Hankerahoitusjaosto, kokous 21.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 22 Rahoitushaku kansainvälisten hankkeiden valmisteluun, alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen AKKE, myönteiset päätökset

VSLDno-2023-211

Valmistelija

  • Petteri Partanen, elinkeinopäällikkö, petteri.partanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Kansallista Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahaa (AKKE) käytetään maakuntien liittojen päätösten mukaisesti maakuntastrategian ja hallituksen aluekehittämispäätöksen toimeenpanoa edistäviin kohteisiin.

Määrärahaa voidaan käyttää esimerkiksi alueiden vahvuuksiin ja erikoistumiseen perustuviin pienimuotoisiin, konkreettisiin kehittämis-, kokeilu- ja selvityshankkeisiin.

Kansainvälisten hankkeiden valmistelurahoituksen rahoitushaku oli auki 21.3.-21.6.2023. Valmistelurahoituksella tuetaan valmistelutyötä, joka tähtää hankehakemusten jättämiseen kansainvälisiin rahoitushakuihin. Valmistelurahoituksen painopiste on vaativissa kansainvälisissä EU-rahoitusohjelmissa, jotka edellyttävät kansainvälistä yhteistyötä ja kansainvälisiä hankekumppaneita (ns. konsortiota). Valmisteltavalla hankkeella tulee olla laajoja, Varsinais-Suomeen kohdistuvia aluekehitysvaikutuksia. Sen on tuettava Varsinais-Suomen maakuntaohjelman toteutusta ja eduksi luetaan hankkeen kohdentuminen älykkään erikoistumisen strategian painopisteisiin (sininen talous ja uudistuva teollisuus, innovatiiviset ruokaketjut sekä lääke- ja terveysteknologia).

Tukea myönnetään valmistelukonsortion laajuudesta ja rahoitusohjelman merkittävyydestä riippuen enintään 10 000–15 000 euroa, ja se voi kattaa maksimissaan 70 % hankkeen kokonaiskustannuksista. Valmistelurahoitusta on varattu myönnettäväksi yhteensä 100 000 euroa.

Hankkeissa noudatetaan seuraavia valintakriteereitä:

  1. perustuu Varsinais-Suomen maakuntaohjelmaan (pakollinen valintakriteeri) 
  2. tavoitteena hakemus kansainväliseen rahoitusohjelmaan
  3. edistää suoraan tai välillisesti elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä tai työllisyyttä tai 
  4. edistää osaamiseen ja innovaatioihin perustuvaa elinkeinorakenteen uudistumista

Varsinais-Suomen liittoon saatiin määräaikaan mennessä neljä hakemusta, joiden yhteenlaskettu haettu tukirahoitus oli 54 539 euroa. Hakemukset kohdistuvat monipuolisesti eri toimialoille ja niissä on potentiaalia isojen kansainvälisten hankkeiden syntymiseen. Myönteiset päätösesitykset ovat hakemusten mukaisia.

Myönteiset päätösesitykset (oheismateriaali):

MetaWeld (2023–411). Hakija Turun ammattikorkeakoulu

Hankkeen toteutusaika on 1.11.2023 - 30.4.2024

Hankkeen kuvaus:
Tavoitteena on valmistella kansainvälinen yhteistyöhanke nimeltään "MetRoWelD - Metaverse in Robotic Welding” Erasmus+ Alliances for Innovation -ohjelmaan keväällä 2024.

Haettavassa MetRoWelD -hankkeessa kehitetään hitsausrobotiikan metaverseympäristö, jota voidaan käyttää: 1) yritysten hitsauskehityksessä ja 2) oppimisympäristönä sekä toisella asteella että korkeakouluopetuksessa. Kansainvälisen hankkeen tavoite on, että kaikilla osapuolilla on turvallinen virtuaaliympäristö tehdä hitsausrobotiikkaan liittyviä kehittämistoimenpiteitä ja harjoituksia tavoitteellisesti. Kun hitsausrobottia voidaan käyttää metaverseympäristössä on yksittäiselle henkilölle mahdollista tarjota paljon laajempi kokonaisuus kuin fyysisen robotin kanssa on mahdollista. Tulevan MetRoWelD -hankkeen keskeisenä tavoitteena on työssä olevien jatkuva oppiminen ja yritysten automaatioasteen kasvun mahdollistaminen - ei vain hitsauksessa vaan myös laajemmassa kontekstissa.

Yhteys maakuntaohjelmaan:
• Hanke kohdistuu Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen sininen kasvu ja uudistuva teollisuus -teemaan
• Hankkeella lisätään kansainvälistä näkyvyyttä, kumppanuutta ja hankeyhteistyötä
• Sillä tuetaan sinisen talouden kärkiyhtiöiden ja pienten kansainvälisten kasvuyritysten yhteistyötä sekä niiden verkottumista korkeakoulujen kanssa
• Hyödynnetään EU:n tarjoamia uusia rahoitusmahdollisuuksia alueen omista vahvuuksista nousevien tavoitteiden toteuttamiseen
• Tuetaan yritysten innovaatiotoimintaa tavoitteena jatkuva yritysten kansallisen ja kv. kilpailukyvyn parantamista

Perustelut päätösesitykselle:
Hankkeessa valmistellaan hakemus Erasmus+ -ohjelmaan. Ohjelmasta haettava hanke tukee maakuntaohjelman toteuttamista ja kohdentuu älykkään erikoistumisen teemaan sininen talous ja uudistuva teollisuus. Valmistelukonsortiossa on mukana toimijoita neljästä eri maasta.

 

Future electrified mobility and expertise in European value change (2023–414). Hakija Yrityssalo Oy

Hankkeen toteutusaika on 15.8.2023-15.4.2024

Hankkeen kuvaus:
Kv-valmisteluhankkeen tavoitteena on koota hanketoimijoiden konsortio, joka valmistelee tulevan EU-rahoitteisen hankehakemuksen ja sitoutuu toteuttamaan hanketta yhdessä tehdyn suunnitelman mukaisesti. Yrityssalo tavoittelee osatoteuttajan roolia hankkeessa. Rahoitusta haetaan I3 (Interregional Innovation Investments) instrumentista tai Erasmus+ ohjelmasta, mikäli siihen aukeaa sopiva haku loppuvuonna 2023.

Haettavassa EU-hankkeessa lähtökohtana on edistää yhteiskunnan sähköistymistä uusien teknologioiden ja innovaatioiden avulla koko akkuarvoketjussa sekä myötävaikuttaa akkuklusterin kansainvälisten kumppanuuksien syntymistä. ldeana on myös hankkeistaa jatkokehittäminen EU:n jäsenvaltioiden yhdessä asettamien tavoitteiden mukaisiksi ja näin kaventaa eri alueiden/jäsenvaltioiden kehityseroja ja edistää yhteenkuuluvuutta.

Yhteys maakuntaohjelmaan:
Varsinais-Suomen maakuntaohjelman mukaisesti hankkeessa keskitytään puhtaiden ratkaisujen, innovaatioiden ja kestävän kasvun edelläkävijyyteen.

Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen strategian mukaisesti hanke keskittyy innovaatiotoiminnan ja kansainvälisyyden kehittämiseen. Lisäksi hankkeessa myötävaikutetaan puhtaiden ja resurssiviisaiden ratkaisujen edistämiseen.

Perustelut päätösesitykselle:
Hankkeessa valmistellaan hakemus I3 instrumenttiin tai Erasmus+ -ohjelmaan. Ohjelmasta haettava hanke tukee maakuntaohjelman toteuttamista ja kohdentuu älykkään erikoistumisen teemaan sininen talous ja uudistuva teollisuus. Valmistelukonsortiossa on mukana toimijoita neljästä eri maasta.

 

Ylipainon ja tulehduksen vuorovaikutus polven nivelrikon synnyssä (2023–416). Hakija Turun yliopisto.

Hankkeen toteutusaika on 21.6.2023-30.4.2024

Hankkeen kuvaus:
Hankkeessa valmistellaan hakemus Horizon Europe ohjelman Tackling diseases -hakuun.

Haettavassa hankkeessa tavoitteena on selvittää ylipainon ja tulehduksen vuorovaikutusta polven nivelrikon synnyssä. Hanke hyödyntää useita uusia tutkimusmenetelmiä, mukaan lukien nivelkudosten kuvantaminen kolmiulotteisen histologian avulla, sekä geenien ilmentymisen mittaaminen suoraan kudosnäytteistä RNA-sekvensoinnin avulla. Kyseiset menetelmät mahdollistavat kohdekudosten rakenteellisten muutosten sekä toiminnallisten muutosten mittaamisen yksittäisten solujen tasolla. Tutkimus käsittää sekä potilasnäytteitä että uusia nivelrikon eläinmalleja. Lisäksi tutkitaan ruokahalua vähentävän GLP1RA-lääkkeen (Semaglutidi) sekä lihavuusleikkauksen vaikutusta taudin kehittymiseen. Tulosten avulla tunnistetaan uusia biomarkkereja, jotka heijastavat taudin syntyä ja kehittymistä kuvaavia prosesseja.

Yhteys maakuntaohjelmaan:
Valmisteltavalla hankkeella on laajoja alueellisia vaikutuksia, jotka liittyvät keskeisesti maakuntaohjelman tavoitteeseen 14 sekä siihen kytkeytyviin toimenpiteisiin 33 ja 34. Lisäksi hanke kohdentuu Varsinais-Suomen liiton älykkään erikoistumisen strategian painopisteeseen lääke- ja terveysteknologia.

Perustelut päätösesitykselle:
Hankkeessa valmistellaan hakemus Horizon Europe -ohjelmaan. Ohjelmasta haettava hanke tukee maakuntaohjelman toteuttamista ja kohdentuu älykkään erikoistumisen teemaan lääke- ja terveysteknologia. Valmistelukonsortiossa on mukana toimijoita neljästä eri maasta.

 

Taide ja kiertotalous (2023–417). Hakija Turun ammattikorkeakoulu.

Hankkeen toteutusaika on 1.9.-31.12.2023

Hankkeen kuvaus:
Hankkeessa valmistellaan Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian koordinoima Creative Europe -hakemus (2023) nimeltään Artistic Encounters and Circling Materialities.

Haettavassa hankkeessa edistetään taide- ja kulttuurialan kiertotalousosaamista yhteistyössä eurooppalaisten kumppanien kanssa. Tavoitteena on luoda tiiviimpää yhteistyötä oppilaitosten, kulttuurialan vapaan kentän ja alueellisten kiertotalouskeskusten kanssa, jotta osaamisen uudistaminen vastaa nopeasti mm. ilmastonmuutoksen, elinkeino- ja työelämän sekä toimintaympäristön muutoksesta aiheutuviin osaamistarpeisiin

Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hankkeen sisällöt toteuttavat Varsinais-Suomen Maakuntastrategiaa 2040+ kehittämällä ekologista ja kulttuurista vastuullisuutta. Hankkeessa kasvatetaan ymmärrystä taiteen vihreän siirtymän kysymyksistä sekä alueellisten että kansainvälisten kumppanien kanssa. Tuomalla taiteen ja kiertotalouden ammattilaiset yhteen vauhditetaan uusien toimintamallien kokeiluja tavoitteena ekologinen ja kulttuurinen kestävyys.

Perustelut päätösesitykselle:
Hankkeessa valmistellaan hakemus Creative Europe -ohjelmaan. Ohjelmasta haettava hanke tukee maakuntaohjelman toteuttamista. Valmistelukonsortiossa on mukana toimijoita neljästä eri maasta.

Hankkeet on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 18.8.2023.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Hankerahoitusjaosto päättää esittää maakuntahallitukselle, että

Turun ammattikorkeakoululle myönnetään hankkeeseen ”MetaWeld” (2023–411) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, kansainvälisten hankkeiden valmistelu -rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (18 000 euroa), kuitenkin enintään 12 600 euroa.

Yrityssalo OY:lle myönnetään hankkeeseen ”Future electrified mobility and expertise in European value change” (2023–414) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, kansainvälisten hankkeiden valmistelu -rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (21 400 euroa), kuitenkin enintään 14 980 euroa.

Turun yliopistolle myönnetään hankkeeseen ”Ylipainon ja tulehduksen vuorovaikutus polven nivelrikon synnyssä” (2023–416) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, kansainvälisten hankkeiden valmistelu -rahoitusta 66,7 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (18 000 euroa), kuitenkin enintään 12 000 euroa.

Turun ammattikorkeakoululle myönnetään hankkeeseen ”Taide ja kiertotalous” (2023–417) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, kansainvälisten hankkeiden valmistelu -rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (21 370 euroa), kuitenkin enintään 14 959 euroa. 

Päätös

Eeva-Johanna Eloranta ilmoitti esteellisyytensä Turun ammattikorkeakoulun MetaWeld (2023-411) ja Taide ja kiertotalous (2023–417) hankeasioiden käsittelyn ajaksi palvelussuhde- ja toimeksiantosuhdejäävin perusteella.

Päätös esityksen mukaisesti.