Perustelut
Kansallista Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahaa (AKKE) käytetään maakuntien liittojen päätösten mukaisesti maakuntastrategian ja hallituksen aluekehittämispäätöksen 2020–2023 toimeenpanoa edistäviin kohteisiin.
Määrärahaa voidaan käyttää esimerkiksi alueiden vahvuuksiin ja erikoistumiseen perustuviin pienimuotoisiin, konkreettisiin kehittämis-, kokeilu- ja selvityshankkeisiin. Toivomme maakunnan kehittämistä tukevia raikkaita, uusia näkökulmia ja lähestymistapoja tuovia hankkeita.
1.11.2024 päättyneellä hakukierroksella hakemusten tuli kohdentua yhteen seuraavista AKKE-määrärahoista. Tällä hakukierroksella painotettiin aluekehittämiskeskustelujen teemojen toteuttamista ja maakunnallisen TKI-tiekartan toimeenpanoa. Aluekehittämiskeskustelujen määräraha on sidottava vuoden 2024 loppuun mennessä.
1. Hankkeet, jotka edistävät valtion ja Varsinais-Suomen aluekehittämiskeskustelujen yhteistyöasiakirjassa sovittujen teemojen toteuttamista. Varsinais-Suomessa AKKE-rahoitettavat teemat ja niiden kehittämisen kärjet ovat:
Saaristomeri
- Saaristomeren veden laadun parantaminen
- Kestävä ympärivuotinen matkailu
- Saavutettavuus: tulevaisuuden tarpeisiin vastaavat saaristoliikenteen yhteydet ja digitalisaation potentiaalien realisointi
Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana
- TKI-rahoituksen kasvattaminen
Saaristomeriteeman edistämiseen on AKKE-rahoitusta käytettävissä 234 000 euroa ja Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana 114 000 euroa
2. Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimeenpanoa ja erityisesti siinä kirjattujen toimenpiteiden toteuttamista edistävät hankkeet. AKKE-rahoitusta on käytettävissä enintään 193 000 euroa. Osa rahoituksesta voidaan varata kansainvälisten hankkeiden valmisteluun.
3. Alueelliset innovatiiviset ja kokeilevat toimet (AIKO), joilla edistetään alueiden muutosjoustavuutta muuttuvassa toimintaympäristössä, jota ovat viime aikoina haastaneet kansainväliset kriisit. Lisäksi määrärahaa voidaan käyttää rakennemuutosten ennakointiin ja tukemiseen, kestävään elinkeinojen uudistamiseen sekä alueiden älykkääseen sopeutumiseen. Uutena kokonaisuutena on alueellisen TKI-toiminnan tukeminen ja siinä etenkin maakunnallisen TKI-tiekartan toimeenpano (www.varsinais-suomi.fi/tki). Alueellisiin innovaatioihin ja kokeiluihin tarkoitettua määrärahaa on käytettävissä 741 000 euroa.
4. Kansainvälisten hankkeiden valmistelu. Valmistelurahoituksella tuetaan valmistelutyötä, joka tähtää hankehakemusten jättämiseen kansainvälisiin rahoitushakuihin. Hankkeiden tulee tukea maakuntastrategian toimenpiteiden sekä älykkään erikoistumisen strategian toteuttamista. Tukea myönnetään valmistelukonsortion laajuudesta ja rahoitusohjelman merkittävyydestä riippuen enintään 10 000–15 000 euroa. Määrärahaa on käytettävissä enintään 30 000 euroa.
Hankkeissa noudatetaan seuraavia valintakriteereitä:
- perustuu Varsinais-Suomen maakuntaohjelmaan ja/tai tukee TKI-tiekartan toimeenpanoa (pakollinen valintakriteeri)
- edistää suoraan tai välillisesti elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä tai työllisyyttä tai
- edistää osaamiseen ja innovaatioihin perustuvaa elinkeinorakenteen uudistumista tai
- edistää pienimuotoisia kokeiluja ja pilotointeja
- lisäksi aluekehittämiskeskusteluhankkeiden pitää edistää teemojen Saaristomeri tai Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana toteuttamista
- kansainvälisen hankkeiden valmistelussa tavoitteena hakemus kansainväliseen rahoitusohjelmaan
Varsinais-Suomen liittoon saatiin 16 hakemusta, joiden yhteenlaskettu haettu tukirahoitus oli 805 522 euroa. Myönteisten päätösesitysten tukisumma yhteensä on 531 636 euroa. Varsinais-Suomen liitolla on käytettävissä Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen -rahoitusta 1,3 miljoonaa euroa.
Myönteiset päätösesitykset:
Kuivakäymäläjätteen jatkokompostointimenetelmien kehittäminen Saaristomerellä (2024–465). Hakija Pidä Saaristo Siistinä ry
Hankkeen toteutusaika on 1.4.-31.10.2025
Hankkeen kuvaus:
Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan Saaristomeren alueella uudenlaisia kuivakäymäläjätteen jatkokompostointiratkaisuja ja -astioita kolmessa tai neljässä saarikohteessa ja kahden erilaisen kuivakäymälätyypin (keräävä ja kompostoiva kuivakäymälä) kohdalla. Tavoitteena on löytää turvallinen ja helppokäyttöinen menetelmä, jolla kuivakäymälöistä syntyvä massa voidaan jatkokompostoida niin, että ravinteita ei pääse maastoon ja valuman myötä vesistöön, sekä saavuttaa jätteestä pitkälle kompostoitunut lopputuote, jonka voi joko käyttää kohteessa maanparannusaineena tai massan määrän pienennettyä kuljettaa maihin
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke vähentää Saaristomerta rehevöittävää pistekuormitusta ja tukee toimia veden laadun parantamiseksi. Hanke tukee ilmastotoimia vähentämällä jäteveden meri- ja maantiekuljetuksissa aiheutuvia päästöjä. Hyvin toimiva kuivakäymäläverkosto syrjäisissäkin kohteissa on saaristossa matkaileville tärkeä peruspalvelu, joka lisää alueen vetomaisuutta ja imagoa ympäristömyönteisestä virkistyskäytöstä.
Perustelut päätösesitykselle:
Selkeä ja pienimuotoinen hanke, joka sisältää konkreettisia kokeiluja. Edistää suoraan aluekehittämiskeskustelujen Saaristomeriteeman toteuttamista. Hakijataho on toiminnan ytimessä ja tuo uskottavuutta tulosten levittämiseen hankkeen päätyttyä.
Ravinteiden sieppaus Saaristomeren valuma-alueella tyrni-istutusten avulla (TYRNIRAKI) (2024–470). Hakija Turun yliopisto (Elintarviketieteet, Bioteknologian laitos)
Hankkeen toteutusaika on 1.4.2025-31.3.2027
Hankkeen kuvaus:
Tavoitteena on fosfori- ja typpiravinteiden peltovalumien vähentäminen sekä ravinteiden ja hiilen sidonta valuma-alueen jokivarsien tyrni-istutusten avulla. 2020 alkaneeseen hankkeeseen kuuluu neljä tyrnikoealaa Saaristomeren valuma-alueilla Varsinais-Suomessa (2 kpl Paattistenjoki, 1 kpl Vahdonjoki, 1 kpl Kiskonjoki). Koealat on perustettu yhteistyössä paikallisten maatalousyrittäjien kanssa peltojen ja jokien väliin vähentämään pelloilta vesistöihin päätyvää ravinnekuormitusta.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke edistää ympäristö- ja ilmastokestävää maataloutta Saaristomeren valuma-alueella; yhteistyö maakunnan maatalousyrittäjien kanssa (osallistaminen); ympäristövastuullisia uusia ratkaisuja; valuma-alueen seuranta ja tutkimus; ekosysteemipalvelu (lähiruoka, ravinteiden kierto, eroosiontorjunta, hiilensidonta, virkistys, terveys); sopeutuminen muuttuvaan ilmastoon; edistää luonnon monimuotoisuutta; ympäristö- ja ruokatietoisuuden lisääminen; tutkittua tietoa päätöstenteon pohjaksi; (tekniikan) koulutus; maakunnan ruokasektorin lisäarvoistaminen; vahvistaa maakunnan erikoiskasviosaamista (marjantuotanto) ja jatkojalostustoimintaa; elintarvike- ja Life Science-alat.
Perustelut päätösesitykselle:
Hakijatahon tyrnitutkimus on korkealaatuista. Hanke varmistaa tarpeeksi pitkän aikavälin seurantatutkimustuloksia tyrni-istutusten vaikutuksista. Sisältö edistää suoraan aluekehittämiskeskustelujen Saaristomeriteeman toteuttamista. Hanke toteutetaan yhteistyössä paikallisten maatalousyrittäjien kanssa.
