Maakuntahallitus, kokous 16.6.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 113 Lausunto Varsinais-Suomen alueellisesta hyvinvointisuunnitelmasta 2026–2029

VSLDno-2025-263

Valmistelija

  • Malla Rannikko-Laine, edunvalvontajohtaja, malla.rannikko-laine@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen hyvinvointialue pyytää Varsinais-Suomen liitolta lausuntoa alueellisesta hyvinvointisuunnitelmasta 2026–2029. Lausunto on pyydetty toimittamaan 30.5.2025 mennessä. Liitto on sopinut toimittavansa lausunnon 4.6. mennessä. 

Alueellisen hyvinvointisuunnitelman avulla johdetaan, ohjataan ja kehitetään hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä, varmistetaan toiminnan suunnitelmallisuus, tavoitteellisuus ja pitkäjänteisyys sekä yhteistyö eri toimijoiden välillä. Suunnitelma perustuu sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakiin sekä lastensuojelu-, vanhuspalvelu- ja ehkäisevän päihdetyön lainsäädäntöön.  

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on sekä hyvinvointialueen että kuntien lakisääteinen tehtävä. Hyvinvointialueen on strategisessa suunnittelussaan asetettava hyvinvoinnin ja terveyden edistämiselle tavoitteet ja määriteltävä tavoitteita tukevat toimenpiteet. Hyvinvointialueen on seurattava asukkaittensa elinoloja, hyvinvointia ja terveyttä sekä niihin vaikuttavia tekijöitä alueittain ja väestöryhmittäin ja raportoitava niistä.  

Hyvinvointialue valmistelee alueellisen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman aluevaltuustolle valtuustokausittain yhteistyössä alueen kuntien kanssa. Sillä on vastuu palvelujen yhteensovittamisesta sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä siltä osin kuin tehtävä kytkeytyy hyvinvointialueen muihin lakisääteisiin tehtäviin. Kunnissa laadittavat hyvinvointikertomukset ja -suunnitelmat toimivat kunnan oman hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työvälineenä. Kunnat hyödyntävät omien suunnitelmiensa laadinnassa alueellista hyvinvointisuunnitelmaa ja kuvaavat, mitä tavoitteet tarkoittavat omalle kunnalle ja mitkä ovat konkreettiset toimenpiteet niiden saavuttamiseksi.  

Hyvinvointialueen on tehtävä yhteistyötä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä (hyte-työ) tekevien muiden julkisten toimijoiden, yksityisten yritysten ja yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa. Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen toimijoina alueellisessa hyvinvointisuunnitelmassa mainitaan hyvinvointialue, kunnat, maakunnan liitto sekä järjestöt ja yritykset. Myös aluehallintoviranomaisella, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksella on oma roolinsa.  

Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistä ohjaavat kansalliset linjaukset, tavoitteet ja toimenpiteet, joiden tavoitteena on vähentää eriarvoisuutta, lisätä osallisuutta, vahvistaa työ- ja toimintakykyä, lisätä terveellisiä elintapoja ja vahvistaa arjen ja lähisuhteiden turvallisuutta. Varsinais-Suomen alueellisen hyvinvointisuunnitelman tavoitteena on varsinaissuomalaisten hyvinvoinnin ja terveyden parantaminen, hyvinvointi- ja terveyserojen kaventuminen sekä arjen ja lähisuhteiden turvallisuuden lisääminen.  

Varsinais-Suomea ja koko Suomea haastavat väestön ikääntyminen ja tähän liittyvä palvelutarpeiden kasvu, elintapoihin (ravitsemus, liikkumattomuus ja päihteiden käyttö) liittyvä ja ehkäistävissä oleva sairastavuus sekä mielenterveyden haasteet kaikissa ikäryhmissä. Vaikka suuri osa varsinaissuomalaisista voi hyvin, hyvinvointi- ja terveyserot ovat merkittäviä. Usein huono-osaisuus siirtyy paitsi elämänvaiheesta toiseen myös sukupolvelta toiselle. 
 

Lausunto 

Varsinais-Suomen liitto pitää tärkeänä mahdollisuutta lausua alueellisesta hyvinvointisuunnitelmasta vuosille 2026–2029. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kokonaisuus on osa laaja-alaista alueellista yhteistyötä ja on myönteistä, että suunnitelmassa on tunnistettu maakunnan liiton rooli. 

Liitto näkee suunnitelman tärkeänä maakunnallisena strategisena välineenä, jonka avulla linjataan hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen tavoitteita ja toimenpiteitä sekä ohjataan monitoimijaista yhteistyötä. Suunnitelmassa on tunnistettu hyvin alueen hyvinvointi- ja terveyseroja sekä väestön eriytyviä tarpeita, nostettu esiin tavoitteita ja toimenpiteitä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi sekä tuotu esiin mittaristoa tavoitteiden toteutumisen seuraamiseksi. 

Varsinais-Suomen alueellinen hyvinvointisuunnitelma tukee useita maakuntastrategian painopisteitä, kuten eriarvoisuuden vähentämistä, yhteisöllisyyden vahvistamista, kulttuurihyvinvoinnin edistämistä ja ennaltaehkäisevää hyvinvointityötä. Nämä tavoitteet näkyvät vahvasti myös Varsinais-Suomen maakuntaohjelman 2026–2029 luonnoksessa, jossa alueellinen hyvinvointisuunnitelma mainitaan yhtenä työkaluna. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on osa kestävää aluekehitystä – hyvinvointi luo edellytyksiä elinvoimalle, työ- ja toimintakyvylle, koulutukselle ja sosiaaliselle osallisuudelle. Hyvinvoiva väestö vahvistaa myös maakunnan veto- ja pitovoimaa.   

Varsinais-Suomen näkökulmasta tärkeää alueellisen hyvinvointisuunnitelman tavoitteiden toteutumisessa on varmistaa hyvinvointialueen ja kuntien välinen saumaton yhteistyö ja vuorovaikutus. Lisäksi hyvinvointialueen ja Varsinais-Suomen 27 kunnan välinen tasavertainen neuvotteluasema on olennainen lähtökohta asukkaiden palveluiden jatkuvuudelle. Kuntien ja hyvinvointialueen palveluiden rajapintaan on rakennettava selkeät ja pitkäjänteiset yhteistyörakenteet, joilla taataan palveluiden jatkuvuus ja ennakoitavuus. Esimerkiksi kriittisiä yhteistyökysymyksiä ovat tilojen käyttö, palveluverkko, yhteistyön rajapinnat ja resursointi.  

Alueelliset hyte-neuvottelut ja poikkihallinnolliset työryhmät sekä hyvinvointialueen ja kuntajohdon yhteistyöneuvottelut toimivat hyvänä alustana tavoitteiden yhteensovittamiseen, suunnitteluun, seurantaan ja tiedon jakamiseen. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä on lisäksi välttämätöntä huolehtia yhteistyöstä ja vuoropuhelusta kolmannen sektorin sekä yrityskentän kanssa.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Jyri Arponen, maakuntajohtaja, jyri.arponen@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus merkitsee tiedoksi 4.6.2025 annetun lausunnon Varsinais-Suomen alueellisesta hyvinvointisuunnitelmasta 2026–2029. 
 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.