Perustelut
Etelä-Pohjanmaan liiton kehittämispäällikkö Mikko Kangas esittelee uuden rakennerahastokauden ajankohtaiskatsauksen.
Alue- ja rakennepolitiikan seuraavan ohjelmakauden 2028–2034 valmistelu käynnistyy tänä kesänä, kun Euroopan komissio antaa heinäkuussa ehdotuksensa tulevaksi EU:n monivuotoiseksi rahoituskehykseksi sekä ehdotukset rahoituskehyksen eri sektoreita koskevista asetuksista. Rahoituskehys ja sektorikohtaiset asetukset tulevat ohjaamaan kansallista Suomen ohjelmavalmistelua, joka käynnistyy todennäköisesti vuoden 2026 alussa. Kilpailukyvyn sekä puolustuksen ja turvallisuuden noustua keskeisimmiksi prioriteeteiksi Euroopan unionin politiikassa, on koheesion ja aluekehityksen rahoitus merkittävien leikkauspaineiden alla.
Euroopan komission antamien ennakkolausuntojen perusteella EU:n monivuotiseen rahoituskehykseen on suunnitteilla merkittäviä muutoksia. Tavoitteena on siirtyä ohjelmaperusteisesta budjetista kohti joustavaa ja yksinkertaista politiikkaperusteista budjettia. Lisäksi jokaiselle jäsenmaalle aiotaan laatia yksi suunnitelma, joka yhdistää useat kansallisesti jaettavat rahastot saman suunnitelman alaisuuteen. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi aluekehitysrahaston (EAKR), sosiaalirahaston (ESR+), meri- ja kalatalousrahaston (EMKVR), maataloustukien ja sisäasioiden rahastojen sijoittamista hallinnoimista yhden kansallisen suunnitelman avulla.
Uudenlaisessa ohjelmakauden valmistelun tilanteessa Etelä- ja Länsi-Suomen yhdeksän maakunnan liittoa on päättänyt panostaa yhteiseen alue- ja rakennepolitiikan edunvalvontaan. Etelä-Pohjanmaan, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Päijät-Hämeen, Satakunnan, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maankuntien liittojen yhteinen 50 % lisäresurssi on aloittanut 1.2.2025. Yhteistyön tavoitteena on koordinoida etelän ja lännen yhteistä näkemystä aluekehitysrahoituksen tulevaisuudesta.
Lisätietoja: Mikko Kangas, kehittämispäällikkö, Etelä-Pohjanmaan liitto