Hankerahoitusjaosto, kokous 20.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 EU:n rakenne- ja aluepolitiikan ohjelman mukaiset hankkeet (EAKR), kielteiset esitykset

VSLDno-2023-174

Valmistelija

  • Marja Anttila, erikoissuunnittelija, marja.anttila@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Etelä-Suomen maakuntien ohjelmakauden 2021-2027 toinen EAKR-hankehaku (Euroopan aluekehitysrahasto) toteutui ajalla 14.11.-21.12.2022. Haussa oli avoimena sekä toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi (erityistavoitteet 1.1. Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen ja 1.2. Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi) että toimintalinja 2 Hiilineutraali Suomi (erityistavoitteet 2.1. Energiatehokkuustoimenpiteiden edistäminen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen, 2.2. Ilmastonmuutokseen sopeutumisen, riskien ehkäisemisen ja katastrofivalmiuden ja -palautuvuuden edistäminen ja 2.3. Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen).

Hankkeiden arvioinnissa käytetään EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman seurantakomitean hyväksymiä yleisiä ja erityisiä valintaperusteita. Tässä haussa kaikissa erityistavoitteissa käytetään myös tarkentavaa alueellista valintaperustetta: ”Hanke kohdistuu maakuntien strategioissa (erityisesti älykkään erikoistumisen strategia) tunnistettuihin kärkialoihin tai kehittämiskohteisiin.” Hakemuksia on tarkasteltu ja pisteytetty (pisteet 1-5) myös siitä näkökulmasta, tukeeko hanke maakuntaohjelmaa 2022-2025 sekä siihen liittyvää älykkään erikoistumisen strategiaa, jonka kärkiä ovat seuraavat teemat: 1) Sininen talous ja uudistuva teollisuus, 2) Innovatiiviset ruokaketjut sekä 3) Lääke- ja terveysteknologia. Varsinais-Suomen liiton käytössä oleva myöntövaltuus tässä haussa on 2,46 miljoonaa euroa. Tällä hakukierroksella rahoitusta kohdennetaan erityisesti toimintalinjan 2 mukaisiin toimiin.

Haku oli yksivaiheinen ja hakemukset jätettiin sähköisessä EURA 2021 -järjestelmässä. Ainoastaan Varsinais-Suomeen kohdistuvia hankekokonaisuuksia saapui neljä. Lisäksi ylimaakunnallisia hankkeita, joissa Varsinais-Suomi on alueena mukana, saatiin viisi.

Toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi

Erityistavoite 1.2 Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi


R-00533 Logistiikan prosessien kehittäminen ottamalla käyttöön uusinta teknologiaa – MoiLog (LIMOWA ry, Varsinais-Suomen liitto, Työtehoseura ry, TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ja Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy)

Hankekuvaus: Muuttuva toimintaympäristö vaatii yrityksiä mukauttamaan logistiikkaprosessejaan asiakkaiden tarpeita vastaaviksi. Hankkeessa yhdistetään eri toimijoiden kartoitustyökaluja ja niillä kerättävää dataa benchmarking-aineiston luomiseksi, jonka avulla voidaan systemaattisemmin toteuttaa kehittämissuunnitelmia ja -pilotteja. Toimenpiteinä 1) kartoitetaan eri toimialojen yritysten logistiikkaprosessien nykytilaa 2) laaditaan kehittämissuunnitelmia pk-yritysten toiminnan digitalisoimiseksi ja tehostamiseksi sekä 3) pilotoidaan uusien avustavien teknologioiden käyttöönottoa ja 4) jaetaan näistä syntyviä hyviä käytäntöjä. Varsinais-Suomessa toteutettavassa osahankkeessa keskitytään kestävän työmatkaliikkumisen ratkaisujen selvittämiseen ja lähijakelukokeiluihin.

Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 19/44 ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 27.1.2023 käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun. Hakemuksen pisteet jäivät alle 60 %:iin erityistavoitteen 1.2 maksimipistemäärästä 44, eikä se täytä hakuilmoituksella annettua valintakriteeriä. Hankkeen toteuttajajoukko ei ole tarkoituksenmukainen; osatoteuttajien hankkeista puuttuu selkeä yhteinen toimi. Digitalisaation hyödyntäminen ei konkretisoidu Varsinais-Suomessa toteutettavassa osahankkeessa, jonka pääpaino on selvitys-, kartoitus- ja suunnittelutyössä.

R-00534 GoVisual (Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi ja Novago Yrityskehitys Oy)

Hankekuvaus: Hankkeessa pyritään parantamaan ruotsinkielisten mikroyritysten digitaalisia ja visuaalisia valmiuksia sekä tukemaan osallistujia yrityksen tuotemerkin kehittämisessä. Hankkeen toimenpiteitä ovat osallistujien viestintä- ja markkinointiosaamisen kartoittaminen, työpajojen ja ryhmätapaamisten järjestäminen, portfolion kokoaminen jokaiselle osallistuvalle yritykselle ja materiaalin ja työkalujen kokoaminen yhteiselle alustalle.

Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 19/44, asiantuntija-arvioihin ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 27.1.2023 käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun. Hakemus sai alle 60 % erityistavoitteen 1.2 maksimipistemäärästä 44, eikä täytä hakuilmoituksella annettua valintakriteeriä. Kohdeyritysten toimialaa ei ole rajattu ja potentiaalinen kohdejoukko on laaja. Hankkeessa tavoitellaan kuitenkin melko vähäistä määrää osallistuvia yrityksiä; konkreettisena tavoitteena on 21 yrityksen digitaalisten taitojen parantaminen. Koko maakunnan kehittämisen näkökulmasta hankkeen vaikuttavauus jää alhaiseksi; osallistujamäärä on varsin rajallinen digitalisaatiohaasteita kohtaavien yritysten kokonaismäärään nähden. Suuri osa hankkeen toimenpiteistä kohdistuu yksittäisten yritysten toiminnan tukemiseen (tavaramerkin kehittäminen, yrityksen tarjoamat digipalvelut, visuaalisen ilmeen luominen, markkinointi). Tällä rahoituksella ei ole mahdollista tukea yksittäisten yritysten liiketoiminnan kehittämistä, johon hanke pääasiallisesti tähtää.

401723 Kulttuuripassi – kestävän kulttuurimatkailun passi (ART Pro Tmi)

Hankekuvaus: Hankkeessa luodaan digitaalinen alusta, joka johdattaa yhteen kulttuuri- ja matkailualojen yrityksiä ja toimijoita päämääränä yhteismarkkinointi ja yhteistyö. Passi houkuttelee leimojen keräämisen ja muun pelillistämisen kautta kävijöitä mukana oleviin kohteisiin. Kulttuuripassi sisältää kulttuuri-, luonto-, historia-, ruoka- ja elämyskohteita sekä aktiviteetteja Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liitossa tehtyyn yleisten valintaperusteiden tarkasteluun. Toiminimihakija ei täytä yleistä valintaperustetta 2, jonka mukaan tuen hakijan tulee olla julkisoikeudellinen yhteisö tai yksityisoikeudellinen oikeushenkilö. Hakemusta ei tarkasteltu muilta osin.

Toimintalinja 2 Hiilineutraali Suomi

Erityistavoite 2.1. Energiatehokkuustoimenpiteiden edistäminen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen


401917 Varsinais-Suomen teknologiateollisuuden hiilijalanjälki (Turun ammattikorkeakoulu Oy)

Hankekuvaus: Varsinais-Suomen PK-kokoluokan teknologiateollisuuden valmistavan teollisuuden yritysten hiilijalan- ja hiilikädenjäljen hallintaan ja hiilineutraalisuustavoitteiden tilanteen arviointiin pyritään tuottamaan selkeitä laskentamalleja sekä vertailuarvoja, koska käyttökelpoista alakohtaista vertailumallia ei ole olemassa. Koko tuotanto- ja valmistusketjun päästörakenteen kokonaiskuvan muodostaminen edellyttää ajantasaisia tietoja arvoketjun kaikista osa-alueista.

Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 27/47, asiantuntija-arvioihin ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 27.1.2023 käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun. Hakemuksen pisteet jäivät alle 60 %:iin erityistavoitteen 2.1 maksimipistemäärästä 47, eikä se täytä hakuilmoituksella annettua valintakriteeriä. Hakemuksesta ei käy selkeästi ilmi, mitä lisäarvoa laskentamalli tuottaa jo olemassa oleviin kaupallisiin laskentamalleihin. Osaamisen puute on hakemuksen mukaan syynä siihen, että yritykset eivät pysty käyttämään laskentamalleja. Uutta laskentamallia esitetään ratkaisuna ongelmaan. Hankkeen kustannustehokkuus on melko heikko suhteessa määrällisiin tavoitteisiin. Työkalun ylläpito ja vertailuaineiston ajantasaistaminen hankkeen toteutusajan jälkeen ei käy ilmi hakemuksesta.

Erityistavoite 2.2 Ilmastonmuutokseen sopeutumisen, riskien ehkäisemisen ja katastrofivalmiuden ja -palautuvuuden edistäminen

402041 Dodo ry. (Dodo ry)

Hankekuvaus: Nuoria aikuisia kutsutaan verkostoitumaan ilmastotoimien asiantuntijoiden kanssa hankkeessa järjestettäviin vähintään viiteen mingle-tilaisuuteen. Minglet ovat tilaisuuksia, joissa osallistujat keskustelevat jostakin ilmastokeskustelun osa-alueesta, esimerkiksi liikenteestä, asumisesta tai ruoasta. Lisäksi hankkeessa tarjotaan mahdollisuutta mentor-toimintaan. Näillä toimenpiteillä pyritään lisäämään ilmasto-osaamista sekä ilmastokeskustelua eri alojen välillä, sekä mahdollistamaan nuoren ammatinvalinta tai -vaihto ilmastokestävään ammattiin.

Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liitossa tehtyyn yleisten valintaperusteiden tarkasteluun. Hanke ei täytä yleistä valintaperustetta 1, jonka mukaan hankkeen toimenpiteiden ja tuen hakijan tulee kuulua sen rahaston säädösten soveltamisalan piiriin, josta tukea haetaan. Hankkeen toimenpiteet tulee valintaperusteen 1 mukaan voida kohdentaa yleisasetuksen liitteessä mainittuun tukitoimityyppiin ja tuettavan toiminnan tulee olla ohjelman erityistavoitteen mukaista. Varsinais-Suomen liiton tarkastelussa todettiin, että hankkeen toimenpiteet eivät ole ohjelman, eivätkä erityistavoitteen 2.2 mukaisia. Hakemusta ei tarkasteltu muilta osin.

Erityistavoite 2.3. Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen

402013 Kiertotalouden ja vastuullisen liiketoimintaympäristön kehittämisen neuvontapalvelu (Fashion Finland ry)

Hankekuvaus: Luodaan vastuullisen liiketoimintaympäristön kehittämisen neuvontapalvelu. Hankkeen päätavoitteita on kannustaa alan yrittäjiä siirtymään entistä vastuullisempiin toimintatapoihin, edistää kiertotaloutta alalla ja viestiä toimista. Muita keskeisiä neuvontapalvelun painopisteitä ovat digitaalisuus, viestintä, liiketoiminnan kehittäminen ja innovaatiot. Hankkeen toimenpiteinä suunnitellaan palvelu, tehdään kohderyhmäanalyysi muotialan yrityksille, palvelu- ja neuvontatarvekartoitus, hankkeen verkkosivut, viestintäsuunnitelma, markkinoidaan palvelua ja käynnistetään se.

Perustelut päätösesitykselle: Ratkaisu perustuu Varsinais-Suomen liiton arvioinnissa saatuun pistemäärään 16/47, asiantuntija-arvioon ja maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 27.1.2023 käytyyn arviointi- ja hankepriorisointikeskusteluun. Hakemuksen pisteet jäivät alle 60 %:iin erityistavoitteen 2.3 maksimipistemäärästä 47, eikä se täytä hakuilmoituksella annettua valintakriteeriä. Neuvontapalveluihin keskittyvä hanke sitoutuu heikosti ohjelman toteuttamiseen eikä juurikaan tue erityistavoitteen 2.3 sisältöä ja tavoitteita. Hankkeen toimenpiteet ovat hyvin lähellä hakijan normaalia toimintaa. Hankkeen kustannustehokkuus on heikko.


Maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristö on käsitellyt hankkeet 27.1.2023. Hankkeet on arvioitu yleisten valintaperusteiden mukaan ja pistetty erityisten valintaperusteiden mukaisesti. Tässä haussa käytössä on ollut myös tarkentava alueellinen valintaperuste. Hankkeiden tulee täyttää yleiset valintaperusteet ollakseen rahoituskelpoisia. Pisteytyksen perusteella hankkeet on asetettu keskinäiseen järjestykseen toimintalinjoittain, ja tämä on ohjannut hankevalintoja yleisten valintaperusteiden ja hakuilmoituksen valintakriteerien täyttyessä.

Koordinoiva Uudenmaan liitto vastaa tuen myöntämisestä hankkeille ja tekee rahoituspäätökset EURA 2021 -järjestelmässä. Vasta nämä päätökset ovat valituskelpoisia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi
  • Petteri Partanen, elinkeinopäällikkö, petteri.partanen@varsinais-suomi.fi

Hankerahoitusjaosto päättää esittää maakunnan yhteistyöryhmälle ja maakuntahallitukselle, ettei seuraaville hankkeille myönnetä rahoitusta Varsinais-Suomen liiton vuosien 2021, 2022 ja 2023 indikatiivisesta EAKR-kehyksestä

R-00533 Logistiikan prosessien kehittäminen ottamalla käyttöön uusinta teknologiaa – MoiLog
Hakijat: LIMOWA ry, Varsinais-Suomen liitto, Työtehoseura ry, TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ja Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy

R-00534 GoVisual
Hakijat: Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi ja Novago Yrityskehitys Oy

401723 Kulttuuripassi – kestävän kulttuurimatkailun passi
Hakija: ART Pro Tmi

401917 Varsinais-Suomen teknologiateollisuuden hiilijalanjälki
Hakija: Turun ammattikorkeakoulu Oy

402041 Dodo ry.
Hakija: Dodo ry

402013 Kiertotalouden ja vastuullisen liiketoimintaympäristön kehittämisen neuvontapalvelu
Hakija: Fashion Finland ry

Päätös

Tarja Nuotio ilmoitti esteellisyytensä hankkeen "R-00533 Logistiikan prosessien kehittäminen ottamalla käyttöön uusinta teknologiaa – MoiLog (LIMOWA ry, Varsinais-Suomen liitto, Työtehoseura ry, TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ja Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy)" käsittelyssä ja poistui asiakohdan käsittelyn ajaksi kokouksesta. Petteri Partanen toimi esittelijänä asiakohdan ajan.

Päätösehdotus hyväksyttiin.