Perustelut
Kansallista Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahaa (AKKE) käytetään maakuntien liittojen päätösten mukaisesti maakuntastrategian ja hallituksen aluekehittämispäätöksen 2020–2023 toimeenpanoa edistäviin kohteisiin.
Määrärahaa voidaan käyttää esimerkiksi alueiden vahvuuksiin ja erikoistumiseen perustuviin pienimuotoisiin, konkreettisiin kehittämis-, kokeilu- ja selvityshankkeisiin.
Hankkeissa noudatetaan seuraavia valintakriteereitä:
- perustuu Varsinais-Suomen maakuntaohjelmaan (pakollinen valintakriteeri)
- edistää suoraan tai välillisesti elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä tai työllisyyttä tai
- edistää osaamiseen ja innovaatioihin perustuvaa elinkeinorakenteen uudistumista tai
- edistää pienimuotoisia kokeiluja ja pilotointeja
- lisäksi aluekehittämiskeskusteluhankkeiden pitää edistää teemojen Saaristomeri tai Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana toteuttamista.
10.2.2023 päättyneellä hakukierroksella hakemusten tuli kohdentua yhteen seuraavista AKKE-määrärahoista:
- Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimeenpanoa ja erityisesti siinä kirjattujen toimenpiteiden toteuttamista edistävät hankkeet. AKKE-rahoitusta on käytettävissä 705 000 euroa.
- Alueelliset innovatiiviset ja kokeilevat toimet (AIKO), joilla edistetään alueiden muutosjoustavuutta muuttuvassa toimintaympäristössä, jota ovat viime aikoina haastaneet kansainväliset kriisit. Lisäksi määrärahaa voidaan käyttää rakennemuutosten ennakointiin ja tukemiseen, kestävään elinkeinojen uudistamiseen sekä alueiden älykkääseen sopeutumiseen. Alueellisiin innovaatioihin ja kokeiluihin tarkoitettua määrärahaa on käytettävissä 460 000 euroa.
- Hankkeet, jotka edistävät valtion ja Varsinais-Suomen aluekehittämiskeskustelujen yhteistyöasiakirjassa sovittujen teemojen toteuttamista (lue työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta lisää). Varsinais-Suomessa AKKE-rahoitettavat teemat ja niiden kehittämisen kärjet ovat:
Saaristomeri
- Saaristomeren veden laadun parantaminen
- Kestävä ympärivuotinen matkailu
- Saavutettavuus: tulevaisuuden tarpeisiin vastaavat saaristoliikenteen yhteydet ja digitalisaation potentiaalien realisointi
Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana
- TKI-rahoituksen kasvattaminen
- tavoitteena on tukea mm. maakunnallisen TKI-tiekartan laatimista laajassa alueellisessa yhteistyössä
Saaristomeriteeman edistämiseen on AKKE-rahoitusta käytettävissä 610 000 euroa ja Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana 337 000 euroa.
Varsinais-Suomen liittoon saatiin 19 hakemusta, joiden yhteenlaskettu haettu tukirahoitus oli 1 163 229 euroa. Myönteisten päätösesitysten tukisumma yhteensä on 436 442 euroa. Varsinais-Suomen liitolla on käytettävissä Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen -rahoitusta 2,1 miljoonaa euroa.
Myönteiset päätösesitykset (liitteet):
Varsinais-Suomen maakuntaohjelman toimeenpanosuunnittelu liikunnan näkökulmasta - VS liikuntastrategia Suomeen (2023–149). Hakija Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry (Liiku)
Hankkeen toteutusaika on 1.3.2023-30.6.2024
Hankkeen kuvaus:
Tavoitteena on liikuntastrategiaprosessi laajalla osallistujajoukolla. Hankkeella luodaan käytännön tavoitteet ja toimenpidesuunnitelma maakuntastrategiassa esille nostettuun mahdollisuuteen nähdä Varsinais-Suomi ”aktiivisten ihmisten maakuntana, jossa taiteen, kulttuurin, liikunnan, ulkoilumahdollisuuksien ja yhdessä tekemisen kautta luodaan hyvinvointia”.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Perustuu maakuntaohjelmaan konkretisoiden sen jalkauttamista liikunnan keinoin. Edistetään elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä luomalla parempia edellytyksiä asukkaiden työkyvyn, terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen ja ylläpitämiseen osana ennaltaehkäiseviä palveluja. Määritellään toimenpiteitä osaavan työvoiman takaamiseksi liikunnan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan. Lisätään kuntien yhteistyötä ulkoilu-, liikunta- ja retkeilypaikkojen kokonaisuuden kehittämisessä ja laaditaan kehittämisen tueksi maakunnallinen ohjelma (tavoite 25). Tuetaan kunnissa tehtävää hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä elinympäristön hyvinvointivaikutusten sekä terveellisten elintapojen ottamiseksi osaksi maakunnan asukkaiden elämää (tavoite 26).
Perustelut päätösesitykselle:
Hanke tukee suoraan maakuntaohjelman toimenpiteen toteuttamista. Liikuntastrategiaprosessi on tarpeellinen ja teema tärkeä. Strategia tehdään laajasti osallistaen ja siihen sisältyy konkreettinen jalkauttamissuunnitelma. Kustannusarvio on kohtuullisen pieni. Laajassa kohderyhmässä ovat mukana mm. kaikki Varsinais-Suomen kunnat.
Jatkuvan oppimisen alueellinen yhteistyö (2023–150). Hakija Turun kaupunki
Hankkeen toteutusaika on 1.5.2023 - 31.5.2024
Hankkeen kuvaus:
Jatkuvan oppimisen alueellinen yhteistyö -hanke on ensimmäinen askel kohti Varsinais-Suomen yhteistä jatkuvan oppimisen strategiaa sekä maakunnallista jatkuvan oppimisen ekosysteemiä. Hankkeen toteuttaa Turun kaupungin osaamisen kärkihanke, mutta se perustuu laajaan maakunnalliseen yhteistyöhön ja yhteisesti havaittuun tarpeeseen toiminnan paremmasta koordinoinnista. Hakemuksen liitteenä on 12 suunnittelutyössä mukana olleen sidosryhmäorganisaation aiesopimus työsuunnitelman mukaisen toiminnan tukemisesta. Hankkeen tärkeimpänä päämääränä on toimijoiden sitouttamisen lisäksi sen varmistaminen, että työtä ohjataan maakunnassa kokonaisuutena ajantasaisen tiedon pohjalta.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Toimivat ja saavutettavat jatkuvan oppimisen palvelut ovat välttämättömiä sekä maakunnan muutosjoustavuuden että kilpailu- ja innovaatiopotentiaalin kannalta (maakuntaohjelman toimenpiteet 33, 40, 41). Yksilötasolla taas kaikille mahdollistuva jatkuva oppiminen on oleellinen tekijä henkilökohtaisen potentiaalin saavuttamisen, hyvinvoinnin luomisen ja osallisuuden kannalta (etenkin maakuntaohjelman toimenpide 21, myös 15–17). Hanke tukee vahvasti myös maakuntaohjelman tavoitetta yhdessä tekemisestä ja tietoon perustuvasta päätöksenteosta.
Perustelut päätösesitykselle:
Hakemuksesta käy selvästi ilmi hankkeen alueellinen tarve, minkä lisäksi on selkeästi osoitettu hankkeen kytkeytyminen Varsinais-Suomen maakuntaohjelmaan. Tavoitteet ja niihin pääsemiseksi suunnitellut kolme työkokonaisuutta on esitetty selkeästi. Hankkeeseen on aiesopimuksin sitoutunut 12 alueellista toimijaa ja eri koulutustasot ovat hyvin mukana. Hanke sisältää myös vahvan ennakointiin liittyvän jalkauttamisosion.
