Kulttuuritoimikunta, kokous 27.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Aurora-mitali 2023

VSLDno-2023-17

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Riina Kotilainen, erikoissuunnittelija, riina.kotilainen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen liitto myöntää vuosittain Aurora-mitalin tunnustuksena maakunnan hyväksi tieteen, taiteen tai muun kulttuurityön alalla toimineelle henkilölle, yhteisölle tai viranomaiselle. Mitali voidaan myöntää myös Varsinais-Suomesta lähtöisin olevalle, valtakunnalliseen kulttuurityöhön merkittävällä tavalla osallistuneelle henkilölle. Aloitteen mitalin myöntämisestä voi tehdä Varsinais-Suomen liiton jäsenkunta tai maakunnassa kulttuurityötä tekevä toimielin, seura tai varsinaissuomalainen henkilö. Maakuntahallitus päättää Aurora-mitalin saajan.

 

Vuodesta 1977 aina vuoteen 2000 asti Aurora-mitaleita jaettiin vuosittain useita. Vuodesta 2000 lähtien mitaleita on jaettu vain yksi vuosittain, poikkeuksena vuoden 2017 Suomi 100 -juhlavuosi, jolloin mitaleja jaettiin kolme. Vuonna 2022 myönnettiin järjestyksessään 98. Aurora-mitali, jonka saivat Tuula ja Harri Gustafsson Salon Mathildedalista. Kaikki Aurora-mitalin saaneet tahot/henkilöt ovat nähtävillä Varsinais-Suomen liiton verkkosivuilla (https://varsinais-suomi.fi/liitto/maakunta/aurora-mitali/).

 

Maakuntahallitus on kokouksessaan 18.11.2019 § 166 käsittelyn yhteydessä linjannut, että Aurora-mitali jaetaan jatkossa vuosittain Varsinais-Suomen liiton järjestämällä Eurooppa-päivän (9.5.) vastaanotolla, jolloin saaja julkistetaan. Kulttuuritoimikunta käsittelee ehdotuksia mitalin saajaksi ja tekee esityksen ehdokkaista maakuntahallitukselle, joka päättää mitalin saajan. Vuosina 2021 ja 2022 ehdokkaiden keruu maakunnan toimijoilta ja asukkailta toteutettiin avoimen verkkolomakkeen kautta. Tapa todettiin toimivaksi, ehdokkaita saatiin paljon ja toimintamalli on saanut kiitosta.

Ehdotus

Esittelijä

Riina Kotilainen, erikoissuunnittelija, riina.kotilainen@varsinais-suomi.fi

Kulttuuritoimikunta keskustelee asiasta ja päättää Aurora-mitalin myöntämiseen liittyvästä prosessista vuoden 2023 osalta.

Päätös

Aurora-mitalin ehdokasasettelu avataan Lyytissä 27.1. edellisten vuosien tapaan. Painotetaan perustelujen tarpeellisuutta ehdokasasettelussa. Ehdokasasettelu on auki 3 viikkoa, jonka jälkeen kulttuuritoimikunta keskustelee ehdokasasettelusta ja valitsee ehdotetuista 2-3 ehdokasta, joista maakuntahallitus päättää Aurora-mitalin saajan maaliskuun maakuntahallituksessa. Aurora-mitali jaetaan 9.5.2023 Eurooppapäivän vastaanotolla.

Päätösehdotus hyväksytään.

Valmistelija

  • Riina Kotilainen, erikoissuunnittelija, riina.kotilainen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen liitto myöntää vuosittain Aurora-mitalin tunnustuksena maakunnan hyväksi tieteen, taiteen tai muun kulttuurityön alalla toimineelle henkilölle, yhteisölle tai viranomaiselle. Mitali voidaan myöntää myös Varsinais-Suomesta lähtöisin olevalle, valtakunnalliseen kulttuurityöhön merkittävällä tavalla osallistuneelle henkilölle. Aloitteen mitalin myöntämisestä voi tehdä Varsinais-Suomen liiton jäsenkunta tai maakunnassa kulttuurityötä tekevä toimielin, seura tai varsinaissuomalainen henkilö.

Vuodesta 1977 aina vuoteen 2000 asti Aurora-mitaleita jaettiin vuosittain useita. Vuodesta 2000 lukien mitaleita on jaettu vain yksi vuosittain. Poikkeuksena vuosi 2017, jolloin Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi mitaleita jaettiin kolme. Vuonna 2022 mitalin saivat Tuula ja Harri Gustafsson Salon Mathildedalista.

Maakuntahallitus päättää Aurora-mitalin saajan. Kaikki Aurora-mitalin saaneet tahot/henkilöt ovat nähtävillä Varsinais-Suomen liiton verkkosivuilla (https://varsinais-suomi.fi/liitto/maakunta/aurora-mitali/).

Maakuntahallitus on kokouksessaan 18.11.2019 § 166 käsittelyn yhteydessä linjannut, että Aurora-mitali jaetaan jatkossa vuosittain Varsinais-Suomen liiton järjestämällä Eurooppa-päivän (9.5.) vastaanotolla, jolloin saaja vasta julkistetaan.

Viime kokouksessaan kulttuuritoimikunta päätti toteuttaa edellisten vuosien hyväksi havaitun tavan mukaisesti ehdokkaiden keruun maakunnan toimijoilta ja asukkailta avoimen verkkolomakkeen kautta. Verkkolomakkeelle oli mahdollista jättää ehdokasehdotuksia 27.1.-17.2.2023 välisenä aikana. Ehdotuksia saatiin yhteensä 19. Saatuja ehdotuksia ei julkisteta. Kulttuuritoimikunta käsittelee ehdotuksia mitalin saajaksi ja tekee esityksen ehdokkaista maakuntahallitukselle, joka päättää mitalin saajan.

Ehdotus

Esittelijä

  • Riina Kotilainen, erikoissuunnittelija, riina.kotilainen@varsinais-suomi.fi

Kulttuuritoimikunta käsittelee saadut ehdotukset ja tekee maakuntahallitukselle esityksen ehdokkaista mitalin saajaksi. Maakuntahallitus päättää mitalin saajan ja saaja julkistetaan vasta, kun mitali jaetaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksytään.