Perustelut
Valonia/Varsinais-Suomen liitto toteutti yhteistyössä Salon kaupungin ja WWF Suomen kanssa Aneriojoki vapaaksi – Holstenkosken padon purkaminen –hankkeen 1.4.2023–30.11.2024 välisenä aikana.
Aneriojoki on osa Kiskonjoen-Perniönjoen vesistöä, joka on valtakunnallisesti arvokas vaelluskalajoki ja suojeltu koskiensuojelulailla. Kiskonjoen-Perniönjoen vesistössä esiintyy alkuperäinen meritaimenkanta, joka on huomioitu Itämeren meritaimenen elvytys- ja hoitosuunnitelmassa. Kiskonjoen lajistoon kuuluu myös muun muassa merilohi, vaellussiika ja vimpa.
Kiskonjokeen valmistui Kosken kosken ja Hålldammin kalatiet vuonna 2022. Kalateiden rakentamisen jälkeen vaelluskaloilla oli vapaa vaellusyhteys Kiskon Kirkkojärveen ja siihen laskeviin vesistön latvajokiin. Kiskonjoen arvokkaalle taimenkannalle Aneriojoki ja sen yläpuolinen Varesjoki ovat tärkeitä esiintymisalueita. Aneriojoen Holstenkosken vanha vesivoimalaitospato kuitenkin vielä esti kalojen ja muiden vesieliöiden vaeltamisen. Holstenkosken padon purkamisen jälkeen kaloille avautuikin yli 40 kilometriä avointa puro- ja jokialuetta. Padon purkamisen jälkeen Kiskonjoen vesistö on osittain vapaa mereltä Varesjoelle asti.
Hankkeen yhteistyökumppaneina olivat Salon kaupunki ja WWF Suomi. Salon kaupunki toimi hankkeessa vesilain mukaisen luvan hakijana. Hankkeelle haettiin lupa Aluehallintovirastolta padon osittaiselle purkamiselle, vesitalouslupien rauettamiselle, patoaltaan ruoppaamiselle ja kosken kalataloudelliselle kunnostukselle. Lupa myönnettiin toukokuussa 2023. Pato purettiin helmikuun lopulla 2024 ja sen jälkeen maaliskuussa vanha patoallas ruopattiin ja ruoppausmassat läjitettiin viereiselle pellolle. Lintujen pesinnän rahoitusaikaan 1.4.–31.7. alueella ei tehty töitä. Padon alapuolisen kosken kunnostus tehtiin elokuussa.
Hankkeen tärkeimpiä kumppaneita ovat olleet myös alueen maa- ja vesialueiden omistajat. Lisäksi paikalliset tahot Kiskon Kirkkojärven hoitoyhdistys, Lounais-Suomen kalatalousalue ja Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri osallistuivat hankkeen omarahoitukseen. Keväällä 2024 mukaan rahoittajiin liittyi myös Open Rivers Programme. Hankkeen valmistelussa tehtiin pitkäjänteistä yhteistyötä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kalatalouspalveluiden ja Varsinais-Suomen alueellisen vastuumuseon kanssa. Koskialueelta on muun muassa toteutettu arkeologiset inventoinnit, jotta kunnostustoimissa voidaan huomioida arvokkaat kulttuurihistorialliset kohteet.
Hankkeen toteutuneet kokonaiskustannukset olivat 183 758,10 euroa. Valonian omarahoitusosuus toteutuneista kustannuksista oli 2 347,81 euroa. Hankkeen kokonaiskustannukset jäivät odotettua pienemmiksi, joten omarahoitukseen osallistuvien tahojen osuuksista palautettiin pieni osa takaisin toimijoille. Muutama toimija lahjoitti osuutensa Valonian hanketoiminnan tukemiseen. Hankkeelle jäi tästä syystä ylijäämää 1 034,13 €.