Maankäyttöjaosto, kokous 22.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Mynämäen keskustan asemakaavanmuutos

VSLDno-2024-152

Valmistelija

  • Virpi Mamia, maakunta-arkkitehti, virpi.mamia@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Mynämäen kunta on lähettänyt Varsinais-Suomen liitolle tiedoksi tarkistetun asemakaavaehdotuksen Mynämäen keskustan asemakaavan muutoksesta. Tarkistettuun kaavaehdotukseen on järjestetty osallisille kohdennettu kuuleminen 26.3–11.4.2024.  

Mynämäen keskustan asemakaavan muutos kortteleissa 181, 500 ja 1201 on edennyt. Kaavaehdotus oli vuodenvaihteessa nähtävillä ja viranomaisista Varsinais-Suomen ELY-keskus, Varsinais-Suomen liitto ja Varsinais-Suomen alueellinen vastuumuseo antoivat kaavaehdotuksesta lausuntoja, joiden perusteella kaavaehdotusta on tarkistettu erityisesti Mynämäen kirkon ympäristön ja näkyvyyden sekä ilmaston näkökulmasta.  

Kaava-alue sijoittuu Mynämäen ydinkeskustaan, Pyhän Laurin kirkon länsipuolelle. Pyhän Laurin kirkko on valtakunnallisesti arvokas rakennettua kulttuuriympäristöä (RKY), joka hallitsee Mynämäen keskustan maisemaa. 

Kaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa liike- ja toimistotilojen rakentaminen ja laajentaminen sekä sovittaa alueelle asumiseen sopivia tiloja. Kaavamuutoksessa tarkastellaan myös keskustaajaman torialue ja liikennejärjestelyt Mynämäen kirkon välittömässä läheisyydessä. Kaavamuutoksella mahdollistetaan suunnittelualueen nykyisen ajallisesti kerroksellisen rakennuskanan uudistaminen korvaavilla rakennuksilla. Asemakaavaehdotukseen Mynämäen keskustan keskeinen risteysalue on suunniteltu kiertoliittymäksi. 

Tarkistettuun ehdotukseen kirkon viereisen uudisrakennuksen harjakorkeutta on maltillisesti laskettu ja kaavaan on merkitty puurivi. 

Varsinais-Suomen liitto on antanut asemakaavamuutoksen luonnoksesta lausunnon toukokuussa 2023, asemakaavaehdotuksesta tammikuussa 2024 (maankäyttöjaosto 29.1.2024 § 7) sekä osallistunut asemakaavaehdotusta käsittelevään viranomaisneuvotteluun marraskuussa 2023. Liitto on kannanotoissaan huomauttanut ensisijaisesti alueen kulttuuriperintöarvojen huomioimisesta suunnittelussa.   

Mynämäen keskusta oli Viehkot taajamat -kehityshankkeen (2018–2019) toinen tapauskohde Varsinais-Suomesta. Hankkeessa kehitettiin menetelmää, jolla koottiin moniarvoisesti kulttuurihistoriallisesti merkittävän taajamamiljöön eriaikaisia arvoja yhteen Identiteettitarina-nimellä toimivaan digitaaliseen asiakirjaan. Mynämäen identiteettitarinassa on esitetty mm. Mynämäen keskustaajaman fyysisen ympäristön arvokartta. 

Lisätietoja: https://www.mynamaki.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus-ja-paikkatieto/vireilla-olevat-kaavahankkeet/ 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto päättää antaa Mynämäen keskustan asemakaavaehdotuksesta seuraavan lausunnon: 

Varsinais-Suomen liitto pysyy tarkistettuun asemakaavaehdotukseen tutustuttuaan aiemmin asiasta antamassa kannassaan ja kehottaa Mynämäen kuntaa ohjaamaan kuntakeskustan arvoympäristön uudistamista siten, että muutos toteutuu maltillisesti ja yksityiskohtien hyvän suunnittelun harkituilla ratkaisuilla, ympäristön nykyisiä arvoja vaalien. Varsinais-Suomen liitto pitää edelleen tärkeänä, että Mynämäen keskustan keskeisiä osia kehitetään vaalien kulttuurihistoriallisesti merkittävän keskustaajaman miljöötä sekä tuetaan kunnan keskusalueiden kestävää kytkeytymistä asemanseutuun. 

Päätös

Päätös ehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Lausunnon saaja, Varsinais-Suomen ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue.