Tarkastuslautakunta, kokous 13.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen 2023 valmistelu

VSLDno-2024-101

Valmistelija

  • Petra Määttänen, hallintojohtaja, petra.maattanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Tiivistelmä     

Varsinais-Suomen liiton toimintakertomuksessa ja tilinpäätöksessä on vastuualueittain selostettu maakuntavaltuuston asettamien toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen sekä liiton talouden ja tilinpäätöksen keskeiset tunnusluvut. Tilikauden 2023 tulos on 6 134,42 euroa ylijäämäinen.

Asia              

Kuntalain 113 §:n mukaan kuntayhtymän tilikausi on kalenterivuosi. Maakuntahallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi sekä tilintarkastuksen jälkeen saatettava se valtuuston käsiteltäväksi kesäkuun loppuun mennessä.

Tilinpäätökseen kuuluvat tase, tuloslaskelma, rahoituslaskelma ja niiden liitteenä olevat tiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja toimintakertomus. Tilinpäätöksen tulee antaa oikeat ja riittävät tiedot kuntayhtymän toiminnan tuloksesta, taloudellisesta asemasta ja rahoituksesta. Tätä varten tarpeelliset lisätiedot on ilmoitettava liitetiedoissa. Tilinpäätöksen allekirjoittavat maakuntahallituksen jäsenet sekä maakuntajohtaja.

Maakuntavaltuusto (mv 5.12.2022 § 34) hyväksyi

1. Varsinais-Suomen liiton talousarvion 2023 ja taloussuunnitelman 2023–2025 siten, että talousarviossa 2023 jäsenkuntien maksuosuudet ovat 3 899 900 euroa.

2. että talousarvion 2023 tuloslaskelmassa tilikauden tulos on nettositova maakuntavaltuustoon nähden.

3. että maakuntahallitus vahvistaa myöhemmin vuoden 2023 talousarvion käyttötalousosan käyttösuunnitelman.

Maakuntahallitus (mh 27.2.2023 § 28) vahvisti Varsinais-Suomen liiton talousarvion 2023 käyttösuunnitelman siten, että käyttötalouden tuottojen ja kulujen sitovuustasot ovat seuraavat: 1) Kuntarahoitteisilla kustannuspaikoilla tiliryhmätaso ja 2) Ohjelma- ja hankerahoitteisilla kustannuspaikoilla toimintakatetaso (0 euroa).

Tilikauden 2023 tulos on 6 134,42 euroa ylijäämäinen ja on 292 618 euroa arvioitua parempi. Talousarviossa alijäämäksi arvioitiin 286 484 euroa.

Säästöä syntyi erityisesti henkilöstökuluissa, jotka toteutuivat 235 937 euroa alle suunnitellun. Säästöä syntyi muun muassa siksi, että osa vakansseista ja sijaisuuksista on ollut täyttämättä. Työpanosta on myös osoitettu liiton omarahoitusosuudeksi hankkeille, jolloin henkilöstökuluissa syntyy säästöä, mutta jotka kustannukset toisaalta lisäsivät tiliryhmän ”Palvelujen ostot” toteutumaa.

Varsinais-Suomen liiton tarkastussäännön 9 §:n mukaan tarkastuslautakunta antaa maakuntavaltuustolle vähintään viikkoa ennen tilintarkastuskertomuksen valtuustokäsittelyä arvionsa maakuntavaltuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta edellisenä vuonna. Lautakunta esittää arvionsa myös tilintarkastuskertomuksessa tehdyistä muistutuksista sekä asianomaisten niistä antamista selityksistä ja maakuntahallituksen lausunnosta. Lautakunta esittää maakuntavaltuustolle ehdotuksen toimenpiteistä, joihin lautakunnan valmistelu ja tilintarkastuskertomus antavat aihetta.

Maakuntahallitus käsittelee asiaa kokouksessaan 25.3.2024.

Hallintojohtaja Petra Määttänen selostaa toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen valmistelutilanteen.

Ehdotus

Tarkastuslautakunta merkitsee toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen valmistelutilanteen vuodelle 2023 tiedoksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____