Maakuntahallitus, kokous 20.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 166 Alueellisen liikuntaneuvoston toimikauden jatkaminen

VSLDno-2023-577

Valmistelija

  • Malla Rannikko-Laine, vt. edunvalvontajohtaja, malla.rannikko-laine@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Perustelut 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on toimittanut Varsinais-Suomen liittoon asettamispäätöksen, jonka mukaan maakunnan liitot voivat päättää nykyisten alueellisten liikuntaneuvostojen toimikauden jatkamisesta. Aluehallinnon uudistuksen johdosta liikuntaneuvostojen toimikautta voidaan jatkaa vuosiksi 2024–2025 eli 31.12.2025 saakka.  

Liikuntalain (390/2015) mukaan liikunnan aluehallintotehtävistä vastaavat aluehallintovirastot. Aluehallinto on tarkoitus uudistaa hallitusohjelman kirjauksen mukaisesti siten, että uusi lupa-, valvonta- ja ohjausvirasto aloittaa toimintansa vuoden 2026 alusta. Aluehallintovirastot siirretään uuteen monialaiseen virastoon. 

Liikunnan edistämisestä (550/2015) annetun valtioneuvoston asetuksen mukaan maakunnan liitto asettaa alueellisen liikuntaneuvoston kuultuaan liikunnan eri aloja edustavia yhteisöjä sekä liikunnan toimialan merkittäviä yhteistyötahoja. Jos aluehallintoviraston toimialueella on useita maakunnan liittoja, asettavat liitot yhdessä yhden liikuntaneuvoston aluehallintoviraston toimialueelle. Alueellisen liikuntaneuvoston toimikausi on neljä vuotta ja uusi liikuntaneuvosto asetetaan toimikautta edeltävän vuoden loppuun mennessä. Alueellisessa liikuntaneuvostossa on puheenjohtajan lisäksi vähintään kuusi ja enintään 12 muuta jäsentä. 

Alueellisen liikuntaneuvoston tehtävänä on: 

1. antaa lausuntoja ja tehdä aloitteita alueellisen liikunnan ja liikuntapolitiikan kannalta laajakantoisista ja alueellisesti merkittävistä asioista 

2. edistää eri toimialojen yhteistyötä liikuntapolitiikan tavoitteiden suuntaisesti 

3. antaa lausunto aluehallintovirastolle liikuntapaikkojen perustamishankkeiden rahoitussuunnitelmaesityksistä ja perustamiskustannuksiin myönnettävistä avustuksista 

4. suorittaa muut opetus- ja kulttuuriministeriön alueelliselle liikuntaneuvostolle osoittamat tehtävät.  

Varsinais-Suomen liitto on yhdessä Satakuntaliiton kanssa nimennyt alueellisen liikuntaneuvoston neljän vuoden toimikaudelle 2020–2023. Ehdotukset alueellisen liikuntaneuvoston jäseniksi on pyydetty liikunnan aluejärjestöiltä Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:ltä ja Nylands-Åbolands Idrottsdistrict rf:ltä. Varsinais-Suomen maakuntahallitus on 18.11.2019 asettanut alueelliseen liikuntaneuvostoon kahdeksan (8) jäsentä ja Satakuntaliitto viisi (5) jäsentä. Liikuntaneuvostoa on täydennetty 28.3.2022.  
 
Maakuntien liitot voivat jatkamispäätöksen yhteydessä tarvittavilta osin päivittää alueellisen liikuntaneuvoston kokoonpanoa, jos henkilövaihdoksia on kauden aikana tapahtunut tai tässä muutosvaiheessa tapahtuu.  

Lounais-Suomen alueellisen liikuntaneuvoston jäsenet:   

Varsinais-Suomi 

Bror Engström Parainen 

Kirsti Kirveennummi Mynämäki 

Jouni Koivuniemi Masku 

Pasi Koski Aura, puheenjohtaja 

Matleena Koskinen Paimio 

Päivi Mecklin Kaarina 

Jukka Läärä Turku 

Arto Savonen Loimaa 
 
Satakunta 

Eija Hakala Pori 

Jorma Junttila Kankaanpää 

Heini Leván Säkylä  

Teuvo Munkki Säkylä 

Pekka Wallenius Rauma 

Nykyisestä liikuntaneuvoston kokoonpanosta Kirsti Kirveennummi ei ole antanut suostumusta jatkokaudelle. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää jatkaa Lounais-Suomen alueellisen liikuntaneuvoston toimikautta vuosina 2024–2025 ja päättää, että Varsinais-Suomesta liikuntaneuvostossa jatkaa seitsemän (7) jäsentä:  

Bror Engström, Parainen 

Jouni Koivuniemi, Masku 

Pasi Koski Aura, puheenjohtaja 

Matleena Koskinen, Paimio 

Päivi Mecklin, Kaarina 

Jukka Läärä, Turku 

Arto Savonen, Loimaa 
 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____

Tiedoksi

Esitys lähetetään: kirjaamo.lounais@avi.fi, marko.makinen@avi.fi