijä. Alueen älykkään erikoistumisen painopisteitä ovat lääkekehitys, diagnostiikka ja terveysteknologia. Alueen korkeakoulut muodostavat monialaisen terveys- ja sosiaalialan, biolääketieteen ja terveysteknologian ekosysteemin Health Campuksen, joka kehittää tutkimus-, opetus- ja innovaatiotoimintaa sekä liiketoimintaa edistääkseen väestön terveyttä ja hyvinvointia.
Hankejohtaja Anna Kivinen esittelee nykytilakatsauksen.
Lisätiedot:
Ekosysteemisopimukset - Työ- ja elinkeinoministeriö (https://tem.fi/ekosysteemisopimukset)
Turku - Innokaupungit (https://innokaupungit.fi/kaupungit/turku/)
Innoboost | Turku.fi (https://www.turku.fi/projekti/innoboost)
Hankejohtaja Anna Kivinen, anna.kivinen@turku.fi