Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 31.1.2024

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 2 Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR+ hankkeet, syksy 2023

VSLDno-2024-34

Valmistelija

  • Esa Högblom, erikoissuunnittelija, esa.hogblom@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Maakunnan yhteistyöryhmä antaa rahoittajaa sitovan lausunnon Uudistuva ja osaava Suomi -​ohjelman 2021–2027 (ESR/EAKR) maakunnan kehittämisen kannalta merkittävistä tai kokonaiskustannusarvioltaan suurista alueelliseen suunnitelmaan perustuvista hankkeista ALKE -​lain § 27 ja 28:ien mukaisesti (pl. yritystukihankkeet). Yhteistyöryhmä ottaa EAKR/ESR-​rakennerahastohankkeen käsiteltäväkseen,​ kun hankkeelle haettu EU:n ja valtion rahoitus yhteensä koko toteutusaikana on vähintään 300 000 euroa tai kun hanke on sihteeristössä määritelty merkittäväksi ohjelman ja/tai maakunnallisen kehittämisen kannalta (alle 300 000 euron hankkeet) tai jos yhteistyöryhmän tai sen sihteeristön puheenjohtaja tai sihteeristön jäsen näin esittää.

Edellä määriteltyjen rakennerahastohankkeiden (pl. yritystukihankkeet) osalta maakunnan yhteistyöryhmä antaa hankkeesta rahoittajaa (Keski-​Suomen ELY-​keskus) sitovan lausunnon sihteeristön esityksen pohjalta. Rahoittava viranomainen voi poiketa yhteistyöryhmän rahoittamista koskevasta puoltavasta lausunnosta, ​jos tuen myöntäminen olisi vastoin Euroopan unionin tai kansallista lainsäädäntöä tai jos hanke ei olisi ohjelmanmukainen.

Työ- ja elinkeinoministeriö on syksyllä 2023 osoittanut Keski-Suomen ELY-keskukselle ESR+ ja valtion rahoitusta 400 000 euroa käytettäväksi Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen hoitoon. Keski-Suomen ELY-keskus on 25.10.2023 avannut Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen hoidon ESR+ -haun Varsinais-Suomen alueella. Haettavana on ollut Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman toimintalinjan 4 Työllistävä, osaava ja osallistava Suomi erityistavoite 4.1 Polkuja töihin. Haettavan rahoituksen määrä on ollut 400 000 euroa ja rahoitus on tarkoitettu Vakka-Suomen ja lähialueen äkillisen rakennemuutoksen (ÄRM) toimintasuunnitelman toteuttamiseen, erityisesti vieraskielisten työllistymisen edistämiseen. Haku on päättynyt 27.11.2023 ja määräaikaan mennessä Keski-Suomen ELY-keskukselle on saapunut kaksi yhden toteuttajan hakemusta. Toinen hakemuksista ei edellytä MYR-käsittelyä (hakemus on hylätty erityisillä valintaperusteilla). Toinen hakemus etenee MYR-käsittelyyn.

 

Myönteinen valintaesitys

Maakunnan yhteistyöryhmän käsittelyyn menevä Keski-​Suomen ELY-​keskuksen ESR+ -​hanke, ​myönteinen esitys hankkeelle Uusi ura Vakka-Suomessa.

204811 Uusi ura Vakka-Suomessa (hakija Ukipolis Oy)

 

Hakemus on esitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 8.12.2023. Myönteinen valintaesitys hakemuksesta on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 19.1.2024.

 

Hankkeen valintaesitys on oheismateriaalina.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Maakunnan yhteistyöryhmä antaa rahoittajaa sitovan myönteisen lausunnon hankkeelle:

  • 204811 Uusi ura Vakka-Suomessa (hakija Ukipolis Oy)

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

ELY -keskus, Ukipolis Oy