Perustelut
Hallitus päätti 31.8.2023 myöntää 2,2 miljoonaa euroa Uudenkaupungin rakennemuutostilanteen tukemiseksi Varsinais-Suomeen. Rahoitus kohdennettiin kansallisena alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) rahoituksena Varsinais-Suomen liitolle. Lisäksi erillisellä päätöksellä kohdennettiin Uudistuva ja osaava Suomi EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmasta Varsinais-Suomeen 400 000 euroa ESR+-rahoitusta ELY-keskukselle. Rahoitus on tarkoitettu kokonaisuudessaan Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen (ÄRM) toimintasuunnitelman toteuttamiseen, alueellisiin T&K-toimiin sekä ÄRM-toimenpiteiden vaikuttavuuden seurantaan (Uudenkaupungin autotehdas).
Varsinais-Suomen liitto avasi 28.9.2023 AKKE-rahoitushaun Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelman toteuttamiseen. Hakuaika on jatkuva.
Hankerahoitusjaosto päätti marraskuussa 2023, että Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen hankkeet voidaan tarvittaessa tuoda suoraan maakuntahallitukseen ilman hankerahoitusjaoston käsittelyä.
Tähän mennessä äkillisen rakennemuutoksen rahoituksella on Varsinais-Suomen liitto on rahoittanut Äkillisen rakennemuutoksen koordinaatiohankkeen (AKKE 143 217 euroa), Vakka-Suomen Yritys- ja Talent-hankkeen (AKKE 169 086 euroa) ja Vakka-Vire ennakoiva yritysneuvonta Vakka-Suomeen hankkeen (AKKE 353 916 euroa) sekä Varsinais-Suomen ELY-keskus Uusi ura Vakka-Suomessa-hankkeen (ESR+ 399 000 euroa).
Hankkeissa noudatetaan seuraavia valintakriteereitä:
- toteuttaa Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelmaa
- edistää suoraan tai välillisesti elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä tai työllisyyttä tai
- edistää osaamiseen ja innovaatioihin perustuvaa elinkeinorakenteen uudistumista
Varsinais-Suomen liittoon on saatu viisi hakemusta, joiden yhteenlaskettu haettu tukirahoitus on 1 434 493 euroa. Viiden myönteisen päätösesityksen jälkeen Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen rahoitusta jää käyttöön noin satatuhatta euroa. Tämä varataan työ- ja elinkeinoministeriön edellyttämään ulkoiseen arviointiin.
Myönteiset päätösesitykset:
Koordinaatiohanke Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelman toteuttamiseen (2025–187). Hakija Ukipolis Oy
Hankkeen toteutusaika on 1.3.2026–31.12.2027
Hankkeen kuvaus:
Jatkohanke. Hankkeen toimenpiteillä varmistetaan Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelman toimeenpano ja yhteistyön eteneminen toimintasuunnitelman mukaisesti. Tavoitteena on, että Vakka-Suomeen ja lähialueelle suunnatut ÄRM-rahoitukset ja niiden avulla käynnistetyt toiminnot hyödynnetään mahdollisimman hyvin ja kattavasti. Koordinaatiohankkeen avulla varmistetaan hankkeiden yhteistyön koordinointi, tiedon taltioiminen ja ketterä jakaminen.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Koordinaatiohanke tukee maakuntastrategiaa 2040, Kestävien kumppanuuksien Varsinais-Suomi sekä Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelmaa. Hankkeen avulla edistetään alueen elinvoimaa, veto- ja pitovoimaa. Hanke tukee tasapainoista kaupunki–maaseutu kehittämistä kunkin omista lähtökohdista, yhdessä tekemistä, kilpailupotentiaalin ja innovaatiokyvykkyyden hyödyntämistä, edelläkävijyyttä verkostotoiminnassa ja uusien teknologioiden, digitaalisuuden, sekä kestävän kehityksen ratkaisujen hyödyntämistä alue- ja yrityskehittämisessä.
