Hankerahoitusjaosto, kokous 4.12.2023

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 39 Uudistuva ja osaava Suomi 2021−2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman mukaiset hankkeet (EAKR), kielteiset esitykset

VSLDno-2023-370

Valmistelija

  • Marja Anttila, erikoissuunnittelija, marja.anttila@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Etelä-Suomen maakuntien ohjelmakauden 2021−2027 kolmas EAKR-hankehaku (Euroopan aluekehitysrahasto) toteutui ajalla 28.8.-29.9.2023. Varsinais-Suomen liiton käytössä oleva myöntövaltuus tässä haussa oli yhteensä noin 1,55 miljoonaa euroa. Haussa oli avoimena sekä toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi (erityistavoitteet 1.1 Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen, 103 000 euroa ja 1.2 Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi, 594 000 euroa) että toimintalinja 2 Hiilineutraali Suomi (erityistavoitteet 2.2 Ilmastonmuutokseen sopeutumisen, riskien ehkäisemisen ja katastrofivalmiuden ja -palautuvuuden edistäminen, 430 000 euroa ja 2.3 Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen, 422 000 euroa).

Hankkeiden arvioinnissa käytetään EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman seurantakomitean hyväksymiä yleisiä ja erityisiä valintaperusteita. Tässä haussa kaikissa erityistavoitteissa käytetään myös tarkentavaa alueellista valintaperustetta: ”Hanke kohdistuu maakuntien strategioissa (erityisesti älykkään erikoistumisen strategia) tunnistettuihin kärkialoihin tai kehittämiskohteisiin.” Hakemuksia on tarkasteltu ja pisteytetty (pisteet 1-5) myös siitä näkökulmasta, tukeeko hanke maakuntaohjelmaa 2022-2025 sekä siihen liittyvää älykkään erikoistumisen strategiaa, jonka kärkiä ovat seuraavat teemat: 1) Sininen talous ja uudistuva teollisuus, 2) Innovatiiviset ruokaketjut sekä 3) Lääke- ja terveysteknologia

Haku oli yksivaiheinen ja hakemukset jätettiin sähköisessä EURA 2021 -järjestelmässä. Ainoastaan Varsinais-Suomen maakuntaan kohdistuvia hankekokonaisuuksia saapui viisi. Ylimaakunnallisia hankkeita, joissa Varsinais-Suomi on alueena mukana, saatiin yksi. Muiden liittojen käsittelyyn jätettiin kaksi ylimaakunnallista hankekokonaisuutta, joissa Varsinais-Suomi on toteutusalueena mukana.

Toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi

Erityistavoite 1.1 Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen

R-01164 (hakemukset 402967, 402997, 402998, 403037 ja 403335) LOBRA - Logistiikan Laboratorio (LIMOWA ry, Hämeen ammattikorkeakoulu Oy, TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry, TIEKE Utvecklingscentralen för Informationssamhälle rf, Työtehoseura ry, ruotsiksi Arbetseffektivitetsföreningen rf ja CaaS Nordic ry)

Hankekuvaus: Laaja-alaisessa ylimaakunnallisessa 11 osatoteuttajan muodostamassa hankekokonaisuudessa tavoitteena on logistiikan ja materiaalinkäsittelyn tutkimus- ja innovaatiovalmiuksien parantaminen. Lisäksi pyritään tehostamaan kehittyvien teknologioiden käyttöönottoa sekä logistiikka-alan koulutus- ja harjoittelumahdollisuuksia.

Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 2.11.2023. Yleinen valintaperuste 17 edellyttää, että erityistavoitteeseen 1.1 kohdistetun hakemuksen sisältämän toiminnan tulee olla alueen älykkään erikoistumisen strategian painopisteiden mukaista. Hanke ei täytä yleistä valintaperustetta 17, eikä sitä voida tämän vuoksi rahoittaa. Ylimaakunnallisten hankkeiden arviointikokous on käsitellyt hakemuksen 14.11.2023.

 

Erityistavoite 1.2 Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi

403016 FINNEXPERIENCE - Kulttuuri- ja elämysteollisuuden kasvuohjelma (Turku Science Park Oy Ab)

Hankekuvaus: Hankkeen tavoitteena on luoda kansallinen kulttuuri- ja elämysteollisuuden kasvuohjelma, joka perustuu toimialarajattomaan innovaatiotoimintaan. Kasvuohjelma on konkreettinen toimintamalli, joka sisältää kuvauksen kasvu- ja kansainvälistymispolusta ja siihen liittyvistä palveluista. Kasvuohjelma tulee edistämään luovien alojen yritysten kilpailukykyä ja nopeuttaa uusien digitaalisten innovaatioiden markkinoille pääsyä. 

Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 2.11.2023. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 7.11.2023. Arvioinnissa on hyödynnetty hakemuksesta saadut asiantuntijakommentit. Hakemus sai arvioinnissa pistemäärän 19/44. Hakemuksen pisteet jäivät alle hakuilmoituksessa asetetun minimipisterajan (vähintään 60 % erityistavoitteen enimmäispistemäärästä). Hakemus esitetään hylättäväksi pisteytyksen perusteella.

