Hankerahoitusjaosto, kokous 15.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen myönteinen päätös

VSLDno-2024-49

Valmistelija

  • Petteri Partanen, elinkeinopäällikkö, petteri.partanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Kansallista Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahaa (AKKE) käytetään maakuntien liittojen päätösten mukaisesti maakuntastrategian ja hallituksen aluekehittämispäätöksen 2020–2023 toimeenpanoa edistäviin kohteisiin.

Määrärahaa voidaan käyttää esimerkiksi alueiden vahvuuksiin ja erikoistumiseen perustuviin pienimuotoisiin, konkreettisiin kehittämis-, kokeilu- ja selvityshankkeisiin. Toivomme maakunnan kehittämistä tukevia raikkaita, uusia näkökulmia ja lähestymistapoja tuovia hankkeita.

8.3.2024 päättyneellä hakukierroksella hakemusten tuli kohdentua yhteen seuraavista AKKE-määrärahoista. Tällä hakukierroksella painotettiin aluekehittämiskeskustelujen teemojen toteuttamista ja maakunnallisen TKI-tiekartan toimeenpanoa.

  1. Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimeenpanoa ja erityisesti siinä kirjattujen toimenpiteiden toteuttamista edistävät hankkeet. AKKE-rahoitusta on käytettävissä 459 000 euroa. Osa rahoituksesta voidaan varata kansainvälisten hankkeiden valmisteluun.
  2. Alueelliset innovatiiviset ja kokeilevat toimet (AIKO), joilla edistetään alueiden muutosjoustavuutta muuttuvassa toimintaympäristössä, jota ovat viime aikoina haastaneet kansainväliset kriisit. Lisäksi määrärahaa voidaan käyttää rakennemuutosten ennakointiin ja tukemiseen, kestävään elinkeinojen uudistamiseen sekä alueiden älykkääseen sopeutumiseen. Uutena kokonaisuutena on alueellisen TKI-toiminnan tukeminen ja siinä etenkin tammikuun lopussa julkaistun maakunnallisen TKI-tiekartan toimeenpano (www.varsinais-suomi.fi/tki). Alueellisiin innovaatioihin ja kokeiluihin tarkoitettua määrärahaa on käytettävissä 796 000 euroa.
  3. Hankkeet, jotka edistävät valtion ja Varsinais-Suomen aluekehittämiskeskustelujen yhteistyöasiakirjassa sovittujen teemojen toteuttamista (lue työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta lisää). Varsinais-Suomessa AKKE-rahoitettavat teemat ja niiden kehittämisen kärjet ovat:

Saaristomeri: 402 000 euroa teeman edistämiseen

·       Saaristomeren veden laadun parantaminen

·       Kestävä ympärivuotinen matkailu

·       Saavutettavuus: tulevaisuuden tarpeisiin vastaavat saaristoliikenteen yhteydet ja digitalisaation potentiaalien realisointi

Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana: 186 000 euroa teeman edistämiseen

·       TKI-rahoituksen kasvattaminen

  1. Kansainvälisten hankkeiden valmistelu. Valmistelurahoituksella tuetaan valmistelutyötä, joka tähtää hankehakemusten jättämiseen kansainvälisiin rahoitushakuihin. Tukea myönnetään valmistelukonsortion laajuudesta ja rahoitusohjelman merkittävyydestä riippuen enintään 10 000–15 000 euroa. Määrärahaa on käytettävissä vähintään 30 000 euroa.

 

Hankkeissa noudatetaan seuraavia valintakriteereitä:

  1. perustuu Varsinais-Suomen maakuntaohjelmaan ja/tai tukee TKI-tiekartan toimeenpanoa (pakollinen valintakriteeri) 
  2. edistää suoraan tai välillisesti elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä tai työllisyyttä tai 
  3. edistää osaamiseen ja innovaatioihin perustuvaa elinkeinorakenteen uudistumista tai
  4. edistää pienimuotoisia kokeiluja ja pilotointeja
  5. lisäksi aluekehittämiskeskusteluhankkeiden pitää edistää teemojen Saaristomeri tai Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana toteuttamista
  6. kansainvälisen hankkeiden valmistelussa tavoitteena hakemus kansainväliseen rahoitusohjelmaan

 

Varsinais-Suomen liittoon saatiin 20 hakemusta, joiden yhteenlaskettu haettu tukirahoitus oli 933 480 euroa. Myönteisten päätösesitysten tukisumma yhteensä on 598 331 euroa. Varsinais-Suomen liitolla on käytettävissä Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen -rahoitusta 1,873 miljoonaa euroa.

