Kulttuuritoimikunta, kokous 28.8.2024

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 34 Taiteen- ja kulttuurintekijöiden työllisyyden edistäminen Kulttuuripankki-verkkopalvelun avulla -hanke

VSLDno-2024-359

Valmistelija

  • Katri Koivisto, erikoissuunnittelija, katri.koivisto@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen liitto ovat sitoutuneet osatoteuttajina mukaan Taiteen- ja kulttuurintekijöiden työllisyyden edistäminen Kulttuuripankki-verkkopalvelun avulla -hankkeeseen. Hanke toteutetaan ajalla 1.8.2024 - 30.6.2025, sen toteuttaa Tampereen kaupunki ja se on saanut Opetus- ja kulttuuriministeriöltä 300 000 euron hankeavustuksen. Hankkeen tarkoituksena on lisätä taiteen- ja kulttuurintekijöiden työllistymistä, näkyvyyttä ja verkostoitumista sekä kulttuurin saatavuutta ja monipuolista käyttöä Kulttuuripankki-verkkopalvelun avulla. Samalla tavoitteena on laajentaa Kulttuuripankki valtakunnalliseksi. Nykyisellään se on käytössä vain Pirkanmaalla (https://kulttuuripankki.fi/).

Varsinais-Suomen lisäksi hankkeeseen ovat sitoutuneet:

  • Espoon kaupunki (vetovastuu Uudenmaan alueesta yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Uudenmaan liiton kanssa)
  • Lappeenrannan kaupunki ja Etelä-Karjalan liitto  
  • Kuopion kaupunki ja Pohjois-Savon liitto  
  • Pohjanmaan liitto  
  • Joensuun kaupunki ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
  • Mikkelin kaupunki ja Etelä-Savon maakuntaliitto  
  • Oulun kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan liitto  

Kulttuuripankin tavoitteena on edistää taiteilijoiden työllistymismahdollisuuksia ja verkostoitumista yli maakuntarajojen, lisätä taiteilijoiden osaamista oman osaamisen sanoittamisesta ja palvelujen tuotteistamisesta, lisätä kulttuuripalveluiden hankintojen avoimuutta ja taiteentekijöiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia saada työtarjouksia sekä lisätä kuntien, hyvinvointialueiden ja muiden ostajatahojen välistä hankintayhteistyötä (esim. yhteiset kiertueet ja käänteinen kilpailutus hankintatapana). Samalla edistetään kulttuurin saavutettavuutta ja monipuolista käyttöä. Hankkeessa kehitetään verkkoalustaa sekä jatkokehitetään verkkopalvelun tuotteistamis- ja tarjouspyyntöominaisuuksia, jotta ne mahdollistavat entistä paremmin tuotteistetun palveluvalikoiman sekä käänteisten kilpailutusten ja yhteisten tarjouspyyntöjen toteuttamisen. Kulttuurin tekijät voivat valita, missä maakunnassa he asuvat ja mihin maakuntiin he tarjoavat palveluja. Verkkopalvelun käyttäjät taas voivat suodattaa tekijöitä ja palveluita alueellisesti.

Hankkeen aikana tehdään erillisessä prosessissa yhteishankinta verkkopalvelun laajentamisesta hankkeessa mukana oleviin maakuntiin sekä verkkopalvelun jatkokehittämisestä. Samalla laaditaan yhteistyösopimus, jossa määritellään koordinaation lisäksi vastuunjako hankkeen jälkeisten kustannusten ja vastuiden jakautumisesta mukana olevien maakuntien kesken. Tarkoituksena on, että hankkeen päättymisen jälkeen Kulttuuripankki jää pysyvästi käyttöön alueilla. 

Hankkeen osatoteuttajat sitoutuvat osoittamaan hankkeelle kunnan ja/tai maakuntaliiton työntekijän työpanosta, josta muodostuu kuntien ja/tai maakuntaliittojen projektille osoittama omarahoitusosuus. Työaikaa osoitetaan hankkeelle laskennallisesti vähintään 2 h / viikko projektin toteutuksen aikana 1.8.2024-30.6.2025 ja mahdollisesti projektille myönnettävän jatkoajan ajan.

Katri Koivisto esittelee hankkeen toteutussuunnitelmaa kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Katri Koivisto, erikoissuunnittelija, katri.koivisto@varsinais-suomi.fi

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.