§ 118 Kiinteän laajakaistarakentamisen lain 1262/2020 mukaisen tuen saajan valinta Sauvon kunnan alueelle

Lataa 

VSLDno-2023-358

Päätöspäivämäärä

5.10.2023

Päätöksen tekijä

Maakuntajohtaja

Päätöksen peruste

Maakuntahallituksen päätös 28.8.2023 § 113.

Kuvaus

Varsinais-Suomen liitto julisti haettavaksi 29.8.2023 kiinteän laajakaistarakentamisen lain 1262/2020 mukaisen tuen Sauvon kunnan alueelle. Hakemukset pyydettiin 27.9.2023 klo 12:00 mennessä.

Tuen kohteena on nopeiden laajakaistapalveluiden tarjontaan soveltuvan viestintäverkon suunnitteleminen ja rakentaminen hankealueelle loppukäyttäjille saakka sekä edistyksellisten viestintäpalveluiden tarjonta viestintäverkkoon liittyville loppukäyttäjille.

Ensisijaisesti pyydettiin koko Sauvon kunnan kattavaa hanke-ehdotusta ja osahanke-ehdotukset voidaan huomioida vain, jos ei koko kunnan kattavaa hanke-ehdotusta saada. Yhtään koko Sauvon kunnan kattavaa hanke-ehdotusta ei saatu.

Määräaikaan mennessä saapui yksi osahanke-ehdotus, hakijana Lounea Palvelut Oy, eikä myöhässä saapuneita hakemuksia ollut. Hakemus ja sen liitteet olivat hanke-ehdotuspyynnön mukaisia. Valinta toteuttajasta perustuu hakemuksen saamaan vertailupistemäärään. Hakija sai maksimipistemäärän, koska oli ainoa hakija ja sitoutuu tarjoamaan palveluita 20 vuoden ajan.

Sauvon Osmalahti laajakaistahankkeen kokonaiskustannusarvio on 588.076,00 € (alv 0 %). Hakijan arvioimat tukikelpoiset kustannukset ovat 492.458,00 €, josta toisessa vaiheessa erikseen Liikenne- ja viestintävirastolta haettava tuenosuus on enintään 285.625,64 € (58 %) ja Sauvon kunnan osuus on enintään 39.396,64 € (8 %). Tukea maksetaan Liikenne- ja viestintäviraston hyväksymien toteutuneiden tukikelpoisten kustannuksien perusteella enimmäismäärään saakka.

Mikäli valittu hankealueen toteuttaja saa jotain muuta julkista tukea (*) tälle samalle hankkeelle, voi laajakaistatukilain mukainen ja muu julkinen tuki olla kuitenkin yhteensä enintään 100 % hankkeen hyväksytyistä tukikelpoisista kustannuksista. Tukea ei voida kuitenkaan myöntää siltä osin kuin julkisen tuen yhteenlaskettu osuus hankkeen tukikelpoisista kustannuksista ylittää Euroopan komission hyväksymän tuen enimmäismäärän.

Päätös

Päätän, että Sauvon kunnan Osmalahti hankkeen toteuttaja on laajakaistatukilain 1262/2020 6§ mukaisella valintamenettelyllä Lounea Palvelut Oy.

Mikäli Sauvon kunta ei myönnä omaa rahoitusosuuttaan tässä päätöksessä valitulle toteuttajalle/hankkeelle, kumotaan tämä Varsinais-Suomen liiton tekemä toteuttajan valintapäätös.

Kunta päättää kunnan myöntämästä tuesta päättäessään hankkeiden toteuttamisesta ja lopullisista ehdoista.

Tässä päätöksessä valitun laajakaistahankkeen toteuttajan tulee huomioida, että valtiontukea tulee hakea erikseen Liikenne- ja viestintävirastolta, joka myöntää valtiontuen sen edellytysten täyttyessä. Hakijan tulee myös huomioida, että valtiontukiviranomaiset voivat myöntää hankkeille tukea vain valtuutuksensa puitteissa.

(*) EU:n valtiontukisäännöt koskevat tilanteita, joissa julkinen sektori – esimerkiksi valtio, kunta tai kuntayhtymä – myöntää yritykselle tai toimialalle suoraa tukea tai muuta etua.

Yrityksille myönnettäviä julkisia tukia koskevat periaatteet on määritelty EU:n toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 107–109 artikloissa.

Käsite ”valtiontuki” eroaa yleiskielessä sille annetusta merkityksestä monessa suhteessa, sillä käsite kattaa kaikki – rahoitusmuodoltaan varsin moninaiset – julkisen sektorin toimenpiteet, joilla autetaan yrityksen taloudellista tilannetta. Tällaisia toimenpiteitä voivat olla suorien avustusten ohella muun muassa valikoivat verohelpotukset, ehdoiltaan edulliset lainat ja takaukset, alihintainen vuokra tai vaikkapa julkisten palveluiden tarjoaminen edullisemmin ehdoin kuin muille yrityksille.

Allekirjoitus

Kari Häkämies, maakuntajohtaja

Organisaatiotieto

Varsinais-Suomen liitto