Tarkastuslautakunta, kokous 1.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 65 Lausunto koskien arviointikertomuksessa 2021 esitettyjä toimenpiteitä

VSLDno-2022-339

Valmistelija

  • Petra Määttänen, hallintojohtaja, petra.maattanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Kuntalain 121 § mukaan ”Kunnanhallitus antaa valtuustolle lausunnon toimienpiteistä, joihin arviointikertomus antaa aihetta”.

Varsinais-Suomen liiton tarkastuslautakunta esittää arviointikertomuksessaan 2021 (mv 13.6.2022 § 17) toimenpiteitä, jotka antavat aihetta maakuntahallituksen lausuntoon. Lausunto viedään tiedoksi maakuntavaltuustolle. 

Maakuntahallitus kokouksessaan 14.11.2022

1. antaa lausunnon arviointikertomuksessa 2021 esitettyihin kehittämistarpeisiin.

2. vie lausunnon tiedoksi maakuntavaltuustolle.

Lausunto arviointikertomuksesta vuodelta 2021

Tarkastuslautakunta on arviointikertomuksessaan 2021 (mv 13.6.2022 § 17) kuntalain mukaisesti arvioinut valtuuston talousarviossa asettamien sitovien toiminnan ja talouden tavoitteiden toteutumista, toiminnan järjestämistä ja talouden tasapainotuksen toteutumista. Talousarviossa asetettujen tavoitteiden lisäksi tarkastuslautakunta voi harkitsemassaan laajuudessa arvioida esimerkiksi maakuntastrategiassa asetettujen tavoitteiden toteutumista sekä sitä toteuttavatko talousarviossa asetetut tavoitteet maakuntastrategiaa.

Arviointikertomuksen kappaleen 4.2.7 Yhteenveto toiminnallisten tavoitteiden toteutumisesta viimeisessä kappaleessa tarkastuslautakunta pohtii, huomioidaanko talousarvion suunnittelussa tulot ja menot oikein, koska viimeiset vuodet ovat osoittaneet toteutumat reippaasti ylijäämäisenä. Tarkastuslautakunta toteaa myös puskurirahaston tarpeen ja talousarvion suunnittelemisen haastavuuden muuttuvissa olosuhteissa.

Tilikauden 2018 ja 2019 ylijäämäiseen tulokseen vaikutti mm. maakuntauudistukseen osallistumisesta syntyneet henkilöstösäästöt ja kulujen jyvittäminen osin uudistusorganisaatiolle. Tilikauden 2020 aikana Covid 19 -pandemia leikkasi rajusti menoja. Liitto valmistautui myös muuttoon, eikä tehnyt juuri uusia kaluste- tai laitehankintoja. Liiton henkilöstöbudjetti toteutuu usein arvioitua pienempänä, sillä auki oleviin vakansseihin on vaikea löytää oikea-aikaisesti osaavaa henkilöstöä.

Arviointikertomuksen kappaleessa 5. Arviointikertomuksen yhteenveto tarkastuslautakunta toteaa, että maakuntavaltuuston asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet ovat pääsääntöisesti toteutuneet. Tarkastuslautakunta on huomioinut, että maakuntaliiton toimintaan ja talouden lukuihin kertomusvuonna on edelleen vaikuttanut Covid 19 -pandemia.

Tarkastuslautakunta ei anna arviointikertomuksessa varsinaisia liiton toimintaa tai taloutta koskevia suosituksia tai toimenpide-ehdotuksia.

Ehdotus

Tarkastuslautakunta merkitsee lausunnon  koskien arviointikertomuksessa 2021 esitettyjä toimenpiteitä tiedoksi.

Päätös

Hallintojohtaja Petra Määttänen esitteli asian.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____