Perustelut päätösesitykselle:
Laaja kokonaisuus vaatii koordinaatiohankkeen, jonka avulla varmistetaan Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelman mukaisten hankkeiden toimenpiteiden käynnistyminen, eteneminen, tuki-informaation tuottaminen ja seuranta. Koordinaation lisäksi hanke sisältää vahvan panostuksen viestintään
Vakka-Vire ennakoiva yritysneuvonta Vakka-Suomeen (2025–188). Hakija Ukipolis Oy
Hankkeen toteutusaika on 1.10.2026–31.12.2027
Hankkeen kuvaus:
Jatkohanke. Hankkeessa on tarkoitus luoda toimivien yritysten proaktiivinen eli ennakoiva yritysneuvonta ja kasvualustan konsepti. Hankkeen avulla kasvuhakuiset yritykset saavat systemaattisesti organisoidun kehittämisympäristön kasvun eri vaiheisiin ja erilaisiin tuki-instrumentteihin. Lisäämällä yritysneuvonnan resursseja voidaan kartoittaa ja aktivoida investointi-, kasvu- ja kehittämispotentiaalia omaavat yritykset. Hanke auttaa työpajoissa yrityksiä tunnistamaan omaa kasvupotentiaalia, kehittämiskohteita, löytämään yritystuki-instrumentteja ja verkostoja. Hankkeessa kartoitetaan ja käynnistetään Invest In toimintaa alueelle sijoittuvien yritysten palveluiden kehittämiseksi. Toiminnan avulla monipuolistetaan seudun elinkeinoelämää toimialoista riippumatta.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke tukee maakuntastrategiaa 2040, Kestävien kumppanuuksien Varsinais-Suomi sekä Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelmaa. Hankkeen avulla edistetään alueen elinvoimaa, veto- ja pitovoimaa. Hanke tukee mm. maakuntastrategian Puhtaiden ratkaisujen, innovaatioiden ja kestävän kasvun hiilineutraaliuden edelläkävijyyttä, Muutoksia ennakoiva ja kasvuhakuinen digimaakunta sekä Yhdessä tekemisen ja tietoon perustuvan päätöksenteon tavoitteita. Hanke tukee myös kaupunkimaaseutu kehittämistä kunkin omista lähtökohdista, yhdessä tekemistä, kilpailupotentiaalin ja innovaatiokyvykkyyden hyödyntämistä, edelläkävijyyttä verkostotoiminnassa ja uusien teknologioiden, digitaalisuuden sekä kestävän kehityksen ratkaisujen hyödyntämistä alue- ja yrityskehittämisessä.
Perustelut päätösesitykselle:
Hanke toteuttaa Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelman toimenpide-ehdotuksia työttömyyden vähentämiseksi, elinkeinorakenteen uusiutumiseksi ja monipuolistumiseksi sekä yritysten toimintaympäristön vahvistamiseksi. Hanke kohdentuu kaikkiin Vakka-Suomen alueen kuntiin.
Vakka-Suomen Yritys- ja Talent-hautomot (2025–189). Hakija Ukipolis Oy
Hankkeen toteutusaika on 1.10.2026–31.12.2027
Hankkeen kuvaus:
Jatkohanke. Hankkeen aikana luodaan Yritys- ja Talent-hautomomallit Vakka-Suomeen. Tavoitteena on tunnistaa ja hyödyntää alueen piilevää yrittäjyyspotentiaalia. Hautomossa aloittava pienyritys, vasta idea-asteella oleva hanke tai yksilö osaamisresursseineen saavat systemaattisesti organisoidun ja ohjatun kehittämisympäristön. Talenthautomotoiminnan tavoitteena on aktivoida ihmisiä ja löytää heidän erityisosaamisestaan mahdollisuuksia liiketoiminnan käynnistämiseen tai osaamisen tarjoamiseen yrityksille. Yrityshautomotoiminnan tavoitteena on aktivoida innovatiivisten uusien yritysten syntymistä ja antaa yrityksille hyvä toimintaympäristö ja asiantunteva tuki yritysten jatkokehittämisessä.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke tukee maakuntastrategiaa 2040, Kestävien kumppanuuksien Varsinais-Suomi sekä Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelmaa. Hanke tukee mm. maakuntastrategian Jokaiselle hyvinvoinnin mahdollisuuksia tarjoava yhteisöllinen maakunta ja Muutoksia ennakoiva ja kasvuhakuinen digimaakunta tavoitteita. Yritys- ja Talent-hautomo tarjoaa alustan eri kulttuureista tulevien osaamispotentiaalin hyödyntämiseksi joko kehitettävänä yritystoimintana tai oman osaamisen muuna jalostamisena. Hanke tähtää huippulaatuisten ideoiden ja yksilöosaamisten löytämiseen ja kehittämiseen Vakka-Suomessa sekä edistää osaltaan alueen osaajien kiinnittymistä ja pysymistä seudulla.
Perustelut päätösesitykselle:
Hanke toteuttaa Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelmaa. Vakka-Suomen Yritys ja Talent-hautomon luominen on yksi toimintasuunnitelman toimenpiteistä. Osaltaan hanke tukee työttömyyden vähentämistä, elinkeinorakenteen uudistumista ja kansainvälistymisen mahdollisuuksien tunnistamista.