 

R-01180 (hakemukset 402940 ja 403024) Digitaalisen retkeilydatan yhteentoimivuuden kehittäminen (Digiretki) (Varsinais-Suomen liitto - Egentliga Finlands förbund ja Turun yliopisto)

Hankekuvaus: Hankkeen tavoitteena on tuoda varsinaissuomalainen Virma-retkeilydata osaksi kansallista ulkoilutietopalvelua sekä parantaa retkeilyreittien ja -kohteiden ylläpitäjien valmiuksia palvelun hyödyntämiseen. Samalla Virma-dataa rikastetaan ulkoilutietopalvelun mahdollistamilla uusilla tietosisällöillä.

Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 2.11.2023. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 7.11.2023. Arvioinnissa on hyödynnetty hakemuksesta saadut asiantuntijakommentit. Hakemus sai arvioinnissa pistemäärän 25/44. Hakemuksen pisteet jäivät alle hakuilmoituksessa asetetun minimipisterajan (vähintään 60 % erityistavoitteen enimmäispistemäärästä). Hakemus esitetään hylättäväksi pisteytyksen perusteella.

 

R-01227 (hakemukset 403177, 403260, 403261, 403262, 403263 ja 403264) YTYÄ - Yritys- ja työssäkäyntialueiden älykkään liikkumisen ratkaisut (Varsinais-Suomen liitto - Egentliga Finlands förbund, Turun ammattikorkeakoulu Oy, Salon kaupunki, Kaarinan Kehitys Oy, Raision kaupunki ja Uudenkaupungin kaupunki)

Hankekuvaus: Hankkeessa havainnollistetaan valittujen työssäkäynti- ja yritysalueiden lähtötilanne Salossa, Uudessakaupungissa, Raisiossa ja Kaarinassa. Alueiden tarkat tarpeet älykkään kestävän liikkumisen edistämiseen määritellään ja tarvemäärittelyn ja markkinavuoropuhelun pohjalta alueilla käynnistetään uusia älykkäisiin digitaalisiin ratkaisuihin perustuvia liikkumiskokeiluja. Lisäksi hankkeessa käynnistetään alueellisen kestävän siirtymän verkoston toiminta Varsinais-Suomessa.

Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 2.11.2023. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 7.11.2023. Hakemus sai arvioinnissa pistemäärän 24/44. Hakemuksen pisteet jäivät alle hakuilmoituksessa asetetun minimipisterajan (vähintään 60 % erityistavoitteen enimmäispistemäärästä). Hakemus esitetään hylättäväksi pisteytyksen perusteella.

 

Toimintalinja 2 Hiilineutraali Suomi

Erityistavoite 2.2 Ilmastonmuutokseen sopeutumisen, riskien ehkäisemisen ja katastrofivalmiuden ja -palautuvuuden edistäminen

R-01226 (hakemukset 402964, 403225 ja 403226) RIMAT- Elintarvikeketjuun kohdistuvien ilmastonmuutosten riskienhallinta ja muutokseen sopeutuminen Varsinais-Suomessa (Turun ammattikorkeakoulu Oy, ProAgria Länsi-Suomi ry, Peimarin koulutuskuntayhtymä)

Hankekuvaus: Hankkeen tavoitteena on auttaa varsinaissuomalaisia elintarvikeketjun toimijoita ilmastonmuutokseen liittyvien riskien tunnistamisessa ja riskienhallinnan prosesseissa sekä edistää yritysten uusia pilottikokeiluja ilmastonmuutokseen varautumiseksi ja sopeutumiseksi. Toimijoita kootaan varsinaissuomalaisen ruokaketjun ilmastonmuutoksen riskienhallinnan ekosysteemiin ja mm. edistetään riskitietoisuutta ruokavarmuudesta viestinnällisin keinoin.

Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu kokouksessa 2.11.2023. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 7.11.2023. Arvioinnissa on hyödynnetty hakemuksesta saadut asiantuntijakommentit. Hakemus sai arvioinnissa pistemäärän 26/47. Hakemuksen pisteet jäivät alle hakuilmoituksessa asetetun minimipisterajan (vähintään 60 % erityistavoitteen enimmäispistemäärästä). Hakemus esitetään hylättäväksi pisteytyksen perusteella.

 

Erityistavoite 2.3 Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen

403298 Typen huuhtoumat kuriin peltojen kuitulisäyksellä (Luonnonvarakeskus)

Hankekuvaus: Hankkeessa tutkitaan syksyllä eri käyttöstrategiolla levitetyn kuitulietteen ja ravinnekuidun vaikutusta liukoisen typen huuhtoutumiseen ennen seuraavaa kasvukautta, seuraavan kasvukauden satoon ja maan orgaanisen hiilen pitoisuuteen. Huuhtoutumista tutkitaan maamonoliittikokeissa. Satovaikutuksia tutkitaan kenttäkokeilla.

Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 2.11.2023. Yleisen valintaperusteen 1 mukaan hankkeen toimenpiteiden ja tuen hakija tulee kuulua sen rahaston säädösten soveltamisalan piiriin, josta tukea haetaan. Hankkeen toimenpiteet tulee voida kohdentaa yleisasetuksen liitteessä mainittuun tukitoimityyppiin ja tuettavan toiminnan tulee olla ohjelman eritystavoitteen mukaista. Hanke ei täytä yleistä valintaperustetta 1, eikä sitä voida tämän vuoksi rahoittaa. Ylimaakunnallisten hankkeiden arviointikokous on käsitellyt hakemuksen 14.11.2023.

 

Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 2.11.2023. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 7.11.2023. Arvioinnissa on hyödynnetty hakemuksista saadut asiantuntijakommentit. Valintaesitykset käsitellään maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristön kokouksessa 8.12.2023 ja yksi valintaesitys hankekoon perusteella myös maakunnan yhteistyöryhmän kokouksessa 18.12.2023.

Koordinoiva Uudenmaan liitto vastaa tuen myöntämisestä hankkeille ja tekee viranomaispäätökset EURA 2021-järjestelmässä. Vasta nämä päätökset ovat valituskelpoisia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Hankerahoitusjaosto päättää esittää maakuntahallitukselle, ettei seuraaville hankkeille varata rahoitusta Varsinais-Suomen liiton vuosien 2021, 2022 ja 2023 indikatiivisesta EAKR-kehyksestä:

R-01164 (hakemukset 402967, 402997, 402998, 403037 ja 403335) LOBRA - Logistiikan Laboratorio

Hakijat: LIMOWA ry, Hämeen ammattikorkeakoulu Oy, TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry, TIEKE Utvecklingscentralen för Informationssamhälle rf, Työtehoseura ry, ruotsiksi Arbetseffektivitetsföreningen rf ja CaaS Nordic ry


403016 FINNEXPERIENCE - Kulttuuri- ja elämysteollisuuden kasvuohjelma

Hakija: Turku Science Park Oy Ab

 

R-01180 Digitaalisen retkeilydatan yhteentoimivuuden kehittäminen (Digiretki)

Hakijat: Varsinais-Suomen liitto - Egentliga Finlands förbund ja Turun yliopisto

 

R-01227 YTYÄ - Yritys- ja työssäkäyntialueiden älykkään liikkumisen ratkaisut

Hakijat: Varsinais-Suomen liitto - Egentliga Finlands förbund, Turun ammattikorkeakoulu Oy, Salon kaupunki, Kaarinan Kehitys Oy, Raision kaupunki ja Uudenkaupungin kaupunki

 

R-01226 RIMAT- Elintarvikeketjuun kohdistuvien ilmastonmuutosten riskienhallinta ja muutokseen sopeutuminen Varsinais-Suomessa

Hakijat: Turun ammattikorkeakoulu Oy, ProAgria Länsi-Suomi ry ja Peimarin koulutuskuntayhtymä

 

403298 Typen huuhtoumat kuriin peltojen kuitulisäyksellä

Hakija: Luonnonvarakeskus

 

Päätös

Tarja Nuotio ilmoitti esteellisyytensä hankkeiden "R-01180 Digitaalisen retkeilydatan yhteentoimivuuden kehittäminen (Digiretki)" sekä "R-01227 YTYÄ - Yritys- ja työssäkäyntialueiden älykkään liikkumisen ratkaisut"  käsittelyssä ja poistui asiakohtien käsittelyn ajaksi kokouksesta. 

Eeva-Johanna Eloranta ilmoitti esteellisyytensä hankkeiden "R-01227 YTYÄ - Yritys- ja työssäkäyntialueiden älykkään liikkumisen ratkaisut" ja "R-01226 RIMAT - elintarvikeketjuun kohdistuvien ilmastonmuutosten riskienhallinta ja muutokseen sopeutuminen Varsinais-Suomessa" käsittelyssä ja poistui asiakohtien käsittelyn ajaksi kokouksesta.

Laura Kontu ja Juhani Nummentalo ilmoittivat esteellisyytensä hankkeen "R-01227 YTYÄ - yritys- ja työssäkäyntialueiden älykkään liikkumisen ratkaisut" käsittelyssä ja he poistuivat asiakohdan käsittelyn ajaksi kokouksesta. 

Asiakohdan "R-01227 YTYÄ - Yritys- ja työssäkäyntialueiden älykkään liikkumisen ratkaisut" ajan puheenjohtajana toimi Markus Ylis-Junttila ja asiakohdan "R-01226 RIMAT - elintarvikeketjuun kohdistuvien ilmastonmuutosten riskienhallinta ja muutokseen sopeutuminen Varsinais-Suomessa" ajan Juhani Nummentalo.

Päätettiin esityksen mukaisesti.