TKI-osaamisen kasvattaminen Salossa 2025–2026 (2024–473). Hakija Yrityssalo Oy
Hankkeen toteutusaika on 1.2.2025 - 31.8.2026
Hankkeen kuvaus:
Lähtökohtana on edistää tutkimuslähtöisen liiketoiminnan kasvua ja tuoda sille näkyvyyttä. Tavoitteena on aktivoida ja saada yritysten innovaatioaktiivisuus nousuun, kehittää yritysten TKI-osaamista ja näin myötävaikuttaa yritysten TKI-rahoituksen kasvuun. Hankkeessa kootaan mentoriverkosto, joka tukee TKI-toiminnan kehittämisessä ja sparraa yrityksiä TKI-asioissa. Hankkeessa järjestetään säännöllistä matalan kynnyksen toimintaa ja kohtaamisia yhteistyön ja TKI-toiminnan aktivoimiseksi. Tavoitteena on pilotoida ja testata toimintamallia Salossa ja juurruttaa se Loimaalle ja Vakka-Suomeen.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Maakuntastrategian mukaisesti on laadittu Varsinais-Suomen TKI-tiekartta. Tiekartassa todetaan, että tarvitaan panostuksia yritysten TKI-osaamisen ja -resurssien kasvattamiseen sekä korkeakoulujen ja yritysten kumppanuuteen. Tässä hankkeessa keskitytään juuri yritysten TKI-aktivointiin ja TKI-osaamisen kasvattamiseen sekä rakennetaan aktiivinen mentoriverkosto, joka kokoaa yhteen osaajia, jotka haluavat tukea yrityksiä, siirtää osaamistaan ja hiljaista tietoa uudemmille toimijoille ja yrityksille.
Perustelut päätösesitykselle:
Suunnitelma on looginen ja toimenpiteet ovat konkreettisia. Hanke tukee Varsinais-Suomen TKI-tiekartan toteuttamista. Hanke hakee ratkaisuja yritysten TKI-rahoitukseen, mikä on selvästi alhaisemmalla tasolla verrokkimaakuntiin (Pirkanmaa ja Pohjois-Pohjanmaa) verrattuna. Hanke kohdistuu kolmen seutukunnan (Salo, Loimaa, Vakka-Suomi) alueelle.
Utön vesiosuuskunnan kehittämissuunnitelma (2024–477). Hakija Utön vesiosuuskunta
Hankkeen toteutusaika on 15.12.2024-30.6.2025
Hankkeen kuvaus:
Hankkeen tavoitteena on laatia suunnitelma, miten Utön vesi- ja jätevesihuoltoa voitaisiin kehittää uusimalla saatavilla olevalla teknologialla. Tällä pyritään löytämään kustannustehokkaampaa ja ympäristöystävällisempää teknologiaa, esimerkiksi käyttäen aurinko- ja tuulienergiaa sekä laiteinvestointeja, jotka tehostavat toimintaa.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke edistää maakuntaohjelman tavoitteita puhtaiden ratkaisujen, innovaatioiden ja kestävän kasvun hiilineutraalin edelläkävijänä.
Perustelut päätösesitykselle:
Pienimuotoinen selvityshanke vesi- ja jätehuollon kehittämiseksi. Hanke tukee saariston elinvoimaa, ympärivuotista asumista, matkailua ja meren tilan parantamista.
TRUST (2024–458). Hakija Turun ammattikorkeakoulu Oy
Hankkeen toteutusaika on 1.12.2024 - 30.6.2025
Hankkeen kuvaus:
Turun AMK valmistelee kansainvälistä hanketta Erasmus+ ohjelman hakukohteeseen Alliances for Innovation kevään 2025 hakuun. Hankkeen keskiössä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen koulutuksessa ja työpaikoilla tilanteissa, joissa muutos kohti vihreää taloutta ja digitalisaation kasvavaa hyödyntämistä aiheuttaa epävarmuutta ja näköalattomuutta.