Las Palmas - Lounaiskulman palvelu- ja matkailuklusteri (2025–190). Hakija Ukipolis Oy
Hankkeen toteutusaika on 1.5.2025–31.12.2027
Hankkeen kuvaus:
Hanke tuo Skotlannissa toimivaksi todetun Business Improvement District (BID) -mallin kokeiluun Vakka-Suomen alueella. BID-mallia on Skotlannissa hyödynnetty menestyksekkäästi erityisesti pienten ja keskisuurten kaupunkien sekä matkailualueiden kehittämisessä. Hankkeessa perustetaan paikallisia palvelua-BIDeja kuuden kunnan keskustoihin sekä yhteinen matkailu-BID, joka kehittää alueellista matkailua ja vahvistaa toimijoiden välistä yhteistyötä yli kuntarajojen. BID-ryhmät muodostavat aktiivisia toimintayhteisöjä, joissa yritykset ja muut toimijat työskentelevät yhdessä elinvoiman vahvistamiseksi ja alueen houkuttelevuuden lisäämiseksi.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke tukee maakuntastrategian tavoitteita luomalla pitkäjänteisiä kumppanuuksia, vahvistamalla alueen muutosjoustavuutta, kehittämällä matkailua ja palvelualoja, edistämällä uusia toimintamalleja sekä tukemalla alueellista yhteistyötä ja innovaatioita.
Perustelut päätösesitykselle:
Hanke toteuttaa Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelmaa. Matkailun monet mahdollisuudet on yksi toimintasuunnitelman toimenpiteistä. Osaltaan hanke tukee elinkeinorakenteen uudistumista sekä klusteritoiminnan kehittämistä.
Vakka-Suomen elinvoimaklusteri (2025–198), Hakija Turun ammattikorkeakoulu (Osatoteuttaja Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä)
Hankkeen toteutusaika on 1.10.2025–31.8.2027
Hankkeen kuvaus:
Hankkeen tavoitteena on rakentaa ja pilotoida vahvaa alueellista elinvoimaklusteria, joka tuo alueen erikokoiset yritykset yhteen ja tarjoaa yritysten tarpeista nousevia kehittämispalveluita. Tavoitteena on luoda malli pysyvälle klusterille, joka palvelee laajasti alueen yrityksiä ja keskeisiä toimialoja. Suunnitteluvaiheessa on tunnistettu kolme alueen erityispiirteisiin perustuvaa teemaryhmää (energia, elintarvike ja teknologia), joiden puitteissa elinvoimaklusteria lähdetään rakentamaan ja pilotoimaan. Teemaryhmät tarjoavat tietoa ja monipuolista tukea mm. TKI-kyvykkyyksien kasvattamiseen ja innovaatioprosesseihin. Lisäksi edistetään osaavan työvoiman saatavuutta tarpeisiin perustuen.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke toteuttaa suoraan maakuntaohjelman toimenpidettä 33. Tavoitteena on tavoitella TKI-tiekartan avulla yritysten, yritysverkostojen, korkeakoulujen ja julkisen sektorin yhteenliittymiä, joissa monipuolistetaan mm. elinkeinorakennetta. Tämä edellyttää mm. korkeatasoiseen osaamiseen ja koulutukseen panostamista. Lisäksi hanke toteuttaa toimenpidettä 23. Tavoitteena muodostaa oppilaitosten ja yritysten yhteistyötä edistäviä ekosysteemejä (klusterimalli).
Perustelut päätösesitykselle:
Hanke toteuttaa Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelmaa. Klustereiden käynnistäminen ja kehittäminen sekä oppilaitosten, tutkimuksen ja yritysyhteistyön edistäminen ovat toimintasuunnitelman toimenpiteitä.
Hankkeet on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 25.4.2025.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Jyri Arponen, maakuntajohtaja, jyri.arponen@varsinais-suomi.fi
Maakuntahallitus päättää, että
1. Ukipolis Oy:lle myönnetään hankkeeseen ”Koordinaatiohanke Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen toimintasuunnitelman toteuttamiseen” (2025–187) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, äkillinen rakennemuutos -rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (195 653 euroa), kuitenkin enintään 136 957 euroa.
2. Ukipolis Oy:lle myönnetään hankkeeseen ”Vakka-Vire ennakoiva yritysneuvonta Vakka-Suomeen” (2025–188) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, äkillinen rakennemuutos -rahoitusta 80,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (279 841 euroa), kuitenkin enintään 223 873 euroa.
3. Ukipolis Oy:lle myönnetään hankkeeseen ”Vakka-Suomen Yritys- ja Talent-hautomot” (2025–189) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, äkillinen rakennemuutos -rahoitusta 80,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (124 053 euroa), kuitenkin enintään 99 242 euroa.
4. Ukipolis Oy:lle myönnetään hankkeeseen ”Las Palmas - Lounaiskulman palvelu- ja matkailuklusteri” (2025–190) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, äkillinen rakennemuutos -rahoitusta 80,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (622 749 euroa), kuitenkin enintään 498 199 euroa.
5. Turun ammattikorkeakoululle (Osatoteuttaja Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä) myönnetään hankkeeseen ” Vakka-Suomen elinvoimaklusteri” (2025–198) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, äkillinen rakennemuutos -rahoitusta 80,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (595 277 euroa), kuitenkin enintään 476 222 euroa.
Pienet tekniset korjaukset ovat mahdollisia. Asian kiireellisyyden takia pöytäkirja tarkastetaan tämän asiakohdan osalta kokouksessa.