Hankerahoitusjaosto, kokous 13.5.2024

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 16 Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman mukaiset hankkeet (EAKR), kielteiset esitykset

VSLDno-2024-213

Valmistelija

  • Marja Anttila, erikoissuunnittelija, marja.anttila@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Etelä-Suomen maakuntien ohjelmakauden 2021–2027 neljäs EAKR-hankehaku (Euroopan aluekehitysrahasto) toteutui ajalla 31.1.2024-1.3.2024 Varsinais-Suomen liiton käytössä oleva myöntövaltuus tässä haussa oli yhteensä noin 3,4 miljoonaa euroa. Haussa oli avoimena sekä toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi (erityistavoitteet 1.1 Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen, 538 000 euroa ja 1.2 Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi, 670 000 euroa) että toimintalinja 2 Hiilineutraali Suomi (erityistavoitteet 2.1 Energiatehokkuustoimenpiteiden edistäminen ja kasvihuonepäästöjen vähentäminen, 473 000 euroa, 2.2 Ilmastonmuutokseen sopeutumisen, riskien ehkäisemisen ja katastrofivalmiuden ja -palautuvuuden edistäminen, 717 000 euroa ja 2.3 Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen, 999 000 euroa).

Hankkeiden arvioinnissa käytetään EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman seurantakomitean hyväksymiä yleisiä ja erityisiä valintaperusteita. Tässä haussa kaikissa erityistavoitteissa käytetään myös tarkentavaa alueellista valintaperustetta: ”Hanke kohdistuu maakuntien strategioissa (erityisesti älykkään erikoistumisen strategia) tunnistettuihin kärkialoihin tai kehittämiskohteisiin.” Hakemuksia on tarkasteltu ja pisteytetty (pisteet 1-5) myös siitä näkökulmasta, tukeeko hanke maakuntaohjelmaa 2022-2025 sekä siihen liittyvää älykkään erikoistumisen strategiaa, jonka kärkiä ovat seuraavat teemat: 1) Sininen talous ja uudistuva teollisuus, 2) Innovatiiviset ruokaketjut sekä 3) Lääke- ja terveysteknologia.

Haku oli yksivaiheinen ja hakemukset jätettiin sähköisessä EURA 2021 -järjestelmässä. Ainoastaan Varsinais-Suomen maakuntaan kohdistuvia hankekokonaisuuksia saapui yksitoista. Ylimaakunnallisia hankkeita, joissa Varsinais-Suomi on alueena mukana, saatiin kaksi. Uudenmaan liiton käsittelyyn jätettiin yksi ylimaakunnallinen hankekokonaisuus, joissa Varsinais-Suomi on toteutusalueena mukana

Toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi

Erityistavoite 1.1 Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen

1.       404041 Solutason geeniprofilointi (Turun yliopisto)

Hankekuvaus: Hanke pyrkii edistämään solutason mittaustekniikoiden laajempaa käyttöönottoa ja hyödyntämistä erityisesti lääke- ja bioalan yrityksissä. Hankkeen tavoitteena on kartoittaa alueen yritysten tarpeita solutason geeniprofilointipalveluiden osalta ja kehittää näihin tarpeisiin vastaavia palvelu- ja markkinointikonsepteja. Hankkeen pääkohderyhmät ovat Varsinais-Suomen lääketutkimuksen, terveysteknologian ja biotieteiden keskittymä ja alueen yli 100 terveysalan yritystä. Hanke tukeekin alueen yritysten lääkekehitykseen, diagnostiikkaan, terveysteknologiaan sekä terveystiedon analytiikkaan liittyviä tutkimus- ja innovaatiotoimintoja ja niihin kytkeytyvien palveluiden kehittämistä.

Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintakriteerien täyttyminen arvioitu kokouksessa 18.3.2024. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 18.4.2023. Hakemus täyttää yleiset valintakriteerit. Hakemus ei kuitenkaan menestynyt erityisten ja tälle haulle asetettujen alueellisten valintakriteerien mukaisessa vertailussa. Hakemus sai arvioinnissa pistemäärän 25/47. Hakemuksen pisteet jäävät alle hakuilmoituksessa asetetun minimipisterajan (vähintään 60 % erityistavoitteen enimmäispistemäärästä). Hakemus esitetään hylättäväksi pisteytyksen perusteella.

 

Erityistavoite 1.2 Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi

2.       404069 AivoArkki: yhteiskunnan, tieteen ja terveysteollisuuden aivoterveyden innovaatiokeskus) (Turun yliopisto)

Hankekuvaus: Hanke toteuttaa uuden avauksen, jonka keskiössä on hankkeessa perustettava AivoArkki -innovaatiokeskus, joka aloittaa toimintansa uutena osana Health Campus Turkua. Käynnistysvaiheessa lisätään aivokuvantamisen luotettavasti analysoitua tietoa paikalliseen Auria biopankkiin. Käynnistysvaiheessa Turku Brain and Mind Center (TBMC) tuottaa asiantuntijapalveluna tarvittavien ohjelmistojen ja työkalujen käyttöönottoprojektin. Samalla luodaan pysyvät rakenteet, jotka mahdollistavat aivokuvantamisaineiston hyödyntämisenja toimivat pohjana AivoArkki -innovaatiokeskukselle (innovation hub).

Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintakriteerien täyttyminen arvioitu kokouksessa 18.3.2024. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 18.4.2023. Hakemus täyttää yleiset valintakriteerit. Hakemus ei kuitenkaan menestynyt erityisten ja tälle haulle asetettujen alueellisten valintakriteerien mukaisessa vertailussa. Hakemus sai arvioinnissa pistemäärän 23/47. Hakemuksen pisteet jäävät alle hakuilmoituksessa asetetun minimipisterajan (vähintään 60 % erityistavoitteen enimmäispistemäärästä). Hakemus esitetään hylättäväksi pisteytyksen perusteella.

 

Toimintalinja 2 Hiilineutraali Suomi

Erityistavoite 2.2 Ilmastonmuutokseen sopeutumisen, riskien ehkäisemisen ja katastrofivalmiuden ja -palautuvuuden edistäminen

3.       R-01610 (404206, 404270) Biogri - älykkäät kuvadatapalvelut ympäristön ja maatalouden innovaatioihin (Turun yliopisto)

Hankekuvaus: Biogri - älykkäät kuvadatapalvelut ympäristön ja maatalouden innovaatioihin on monialainen hanke, jonka tarkoituksena on saattaa älykkäät tekoälyyn pohjautuvat terveyssektorilla kehitetyt digitaaliset kuva-analyysimenetelmät Varsinais-Suomen maatalous- ja ympäristösektorin käyttöön. Lisäksi hankkeessa kehitetään laajamittaisesti verkkopohjaisia ja etäkäyttöisiä kuvadatapalveluita niin, että niiden käyttöönotto helpottuu ja tehostuu, ja kuvadatan siirto, hallinta, analysointi ja jakaminen ovat entistä tehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä.

Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintakriteerien täyttyminen arvioitu kokouksessa 18.3.2024. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 18.4.2023. Hakemus täyttää yleiset valintakriteerit. Hakemus ei kuitenkaan menestynyt erityisten ja tälle haulle asetettujen alueellisten valintakriteerien mukaisessa vertailussa. Hakemus sai arvioinnissa pistemäärän 26/47. Hakemuksen pisteet jäävät alle hakuilmoituksessa asetetun minimipisterajan (vähintään 60 % erityistavoitteen enimmäispistemäärästä). Hakemus esitetään hylättäväksi pisteytyksen perusteella.

