Perustelut
Varsinais-Suomen ELY-keskus pyytää Varsinais-Suomen liitolta lausuntoa Finnsementti Oy:n esittämästä hankemuutoksesta ja sen todennäköisistä vaikutuksista sekä tuleeko hankkeeseen soveltaa YVA-lain mukaista arviointimenettelyä. Lausuntoa pyydetään 14.2.2025 mennessä, ja aikataulun vuoksi se annetaan suunnittelujohtajan lausuntona.
Finnsementti Oy:n hankemuutoksen tarkoituksena on toteuttaa jäteperäisen kierrätyspolttoaineen kuivain. Kuivatulla jätepolttoaineella (SRF = solid recovered fuel) lisätään jätepolttoaineen määrää ja polttoprosessin tehokkuutta sekä korvataan nykyisin käytössä olevia uusiutumattomia polttoaineita, kuten kivihiiltä ja öljykoksia. Lisäksi Finnsementti Oy on ilmoittanut hakevansa muutosta ympäristölupaan koskien jäteperäisen polttoaineen määrää. Nykyinen jäteperäisen polttoaineen raja on 58 800 t/a ja tämä halutaan nostaa 21 200 tonnilla, jolloin kokonaismäärä olisi 80 000 t/a.
Finnsementti Oy pyytää Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta päätöstä sovelletaanko hankkeeseen ympäristövaikutusten arvioinnissa annetun lain (YVA-laki 252/2017) mukaista ympäristövaikutusten arviointimenettelyä. Finnsementti Oy:n tuotantolaitokseen ei ole aiemmin sovellettu YVA-lain mukaista arviointimenettelyä.
Jäteperäinen polttoaine (SRF eli solid recovered fuel) on teollisuuden, kaupan ja rakentamisen erilliskerätyistä jätteistä jalostettavaa polttoainetta, joka koostuu pääasiassa muovista ja biohajoavasta aineesta, kuten puusta ja pahvista ja sillä on kuivauksen jälkeen erinomainen lämpöarvo. Kuivattua jätepolttoainetta ei varastoida alueelle, vaan se kulkeutuu suoraan uunin pääpoltinliekkiin kuivatuksen jälkeen. Tuotannossa on jo ennestään hyödynnetty SRF:ää polttoaineena. SRF:n kuivaaminen ennen polttoa parantaa polttoaineen laatua ja mahdollistaa sen, että suurempi osa kivihiilestä voidaan korvata kierrätyspolttoaineella. Tuotannossa nyt käytössä olevan SRF-polttoaineen kosteus rajoittaa kierrätyspolttoaineen käytön lisäämistä, koska sementin valmistuksessa tarvittavan lämpötilan saavuttaminen edellyttää polttoaineelta riittävän korkeaa lämpöarvoa.
SRF:n kosteus laskee 30 prosentista 10 prosenttiin kuivaimen avulla. SRF-kuivain hyödyntää toiminnassaan polttouunin hukkalämpöä. Hukkalämpöä uunista saadaan 3 MW, josta valtaosa hyödynnetään kaukolämpönä, matalalämpöinen jälkilämpö puolestaan kuivaimessa. Sementin valmistuksen kiertouunit soveltuvat hyvin jätteenpolttoon, ja primaaristen fossiilisten polttoaineiden korvaaminen jätemateriaalilla on sementin valmistuksen parhaita käytettävissä olevia tekniikoita (BAT).
Suunnittelujohtajan lausunto
Kaavatilanne
Alueella on voimassa oleva yleiskaava ja temaattinen teollisuuden asemakaava. Hanke on niiden mukainen. Hanke on lisäksi alueella voimassa olevien Varsinais-Suomen maakuntakaavamerkintöjen mukainen, vaikka kaavamerkinnät on kuvattu puutteellisesti lausuntoaineistossa: merkinnät ja määräykset valtakunnallisesti arvokkaasta rakennetun kulttuuriympäristön alueesta, ohjeellisesta ulkoilureitistä sekä matkailun, retkeilyn ja virkistyksen kehittämisen kohdealueesta puuttuvat. Hankealan välittömässä läheisyydessä on myös kaksi Natura-aluetta eli Paraisten orkidea-alue (FI0200129, SAC), joka on merkitty sekä maakuntakaavaan että yleiskaavaan. Niitä ei myöskään aineistossa mainita kaavatilanteen kuvauksessa. Kaavamerkinnöistä ja -määräyksistä olisi lausuntoaineistossa paikallaan kuvata ne, jotka ovat hankealalla ja sen välittömässä läheisyydessä. Maakuntakaavamerkinnät löytyvät Varsinais-Suomen voimassa olevien maakuntakaavamerkintöjen yhdistelmäkartasta.