Osaajia maakuntaan (2023–156). Hakija Turun ammattikorkeakoulu
Hankkeen toteutusaika on 1.5.2023-31.5.2024
Hankkeen kuvaus:
Keskeisimpänä tavoitteena on osaavan työvoiman saatavuuden parantaminen seutukaupungeissa ja samalla edistää alueen yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä. Hankkeen tarjoamat palvelut tukevat yritysten kasvumahdollisuuksia ja edistävät myös kansainvälistä kilpailukykyä. Hankkeessa testataan ja pilotoidaan palvelujen jalkauttamista, josta hyötyvät myös seutukaupungit. Tavoitteena on, että yritysten kyky toimia omilla markkinoillaan kilpailukykyisesti paranee, myös aluekehittämisen näkökulmasta. Tarve on todettu seutukaupungeissa ja pilotoinnilla etsitään toimivia ratkaisuja, joilla kaupungit voivat itsekin tukea työvoiman saatavuutta.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Turun AMK:n uuden strategian tavoitteet ovat yhteneväisiä Varsinais-Suomen maakuntastrategian kanssa. Hankkeessa vahvistetaan ja rakennetaan lisää suoria rekrytointikanavia ja työharjoittelumalleja oppilaitosten ja yritysten välille ja muodostetaan oppilaitosten ja yritysten yhteistyötä edistäviä ekosysteemejä. Maakunta houkuttelee yhä enemmän osaajia niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Ennakoidaan kärkitoimialojen osaamistarpeita ja edistetään osaavan työvoiman saatavuutta. Maakunnan korkea ja monipuolinen osaaminen kanavoituu alueen hyvinvoinniksi. Jatkuvaa oppimista ja elämänkokemusta arvostetaan ja edistetään.
Perustelut päätösesitykselle:
Hanke tukee aluekehittämiskeskustelujen teeman Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana toteuttamista. Toimintasuunnitelma on selkeä ja sisältää konkreettisia sekä monipuolisia toimenpiteitä. Tarve saada Turun ammattikorkeakoulun palveluja laajemmin maakuntaan on lähtöisin Uudestakaupungista ja Loimaalta. Mukana on myös molempien seutukaupunkien lausunto hankkeen tärkeydestä. Hanke tukee yritysten rekrytointeja ja TKI-toimintaa.
Virtuaalinen ja elävä taide ikääntyneiden elämyksellisen arjen mahdollistajana (2023–159). Hakija Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry
Hankkeen toteutusaika on 1.6.2023-31.5.2024
Hankkeen kuvaus:
Palkataan ammattitaiteilijataustainen projektityöntekijä toteuttamaan vanhusten kanssa yhteisötaiteen keinoin sisältöjä siirrettäväksi lisättyyn todellisuuteen ja virtuaaliseen maailmaan. Sisällöt voivat olla kuvataidetta, lausuntaa, tanssia tai ihan mitä vaan vanhukset haluavat toteuttaa. Yhteisenä teemana on kuitenkin luonto ja erityisesti meriluonto -teema. Nämä yhdessä toteutetut sisällöt siirretään digitaaliseen AR-muotoon tai virtuaaliseen muotoon, jolloin niistä pääsevät nauttimaan muutkin vanhukset, omaiset, lapset, matkailijat jne. Ideana on tehdä paikallisia kulttuurisia sisältöjä, joita voisi sitten jakaa myös muiden V-S alueen kuntien kanssa. Toiminta on liikkuvaa.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hankkeen kautta parannetaan kulttuurin monialaista saavutettavuutta ja tuetaan maakunnan kykyä ja osaamista tuottaa, hankkia ja mahdollistaa kulttuuri- ja taidepalveluja. Varsinais-Suomen vision mukaan maakunta on vuonna 2040 jokaiselle hyvinvoinnin mahdollisuuksia tarjoava yhteisöllinen maakunta. Tämä hanke mahdollistaa ikäihmisten taiteen ja luontokokemuksen sekä fyysistä ja sosiaalista saavutettavuutta ja saa heidät mukaan yhteisiin tapahtumiin vaihtoehtoisilla tavoilla. Maakunnassa panostetaan syrjäytymiskehityksen ja yksinäisyyden vähentämiseen. Hanke tuo ihmisiä yhteen. Osallisuus lisääntyy ja ikääntyneet saavat käyttää voimavarojaan olla aktiivisia toimijoita taiteen parissa. Rakennetaan varsinaissuomalaisen osallisuuden toimintamalleja, jotka tukevat aktiivista kansalaisuutta ja yhteisöllisyyttä. Tuetaan kuntien ja kolmannen sektorin yhteistyötä pirteällä tavalla. Digisyrjäytyminen vähenee.
Perustelut päätösesitykselle:
Hanke lisää taiteen toimintakenttää, avartaa hoitolaitosten ja ikäihmisten arkea, vahvistaa kuntarajat ylittävää yhteistyötä sekä hyödyntää uudehkoa tekniikkaa ja etsii uusia tapoja sen käyttämiseen. Hakija tuntee hyvin kohderyhmän. Konkreettisena pilottialueena on yksi Turun kaupunginosa ja 3–4 kuntaa Varsinais-Suomessa.
Varsinais-Suomen TKI-tiekartta (2023–161). Hakija Turku Science Park
Hankkeen toteutusaika on 1.4.-31.12.2023
Hankkeen kuvaus:
Tiekarttatyö perustuu maakunnan älykkään erikoistumisen strategian painopisteisiin, mutta tulokulma on tätä laajempi. Tavoitteena on kirkastaa maakunnan profiloituminen T&K toiminnan kentässä ja valita painopisteet, joissa TKI-rahoitusta voidaan lisätä. Tavoitteena on selvittää tulevaisuuden tutkimusaiheet maakunnan korkeakouluissa. Hahmotetaan toimintatapoja, joilla saadaan laaja-alaisempia kokonaisuuksia aikaan. Määritellään keskeiset olemassa olevat ja potentiaaliset TKI-alustat. Määritellään alat, joissa on ehyt arvoketju koulutuksesta tutkimukseen, TKI-toimintaa tukevaan infrastruktuuriin ja alansa huippuyrityksiin. Hankkeen aikana sovitaan myös tiekartan päivitysprosessista.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Maakuntastrategiassa 2040+ on toimenpiteenä laatia maakunnallinen tutkimus-, kehitys- ja innovaatioyhteistyön tiekartta, joka tuo yritykset, korkeakoulut ja julkisen sektorin yhteen. Maakunnan aluekehittämiskeskustelujen yhteistyöasiakirjassa kärkenä on osaava työvoima TKI-toiminnan takaajana ja tavoitteena TKI-rahoituksen kasvattaminen.
Perustelut päätösesitykselle:
Hanke toteuttaa suoraan maakuntaohjelman toimenpidettä sekä tukee aluekehittämiskeskustelujen teeman Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana toteuttamista. Kustannusarvio on kohtuullinen ja toteutusaika tiivis. Hakijana on Turku Science Park, mutta mm. alueen korkeakoulut ovat olleet kiinteästi mukana hankkeen valmistelussa, ja yritysmaailman osallistetaan laadintaprosessiin. Tavoitteena on myös sopia tiekartan päivityksen tavasta hankkeen jälkeen.
CAP:in toteutuksen edistäminen Saaristomeren valuma-alueella (2023–162). Hakija MTK-Varsinais-Suomi
Hankkeen toteutusaika on 1.3.2023-31.10.2024
Hankkeen kuvaus:
Hankkeen tarkoituksena on neuvonnan ja tiedotuksen avulla varmistaa, että Saaristomeren valuma-alueella toimivat maatalousyrittäjät hakevat mahdollisimman kattavasti CAP:n ympäristötoimia valtakunnallisesta rahoituksesta ja toimenpiteet kohdentuvat vesiensuojelun kannalta parhaalla tavalla. Lisäksi muita ympäristötoimia, kuten pellon vesitalouden parantamista, viljelykiertoa ja erilaisten maanparannusaineiden lisäämistä pelloille ml. KIPSI-hanke, edistetään tehokkaasti Varsinais-Suomessa.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Varsinais-Suomen maakuntastrategiassa yhtensä keskeisenä tavoitteena on, että Itämeren alueen ympäristö- ja ilmastokestävin maatalous puolittaa ravinnevalumat ja parantaa Saaristomeren tilan tyydyttävästä hyvään.
Perustelut päätösesitykselle:
Aihe on tärkeä ja tarve perusteltu. Hanke edistää maakuntaohjelman toteuttamista ja kohdentuu suoraan aluekehittämiskeskustelujen teeman Saaristomeri toimeenpanoon. Hanke edistää maatalouden vesiensuojelua täydentämällä CAP27-kauden toimenpiteiden vaikuttavuutta, lisäämällä viljelijöiden osaamista sekä erityisesti tunnistamalla tuotannon keskittymiä. Tuotantotyypeittäin kohdennettavat tukipolut on uusi tulokulma, joka tuo aiheen entistä lähemmäksi viljelijöitä.
Meriteollisuusverkoston toimitusvarmuuden tukeminen (2023–166). Hakija Turun yliopisto; Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus (Brahea-keskus)
Hankkeen toteutusaika on 1.4.2023-31.5.2024
Hankkeen kuvaus:
Tavoitteena on saavuttaa parempi ymmärrys toimitusketjujen häiriötekijöistä laivanrakentamisessa ja niiden ennakoinnissa sekä lieventämiskeinoista meriteollisuuden verkostossa. Hanke lisää osaltaan Varsinais-Suomen kärkialalla toimivan telakan toimittajaverkoston resilienssiä ja kilpailukykyä. Tavoitteena on nostaa esiin kriittisimpiä toimitusketjuja mahdollisimman hyvän vaikuttavuuden aikaansaamiseksi. Hankkeessa tuotettava ja testattava toimintatapa voidaan ottaa käyttöön laajemmin meriteollisuuden toimitusketjujen jatkuvuudenhallinnassa.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke toteuttaa Varsinais-Suomen maakuntaohjelman visiota Muutoksia ennakoiva ja kasvuhakuinen digimaakunta. Korkeakoulu- ja yritysyhteistyönä kehitetään yhden maakunnan kärkialan – sinisen talouden – ydinaluetta. Hankkeessa tuotetaan ja pilotoidaan kehittämistoimia, joilla parannetaan meriteollisuusyritysten osaamista toimitusvarmuuden turvaamiseksi.
Perustelut päätösesitykselle:
Selkeä ja hyvin rakennettu laajavaikutteinen hanke, joka pyrkii turvaamaan yhden maakunnan kärkitoimialan toimintaedellytyksiä myös tulevaisuudessa. Meriklusterin veturiyritys (Meyer Turku Oy) on myös tunnistanut tarpeen kehittää toimittajaverkoston toimitusvarmuutta ja jatkuvuudenhallintaa. Kehittämistarpeet seulotaan yrityshaastatteluiden avulla, jolloin saadaan verkoston keskeisten toimijoiden näkemykset esiin.
Saaristomeren seurantajärjestelmä (2023–167). Hakija Varsinais-Suomen liitto
Hankkeen toteutusaika on 1.5.2023-31.10.2023
Hankkeen kuvaus:
Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa Varsinais-Suomen maakuntaohjelman mukaisen Saaristomeren seurantajärjestelmän toteuttaminen niin, että sen vaikuttavuus on mahdollisimman suuri. Hankkeen keskeisinä osatavoitteina ovat 1) Saaristomeren seurantajärjestelmän tarvekartoituksen laatiminen, 2) eri tietolähteiden kartoitus ja 3) esitys seurantajärjestelmän toteutustavasta.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke toteuttaa suoraan maakuntaohjelman toimenpidettä 7 (Tuotetaan avoin Saaristomeren ja sen valuma-alueen seuranta- ja monitorointijärjestelmä, joka hyödyntää ravinnevaluma- ja ravinnekuormitustietoja). Hankkeessa laaditaan selvitys seurantajärjestelmän vaatimuksista ja esitys sen toteuttamistavasta. Hanke toteuttaa myös toimenpidettä 31 (Jaetaan avointa tietoa ja panostetaan sen hyödyntämiseen, parannetaan datan yhteen toimivuutta ja suositaan avoimen lähdekoodin ratkaisuja), sillä hanke mahdollistaa tiedon kokoamisen yhteen eri lähteistä ja edistää Saaristomeren tilaan liittyvän tiedon avointa saatavuutta. Lisäksi hanke liittyy laajasti muihin maakuntaohjelman tavoitteen 3 alla oleviin toimenpiteisiin, joissa edistetään maatalouden kestäviä ratkaisuja sekä lisätään maatalouden ravinnevirtojen hyödyntämistä.