 

4.       R-01542 (404076, 404146, 404265 ja 404292) KRAFT i småföretagens klimatkliv (Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi, osatoteuttaja Yrkeshögskolan Arcada Ab)

Hankekuvaus: Att uppfylla de miljökrav som ställs i Finland utgör en verklig utmaning. De inledande lätta förändringarna och omställningarna har genomförts, och det krävs nu en mängd små åtgärder för att säkerställa att de fastslagna miljömålen uppnås. För att lyckas krävs det djup kunskap, innovativa lösningar och strategiskt ledarskap. Projektet har som främsta mål att stödja svenskspråkiga företag, deras ledning samt företagare i Nyland och Egentliga Finland i deras arbete med att minska klimatpåverkan. Genomförandet av projektet är uppbyggd så att företagen ges möjlighet att utveckla kompetens inom innovation, ledarskap, strategi och miljöarbete.

Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintakriteerien täyttyminen arvioitu Varsinais-Suomen liiton kokouksessa 18.3.2024. Hankkeen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 18.4.2024. Hanke täyttää yleiset valintakriteerit. Hanke ei menestynyt erityisten ja tälle haulle asetettujen alueellisten valintakriteerien mukaisessa vertailussa sekä ylimaakunnallisten hankkeiden arviointikokouksessa 17.4.2024. Hanke sai arvioinnissa pistemäärän 23/47 (V-S liitto). Hankkeen pisteet jäivät alle hakuilmoituksessa asetetun minimipisterajan (vähintään 60 % erityistavoitteen enimmäispistemäärästä). Hanke esitetään hylättäväksi pisteytyksen perusteella.

 

5.       404049 Ilmastonmuutoksen haasteet Varsinais-Suomen metsämailla: mäntyjen ja monimuotoisuuden säilyttäminen uusien uhkien keskellä (Luonnonvarakeskus)

Hankekuvaus: Kolmivuotisen tutkimushankkeen tavoitteena on tuottaa sovellettavaa tietoa Varsinais-Suomen alueen viime vuosien mäntytuhoista, jolla pyritään turvaamaan mäntyjen terveys muuttuvissa olosuhteissa. Hankkeessa tutkitaan Varsinais-Suomen saariston sekä mannerten tärkeiden metsien rakenteen, kasvupaikan sekä ilmaston vaikutusta viimeaikaisiin havuparikas-sienipatogeenin ja okakaarnakuoriaisen aiheuttamiin puustotuhoihin. Hankkeessa selvitetään ne tekijät, mitkä ovat selvästi altistaneet metsiä näille kahdelle tuhonaiheuttajalle ja mitkä tekijät lisäävät metsien ja puiden vastustuskykyä ja kuinka tulosten avulla voidaan kehittää metsänhoidon menetelmiä siten että niiden avulla voidaan hillitä puiden kuolleisuutta ja pienentää tuhoriskejä. Hankkeessa tuotetun tiedon avulla pyritään turvaamaan männyn uudistaminen havuparikas-patogeenikohteilla, jotka ovat kuivuudelle alttiita.

Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 18.3.2024. Hanke ei täytä yleistä valintaperustetta 1, eikä sitä voida tämän vuoksi rahoittaa. Mikäli jokin yleinen valintaperuste ei täyty, hanke ei voi saada rahoitusta.

Yleisen valintaperusteen 1 mukaan hankkeen toimenpiteiden ja tuen hakija tulee kuulua sen rahaston säädösten soveltamisalan piiriin, josta tukea haetaan. Hankkeen toimenpiteet tulee voida kohdentaa yleisasetuksen liitteessä mainittuun tukitoimityyppiin ja tuettavan toiminnan tulee olla ohjelman eritystavoitteen mukaista. Mäntytuhoihin keskittyvä tutkimushanke ei kuulu Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) säädösten soveltamisalan piiriin. Hankkeen toimenpiteet eivät ole kohdennettavissa mihinkään tukitoimityyppiin, eivätkä ne ole ohjelman erityistavoitteen mukaisia.