Näistä lausuntoaineiston kaavakuvausten puutteista huolimatta hanke on olennaisimpien kaavamerkintöjen mukainen. Niitä ovat maakuntakaavassa etenkin teollisuusalue sekä vaarallisia kemikaaleja valmistavien tai varastoivien laitosten konsultointivyöhyke, joka liittyy Nordkalkin kalkkikaivokseen ja Parocin vuorivillatehtaaseen.
Kuitenkin valtakunnallisesti arvokkaan rakennetun kulttuuriympäristön (Paraisten kalkkitehdas, Limberg-Skräböle) merkintä ja määräys ennen muuta yleiskaavatasolla tulisi ottaa YVA-tarveharkinnassa huomioon siten, että myös alueelliselta vastuumuseolta pyydetään lausunto. Syynä on Paraisten yleiskaavamerkinnän määräys, jonka mukaan ”Rakentaminen ja muut toimenpiteet on toteutettava rakennetun kulttuuriympäristön ominaispiirteet säilyttäen siten, että alueen valtakunnallisesti, seudullisesti ja paikallisesti merkittävät arvot säilyvät. Alueella tulee kiinnittää erityistä huomiota arvokkaiden rakennusten ja niiden kaupunkikuvallisen aseman säilymiseen. Kaupunkikuvan merkittävistä muutoksista tulee kuulla museoviranomaisia”. Arvioitavassa hankkeessa ei vaikuttaisi olevan kyse kaupunkikuvan merkittävistä muutoksista, kun tehdaskiinteistössä jo olevan hallin päälle lisätään yksi kuivainrakenne, mutta vastuumuseon näkemys tulisi silti kysyä.
Vaikutusten arviot
Muutoshankkeen mahdolliset vaikutukset ympäristöön on kuvattu lausuntoaineistossa kattavasti eri näkökulmista. Vaikutukset on arvioitu vähäisiksi kaikilta osin melu- ja hajuvaikutukset mukaan lukien. Kyseessä on tuotantoprosessin tehostamistoimenpide korvausinvestointina, ja sen todennäköiset lisäiset ympäristövaikutukset ovat vähäisiä. Ilmastopäästöjen ja kiertotalouden materiaalitehokkuuden osalta vaikutukset ovat positiivisia. Muutosvaikutukset kasvihuonekaasuihin voitaisiin kuitenkin jatkoasiakirjoissa kuvata hiukan tarkemmin numeerisina arvioina: jätepolttoaineen kuivainhanke vähentää polttouunin fossiilisia kasvihuonekaasuja, mutta lisää kuitenkin hieman biogeenisia kasvihuonekaasuja. Jälkimmäiset lasketaan khk-arvioissa nolliksi, mutta silti hieman tarkemmat lisätiedot niiden arvioidusta määrästä olisivat mielenkiintoisia.
Vesien hallinnan osalta jätteenkuivaukseen liittyen jätevettä syntyy ajoittain laitteistoa pestäessä, mihin käytetään vain vettä. Pesusta syntyvä jätevesi ohjataan ensisijaisesti kunnalliseen jätevesiverkostoon Nordkalk Oy Ab:n viemäriliittymän kautta. Toissijaisesti jäteveden poisvienti voidaan järjestää säiliöautoilla asianmukaisiin vastaanottopaikkoihin. Jätevettä arvioidaan syntyvän enimmillään 1,5 m3 viikossa. Pesusta syntyvässä jätevedessä saattaa esiintyä kohonneita pitoisuuksia kiintoainesta.
Vaikutuksia pintavesiin voisi mahdollisesti syntyä myös hulevesien myötä, jos vesistöihin pääsisi runsaiden sateiden myötä jätepitoista vettä pintavaluntana. Vaikutukset pintavesiin hallitaan hulevesijärjestelmällä, 2024 asennetun keräysaltaalla. Lisäksi jäteperäinen polttoaine varastoidaan katetuilla alueilla tai SRF-muovipaaluina kattamattomilla.
Muutoshanke ei edellytä ympäristövaikutusten arviointimenettelyä
Varsinais-Suomen liitto katsoo, että hanke on kaavatilanteen mukainen. Ely-keskusta kehotetaan kuitenkin konsultoimaan myös alueellista vastuumuseota yleiskaavan RKY-merkinnän ja määräyksen mukaisesti. Liiton näkökulmasta hankkeet todennäköiset arvioidut ympäristövaikutukset ovat vähäiset, eivätkä ne ylitä YVA-menettelyn tarvetta. Edelleen Varsinais-Suomen liitto katsoo, että Varsinais-Suomen ely-keskuksessa on vahva ympäristövalvonnan asiantuntemus YVA-tarpeen arvioimiseksi.
Ehdotus
Esittelijä
-
Heidi Saaristo-Levin, suunnittelujohtaja, heidi.saaristo-levin@varsinais-suomi.fi
Maankäyttöjaosto merkitsee tiedoksi Varsinais-Suomen ELY-keskukselle 3.2.2025 annetun suunnittelujohtajan lausunnon.