Perustelut päätösesitykselle:
Hanke toteuttaa suoraan maakuntaohjelman toimenpidettä sekä tukee aluekehittämiskeskustelujen teeman Saaristomeri toteuttamista. Kustannusarvio on kohtuullinen, toteuttamisaika tiivis ja suunnitelma selkeä. Hankkeessa muodostetaan kokonaiskuva siitä, millaiselle tiedolle on tarvetta ja mitkä eri asiat tulisi huomioida maakuntaohjelman mukaisen Saaristomeren seurantajärjestelmän toteutuksessa.
Elinvoimaa yrittäjämäisellä osaamisella - kehittämismalli kuntiin (2023–170). Hakija Varsinais-Suomen yrittäjät
Hankkeen toteutusaika on 1.5.2023 – 31.12.2024
Hankkeen kuvaus:
Tavoitteena on yrittäjämäisen osaamisen kehittämismallin rakentaminen pilottikuntiin (Parainen ja Naantali). Mallin toteuttaminen ja arviointi kulkevat pilottikunnissa käsi kädessä. Toiminta juurrutetaan pilottikuntiin jo hankkeen aikana. Lopputuloksena on näin paitsi muihin kuntiin monistettavan kehittämismallin kuvaus, niin myös kahden kunnan tosiasiallinen käytännön kokeilu yrittäjyyskasvatuksen strategisesta hyödyntämisestä osana kunnan elinvoimatyötä.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke vastaa Varsinais-Suomen maakuntaohjelman tavoitteeseen 8: Maakunnan korkea ja monipuolinen osaaminen kanavoituu alueen hyvinvoinniksi. Jatkuvaa oppimista ja elämänkokemusta arvostetaan ja tavoitteeseen 8 liittyvät toimenpiteet 21 ja 23.
Hanke vastaa myös maakuntaohjelman tavoitteeseen 14. Korkeakoulujen, yritysten ja julkisen sektorin yhteisissä kehittämisyhtiöissä syntyy huipputuotteita, -palveluita ja -sisältöjä, jotka vahvistavat maakunnan elinvoimaa ja erityisesti tavoitteeseen 14 liittyvä toimenpide 36.
Perustelut päätösesitykselle:
Selkeä ja hyvin laadittu suunnitelma. Mukana pilottikunnat, joissa tehdään jo hankkeen aikana konkreettisia toimenpiteitä ja kokeiluja. Luotu toimintamalli on monistettavissa myös muihin kuntiin. Osatoteuttaja YES ry tuo mukaan vahvaa yrittäjyyskasvatusosaamista. Toteutuksessa hyödynnetään myös palvelumuotoilua.
Sadat saaret ja lahdelmat -Vakka-Suomen merialueen helmet (2023–204). Hakija Uudenkaupungin kaupunki. Osatoteuttajat Kustavin ja Taivassalon kunnat.
Hankkeen toteutusaika on 1.4.2023-1.6.2024
Hankkeen kuvaus:
Jotta kestävää ja ympärivuotista matkailua Vakka-Suomessa voitaisiin kehittää, tarvitaan saariston olosuhteiden, vahvuuksien, haasteiden kartoitusta. Hankkeessa rakennetaan uuden yhteistyön pohjaa saaristoalueen matkailun kehittämiselle, tehdään place making pohjaista kehittämissuunnittelua alueen helmikohteisiin sekä luodaan karttapohjainen nykytila-analyysi ja tulevaisuuden askelmerkit kartta.
Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke tukee alueen saaristo- ja rannikkoalueen matkailun kehittämistä luomalla eräänlaisen lähtöpisteen taustaselvityksen ja karttavisualisoinnin avulla. Lisäksi hankkeen aikana luodaan tiekarttamainen taso, joka luotaan tulevaisuuteen. Hanke ei hyödytä vain matkailijoita, vaan samalla tulee huomioitua alueen asukkaiden ja vapaa-ajanasukkaiden virkistysmahdollisuudet.
Perustelut päätösesitykselle:
Hanke edistää aluekehittämiskeskustelujen teeman Saaristomeri toteuttamista. Toteutuksessa on mukana kolme vakkasuomalaista kuntaa. Laajasti osallistaen tehtävä visuaalinen matkailun ja virkistyksen teemakartta palvelee alueen toimijoita myös hankkeen päättymisen jälkeen.
