Maakunnan yhteistyöryhmä, kokous 21.10.2024

Esityslista on tarkastamaton

§ 31 Ennakointiakatemian ja jatkuvan oppimisen ekosysteemityön ajankohtaiskatsaus 

Valmistelija

  • Esa Högblom, erikoissuunnittelija, esa.hogblom@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen Ennakointiakatemia on sopimusperusteinen yhteistyöverkosto ja osa maakuntastrategian kumppanuustyötä. Yhteistyösopimuksen allekirjoittajatahoja ovat Turun yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu, Novida, Turun Aikuiskoulutus, Salon koulutuskuntayhtymä, Yrityssalo, Raision seudun koulutuskuntayhtymä Raseko, Varsinais-Suomen liitto, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Turun kauppakamari ja Varsinais-Suomen yrittäjät. Varsinais-Suomen liitto toimii verkoston koordinoijana ja toimintamenoja varten verkostolla on 25 000 euron vuotuinen toimintabudjetti (ei sisällä hlöstökuluja). Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskus on toiminut tulevaisuustyön asiantuntijana ja fasilitaattorina prosessissa. Lähtökohtana kaikelle ennakointityölle on noin 10 vuoden aikajänne. 

Varsinais-Suomen Ennakointiakatemian toimijoiden yhteistyöverkosto toteuttaa prosessina alueellista osaamis- ja koulutustarpeiden ennakointia. Yhteistyöverkostossa toimii tällä hetkellä aktiivisena 10 Varsinais-Suomen kärkialoja edustavaa työryhmää (kaupan ala, logistiikka-ala, luovat alat, matkailu, meriklusteri, valmistava teknologiateollisuus, rakennus- ja kiinteistöala ja ruokaketju sekä sote- ja hyvinvointi). Työryhmät koostuvat laajasti koulutuksen asiantuntijoista, oppilaitostoimijoista ja elinkeinojen edustajista. Työryhmien perimmäisenä tavoitteena on analysoida ennakointitiedon pohjalta työelämän muuttuvia ja tulevia osaamistarpeita eri toimialoilla ja niiden vaikutuksia koulutuksen kehittämiseen alueen eri koulutusasteilla. Muuttuvien osaamistarpeiden ennakoinnin tarkoituksena on tuottaa tietoa koulutuksen kehittämisen ja opetussuunnittelun tueksi. Näin halutaan varmistaa, että varsinaissuomalaiset oppilaitokset tarjoavat osuvasti työelämän erilaisissa työtehtävissä tarvittavaa osaamista. Prosessin myötä työryhmän jäsenten ja oppilaitosten kyvykkyys muutosten haltuun ottamiseksi vahvistuu. Tärkeä osa ennakointimallia on myös oppilaitostasolla tehtävä jalkauttava työ ja ennakointia tukevat spin off -hankkeet. Tällaisia ovat mm. OPH:n rahoittamat ammatillisen koulutuksen opettajien ennakointikoulutukset ja hakuvaiheessa oleva Jatkuvaa oppimista proaktiivisella osaamistarve-ennakoinnilla – JOSPA-hanke (ESR) sekä jo päättynyt Älykäs ennakointi -hanke (ESR). 

Ennakointiakatemian käytännön työ on koostunut sekä alakohtaisesta että puiteskenaariotyöskentelystä, kärkialojen osaamisten profiloinneista ja koulutusten pilotointiehdotuksista sekä ns. kaksoissiirtymään (vihreä siirtymä ja tekoäly) liittyvästä osaamistarvetarkasteluista. Lisäksi on laadittu ammattialakohtainen osaajatarveselvitys, mikä luo perustaa määrälliselle ennakoinnille ja tukee samalla laadullista ennakointityötä. 

Jatkuvan oppimisen maakunnallista ekosysteemin kehittämistyötä on edistetty ensivaiheen valmistelevan visio- ja strategiatyöhön painottuvan AKKE-rahoitteisen hankkeen myötä (JOY-jatkuvan oppimisen alueellinen yhteistyö). Työtä jatkaa ESR-rahoitteinen JOE-jatkuvan oppimisen alueellisen ekosysteemin kehittämishanke. Hankkeisiin osallistuu käytännössä koko maakunnan oppilaitosverkosto Turun kaupungin johdolla. Kehittämiskokonaisuuden keskeisiä tavoitteita jatkuvan oppimisen edistämisessä on edelleen kehittää ennakointitiedon hyödynnettävyyttä koulutusten suunnittelussa, vahvistaa ohjauksen toimivuutta ja kehittää laajasti erilaisia opiskelijoille suunnattuja palveluita ja osaamispolkuja sekä yleisesti vahvistaa jatkuvan oppimisen verkoston toimintamalleja maakunnassa. Toiminta huomioi myös TE2024 uudistuksen vaikutukset. 

Ennakointiakatemia ja JOE-hanke tekevät tiivistä yhteistyötä sekä keskenään että myös Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskuksen Alue-ennakoinnin työprosessin kanssa. Ennakointiakateian ajankohtaiset esittelevät Esa Högblom ja Kristiina Ojala sekä Mauri Kantola ja Olli Vuorinen antavat mahdolliset kommenttipuheenvuorot. JOE-hankeen katsauksen antaa Niina Salonen. 

 

Lisätiedot:

www.ennakointiakatemia.fi 

 Esa Högblom, esa.hogblom@varsinais-suomi.fi

Projektikoordinaattori Kristiina Ojala, kristiina.ojala@turku.fi

Erityisaisantuntija Mauri Kantola, mauri.kantola@turkuamk.fi

Kehitysjohtaja Olli Vuorinen, olli.vuorinen@raseko.fi

Hankepäällikkö Niina Salonen, niina.salonen@turku.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Merkitään kuultu esitys tiedoksi.