Myönteinen päätösesitys (oheismateriaali):

Varsinaissuomalaiset yritykset luonnon monimuotoisuuden tukijoina (2024–115). Hakija Valonia / Varsinais-Suomen liitto

Hankkeen toteutusaika on 1.10.2024-30.1.2026

Hankkeen kuvaus:

Hanke luo selkeitä toimintamalleja ja vaihtoehtoja, joilla pienetkin yritykset voivat osallistua luonnon monimuotoisuuden tukemiseen alueellisella, kunnallisella ja paikallisella tasolla. Tällaisia osallistumistapoja voivat olla esimerkiksi erilaiset yhteistyökumppanuudet ympäristötyötä tekevien toimijoiden kanssa, työntekijöiden konkreettisiin luontokunnostuksiin osallistuminen tai muun muassa omarahoituksen tarjoaminen erilaisiin paikallisiin luonnon monimuotoisuushankkeisiin.

Hankkeessa selvitetään haastatteluin ja kyselyin pk-yritysten ja erilaisten luontotyötä tekevien toimijoiden (säätiöt, yhdistykset, kunnat jne.) toiveita ja näkemyksiä yhteistyömahdollisuuksista sekä osallistumisen tavoista. Taustakartoituksen perusteella konseptoidaan vähintään viisi erilaista toiminta- ja yhteistyömallia yritysten osallistumiseksi luonnon monimuotoisuustyöhön maakunnassa ja uudenlaisen yhteistyön synnyttämiseksi luontotyötä tekevien toimijoiden kanssa. Laadituista toimintamalleista vähintään kahta testataan hankeaikana yhteistyöyritysten kanssa. Laadituista ja testatuista toimintamalleista koostetaan selkeä, helposti sisäistettävä ja visuaalisesti miellyttävä materiaalikokonaisuus, jota jalkautetaan hankkeen aikana. Hankkeen myötä yritykset tiedostavat omat vaikuttamismahdollisuutensa luontotyössä.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke toteuttaa maakuntastrategian tavoitteen 18 toimenpidettä 42: Otetaan käyttöön ja etsitään keinoja, joilla luonnon monimuotoisuutta parannetaan yritysten ja kuntien vastuullisuus- ja kestävyystavoitteiden kautta. Hankkeella on myös kytköksiä Saaristomeri-ohjelman toteuttamiseen, jossa yritetään aktivoida yhä useampia toimijoita aktivoituman Saaristomeren hyväksi.

Perustelut päätösesitykselle:

Hanke tukee suoraan maakuntaohjelman toimenpiteen ”Otetaan käyttöön ja etsitään keinoja, joilla luonnon monimuotoisuutta parannetaan yritysten ja kuntien vastuullisuus- ja kestävyystavoitteiden kautta” toteuttamista. Hankesuunnitelma on selkeästi laadittu, toimenpiteet ovat konkreettisia ja hyvin jaksotettuja. Laadittujen toimintamallien jalkautusta tehdään jo hankkeen aikana ja viestintään on kiinnitetty erityistä huomiota.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Hankerahoitusjaosto päättää esittää maakuntahallitukselle, että

Valonialle/Varsinais-Suomen liitolle myönnetään hankkeeseen ”Varsinaissuomalaiset yritykset luonnon monimuotoisuuden tukijoina” (2024–115) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (56 077 euroa), kuitenkin enintään 39 254 euroa.

Päätös

Esittelijä Tarja Nuotio (Varsinais-Suomen liitto / johtoryhmän jäsen) ilmoitti olevansa esteellinen Varsinaissuomalaiset yritykset luonnon monimuotoisuuden tukijoina (2024–115) -hankkeen osalta. 

Nuotio poistui asian käsittelyn ajaksi kokouksesta. Asian käsittelyn aikana esittelijänä toimi sihteeri Petteri Partanen. 

Päätösehdotus hyväksyttiin