 

Erityistavoite 2.3 Kiertotalouteen siirtymisen edistäminen

6.       403994 (keh.) ja 404310 (inv.) FilamentDent ja FilamentDent -investointihanke (Turun ammattikorkeakoulu Oy)

Hankekuvaus: Hankkeen tarkoituksena on edistää kiertotalouteen siirtymistä hammaslääketieteessä tutkimuksen ja kehittämistoiminnan kautta. Se tehdään kolmen aihe kokonaisuuden kautta: 1. Hammasproteesiakryylin kierrätys (Polymetyylimetakrylaatti, PMMA), 2. Materiaalin pursotus 3D-tulostamismenetelmän (MEX) hyödyntäminen hammaslääketieteessä nykyistä laajemmin, 3. Selvitetään Varsinais-Suomesta minkä tyyppisiä lääketieteellisiä muovilaatuja voitaisiin kierrättää vastaavalla prosessilla ja minkälaisia hyödyntämismahdollisuuksia yritykset näissä näkevät.

Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintakriteerien täyttyminen arvioitu Varsinais-Suomen liiton kokouksessa 18.3.2024. Hankkeen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 18.4.2024.

Hanke täyttää yleiset valintakriteerit. Hanke ei menestynyt erityisten ja tälle haulle asetettujen alueellisten valintakriteerien mukaisessa vertailussa sekä ylimaakunnallisten hankkeiden arviointikokouksessa 17.4.2024. Hanke sai arvioinnissa pistemäärän 27/47 (V-S liitto). Hankkeen pisteet jäivät alle hakuilmoituksessa asetetun minimipisterajan (vähintään 60 % erityistavoitteen enimmäispistemäärästä). Hanke esitetään hylättäväksi pisteytyksen perusteella.

 

Erityistavoite 2.1 Energiatehokkuustoimenpiteiden edistäminen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen

7.       404017 (kehittäminen) ja 404299 (investointi) 3DVetyMoottori ja 3DVetyMoottori – investointihanke (Turun ammattikorkeakoulu Oy)

Hankekuvaus: Hankkeessa nopeutetaan vetypohjaiseen energiajärjestelmään siirtymistä kehittämällä vetyä käyttävää polttomoottoriteknologiaa. Toimivalla vetymoottorilla olisi suuri rooli energiamurroksessa, mutta moottorin rakenteeseen sekä vetyhaurauteen liittyvät haasteet ovat vielä ratkaisematta. Hankkeessa haasteisiin vastataan 3D-metallitulosteiden avulla paikallisen demonstraatiohankkeen muodossa. Hankkeen tavoitteena on löytää vetymoottoreihin soveltuvia moottorin rakenteita, ratkaista vetymoottoriin liittyviä vetyhaurauden haasteita ja näin edistää vetymoottoreiden käyttöönottoa. Lisäksi hankkeen tarkoituksena on kehittää ja kokeilla innovatiivisia ratkaisuita vetymoottorien kehittämisessä yhteistyössä alueen yritysten kanssa, tukea vetytalouteen liittyvää TKI-työtä maakunnassa ja näin tukea alueen kilpailukykyä sekä alueen yrityksiä. Hankkeen tärkeimpänä kohderyhmänä ovat polttomoottorien valmistajat sekä muut polttomoottorien valmistus- ja toimintaketjussa toimivat yritykset.

Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintakriteerien täyttyminen arvioitu kokouksessa 18.3.2024. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 18.4.2023. Hakemus täyttää yleiset valintakriteerit. Hakemus ei kuitenkaan menestynyt erityisten ja tälle haulle asetettujen alueellisten valintakriteerien mukaisessa vertailussa. Hakemus sai arvioinnissa pistemäärän 26/47. Hakemuksen pisteet jäävät alle hakuilmoituksessa asetetun minimipisterajan (vähintään 60 % erityistavoitteen enimmäispistemäärästä). Hakemus esitetään hylättäväksi pisteytyksen perusteella.

 

Toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi

Erityistavoite 1.1 Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen

8.       404210 DRONEAvanti! Droonikuljetusten kehittäminen Liedon Avantin Innovaatiokampuksella (Turun ammattikorkeakoulu Oy)

Hankekuvaus: Tavoitteena on 1) Vastata Liedon Innovaatiokampuksen yritysten tarpeeseen droonikuljetusten kehittämiseksi mahdollisimman kustannustehokkaasti, turvallisesti, kestävästi ja innovatiivisesti selvittämällä droonikuljetuksiin liittyviä reunaehtoja maan- ja ilmatilan käytön, lainsäädännön ja lennonjohdon ja drooneille asetettavien teknisten vaatimuksia kuljettavalle rahdille. 2) Hanke arvioi pilottilennot avulla liiketoimintamahdollisuuksia sekä edesauttaa uusien palvelukokonaisuuksien syntymistä droonikuljetusten ympärille 3) Hanke löytää uusia toimintamalleja perinteiseen yritysten väliseen yhteistyöhön Avantin tyyppisellä yritysalueella sekä luoda toimintamalli droonikuljetuksiin liittyvistä kysymyksistä ja etsiä niille vastauksia.

Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintaperusteiden täyttyminen on arvioitu Varsinais-Suomen liitossa 18.3.2024. Kokouksessa todettiin, että hakemus ei täytä erityistavoitteeseen 1.1 kohdistuvia hakemuksia koskevaa yleistä valintaperustetta 17: ”Hakemuksen mukainen toiminta on alueen älykkään erikoistumisen strategian painopisteiden mukaista”. Logistiikan kehittämiseen droonikuljetusten avulla keskittyvän hankkeen toimiala ei sisälly Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen strategian painopistealueisiin. Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen strategian painopistealueita ovat sininen talous ja uudistuva teollisuus, innovatiiviset ruokaketjut ja lääke- ja terveysteknologia.

Hanke ei täytä yleistä valintaperustetta 17, eikä sitä voida tämän vuoksi rahoittaa. Mikäli jokin yleinen valintaperuste ei täyty, hanke ei voi saada rahoitusta.

 

Erityistavoite 1.2 Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi

9.       R-01548 (404065 ja 404084) Digipotkua ja digiarvoa (Turun ammattikorkeakoulu Oy, osatoteuttaja Turun kaupunki)

Hankekuvaus: Hanke nojaa useissa EU-tason, kansallisen sekä Varsinais-Suomen tason strategioissa ja tiekartoissa linjattuihin kehittämistarpeisiin ja toimenpidelinjauksiin sekä aiempien hankkeiden johtopäätöksiin: keskiössä on vastata digitaalisuuden tehokkaamman hyödyntämisen sekä monialaisen, yksityistä ja julkista sektoria yhdistävän yhteistyön tiivistämisen tarpeisiin. Tavoitteina on 1) Lisätä digitaitoja ja -tietoja sekä edistää digiratkaisujen ja digitaalisten toimintatapojen käyttöönottoa

yrityksissä, julkisella sektorilla sekä järjestöissä 2) Tukea yhteiskehittelyä sekä monialaisen yhteistyön, kumppanuuksien ja ekosysteemin syntymistä ja vahvistumista 3) Edistää innovaatioita eli toimijoiden kehitystyötä ja uudistumista 4) Parantaa yritysten liiketoimintamahdollisuuksia, asiakaskokemusta, toimijoiden tarjontaa, tehokkuutta, kilpailukykyä sekä aluetalouden kestävää kasvua.

Perustelut päätösesitykselle: Yleisten valintakriteerien täyttyminen arvioitu kokouksessa 18.3.2024. Hakemuksen arviointi ja pisteytys on tehty Varsinais-Suomen liiton hakemusten arviointikokouksessa 18.4.2023. Hakemus täyttää yleiset valintakriteerit. Hakemus ei kuitenkaan menestynyt erityisten ja tälle haulle asetettujen alueellisten valintakriteerien mukaisessa vertailussa. Hakemus sai arvioinnissa pistemäärän 24/47. Hakemuksen pisteet jäävät alle hakuilmoituksessa asetetun minimipisterajan (vähintään 60 % erityistavoitteen enimmäispistemäärästä). Hakemus esitetään hylättäväksi pisteytyksen perusteella.

 

Hankkeet käsitellään maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 17.5.2024. Koordinoiva Uudenmaan liitto vastaa tuen myöntämisestä hankkeille ja tekee viranomaispäätökset EURA 2021-järjestelmässä. Vasta nämä päätökset ovat valituskelpoisia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Hankerahoitusjaosto päättää esittää maakuntahallitukselle, ettei seuraaville hankkeille varata rahoitusta Varsinais-Suomen liiton vuosien 2021, 2022, 2023 ja 2024 indikatiivisesta EAKR-kehyksestä:

404041 Solutason geeniprofilointi. Hakija Turun yliopisto

R-01610 (404206, 404270) Biogri - älykkäät kuvadatapalvelut ympäristön ja maatalouden innovaatioihin. Hakija Turun yliopisto.

R-01542 (404076, 404146, 404265 ja 404292) KRAFT i småföretagens klimatkliv. Hakija Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi, osatoteuttaja Yrkeshögskolan Arcada Ab

404049 Ilmastonmuutoksen haasteet Varsinais-Suomen metsämailla: mäntyjen ja monimuotoisuuden säilyttäminen uusien uhkien keskellä. Hakija Luonnonvarakeskus

404069 AivoArkki: yhteiskunnan, tieteen ja terveysteollisuuden aivoterveyden innovaatiokeskus) Hakija Turun yliopisto

403994 (keh.) ja 404310 (inv.) FilamentDent ja FilamentDent -investointihanke. Hakija Turun ammattikorkeakoulu Oy

404017 (kehittäminen) ja 404299 (investointi) 3DVetyMoottori ja 3DVetyMoottori – investointihanke. Hakija Turun ammattikorkeakoulu Oy

404210 DRONEAvanti! Droonikuljetusten kehittäminen Liedon Avantin Innovaatiokampuksella. Hakija Turun ammattikorkeakoulu Oy

R-01548 (404065 ja 404084) Digipotkua ja digiarvoa Hakijat Turun ammattikorkeakoulu Oy, osatoteuttaja Turun kaupunki

 

Päätös

Puheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta (Turku AMK / Hallituksen jäsen) ilmoitti olevansa esteellinen seuraavien hankkeiden osalta:

  • 403994 (keh.) ja 404310 (inv.) FilamentDent ja FilamentDent -investointihanke (Turun ammattikorkeakoulu Oy)
  • 404017 (kehittäminen) ja 404299 (investointi) 3DVetyMoottori ja 3DVetyMoottori – investointihanke (Turun ammattikorkeakoulu Oy)
  • 404210 DRONEAvanti! Droonikuljetusten kehittäminen Liedon Avantin Innovaatiokampuksella (Turun ammattikorkeakoulu Oy)
  • R-01548 (404065 ja 404084) Digipotkua ja digiarvoa (Turun ammattikorkeakoulu Oy, osatoteuttaja Turun kaupunki)

Eloranta poistui asiakohtien käsittelyn ajaksi kokouksesta. Puheenjohtajana toimi hankkeiden käsittelyn ajan varapuheenjohtaja Juhani Nummentalo. 

Jäsen Ulla Achrén (Turun Kaupunki / Hallituksen jäsen) ilmoitti olevansa esteellinen seuraavan hankkeen osalta:

  • R-01548 (404065 ja 404084) Digipotkua ja digiarvoa (Turun ammattikorkeakoulu Oy, osatoteuttaja Turun kaupunki)

Achrén poistui asiakohdan käsittelyn ajaksi kokouksesta.

Päätösehdotus hyväksyttiin.