Hankkeet on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 24.2.2023.
Ehdotus
Esittelijä
-
Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi
Hankerahoitusjaosto päättää esittää maakuntahallitukselle, että
Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:lle myönnetään hankkeeseen ”Varsinais-Suomen maakuntaohjelman toimeenpanosuunnittelu liikunnan näkökulmasta - VS liikuntastrategia Suomeen” (2023–149) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen -rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (20 500 euroa), kuitenkin enintään 14 350 euroa.
Turun kaupungille myönnetään hankkeeseen ”Jatkuvan oppimisen alueellinen yhteistyö” (2023–150) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen -rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (88 905 euroa), kuitenkin enintään 62 233 euroa
Turun ammattikorkeakoululle myönnetään hankkeeseen ”Osaajia maakuntaan” (2023–156) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, aluekehittämiskeskustelut -rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (75 965 euroa), kuitenkin enintään 53 175 euroa
Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:lle myönnetään hankkeeseen ”Virtuaalinen ja elävä taide ikääntyneiden elämyksellisen arjen mahdollistajana” (2023–159) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, alueelliset innovatiiviset ja kokeilevat toimet -rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (48 302 euroa), kuitenkin enintään 33 811 euroa
Turku Science Park Oy:lle myönnetään hankkeeseen ”Varsinais-Suomen TKI-tiekartta” (2023–161) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, aluekehittämiskeskustelut -rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (43 191 euroa), kuitenkin enintään 30 233 euroa
MTK-Varsinais-Suomelle myönnetään hankkeeseen ”CAP:in toteutuksen edistäminen Saaristomeren valuma-alueella” (2023–162) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, aluekehittämiskeskustelut -rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (98 442 euroa), kuitenkin enintään 68 909 euroa
Turun yliopistolle; Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus (Brahea-keskus) myönnetään hankkeeseen ”Meriteollisuusverkoston toimitusvarmuuden tukeminen (2023–166) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen -rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (99 032 euroa), kuitenkin enintään 69 323 euroa. Lopullinen rahoittajaa sitova rahoituspäätös tehdään, kun Brahean hakemien uusien hankkeiden toimeenpanon jatkuvuus on varmistettu.
Varsinais-Suomen liitolle myönnetään hankkeeseen ”Saaristomeren seurantajärjestelmä” (2023–167) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, aluekehittämiskeskustelut -rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (26 594 euroa), kuitenkin enintään 18 616 euroa
Varsinais-Suomen yrittäjät ry:lle (Osatoteuttaja Valtakunnallinen YES ry) myönnetään hankkeeseen ”Elinvoimaa yrittäjämäisellä osaamisella - kehittämismalli kuntiin” (2023–170) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, alueelliset innovatiiviset ja kokeilevat toimet -rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (81 900 euroa), kuitenkin enintään 57 330 euroa
Uudenkaupungin kaupungille (Osatoteuttajat Kustavin ja Taivassalon kunnat) myönnetään hankkeeseen ” Sadat saaret ja lahdelmat -Vakka-Suomen merialueen helmet (2023–204) Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen, aluekehittämiskeskustelut -rahoitusta 70,0 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista (40 660 euroa), kuitenkin enintään 28 462 euroa
Päätös
Puheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta ilmoitti esteellisyytensä hankkeen "Osaajia maakuntaan (2023–156)" käsittelyssä ja poistui asiakohdan käsittelyn ajaksi kokouksesta. Sanna Pitkänen toimi puheenjohtajana asiakohdan ajan.
Laura Kontu ilmoitti esteellisyytensä hankkeen "Sadat saaret ja lahdelmat -Vakka-Suomen merialueen helmet (2023–204)." käsittelyssä ja poistui asiakohdan käsittelyn ajaksi kokouksesta.
Tarja Nuotio ilmoitti esteellisyytensä hankkeen "Saaristomeren seurantajärjestelmä (2023–167)" käsittelyssä ja poistui asiakohdan käsittelyn ajaksi kokouksesta. Petteri Partanen toimi esittelijänä asiakohdan ajan.
Päätösehdotus hyväksyttiin.