Maakuntahallitus, kokous 26.8.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 131 Pienten taajamien vesistölähtöiset hulevesiratkaisut Varsinais-Suomessa -hankkeen käynnistäminen

VSLDno-2024-326

Valmistelija

  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Pienten taajamien vesistölähtöiset hulevesiratkaisut Varsinais-Suomessa -hanke on saanut myönteisen rahoituspäätöksen (26.6.2024 ESAELY/723/2024) Etelä-Savon ELY-keskukselta valtion talousarvion momenteilta 35.10.61 (Vesien- ja ympäristönhoidon tukeminen) osana ympäristöministeriön Ahti-ohjelmaa. 

Hankkeen tavoitteena on lisätä Varsinais-Suomen kuntien yhteistyötä hulevesien hallinnassa ja siten vesiensuojelussa, erityisesti Saaristomeren valuma-alueella, muun muassa tarjoamalla koulutuksia ja yhteisiä tapaamisia kunnissa hulevesiasioita käsitteleville sekä niistä päättäville. Tarjoamalla kuntien työntekijöille ja päättäjille asiantuntijavetoista apua, tuetaan kuntia erilaisissa käytännön kokeiluissa hulevesien hallinnassa sekä viestinnässä. Kuntiin jaetaan tietoa parhaista käytössä olevista menetelmistä erityisesti luontopohjaisista hulevesiratkaisuista. Hanke tukee kuntia, jotta näitä menetelmiä otettaisiin laajemmin käyttöön. Viestinnän avulla lisätään tietoa luontopohjaisista hulevesiratkaisuista ja kannustetaan niiden käyttöön kuntien ja kuntalaistenkin keskuudessa. Tavoitteena on vähentää hulevesien aiheuttamia haittavaikutuksia pienvesissä ja vesistöissä sekä tukea kuntia ilmastoriskien hallinnassa.  

Hankkeen koordinaattorina toimii Varsinais-Suomen kuntien ympäristö- ja ilmastotyön asiantuntijaorganisaatio Valonia, ja sitä toteutetaan tiiviissä yhteistyössä alueen kuntien ja muiden hulevesien parissa toimivien sidosryhmien kanssa. Hanke tuottaa kuntiin uusia käytäntöjä hulevesien hallintaan, lisää kuntien välistä yhteistyötä ja laadukasta viestintää hulevesistä ja niiden käsittelystä. Verkostomainen toiminta ja hulevesitapaamiset jatkuvat myös hankkeen päätyttyä hankkeen tuottamien suositusten mukaisesti. 

Hanke tukee seuraavia Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimenpiteitä: 2. Toteutetaan pilotointi- ja demonstraatiokohteita, joilla edistetään alueen ympäristö- ja ilmastohaasteiden ratkaisujen kaupallistamista ja levittämistä, 44. Kunnat, valtio ja maanomistajat toteuttavat yhdessä luonnon monimuotoisuutta lisääviä toimenpiteitä ja perustavat riittävän kattavan suojelu- sekä viherrakenneverkoston. 

Hankkeen kesto on 1.8.2024 – 15.7.2025. Hankkeen kokonaisbudjetti on 89 244 euroa ja Etelä-Savon ELY-keskuksen avustusosuus on 71 395 euroa, joka kattaa 80 % toteutuneista kokonaiskustannuksista. Valonian omarahoituksen osuus on 17 849 euroa (20 %). Hankkeelle perustetaan oma kustannuspaikka.   

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää   

  1. käynnistää Pienten taajamien vesistölähtöiset hulevesiratkaisut Varsinais-Suomessa -hankkeen   
  2. ottaa hankkeelle käyttöön kustannuspaikan  
  3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset .

  

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.