Korkeakoulujen, toisen asteen ammatillisten koulutusten ja yritysten muodostaman TKI-kumppanuuden avulla rakennetaan ja fasilitoidaan teemakohtaisia verkostoja ja yhteisöjä, joissa yksilöiden ja organisaatioiden epävarmuus käännetään voimavaraksi ja innovaatioiden lähteeksi. Samalla mallinnetaan digitaalisin ratkaisuin paikallisyhteisöjen valmiutta TKI-yhteistyön laajentamiseen osaavamman työvoiman ja kestävän kehityksen periaatteiden viemiseksi käytäntöön.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Maakunnan TKI-toiminnan kehittämisen pullonkaulana on yritysten innostaminen toimimaan korkeakoulujen ja oppilaitosten kanssa. Yritysten osuus TKI-toiminnassa on muita maakuntia pienempi. Kestävä osaaminen eli valmius vihreään siirtymään ja digitalisaatioon eivät toteudu, elleivät yritykset ja koulut sitoudu yhteistoimintaan ja investointeihin. Hankkeessa kehitetyillä toiminnoilla, kuten ennakointityöpajoilla, yhteiskehittämismalleilla ja pedagogisilla ratkaisuilla, tuetaan yritysten ja korkeakoulujen verkostoitumista.
Perustelut päätösesitykselle:
Hankkeessa valmistellaan hakemus Erasmus+ -ohjelmaan. Ohjelmasta haettava hanke tukee maakuntaohjelman toteutusta. Valmistelukonsortiossa on mukana toimijoita viidestä eri maasta.
Kuntien kansainvälisen TKI-osaamisen kasvattaminen Varsinais-Suomessa (2024–460). Hakija Turun ammattikorkeakoulu
Hankkeen toteutusaika on 1.1.2025-30.6.2026
Hankkeen kuvaus:
Tavoitteena on selkeyttää ja konkretisoida Varsinais-Suomen kuntien roolia TKI-tiekartan toteuttajana ja mahdollistajana. Yhteistyössä kuntien kanssa luotavien TKI-profiilien avulla kunnat määrittävät oman TKI-toiminnan nykytilaa, olemassa olevia verkostoja sekä luodaan kunnille suunnitelma tavoitetilasta ja keskeisistä kehittämistarpeista. Luotujen profiilien avulla kunnat voivat tehdä entistä tehokkaammin hankeyhteistyötä eri sidosryhmien kanssa ja kasvattaa kansainvälisten hankkeiden määrää. Tavoitteena on myös laajemmin selkeyttää TKI-yhteistyötä kuntien, yritysten ja korkeakoulujen välillä sekä tunnistaa kuntien keskeiset TKI-osaamistarpeet.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Maakuntaohjelman keskeisenä tavoitteena on kumppanuus, joka tuo yritykset, korkeakoulut ja julkisen sektorin yhteen. Varsinais-Suomessa tätä tavoitetta tukemaan on kehitetty TKI-tiekartta (toimenpide 33), joka vaatii monialaista osaamista ja yhteistyötä. Hanke toteuttaa toimenpiteen keskeistä tavoitetta hyödyntää eurooppalaista ja kansainvälistä TKI-rahoitusta entistä laajemmin ja auttaa kuntia kytkeytymään kansainvälisiin TKI-verkostoihin, jotka ovat tae hankkeiden toteutukselle.
Perustelut päätösesitykselle:
Hankkeen perusidea on hyvä ja se tukee Varsinais-Suomen TKI-tiekartan toteuttamista. Toimenpiteet auttavat kuntia kytkeytymään kansainvälisiin TKI-verkostoihin, jotka ovat edellytyksenä ulkoisen kansainvälisen rahoituksen saamisessa. Mukana on tukikirjeet Salon ja Kaarinan kaupungeilta sekä Ukipolis Oy:ltä.
ICE CLASS - Arktisen meriteollisuuden kehittäminen Varsinais-Suomessa (2024–461). Hakija Turun ammattikorkeakoulu
Hankkeen toteutusaika on 1.1.- 31.12.2025
Hankkeen kuvaus:
Suomi, Yhdysvallat ja Kanada julkaisivat 11.7.2024 kolmenvälisen julkilausuman (ICE - Icebreaker Collaboration Effort) yhteistyöstä jäänmurtajien tuotannossa. Tässä aloitteessa Suomi, Kanada ja Yhdysvallat sitoutuvat yhteistyön syventämiseen laadukkaiden jäänmurtajien rakentamiseksi kussakin maassa jakamalla asiantuntemusta, tietoa ja osaamista. Hankkeen tavoitteet ovat selvittää varsinaissuomalaisten (meri)teollisuusyritysten kyky ja tahto toimia ICE-aloitteen toteuttamisessa tai laajemminkin arktisen merenkulun ja meriteollisuuden liiketoiminnassa (suunnittelu, rakentaminen, operointi, myös koulutus, tutkimus, TKI), suunnitella tulevia kehitystoimia selvityksen pohjalta ja luoda alueellinen yhteistyöverkosto ko. toimintojen tukemiseksi.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke kohdistuu Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen sininen kasvu ja uudistuva teollisuus -teemaan. Sillä tuetaan sinisen talouden kärkiyhtiöiden ja pienten kansainvälisten kasvuyritysten yhteistyötä sekä niiden verkottumista korkeakoulujen kanssa.
