Maakuntahallitus, kokous 23.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 144 Varsinaissuomalaiset yritykset luonnon monimuotoisuuden tukijoina -hankkeen käynnistäminen

VSLDno-2024-393

Valmistelija

  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Valonia/Varsinais-Suomen liitto on saanut myönteisen rahoituspäätöksen hankkeelle Varsinaissuomalaiset yritykset luonnon monimuotoisuuden tukijoina. Hankkeen rahoituskanava on Alueiden kestävän kasvun ja elinkeinon tukemisen määräraha (AKKE).  

Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on todettu uhkaavan perustavanlaatuisesti maapallon ekosysteemien kantokykyä. Ilmasto- ja luontotoimet toteutetaan paikallisesti, kunnissa ja alueilla. Suomessa ja maailmalla tehdään parhaillaan paljon kehitystyötä tuotteiden ja yritysten luontojalanjäljen laskentamallien kehittämiseksi. Odotettavaa onkin, että lähitulevaisuudessa yrityksille on jo tarjolla erilaisia laskureita oman tuotannon luontovaikutustensa arvioimiseksi ja minimoimiseksi. Monet yritykset kuitenkin kaipaavat konkreettisia vaihtoehtoja siihen, miten he voisivat olla mukana luonnon monimuotoisuuden vahvistamisessa tai lähiympäristönsä (esim. Saaristomeri) tilan parantamisessa. Samaan aikaan Varsinais-Suomessa on monia konkreettista luontotyötä tekeviä säätiöitä ja yhdistyksiä, jotka tarvitsisivat yhteistyökumppaneita työhönsä. Tällä hetkellä ei ole olemassa toimintamalleja pk-yritysten osallistamiseksi paikalliseen luonnon monimuotoisuustyöhön. 

Nyt käynnistyvässä hankkeessa selvitetään taustahaastatteluilla yritysten ja luontotyötä tekevien toimijoiden näkemyksiä ja toiveita uudenlaisille yhteistyön tavoille ja konseptoidaan niiden pohjalta uusia toimintamalleja yritysten luontotyöhön osallistumiseksi ja luontokädenjäljen kasvattamiseksi. Hankkeessa luodaan helposti hahmotettavia toimintamalleja, joilla yritykset voivat osallistua luonnon monimuotoisuuden tukemiseen ja luoda uudenlaista yhteistyötä alueella luontotyötä tekevien toimijoiden kanssa. Hankkeen aikana toteutetaan kaksi kokeilua yritysten kanssa hankkeen aikana sekä toteutetaan selkeä viestinnällinen kokonaisuus laadituista toimintamalleista, joka on helposti kaikkien yritysten hyödynnettävissä. Yrityksille tuotetaan myös ohjeita omasta luontotyöstä viestimiseen. 

Hankkeen toteutusalueena on Varsinais-Suomi ja ensisijaisena kohderyhmänä paikalliset pienet ja keskisuuret yritykset Varsinais-Suomen alueella sekä alueen ympäristö- ja luontotoimijat kuten kunnat, yhdistykset ja säätiöt. 

Hanke toteuttaa maakuntastrategian tavoitteen 18 toimenpidettä 42: Otetaan käyttöön ja etsitään keinoja, joilla luonnon monimuotoisuutta parannetaan yritysten ja kuntien vastuullisuus- ja kestävyystavoitteiden kautta. Hankkeella on myös kytköksiä Saaristomeri-ohjelman toteuttamiseen, jossa aktivoidaan yhä useampia toimijoita osallistumaan Saaristomerityöhön. 

Hankkeen kokonaisbudjetti on 56 077 €,​ sisältäen Valonian omarahoitusosuuden 11 215 €, joka katetaan Valonian kuntarahasta.  Hankkeen toteutusaika on 1.10.2024–31.1.2026.  

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää  

1. käynnistää Varsinaissuomalaiset yritykset luonnon monimuotoisuuden tukijoina -hankkeen 
2. perustaa hankkeelle omakatteisen kustannuspaikan
3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.