Hankerahoitusjaosto, kokous 20.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 EU:n rakenne- ja aluepolitiikan ohjelman mukaiset hankkeet (EAKR), myönteiset esitykset

VSLDno-2023-174

Valmistelija

  • Marja Anttila, erikoissuunnittelija, marja.anttila@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Etelä-Suomen maakuntien ohjelmakauden 2021-2027 toinen EAKR-hankehaku (Euroopan aluekehitysrahasto) toteutui ajalla 14.11.-21.12.2022. Haussa oli avoimena sekä toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi (erityistavoitteet 1.1. Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen ja 1.2. Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi) että toimintalinja 2 Hiilineutraali Suomi (erityistavoitteet 2.1. Energiatehokkuustoimenpiteiden edistäminen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen, 2.2. Ilmastonmuutokseen sopeutumisen, riskien ehkäisemisen ja katastrofivalmiuden ja -palautuvuuden edistäminen ja 2.3. Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen).

Hankkeiden arvioinnissa käytetään EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman seurantakomitean hyväksymiä yleisiä ja erityisiä valintaperusteita. Tässä haussa kaikissa erityistavoitteissa käytetään myös tarkentavaa alueellista valintaperustetta: ”Hanke kohdistuu maakuntien strategioissa (erityisesti älykkään erikoistumisen strategia) tunnistettuihin kärkialoihin tai kehittämiskohteisiin.” Hakemuksia on tarkasteltu ja pisteytetty (pisteet 1-5) myös siitä näkökulmasta, tukeeko hanke maakuntaohjelmaa 2022-2025 sekä siihen liittyvää älykkään erikoistumisen strategiaa, jonka kärkiä ovat seuraavat teemat: 1) Sininen talous ja uudistuva teollisuus, 2) Innovatiiviset ruokaketjut sekä 3) Lääke- ja terveysteknologia. Varsinais-Suomen liiton käytössä oleva myöntövaltuus tässä haussa on 2,46 miljoonaa euroa. Tällä hakukierroksella rahoitusta kohdennetaan erityisesti toimintalinjan 2 mukaisiin toimiin.

Haku oli yksivaiheinen ja hakemukset jätettiin sähköisessä EURA 2021 -järjestelmässä. Ainoastaan Varsinais-Suomeen kohdistuvia hankekokonaisuuksia saapui neljä. Lisäksi ylimaakunnallisia hankkeita, joissa Varsinais-Suomi on alueena mukana, saatiin viisi.

Toimintalinja 2 Hiilineutraali Suomi

Erityistavoite 2.1. Energiatehokkuustoimenpiteiden edistäminen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen


R-00519 TEMU – taloyhtiöiden energiamurros (Turun ammattikorkeakoulu Oy ja Varsinais-Suomen liitto)
401945 TEMU – taloyhtiöiden energiamurros – investointihanke (Turun ammattikorkeakoulu Oy)

Hankekuvaus: Hankkeessa vahvistetaan yritysten ja taloyhtiöiden osaamista energiajärjestelmien suunnittelussa ja hankinnassa. Teemoina mukana ovat ainakin aurinkosähköjärjestelmät, akkuenergiavarastot, sähköautojen latausmahdollisuudet sekä energiayhteisöiden hyödyntäminen taloyhtiöissä. Pilottien avulla saadaan kokemusta teknisten ratkaisujen toteutuksesta käytännössä. Uusiutuvan energian ratkaisuja tarjoavien yritysten osaamistasoa nostetaan täydennyskoulutuksella. Hankkeen tuloksia levitetään tehokkaalla viestinnällä.

Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 35/47, asiantuntija-arvioihin ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 27.1.2023 käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun. Hankkeella on selkeä tarve, ja sitä toteuttavat tarkoituksenmukaiset toimijat. Hakijat ovat tehneet hyvää yhteistyötä jo aiemmin, ja pohjustaneet tätä hanketta luomalla yhteistyöverkostoja lämpöenergiayritysten ja taloyhtiöiden kentässä. Jo tehdyn työn ansiosta hankkeessa päästään sujuvasti konkreettisiin toimenpiteisiin. Hanke tukee hyvin erityistavoitteen 2.1 toteutusta ja tavoitteita.

Erityistavoite 2.3. Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen

R-00495 Ohituskaista uudelleenkäyttöön (Lounais-Suomen Jätehuolto Oy ja Kestävän Kehityksen Yhdistys ry)

Hankekuvaus: Hankkeessa luodaan ja pilotoidaan toimintamalli uudelleenkäytettävien tavaroiden ja uudelleenkäyttöön valmisteltavien materiaalien vastaanotosta jätehuollon palvelujen yhteydessä. Tavoitteena on vakiinnuttaa uudelleenkäyttöön ohjattavan tavaran vastaanotto ja käsittely alueelliseksi yhteistyöverkostoksi ja luoda alueelle pysyviä uudelleenkäytön toimintamalleja.

Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 30/47, asiantuntija-arvioon ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 27.1.2023 käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun. Hankkeen toimenpiteet ovat konkreettisia ja ne on esitetty selkeästi. Hanke tukee maakuntastrategiaa, jonka yhtenä tavoitteena on tuottaa yhteistyön avulla ratkaisuja ympäristöhaasteisiin. Toimenpiteinä on esitetty pilotointi- ja demonstraatiokohteet, joilla voidaan edistää alueen ympäristö- ja ilmastohaasteiden ratkaisujen kaupallistamista ja levittämistä, ja tätä toimenpidettä hanke konkreettisesti toteuttaa.

R-00498 Metallituotteiden uusi elämä (Turun ammattikorkeakoulu Oy ja Turun yliopisto)
R-00531 Metallituotteiden uusi elämä / Investointihanke (Turun ammattikorkeakoulu Oy ja Turun yliopisto)

Hankekuvaus: Hankkeessa keskitytään edistämään suorakerrostusmenetelmän käyttöönottoa erityisesti teollisuuden isojen tai monimutkaisten kappaleiden korjaamisessa. Teollisuusyritykset tarvitsevat lisää tietoa ja tukea, jotta ne lähtisivät käyttämään suorakerrostusta korjaamis- ja kunnostustoiminnassaan. Alalle tarvitaan myös useampia toimijoita ja palvelun tarjoajia. Hankkeen tuloksena varsinaissuomalaiset teollisuusyritykset tunnistavat mahdollisuudet osien ja komponenttien korjaamisessa sekä valmistavan teollisuuden yritykset saadaan tarjoamaan tätä palveluna.

Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 32/47, asiantuntija-arvioihin ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 27.1.2023 käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun. Hanketta toteuttavat tarkoituksenmukaiset toimijat. Hankkeen keskeinen päämäärä on kiertotaloutta parhaimmillaan: tuotteiden käyttöiän pidentäminen ja jätteen synnyn ehkäisy. Kiertotalouden edistymisen yhtenä pullonkaulana pidetään suurta kynnystä uusien liiketoimintamallien käyttöönottoon, ja tätä kynnystä hanke pyrkii osaltaan madaltamaan. Hanke sijoittuu hyvin erityistavoitteen 2.3 sisältöön ja tavoitteisiin. Se tukee Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen strategian kärkeä uudistuva teollisuus.


Maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristö on käsitellyt hankkeet 27.1.2023. Hankkeet on arvioitu yleisten valintaperusteiden mukaan ja pistetty erityisten valintaperusteiden mukaisesti. Tässä haussa käytössä on ollut myös tarkentava alueellinen valintaperuste. Hankkeiden tulee täyttää yleiset valintaperusteet ollakseen rahoituskelpoisia. Pisteytyksen perusteella hankkeet on asetettu keskinäiseen järjestykseen toimintalinjoittain, ja tämä on ohjannut hankevalintoja yleisten valintaperusteiden ja hakuilmoituksen valintakriteerien täyttyessä.

Koordinoiva Uudenmaan liitto vastaa tuen myöntämisestä hankkeille ja tekee rahoituspäätökset EURA 2021 -järjestelmässä. Vasta nämä päätökset ovat valituskelpoisia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi
  • Petteri Partanen, elinkeinopäällikkö, petteri.partanen@varsinais-suomi.fi

Hankerahoitusjaosto päättää esittää maakunnan yhteistyöryhmälle ja maakuntahallitukselle, että Varsinais-Suomen liiton vuosien 2021, 2022 ja 2023 indikatiivisesta EAKR-kehyksestä

Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle ja Varsinais-Suomen liitolle myönnetään hankkeeseen R-00519  TEMU – Taloyhtiöiden energiamurros ja 401945 Taloyhtiöiden energiamurros - investointihanke enintään 568 803 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % kehittämishankkeeseen ja 50 % investointihankkeeseen, yhteensä 392 073 euroa.

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:lle ja Kestävän Kehityksen Yhdistys ry:lle myönnetään hankkeeseen R-00495 Ohituskaista uudelleenkäyttöön enintään 437 576 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % (306 303 euroa).

Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle ja Turun yliopistolle myönnetään hankkeeseen R-00498  Metallituotteiden uusi elämä ja R-00531 Metallituotteiden uusi elämä / Investointihanke enintään 394 569 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % kehittämishankkeeseen ja 50 % investointihankkeeseen, yhteensä 264 029 euroa.

Päätös

Tarja Nuotio ilmoitti esteellisyytensä hankkeen "R-00519 TEMU – taloyhtiöiden energiamurros (Turun ammattikorkeakoulu Oy ja Varsinais-Suomen liitto)." käsittelyssä ja poistui asiakohdan käsittelyn ajaksi kokouksesta. Petteri Partanen toimi esittelijänä asiakohdan ajan.

Päätösehdotus hyväksyttiin.