Maankäyttöjaosto, kokous 22.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 39 Naantalin kaupungin Rautakadun asemakaavanmuutos

VSLDno-2024-150

Valmistelija

  • Virpi Mamia, maakunta-arkkitehti, virpi.mamia@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Naantalin kaupunki on pyytänyt Varsinais-Suomen liitolta lausuntoa koskien Rautakadun 1.3.2024 päivättyä asemakaavan muutosehdotusta 2.5. 2024 mennessä. 

Kaavamuutosalue sijaitsee Naantalin Rautakadun eteläpuolella ja Ruonan yhdystien itäpuolella. Asemakaavan muutoksen tavoitteena on mahdollistaa Ruonan yhdystien ympäristössä päivittäistavarakaupan lisääminen sekä palvelujen monipuolistaminen ja kehittäminen edelleen. Alueen sijainti E 18:n tulevan eritasoliittymän tuntumassa ja suoraan asuinalueisiin liittyen mahdollistaa alueen kaupallisten palveluiden ja liiketoiminnan kehittämisen. 

Suunnittelualue lähiympäristöineen on osa suhteellisen tiiviisti rakennettua Naantalin Karvetin kaupunginosaa. Kaavamuutosalueen ympäristön rakennuskanta muodostuu kerrostalo- ja rivitalorakennuksista sekä eri-ikäisistä teollisuuskiinteistöistä. Kaavamuutosalueella on voimassa oleva asemakaava, joka on toteutunut lähes kaikilta osin. Kaavamuutosalueella ei ole asuntoja.  

Maakuntakaavassa alue sijoittuu taajamatoimintojen alueelle A, sekä kaupunkikehittämisen kohdealueelle. Naantalia koskee seuraava maakuntakaavan yleismääräys: Seudullisesti merkittävän päivittäis- ja erikoistavarakaupan suuryksikön alaraja on kuntien keskustaajamien kaupunki- ja taajamatoimintojen kehittämisen kohdealueilla Naantalissa 6 000 k-m2. Edellä mainitut alarajat ovat voimassa, ellei selvityksin muuta osoiteta. Merkitykseltään seudullisella vähittäiskaupan suuryksiköllä tarkoitetaan myös useasta myymälästä koostuvaa vähittäiskaupan aluetta/keskittymää, joka on vaikutuksiltaan verrattavissa merkitykseltään seudulliseen vähittäiskaupan suuryksikköön. Vähittäiskaupan suuryksiköiden mitoitus ja toteutus on suunniteltava siten, etteivät ne aiheuta merkittäviä haitallisia vaikutuksia kaupan palveluverkon tasapainoiselle kehittämiselle. Suunnittelualueen tuntumaan on merkitty uusi kaksiajoratainen tai nelikaistainen valta- tai kantatie, yhdystie, tieliikenteen yhteystarve sekä rautatie. Vaihemaakuntakaavassa on osoitettu myös E18 -tien eritasoliittymien tarkentuneet sijainnit kaava-alueella. 

Asemakaavan muutosesitys mahdollistaa maakuntakaavassa esitetyn kaupan mitoituksen raja-arvon ylittymisen. Asemakaavoituksen yhteydessä kaupunki on hyödyntänyt Manner-Naantalin osayleiskaavatyössä laadittua kaupallisten palvelujen selvitystä, Kehätien ympäristön kaupallinen selvitys Naantaliin vuodelta 2023 (Ramboll Oy 6.2.2023). Selvityksessä on arvioitu suunnittelualueen vaikutukset Naantalin keskustan kaupan tarjontaan sekä tasapainoiseen kaupan palveluverkkoon. Selvityksen johtopäätöksissä esitetään, että Ruonan yhdystien ympäristöön sijoittuvalla kaupan hankkeella ei nähdä olevan merkittäviä negatiivisia vaikutuksia: ”Mikäli hanke muodostaa yhdessä olemassa olevien myymälöiden (Lidl, autokauppa) kanssa toiminnallisesti yhtenäisen alueen, on alueen yhteenlaskettu kaupan kerrosala hanke ja muut laajenemistarpeet huomioiden jopa 13 000 – 15 000 k-m2, mikä puolestaan voidaan tulkita vaikutuksiltaan yhtenäiseksi kaupan alueeksi. Yhtenäisenäkään suuryksikköalueena kohteen ei nähdä synnyttävän merkittäviä seudullisia vaikutuksia erityisesti Turun ja Raision merkittävämmän kaupan tarjonnan vuoksi.” 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto päättää antaa Naantalin Rautakadun asemakaavan muutosehdotuksesta seuraavan lausunnon: 

Varsinais-Suomen liitto kiittää Naantalin kaupunkia lausuntopyynnöstä, ja toteaa, että asemakaavatyössä hyödynnetty kaupallinen selvitys vuodelta 2023 on riittävän tuore ja perustelee riittävästi maakuntakaavassa esitetystä kaupan mitoituksesta poikkeamista asemakaavamuutoksen alueella.  

Varsinais-Suomen liitto katsoo, että Rautakadun asemakaavan kaupan ratkaisulla ei ole vaikutuksia seudulliseen kaupan palveluverkkoon, mikäli asemakaavalla keskitetään yleiskaavassa osoitetut ja mitoitetut kaupan toiminnot kokonaisuudessaan Ruonan yhdystien itäpuolelle. Ratkaisun vaikutukset Naantalin oman palveluverkkoon ja palveluiden saavutettavuuteen tulee ennakoida. 

Varsinais-Suomen liitto ei ole aiemmissa kaavasuunnittelun vaiheissa antanut kirjallista lausuntoa kaavamuutoksesta, mutta liitto toistaa jo viranomaisneuvottelussa esille nostetun tarpeen kiinnittää erityistä huomiota asuinalueen läheisyydessä toteutettavan kaupan hankkeen lähiympäristöön ja siihen, millaisiin kulkutapavalintoihin ympäristö liiketoiminnan palvelujen käyttäjiä ohjaa.  

 

Päätös

Kaisa Vallavuori ilmoitti esteellisyydestä ja poistui kokouksesta asiakohdan käsittelyn ajaksi. 

Päätös ehdotuksen mukaisesti. 

Esteellisyys

  • Kaisa Vallavuori / Naantalin kaupunginhallituksen kehitys- ja henkilöstöjaston jäsen

Tiedoksi

Lausunnon saaja, Varsinais-Suomen ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue.