Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 24.3.2025

Esityslista on tarkastamaton

§ 24 Maakunnan yhteistyöryhmän toimintakertomus 2024 ja jaostojen kokoonpanot 2025

VSLDno-2023-190

Valmistelija

  • Esa Högblom, erikoissuunnittelija, esa.hogblom@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Maakunnan yhteistyöryhmä

Maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) kokoontui vuonna 2024 yhteensä kaksi kertaa ja käsitteli asioita myös kirjallisessa menettelyssä. MYR on vuonna 2024 käsitellyt yhteensä 9 rakennerahastohanketta ja ohjelmakauden toteuttamiseen liittyviä erilaisia ajankohtaiskatsauksia. MYR on käsitellyt ELY-keskuksen strategisen tulossopimuksen sekä käsitellyt erilaisia rahoitusyhteenvetoja. Lisäksi esillä ovat olleet nykyisen ja tulevan EU:n rakennerahastokauden erilaiset ajankohtaisasiat, EAKR-rahoituslinjaukset, maakunnan tilakatsaukset, maakuntastrategiatyö, ennakoinnin ja jatkuvan oppimisen asiat, maakunnallisen TKI-tiekartan toteuttamista koskeva katsaus, kansallisen lääkekehityskeskuksen tilannekatsaus ja TE2024-uudistuksen eteneminen. MYR:n sihteeristö valmisteli käsiteltävät asiat ja kokoontui 11 kertaa.

Maakunnan yhteistyöryhmän aikataulu 2025:

Ma 24.3.2025 klo 13.00 alkaen 
Ma 16.6.2025 klo 13.00 alkaen 
Ma 20.10.2025 klo 13.00 alkaen 
Ma 15.12.2025 klo 13.00 alkaen

Kokouksissa käsitellään:

​​​​EU-hankepäätökset sekä hanke-esittelyt
Muut ajankohtaiset kansalliset ja EU-tason aluekehitysasiat

Elinkeinojaosto

Elinkeinojaosto kokoontui vuoden 2024 aikana kaksi kertaa. Ensimmäisessä kokouksessa teemana oli Länsirata-hanke ja sen vaikutukset alueen elinkeinoelämälle. Lisäksi kokouksessa käsiteltiin elinkeinojaoston tehtäviä yleisesti, jaoston kokoonpanoa ja suunniteltiin seuraavan vuoden toimintaa. Toisessa kokouksessa aiheena oli maakuntastrategian päivitys. Molemmat kokoukset olivat läsnäolokokouksia.

Vuoden 2025 aikana yhtenä tavoitteena on käsitellä väestökehityksen vaikutuksia elinkeinoelämälle. Yhteistyötä muiden jaostojen kanssa pyritään kehittämään.                     

Maaseutujaosto​​​

Varsinais-Suomen Maaseutujaosto kokoontui vuonna 2024 yhteensä kolme kertaa, 9.1., 28.5. ja 23.10.2024. Osa jaoston työstä tehdään pienryhmissä. Jaoston pienryhmät ovat puheenjohtajiensa johdolla mm. työstäneet maakuntastrategian toimenpiteitä. Lisäksi maaseutujaosto valmisteli loppuvuonna sähköisenä kommentointikierroksena maakuntastrategian taustaksi toimintaympäristönsä SWOT-analyysin.

Säännöllisinä aiheina kokouksissa on kuultu katsaus CAP27-suunnitelman tilanteeseen, seurattu aluehallinnon uudistusta, kuultu maaseutuviestinnän tilannekatsaus sekä jäsenorganisaatioiden ajankohtaiset asiat.

Tammikuun kokouksessa tutustuttiin ruokaketjun loppupään eli kauppiaan näkökulmaan yhdessä maakunnan suurimmista vähittäismyymälöistä. Esillä oli katsaus luomutuotannon tilanteeseen maakunnassa. Minna-Mari Kaila kertoi hallitusohjelman vaikutuksista maaseutuelinkeinoihin. Okku Kalliokoski esitteli elinkeinojaoston toimintaa. Kokouksen päätteeksi todettiin puheenjohtajuuden siirtyminen Antti Jaatiselle Harri Livenin siirtyessä uusiin tehtäviin.

Toukokuussa maaseutujaosto käänsi katseen tulevaan, vuonna 2028 käynnistyvään CAP-kauteen, jonka maailmanpoliittista taustoitusta ja Brysselin näkökulmaa kuultiin toukokuun kokouksessa. Lisäksi Essi Hillgren ELY-keskuksesta esitteli Saaristomeriohjelman toimeenpanosuunnitelmaa ja tavoitteita. Kuulimme Metsäkeskuksen ajankohtaiskatsauksen ja Lounais-Suomen metsäohjelman sisällöstä.

Lokakuun kokouksessa keskiössä olivat varautumisasiat. Vakioaiheiden lisäksi käytiin laaja jäsenistön ajankohtaiskatsaus.

Vuoden 2025 aikana seurataan aluehallinnon uudistuksen etenemistä, maakuntastrategian valmistelua sekä maaseutualueita koskettavan vesien ja voiman vaihemaakuntakaavan valmistelua. Vuosi 2025 on seuraavan CAP-suunnitelman tavoitteiden asettamisen kannalta keskeinen. Maaseutujaostolla on valmiutta tarttua myös äkillisesti esiin nouseviin yhteistyön ja tiedonvaihdon tarpeisiin.

Koulutusjaosto

Koulutusjaosto kokoontui yhteensä 5 kertaa ja käsitteli vuoden 2024 aikana laajasti erilaisia ajankohtaisia asioita. Lisäksi järjestettiin kaksi ns. keskusteluwebinaaria ajankohtaisten asioiden läpikäymiseksi.

Erityisesti esillä ovat olleet koulutuksen järjestäjien ajankohtaiset asiat laajasti, työllisyyskatsaukset, toimialakohtaiset asiantuntijakatsaukset sisältäen myös osaamisen ja koulutuksen näkökulman, nuorten hyvinvointikysymykset, jatkuvan oppimisen teema ja ekosysteemityön ajankohtaiset asiat (ml. JOTPA), osaamis- ja koulutustarve-ennakoinnin asiat ja TE2024-uudistuksen eteneminen, maakuntastrategian päivitysprosessi sekä erilaiset ajankohtaiset hankkeet. Lisäksi on tutustuttu Turun AKK:n toimintaan ja Liedon kaupungin elinkeino- ja koulutusyhteistyöhön.

Toimialakatsaukset ovat kattaneet mm. lääkekehityksen ja meriteollisuuden toimialat. Kokousasiat valmistellaan pääosin Varsinais-Suomen liiton ja ELY-keskuksen muodostamassa sihteeristössä asiantuntijoita kuullen.

Vuonna 2025 koulutusjaosto jalkautuu oppilaitoksiin sekä elinkeinojen kehittämisen näkökulmasta kiinnostaviin kohteisiin (läsnäolokokoukset). Lisäksi tavoitteena on tukea keskeisten kehittämishankkeiden kautta tapahtuvaa erityyppistä koulutuspalvelujen ja palvelujärjestelmän kehittymistä. Koulutusjaosto kuulee myös ajankohtaiskatsaukset mm. ennakointitoiminnan ja jatkuvan oppimisen ekosysteemityön etenemisestä ja vaikuttaa toiminnan kehittämiseen. Toimialakohtaisia kokonaisvaltaisia katsauksia ja keskustelua teemojen ympärillä jatketaan. Lisäksi tavoitteena on soveltuvin osin hakea yhteistyömahdollisuuksia muiden jaostojen kanssa.

Ilmastovastuujaosto

Ilmastovastuujaosto piti neljä kokousta, joista yksi oli yhteiskokous maaseutujaoston kanssa. Kokouksissa kuultiin ajankohtaisia katsauksia mm. vihreän siirtymän investointeihin, uusiutuvan energian hankkeisiin, alueelliseen junaliikenteeseen ja maankäyttösektorin päästöjen näkymiin. Jaostossa on 31 jäsentä. Jaoston puheenjohtajana toimii Pekka Salminen (ELY) ja sihteerinä Riikka Leskinen (Valonia). Kokoukset valmistellaan yhteistyössä ELYn ja Valonian kanssa ja jaoston työn keskeinen materiaali - sisältäen kokousmateriaalit, ilmastotiekartan ja sen seurannan (raportit ja indikaattorit) sekä ajankohtaisen uutisoinnin - ylläpidetään ELYn toimesta Ympäristö Nyt -palvelussa.

Ilmastovastuujaoston tehtävänä on mm. kehittää maakunnallista ilmastopolitiikkaa, aktivoida eri alojen toimijoita ilmastoratkaisujen kehittämiseen, edistää ilmastonmuutokseen liittyvää keskustelua ja vuorovaikutusta ja yhteistyötä. Jaosto toimii kokousten välilläkin keskeisenä sidosryhmäverkostona maakunnallisten ilmastoasioiden edistämisessä. Ryhmästä nousee esille esim. hankeaihioita, selvitys- ja tietotarpeita sekä toiveita mm. tilaisuuksista ja tapahtumista. Vuoden aikana on mm. valmisteltu isoa horisontti-hankehakemusta ja kirjoitettu laaja artikkeli kuntien ilmastopäästöistä Turun sanomiin.

Vuoden aikana pidettiin viisi kokousta. Vuoden ensimmäisessä kokouksessa käytiin läpi Euroopan komission tiedonantoja koskien vuoden 2040 ilmastotavoitetta sekä teollista hiilenhallintaa ja kansallisen ilmastopolitiikan etenemistä. Todettiin, että fokus ilmastoratkaisuissa on siirtymässä vahvemmin teollisuuden puolelle. Samalla ollaan laajentamassa päästökauppaa rakentamiseen, liikenteeseen. EU:ssa teollisuuden ja maatalouden dialogit vahvasti agendalla. Tärkeää on kuitenkin vahvemmin huomioida myös luontopohjaisten ratkaisujen edistäminen ja välttämättömyys osana ilmastopakettia. Ilman merkittäviä lisätoimia maankäyttösektorilla on todennäköistä, että Suomi ei tule saavuttamaan EU:n LULUCF-asetuksen mukaisia velvoitteitaan.

Vuoden toisen kokouksen teemana oli kiertotalous ja LSJH:n ja kaupunkien alustukset liittyivät kiertotalouden tulevaisuuden näkymiin. Tavoitteena ollut saada nostettua esille liiketoimintamalleja jätteen ohjaamisesta uudelleenkäyttöön. Käsittelyprosessit ovat edelleen niin haastavia, että kierrätysmateriaalien kustannus nousee korkeaksi. Jos jätteenpoltto siirtyy päästökaupan piiriin, se tulee vaikuttamaan mm. taksapolitiikkaan ja energiaratkaisuihin. Turun tiedepuisto on kokeilu- ja kehitysalusta, johon on tarkoitus saada kokeiluja ja toimenpiteitä yhdessä sidosryhmien ja korkeakoulujen kanssa. Kaupungin suuria investointeja on alettu käydä läpi taksonomiakriteereiden näkökulmasta. Keskusteltiin myös kansalliseen kiertotalouden green dealiin sitoutumisesta.

Syyskausi avattiin vierailulla Qvidjan tutkimus- ja koetilalle. Kokouksen aiheet käsittelivät maatalouden hiilensidonnan kysymyksiä sekä EU:n maaperämission toimia Varsinais-Suomessa. Keskusteltiin myös maakuntakohtaisten hiilitaselaskelmien tarpeellisuudesta ja todettiin, että sellaiset pitäisi teettää. Lisäksi kuultiin ajankohtaiskatsaukset MTK:lta, Metsäkeskukselta ja ProAgrialta.

Vuoden viimeinen varsinainen kokous keskittyi liikenteen päästöihin. Alustajana Suomen liikenteen päästönäkymistä toimi professori Heikki Liimatainen. Lisäksii alustettiin maakunnan liikennejärjestelmätyöstä ja kaupunkiseudun rakennemallista. Lisäksi ajankohtaiskatsaukset saatiin Turun joukkoliikennepalvelujohtajalta, SKAL Länsi-Suomesta sekä ELY-keskuksesta. Suomen liikennepäästöjen kehitys ei nykytoimilla yllä tavoitteisiin. Raskaan liikenteen sähköistymiseen liittyy mittavia haasteita ja biopolttoaineiden käyttöä tulisi edistää sähköistymisen rinnalla. MAL-sopimus tuo mittavia investointimahdollisuuksia liikennejärjestelmän kehittämiseksi. FÖLIn toiminta-alue laajenee, mutta samalla poliittiset ratkaisut nostavat hintoja.

Vuosi päätetiin maakuntastrategiatyöpajaan, jossa strategian valmisteluun pyrittiin tuomaan syötteitä ilmastonäkökulmasta.

Vuonna 2025 tullaan jaoston työtä kohdentamaan ilmastonmuutokseen sopeutumisen maakunnallisen työn käynnistämiseen. Lisäksi tullaan tarkastelemaan ilmasto- ja luontotavoitteiden yhtymäpintoja sekä edelleen pohtimaan mm. liikenteen päästöjen vähentämisen toimenpiteitä. Toimintaympäristö on vahvassa muutoksessa ja ilmastokysymysten kytkeytymistä mm. turvallisuuskysymyksiin tulee selkeyttää.                    

Järjestöjaosto 

Järjestöjaosto kokoontui vuonna 2024 neljä kertaa: 1.2., 15.5., 4.9., ja 5.12.2024. Kokouksista puolet järjestettiin etäkokouksina ja puolet läsnäkokouksina. Kokousten välillä jaoston tavoitteita edisti neljä työryhmää: Kestävä kehitys ja ilmastotyö, Julkisen sektorin yhteistyö, Viestintä, sekä Osaaminen ja tulevaisuus -työryhmä. Sekä kokoukset että työryhmät ovat avoimia varsinaisille ja varajäsenille, joita on molempia 20 henkeä. Jokaisen järjestöjaoston kokouksen jälkeen jaoston Viestintä-työryhmä lähetti kaksikielisen (suomi-ruotsi) Järjestöuutisia maakunnasta -uutiskirjeen laajalle postilistalleen. 

Vuoden aikana jaosto työryhmineen keskusteli ja toimi aktiivisesti. Julkisen sektorin yhteistyö -työryhmän valmistelema yhdistysohjelmamalli valmistui ja julkaistiin alkuvuodesta. Kestävän kehityksen ja ilmastotyön työryhmä jatkoi keskustelua kestävyyden eri osa-alueiden yhdistämisestä sekä vieraili kestävän kehityksen tapausesimerkiksi katsottavalla Maarian kylätalolla. Osaaminen ja tulevaisuus -työryhmä jatkoi aiemmin aloitettuja kuntavierailuja vieraillen huhtikuussa Loimaalla ja lokakuussa Uudessakaupungissa. Muun muassa tulevaisuuskeskustelua sisältäneet vierailut koettiin hyväksi konseptiksi. 

Järjestöfoorumi 2024 järjestettiin 19.11. Turussa Lounatuulet Yhteisötalolla. Tilaisuus oli onnistunut ja sen brändi- ja mielikuvateeman katsottiin rakentaneen hyvän punaisen langan ohjelmalle. Osallistujia oli noin 40. 

Järjestöjaosto ja Tulevaisuuden tutkimuksen seuran Turun ryhmä järjestivät kaksi ulkopuolisten asiantuntijoiden alustamaa Tulevaisuusmaanantai-tilaisuutta, joiden aiheina olivat ilmastojohtajuus sekä kansalaistoiminnan tulevaisuus. Lisäksi järjestettiin tulevaisuuskeskustelu Varsinais-Suomen tulevaisuudesta. Toinen keskustelutilaisuus, jonka aiheena olisi ollut Kestävän kasvun ratkaisut ja vahvat elinkeinot, jouduttiin yllättävän esteen vuoksi perumaan.   

Järjestöjaosto osallistui vuoden 2024 aikana monipuolisesti kumppanuuden juhlavuoteen ja ylimääräisessä kokouksessa 2.12.2024 uuden maakuntastrategian valmistelun tilannekuvan kokoamiseen. 

Järjestöjaoston kokouksissa käytiin monipuolista keskustelua, jaettiin tietoa järjestökentältä ja tuettiin yhteistyötä myös järjestökentän ulkopuolelle. Kokouksissa mm. esiteltiin MYR koulutusjaoston toimintaa, jaoston jäsenjärjestöjä, kunta-järjestö-yhteistyötä varautumissuunnittelussa ja kentältä tietoon tulleita tapahtuma- ja kouluttautumismahdollisuuksia. Jaoston jäseniä kävi myös vierailulla NYT Yrityskylässä. Vierailu järjestettiin yhteistyössä koulutusjaoston kanssa. 

Vuonna 2025 järjestöjaosto kokoontuu 4 kertaa: 5.2., 19.5., 8.9. ja 10.12.2025. Järjestöfoorumi 2025 järjestetään 11.11.2025. Työryhmätyöskentely jatkuu ja ryhmät työskentelevät kokousten välillä sopivaksi katsomallaan tahdilla. 

Läpileikkaavana teemana vuonna 2025 on kuntayhteistyö ja sen laajentaminen. Teemaa edistetään mm. tehostamalla järjestöjaoston viestintää kunnille, tunnistamalla kuntien yhdistys- ja järjestöyhteyshenkilöt ja jatkamalla kuntakohtaisia vierailuja. Lisäksi järjestöjaosto ehdottaa yhteistapaamisia elinkeinojaoston ja maaseutujaoston kanssa ja tekee mahdollisuuksien puitteissa yhteistyötä kulttuuritoimikunnan kanssa. Jaoston toiminta tukee Varsinais-Suomen maakuntaohjelmaa 2022–2025 ja se osallistuu maakuntaohjelman 2026–2029 valmisteluun erityisesti vuoden 2025 aikana. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Maakunnan yhteistyöryhmä hyväksyy toimintakertomuksen 2024 ja toimintasuunnitelman 2025 sekä vahvistaa jaostojen kokoonpanot.