Perustelut päätösesitykselle:
Aihe on hyvin ajankohtainen, sillä Suomi, Yhdysvallat ja Kanada allekirjoittivat 13.11.2024 Washingtonissa ns. ICE Pact –aloitteen yhteisymmärryspöytäkirjan. Aloitteella käynnistetään yhteistyö maailmanluokan arktisten ja polaaristen jäänmurtajien kehittämiseksi. Hanke selvittää ja tukee varsinaissuomalaisten yritysten mahdollisuuksia osallistua aloitteen toteuttamiseen sekä mahdollistaa kansainvälistä sidosryhmäyhteistyötä.
NG SHIP II – CoVE (2024–462). Hakija Turun ammattikorkeakoulu
Hankkeen toteutusaika on 1.1. - 31.5.2025
Hankkeen kuvaus:
Tavoitteena valmistella kansainvälinen yhteistyöhanke Erasmus+ -ohjelman Ammatillisen koulutuksen huippuyksiköt -hakuun keväällä 2025 (Centres of Vocational Excellence - CoVE).
Itse Erasmus+ -hankkeen tarkoitus on kehittää, testata ja toteuttaa sellaista ammatillista ja korkea-asteen koulutusta, joka kykenee tarjoamaan tarvittavaa tieto-, taito- ja osaamisperustaa tulevaisuuden meriteollisuudelle Euroopassa. Yksi tavoite on rakentaa alueellisia eri sidosryhmistä koostuvia CoVE-verkostoja alueen sisäisiin ja alueiden välisiin toimenpiteisiin, joilla tuetaan laajasti meriteollisuusalan muutosprosesseja ja kasvun vaatimusta. Hanke perustuu 5–6 merkittävän eurooppalaisen alueellisen CoVE-hankkeen yhteenliittymään yhdessä kattojärjestöjen SeaEuropen ja industriAllin kanssa ja se tarjoaa pitkän tähtäimen eurooppalaisen foorumin sekä alueellisia/kansallisia toimenpiteitä varten. Hankkeessa tuotetaan uusille ammattilaisille sekä nykyiselle työvoimalle kiinnostavia elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia, jotka edistävät heidän uramahdollisuuksiaan hankealueilla sekä tiiviin yhteistyön avulla koulutuksen, yritysten, hallinnon ja tutkimuksen välillä
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke kohdistuu Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen sininen kasvu ja uudistuva teollisuus -teemaan. Sillä tuetaan sinisen talouden kärkiyhtiöiden ja pienten kansainvälisten kasvuyritysten yhteistyötä sekä niiden verkottumista korkeakoulujen kanssa. Hankkeessa hyödynnetään EU:n tarjoamia uusia rahoitusmahdollisuuksia alueen omista vahvuuksista nousevien tavoitteiden toteuttamiseen.
Perustelut päätösesitykselle:
Hankkeessa valmistellaan hakemus Erasmus+ -ohjelmaan. Ohjelmasta haettava hanke tukee maakuntaohjelman toteutusta. Valmistelukonsortiossa on mukana toimijoita ainakin viidestä eri maasta.
