Perustelut
Etelä-Suomen maakuntien ohjelmakauden 2021−2027 kolmas EAKR-hankehaku (Euroopan aluekehitysrahasto) toteutui ajalla 28.8.-29.9.2023. Varsinais-Suomen liiton käytössä oleva myöntövaltuus tässä haussa oli yhteensä noin 1,55 miljoonaa euroa. Haussa oli avoimena sekä toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi (erityistavoitteet 1.1 Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen, 103 000 euroa ja 1.2 Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi, 594 000 euroa) että toimintalinja 2 Hiilineutraali Suomi (erityistavoitteet 2.2 Ilmastonmuutokseen sopeutumisen, riskien ehkäisemisen ja katastrofivalmiuden ja -palautuvuuden edistäminen, 430 000 euroa ja 2.3 Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen, 422 000 euroa).
Hankkeiden arvioinnissa käytetään EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman seurantakomitean hyväksymiä yleisiä ja erityisiä valintaperusteita. Tässä haussa kaikissa erityistavoitteissa käytetään myös tarkentavaa alueellista valintaperustetta: ”Hanke kohdistuu maakuntien strategioissa (erityisesti älykkään erikoistumisen strategia) tunnistettuihin kärkialoihin tai kehittämiskohteisiin.” Hakemuksia on tarkasteltu ja pisteytetty (pisteet 1-5) myös siitä näkökulmasta, tukeeko hanke maakuntaohjelmaa 2022-2025 sekä siihen liittyvää älykkään erikoistumisen strategiaa, jonka kärkiä ovat seuraavat teemat: 1) Sininen talous ja uudistuva teollisuus, 2) Innovatiiviset ruokaketjut sekä 3) Lääke- ja terveysteknologia
Haku oli yksivaiheinen ja hakemukset jätettiin sähköisessä EURA 2021 -järjestelmässä. Ainoastaan Varsinais-Suomen maakuntaan kohdistuvia hankekokonaisuuksia saapui viisi. Ylimaakunnallisia hankkeita, joissa Varsinais-Suomi on alueena mukana, saatiin yksi. Muiden liittojen käsittelyyn jätettiin kaksi ylimaakunnallista hankekokonaisuutta, joissa Varsinais-Suomi on toteutusalueena mukana.
Toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi
Erityistavoite 1.1 Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen
403055 Puettava teknologia kestävän ruokajärjestelmän ja yrittäjien tukena (Hämeen ammattikorkeakoulu Oy)
Hankekuvaus: Ylimaakunnallisen neljään maakuntaan kohdistuvan hankkeen päätavoite on tuoda yrittäjille uutta osaamista hyödyntää eksoskeletoneja (puettavia ulkoisia tukirankoja) työkuormituksen vähentämisessä ja tuottavuuden parantamisessa. Pääasiallisena kohderyhmänä ovat alkutuottajat maatalouden ja erityisesti puutarhaviljelyn alalla. Alatavoitteina on kehittää uusia teknologia-avusteisia työtapoja, luoda teknologiatarpeen arviointimalli sekä laatia ohjeistus eksoskeletonien käyttöönotosta ja hyödyntämisestä.
Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 2.11.2023. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 7.11.2023. Arvioinnissa on hyödynnetty hakemuksesta saadut asiantuntijakommentit. Hakemus sai arvioinnissa pistemäärän 29/47. Ylimaakunnallisten hankkeiden arviointikokous on käsitellyt hakemuksen 14.11.2023. Hakemus esitetään hyväksyttäväksi pisteytyksen perusteella ja hanketta esitetään rahoitettavaksi Varsinais-Suomen liiton myöntövaltuudesta enintään 31 092 eurolla (70 % Varsinais-Suomeen kohdentuvista 44 417 euron kustannuksista).
Erityistavoite 1.2 Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi
403368 RoboSea – Automaatio ja tekoäly vesiliikenteen kehittämisessä (Turun ammattikorkeakoulu Oy)
Hankekuvaus: Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan Turun AMK:n automatisoituvan vesiliikenteen testialustaa yhdessä yritysten kanssa. Testialustan pilotointi yritysten kanssa auttaa yrityksiä arvioimaan teknologian soveltuvuutta ja mahdollisia hyötyjä omille toiminta-alueilleen. Pilotit auttavat yrityksiä myös tunnistamaan teknisiä haasteita, turvallisuuskysymyksiä ja mahdollisia toimintamallin muutoksia, jotka on ratkaistava ennen uuden teknologian laajaa käyttöönottoa.
Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 2.11.2023. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 7.11.2023. Arvioinnissa on hyödynnetty hakemuksesta saatu asiantuntijakommentti. Hakemus sai arvioinnissa pistemäärän 30/44. Hakemus esitetään hyväksyttäväksi pisteytyksen perusteella ja hanketta esitetään rahoitettavaksi Varsinais-Suomen liiton myöntövaltuudesta enintään 150 447 eurolla.
Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 2.11.2023. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 7.11.2023. Arvioinnissa on hyödynnetty hakemuksista saadut asiantuntijakommentit. Valintaesitykset käsitellään maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristön kokouksessa 8.12.2023.
Koordinoiva Uudenmaan liitto vastaa tuen myöntämisestä hankkeille ja tekee viranomaispäätökset EURA 2021-järjestelmässä. Vasta nämä päätökset ovat valituskelpoisia.
Ehdotus
Esittelijä
-
Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi
Hankerahoitusjaosto päättää esittää maakuntahallitukselle, että Varsinais-Suomen liiton vuosien 2021, 2022 ja 2023 indikatiivisesta EAKR-kehyksestä varataan:
Hämeen ammattikorkeakoulu Oy:lle hankkeeseen Puettava teknologia kestävän ruokajärjestelmän ja yrittäjien tukena Varsinais-Suomeen kohdentuviin enintään 44 417 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % (31 092 euroa).
Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle hankkeeseen Automaatio ja tekoäly vesiliikenteen kehittämisessä enintään 214 926 euron kokonaiskustannuksiin EU- ja valtion rahoitusta 70 % (150 447 euroa).
Päätös
Eeva-Johanna Eloranta ilmoitti esteellisyytensä hankkeen "403368 RoboSea – Automaatio ja tekoäly vesiliikenteen kehittämisessä" käsittelyssä ja poistui asiakohdan käsittelyn ajaksi kokouksesta. Juhani Nummentalo toimi puheenjohtajana asiakohdan käsittelyn ajan.
Päätettiin esityksen mukaisesti.