Maakuntahallitus, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 189 Aurora-mitalin kriteeristön päivittäminen

VSLDno-2023-454

Valmistelija

  • Malla Rannikko-Laine, vt. edunvalvontajohtaja, malla.rannikko-laine@varsinais-suomi.fi
  • Iina Wahlström, erikoissuunnittelija, iina.wahlstrom@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen liitto myöntää vuosittain Aurora-mitalin. Vuodesta 1977 aina vuoteen 2000 asti Aurora-mitaleita jaettiin vuosittain useita. Vuodesta 2000 lukien mitaleita on jaettu vain yksi vuosittain. Poikkeuksena vuosi 2017, jolloin Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi mitaleita jaettiin kolme kappaletta.

Maakuntahallitus on kokouksessaan 18.11.2019 § 166 käsittelyn yhteydessä linjannut, että Aurora-mitali jaetaan jatkossa vuosittain Varsinais-Suomen liiton järjestämällä Eurooppa-päivän (9.5.) vastaanotolla, jolloin saaja vasta julkistetaan. Ehdotuksia Aurora-mitalin saajaksi kerätään verkkolomakkeen kautta alkuvuodesta. Ehdokkaan nimeämisen ja perustietojen lisäksi kerätään perustelut jokaiselle ehdokkaalle. Kulttuuritoimikunta käy saadut ehdotukset läpi maaliskuun kokouksessaan ja tekee esityksen ehdokkaista maakuntahallitukselle, joka päättää mitalin saajan.

Mitalin myöntöä valmisteleva kulttuuritoimikunta on esittänyt tunnustuksen kuvailuun ja myöntöperusteeseen tarkennuksia.

Aikaisemmin kuvaus jätti tulkinnan varaa minkä tahansa tieteenalan palkitsemiseksi Aurora-mitalilla. Kulttuuritoimikunta katsoo, että sillä ei ole asiantuntijuutta käsitellä kaikkien tieteenalojen ehdokkuuksia ja siksi rajaus kulttuuriin on tarpeen. Muutos on lähinnä kosmeettinen, sillä Aurora-mitali on profiloitunut nimenomaan kulttuurialan palkinnoksi.

Jotta palkinto huomioisi kulttuurikentän monimuotoisuuden, tulisi mahdollisiksi saajiksi mainita myös yritykset ja työryhmät.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää vahvistaa Aurora-mitalin kriteeristön seuraavassa sanamuodossa:

Varsinais-Suomen liitto myöntää vuosittain Aurora-mitalin tunnustuksena maakunnan kulttuurin hyväksi taiteen, kulttuurityön tai tieteen alalla toimineelle henkilölle, yhteisölle, viranomaiselle, yritykselle tai työryhmälle. Mitali voidaan myöntää myös Varsinais-Suomesta lähtöisin olevalle, valtakunnalliseen kulttuurityöhön merkittävällä tavalla osallistuneelle henkilölle. Aloitteen mitalin myöntämisestä voi tehdä Varsinais-Suomen liiton jäsenkunta, kulttuuritoimikunta tai maakunnassa kulttuurityötä tekevä toimielin, seura tai varsinaissuomalainen henkilö.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____