SARUMAN - Saaristomeren ruoppaustiekartta: Merialuesuunnittelun analyysipohjainen neuvontatyökalu (2024–463). Hakija Turun ammattikorkeakoulu
Hankkeen toteutusaika on 1.4.2025-31.5.2026
Hankkeen kuvaus:
Lähtökohtana on tuottaa tarkkaa ja yksityiskohtaista mittaustietoa koko Saaristomeren väli- ja sisäsaaristovyöhykkeen vesien hydrografiasta ja kuormittuneisuudesta. Lisäksi hankkeessa koostetaan ilmakuvista sekä ruoppausilmoituksista ja -anomuksista saatavat tiedot alueella toteutettujen ruoppausten sijainnista, laajuudesta ja ajankohdasta. Hankkeen välittömänä päämääränä on jalostaa toistetuissa vedenlaatumittauksissa kerätty ja muista lähteistä koostettu tieto käytännön vesienhoitotyössä suoraan sovellettavaan muotoon.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke edistää korkeakoulujen, julkisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan vahvaa yhteistyötä globaalien haasteiden innovatiivisessa ratkaisemisessa (toimenpide 2). Hankkeessa tuotetaan ennennäkemättömän tarkkaa ja kattavaa seurantatietoa Saaristomeren ravinnekuormituksesta (toimenpide 7) sekä sovellettua tietoa saariston liikkumis- ja kulkuyhteyksien sujuvuuteen vaikuttavien ratkaisujen ympäristökestävyydestä (toimenpiteet 10, 12 ja 13). Hankkeessa sekä suomeksi että ruotsiksi kuntien kanssa vahvassa yhteistyössä tuotettavat materiaalit edistävät saariston kaksikielistä palveluvalikoimaa (toimenpiteet 18 ja 20). Lisäksi hankkeen toiminta vastaa sisällöltään suoraan maakuntaohjelman toimenpiteitä 28, 31,32, 42, 43 ja 44.
Perustelut päätösesitykselle:
Hanke tukee monien maakuntaohjelman toimenpiteiden toteuttamista. Mittaukset tuottavat tarkkaa ja yksityiskohtaista tietoa Saaristomeren väli- ja sisäsaaristovyöhykkeen vesien hydrografiasta ja kuormittuneisuudesta. Tieto myös jalostetaan helppokäyttöiseen paikkatietomuotoon.
Älykäs panimo digitalisaation ja reaaliaikaisten VOC-sensoreiden hyödyntäminen panimoteollisuudessa (2024–464). Hakija Turun ammattikorkeakoulu
Hankkeen toteutusaika on 1.3.2025-30.4.2026
Hankkeen kuvaus:
Hanke keskittyy pienimuotoiseen pilottiin, jossa testataan ja kehitetään panimoprosessiin liittyvää digitalisaatiota ja sensoriteknologiaa usealla eri menetelmällä. Tavoitteena on luoda digitaalinen ohjausjärjestelmä, joka parantaa pienpanimoiden energiatehokkuutta ja prosessin hallintaa, mikä puolestaan vähentää tuotannon energiahukkaa ja takaa tasalaatuisemman lopputuotteen. Reaaliaikainen data auttaa optimoimaan prosessin vaiheiden siirtymät ja tuomaan välittömiä säästöjä. Hankkeen tuloksena syntyvä avoin teknologia tukee panimoiden siirtymää digitaalisiin ratkaisuihin ja vahvistaa Varsinais-Suomen roolia älykkäiden elinkeinojen ja puhtaiden ratkaisujen edelläkävijänä maakuntaohjelman mukaisesti.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke tukee Varsinais-Suomen maakuntaohjelman tavoitteita, kuten vihreää siirtymää ja kestävää kasvua, panimoprosessin energiatehokkuuden ja tasalaatuisuuden parantamisella. Hankkeessa hyödynnetään digitalisaatiota ja tekoälyteknologiaa, mikä vahvistaa alueen kilpailukykyä ja teknologista osaamista. Lisäksi hanke edistää paikallisten pienpanimoiden ja korkeakoulujen välistä yhteistyötä ja mahdollistaa uusien kumppanuuksien syntymisen. Pidemmällä aikajänteellä kehitettävä järjestelmä on sovellettavissa laajemminkin elintarvike- sekä biotekniikan teollisiin prosesseihin.
Perustelut päätösesitykselle:
Teema pienpanimoiden kilpailukyvyn lisääminen kehitettävän tuotannonohjausjärjestelmän avulla on tärkeä. Konkreettia pilotointeja ja kokeiluja tehdään jo hankkeen aikana. Kehitettävä järjestelmä on sovellettavissa laajemminkin elintarvike- sekä biotekniikan teollisiin prosesseihin. Ohjasryhmässä on kattavasti alan yrityksiä mukana.
Turvallinen data-alusta liiketoiminnan kehittämiseen. Hakija Turun ammattikorkeakoulu
Hankkeen toteutusaika on
Hankkeen kuvaus:
Hanke pyrkii ratkaisemaan datatalouden ja datan jakamiseen liittyvän liiketoiminnan suurimmat haasteet, kuten yritysten epäluulon ja pelon kilpailuedun menettämisestä. Hanke hyödyntää aiemmissa hankkeissa (TEHOTEKO, SafeSea, RoboSea) kehitettyä data-alustaa ja tarjoaa teknisiä ratkaisuja, jotka integroidaan tähän alustaan.
Hankkeessa kehitetään data-alustaa hyödyntäen Gaia-X-standardointia, joka mahdollistaa uuden datan jakamiseen perustuvan liiketoiminnan kehittämisen. Hankkeessa tuotetaan dataa yritysten tekoälyratkaisujen kehittämiseksi, sekä pilotoidaan kehitettyä data-alustaa yhdessä yritysten kanssa luottamuksen lisäämiseksi ja paikallisen dataekosysteemin luomiseksi. Tavoitteena on luoda kansainvälinen kilpailuetu ja uudet liiketoimintamahdollisuudet, erityisesti Varsinais-Suomen pk-yrityksille. Datan arvonluonti edellyttää useita vaiheita, kuten datan hankinta, kerääminen ja analysointi. Kehitetyn data-alustan avulla yritykset pystyvät hyödyntämään toistensa taitoja ja tarjoavat pääsyn dataan, mikä vähentää yksittäisten yritysten riskejä. Hanke tarjoaa menetelmiä datan jakamisen esteiden voittamiseksi ja mahdollistaa datan jakamisen organisaatioiden sisällä ja välillä tarjoten kokonaisvaltaisen ratkaisun datatalouden haasteisiin, edistäen luottamusta ja kilpailukykyä paikallisissa dataekosysteemeissä.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke tukee vision muutoksia ennakoiva ja kasvuhakuinen digimaakunta sekä toimenpiteen Selvitetään kuntien digitaalinen kypsyys, tuetaan yrityksiä ja kuntien digitalisaation mahdollisuuksien tunnistamisessa ja niiden digikyvykkyyksien kehittämisessä toteuttamista.
Perustelut päätösesitykselle:
Yritysten tekoälyratkaisujen kehittämisen tukemiseen pyrkivä hanke on ajankohtainen. Perusajatus tukea liiketoiminnan kehitystä dataa jakamalla on kannatettava, ja onnistuessaan hankkeella voi olla laajaa aluekehitysvaikutusta. Toimenpiteet ovat konkreettisia ja niiden toteutus on loogisesti rakennettu.
DRONEAvanti. Hakija Turun ammattikorkeakoulu
Hankkeen toteutusaika on
Hankkeen kuvaus:
Hankkeella pyritään Avanti alueen kehittämistä tulevaisuuteen polttoainevapaana alueena. Hankkeessa kokeillaan Drooni-kuljetuksien toimivuutta ja uusien teknologioiden käyttöönottoa. Avantin alue toimii puhtaiden ratkaisujen, innovaatioiden ja kestävän kasvun hiilineutraalina edelläkävijänä.
Drooni-kuljetukset ovat yksi uuden sukupolven tuoma innovaatio, jota on toistaiseksi hyödynnetty vähäisessä määrin. Hankkeessa kokeillaan eri teknisiä ratkaisuja, joilla saadaan selvitettyä kuljetusten käyttökapasiteetti mm. etäisyyksien, painon ja nopeuden suhteen. Avataan osaajille yhä uusia reittejä tulla ja kiinnittyä maakuntaan. Uusien teknologioiden ja sovellusten, esimerkiksi lähi- ja paikalliskuljetuksien kehittämisellä, on merkittävä rooli uusiutuvalle teollisuudelle. Osana kehittyvien teknologioiden monipuolista hyödyntämistä drooni-kuljetuksien kehittäminen on lähitulevaisuudessa merkittävässä roolissa vanhan perinteisen tuottavan teollisuuden uudistamisessa sekä puhtaiden ratkaisujen innovoinneissa.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Edistää tavoitteen Puhtaiden ratkaisujen, innovaatioiden ja kestävän kasvun hiilineutraali edelläkävijä sekä toimenpiteen Toteutetaan pilotointi- ja demonstraatiokohteita, joilla edistetään alueen ympäristö- ja ilmastohaasteiden ratkaisujen kaupallistamista ja levittämistä toteuttamista
Perustelut päätösesitykselle:
Hanke tuottaa konkreettisten kokeilujen avulla käytäntöjä ja käytännön kokemuksia viimeisten/ensimmäisten matkojen kuljetuslogistiikan järjestämisestä. Hankkeen avulla saadaan selville malleja, joilla yrityspuistot ja kunnat voivat jatkossa edesauttaa yritysten kehitystyötä ja kehittää logistiikkasektoria yli toimialarajojen.
Hankkeet on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 22.11.2024.
Ehdotus
Esittelijä
-
Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi
Hankerahoitusjaosto päättää esittää maakuntahallitukselle, että
Pidä Saaristo Siistinä ry:lle myönnetään hankkeeseen ”Kuivakäymäläjätteen jatkokompostointimenetelmien kehittäminen Saaristomerellä” (2024–465) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, aluekehittämiskeskustelut rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (19 464 euroa), kuitenkin enintään 13 625 euroa.
Turun yliopistolle myönnetään hankkeeseen ”Ravinteiden sieppaus Saaristomeren valuma-alueella tyrni-istutusten avulla (TYRNIRAKI)” (2024–470) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, aluekehittämiskeskustelut rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (99 980 euroa), kuitenkin enintään 69 986 euroa.
Yrityssalo Oy:lle myönnetään hankkeeseen ”TKI-osaamisen kasvattaminen Salossa 2025–2026” (2024–473) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, aluekehittämiskeskustelut rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (138 110 euroa), kuitenkin enintään 96 677 euroa.
Utön vesiosuuskunnalle myönnetään hankkeeseen ”Utön vesiosuuskunnan kehittämissuunnitelma” (2024–477) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, aluekehittämiskeskustelut rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (35 000 euroa), kuitenkin enintään 24 500 euroa.
Turun ammattikorkeakoululle myönnetään hankkeeseen ”TRUST” (2024–458) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, aluekehittämiskeskustelut rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (21 000 euroa), kuitenkin enintään 14 700 euroa.
Turun ammattikorkeakoululle myönnetään hankkeeseen ”ICE CLASS - Arktisen meriteollisuuden kehittäminen Varsinais-Suomessa” (2024–461) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (56 833 euroa), kuitenkin enintään 39 783 euroa.
Turun ammattikorkeakoululle myönnetään hankkeeseen ”Kuntien kansainvälisen TKI-osaamisen kasvattaminen Varsinais-Suomessa” (2024–460) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, aluekehittämiskeskustelut rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (81 909 euroa), kuitenkin enintään 57 336 euroa.
Turun ammattikorkeakoululle myönnetään hankkeeseen ”NG SHIP II – CoVE” (2024–462) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, kansainvälisten hankkeiden valmistelu -rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (11 000 euroa), kuitenkin enintään 7 700 euroa.
Turun ammattikorkeakoululle myönnetään hankkeeseen ”SARUMAN - Saaristomeren ruoppaustiekartta: Merialuesuunnittelun analyysipohjainen neuvontatyökalu” (2024–463) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, aluekehittämiskeskustelut rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (99 831 euroa), kuitenkin enintään 69 881 euroa.
Turun ammattikorkeakoululle myönnetään hankkeeseen ”Älykäs panimo digitalisaation ja reaaliaikaisten VOC-sensoreiden hyödyntäminen panimoteollisuudessa” (2024–464) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, alueelliset innovatiiviset ja kokeilevat toimet rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (103 260 euroa), kuitenkin enintään 72 282 euroa.
Turun ammattikorkeakoululle myönnetään hankkeeseen ”Turvallinen data-alusta liiketoiminnan kehittämiseen” Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, alueelliset innovatiiviset ja kokeilevat toimet rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (214 286 euroa), kuitenkin enintään 150 000 euroa.
Turun ammattikorkeakoululle myönnetään hankkeeseen ”DRONEAvanti” Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (214 286 euroa), kuitenkin enintään 150 000 euroa.
Myönnettävät summat ovat hankekohtaisia enimmäisrahoitusosuuksia, jotka voivat tarkentua tarvittaessa tarkempien hankeneuvottelujen aikana. Myös tekniset tarkennukset hankesuunnitelmiin ovat mahdollisia ennen lopullisen hankerahoituspäätöksen allekirjoitusta.